Το γλυπτό του Γιάννη Μόραλη "Χωρίς Τίτλο", τοποθετήθηκε σήμερα στο λιμάνι της Αίγινας. Το βράδυ της Παρασκευής η επίσημη τελετή.

Μοιάζει σαν να επέστρεψε στο φυσικό του χώρο. Το γλυπτό "Χωρίς Τίτλο" του 2004, η κατασκευή του οποίου είχε βασιστεί σε ένα παλαιότερο ζωγραφικό έργο του Γιάννη Μόραλη με τίτλο "Αίγινα", του 1974, τοποθετήθηκε σήμερα το πρωί στο κεντρικό λιμάνι του νησιού. Τα ferry boats που προσέγγιζαν τότε την Αίγινα, είχαν εμπνεύσει το έργο του. Αυτή η βιωματική εμπειρία μοιάζει σαν να αναγεννάτε και να ανασυγκροτείται, με την τοποθέτηση του γλυπτού στο λιμάνι. Την τοποθέτηση, που αν και ήταν μία καθαρά τεχνική εργασία έδινε την αίσθηση μιας μικρής τελετής, παρακολούθησαν ο πρόεδρος της Γιορτής Φιστικιού Αίγινας κύριος Γιώργος Καλόφωνος, η κυρία Βάσω Καλουδιώτη, υπεύθυνη του Εικαστικού του Φεστιβάλ και βέβαια η κυρία Δάφνη Ζουμπουλάκη διευθύντρια της Γκαλερί Ζουμπουλάκη. Κοντά τους ο δήμαρχος Αίγινας κύριος Δημήτρης Μούτζης, θέλησε να τονίσει με την παρουσία του τη σημαντικότητα αυτής της στιγμής, αλλά και η κυρία Καίτη Σαλπέα, αντιπρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Αίγινας και ο δημοτικός σύμβουλος κύριος Στέλιος Θεριανός.

Η τοποθέτηση του γλυπτού, σηματοδοτεί την έναρξη ενός μεγάλου αφιερώματος στη μνήμη του μεγάλου Έλληνα ζωγράφου, που περιλαμβάνει σειρά πολιτισμικών εκδηλώσεων, με επίκεντρο τη μεγάλη έκθεση που θα πραγματοποιηθεί στο Λαογραφικό Μουσείο.

"Είμαι πολύ χαρούμενος που έφτασε σήμερα και τοποθετείται το μεγάλο γλυπτό του Γιάννη Μόραλη "Χωρίς Τίτλο", που είναι εμπνευσμένο από τα καράβια της Αίγινας. Το γλυπτό αυτό μας το παραχωρεί αρχικά, για όλη τη διάρκεια των εορτασμών του έτους Μόραλη που έχουμε οργανώσει υπό την αιγίδα της ΚΕΔΑ, για να τιμήσουμε τη μνήμη, ίσως του πιο σημαντικού σύγχρονου Έλληνα ζωγράφου, που έζησε και αγάπησε την Αίγινα σαν δεύτερη πατρίδα. Έζησε εδώ, δημιούργησε και είναι σε αυτόν αφιερωμένο το φετινό καλοκαίρι και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις της γιορτής του φιστικιού, με μεγάλες εκθέσεις και άλλες δράσεις που θα ανακοινωθούν", είπε ο κύριος Καλόφωνος μιλώντας στο Aegina Portal και συνέχισε: "Το γλυπτό αυτό παραχωρείται ευγενικά από την Γκαλερί Ζουμπουλάκη και τη στενή φίλη και συνεργάτιδα, μια ζωή, Πέγκυ Ζουμπουλάκη, για να στηθεί εδώ και να σηματοδοτήσει τους φετινούς εορτασμούς. Η πρόθεση της κυρίας Ζουμπουλάκη είναι αυτό το έργο να παραμείνει στην Αίγινα. Έχει προτείνει μία δωρεά στο Δήμο, η οποία πολύ σύντομα, πιστεύω, θα γίνει αποδεκτή".

Όπως φαίνεται το γλυπτό θα παραμείνει μόνιμα στην Αίγινα, προφανώς σε κάποια άλλη θέση, για να θυμίζει τον Γιάννη Μόραλη. "Είμαι πραγματικά ευγνώμων στην κυρία Πέγκυ Ζουμπουλάκη, γι' αυτή την πολύ συγκινητική κίνηση", τόνισε ο κύριος Καλόφωνος.

"Μου δίνει μεγάλη χαρά που αυτό το γλυπτό του Γιάννη Μόραλη θα εκτεθεί στην Αίγινα, γιατί ο αρχικός πίνακας, τον είχε ζωγραφίσει το 1974, έβλεπε από το παράθυρο τα ferry boats που ερχόντουσαν και φεύγανε και είναι εμπνευσμένο από αυτό. Η έκθεση είχε γίνει στην γκαλερί το 2004 με τίτλο "Προεκτάσεις" και είναι η μεταφορά τριών ζωγραφικών έργων στην τρίτη διάσταση", είπε η κυρία Δάφνη Ζουμπουλάκη μιλώντας στο Aegina Portal, συμπληρώνοντας ότι: "Νομίζω ότι είναι πολύ συγκινητικό που θα μπει ένα έργο του Γιάννη Μόραλη στο λιμάνι".

Τις κυρίες Πέγκυ και Δάφνη Ζουμπουλάκη ευχαρίστησε ο Δήμαρχος Αίγινας κύριος Δημήτρης Μούρτζης, που υπογράμμισε με τις παρατήσεις του την τεράστια πολιτιστική αξία αυτών των εκδηλώσεων.
Τα επίσημα εγκαίνια της τοποθέτησης θα γίνουν αυτή την Παρασκευή στις 8:30 μ.μ. Ο κύριος Γιώργος Καλόφωνος κάλεσε όλους τους κατοίκους και τους παραθεριστές του νησιού να τιμήσουν την εκδήλωση με την παρουσία τους.
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png




Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png