Ο Δήμος Αίγινας αποδίδει τιμή σε Αιγινήτες αγωνιστές. Έκθεση φωτογραφίας στον Πύργο Μαρκέλλου.

Τα εγκαίνια μίας ιδιαίτερης έκθεσης φωτογραφίας, έγιναν σήμερα το απόγευμα στον Πύργο Μαρκέλλου. Η έκθεση έχει τίτλο: "Η Αίγινα στα χρόνια της Απελευθέρωσης" και διοργανώνεται από την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Αίγινας, με επιμελητή τον κύριο Γιώργο Καρύδη. Η έκθεση πραγματοποιείται στους δύο ορόφους του πύργου. Αρχικά, ο επισκέπτης που γνωρίζει το χώρο, θα διαπιστώσει ότι έχουν γίνει σημαντικές εργασίες αποκατάστασης του χώρου, καθώς έχουν αντικατασταθεί τα ξύλινα δάπεδα, η εσωτερική σκάλα, έχουν γίνει εργασίες συντήρησης στους τοίχους, στο ταβάνι και γενικά η εικόνα που παρουσιάζει ο εσωτερικός χώρος των δύο ορόφων είναι πάρα πολύ καλή. Οι εργασίες της αποκατάστασης έγιναν από την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου.

Στον πρώτο όροφο παρουσιάζονται φωτογραφίες και αντικείμενα Αιγινητών από ιδιωτική συλλογή (ανήκει στον κύριο Γιώργο Καρύδη) από την κατοχική περίοδο και αυτή της απελευθέρωσης. Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαμε δεν επιτρέπεται η φωτογράφιση τους, καθώς ενδεχομένως αργότερα να αποτελέσουν υλικό για κάποιο λεύκωμα.

Στον δεύτερο όροφο βρίσκονται τοποθετημένες κατά χρονολογική σειρά (ιστορικές περιόδους) κάδρα που φιλοξενούν παλιές, αυθεντικές φωτογραφίες Αιγινητών αγωνιστών. Επίσης υπάρχουν τυπωμένα τα ονόματα των αγωνιστών (όσα από αυτά είναι γνωστά) αλλά και κάποια αντικείμενα. Σύμφωνα με όσα είπε, κατά τη διάρκεια της σύντομης ενημερωτικής ομιλίας, ο πρόεδρος της ΚΕΔΑ κύριος Γιάννης Ζορμπάς τα κάδρα αυτά είχαν βρεθεί κατά τη διάρκεια των πρόσφατων εργασιών που έγιναν στο χώρο. Ο κύριος Γιώργος Καρύδης ανέλαβε να επισκευάσει αυτά τα κάδρα και να συντηρήσει τις φωτογραφίες που είχαν υποστεί σημαντική φθορά.

Τα κάδρα αυτά βρίσκονταν στο κτίριο του παλιού Δημαρχείου, ωστόσο είχαν απομακρυνθεί παλαιότερα. Παρέμειναν "σαν να ήταν κρυμμένοι", όπως είπε στην ομιλία του ο κύριος Ζορμπάς, σε κάποιο σημείο του πύργου. Όταν τα κάδρα βρέθηκαν, τότε ήταν που γεννήθηκε η ιδέα αυτής της έκθεσης.

Το Aegina Portal με αφορμή το γεγονός ότι στην πρόκληση της έκθεσης δεν υπάρχει ημερομηνία ολοκλήρωσής της, ενώ στο χώρο του Πύργου του Μαρκέλλου δεν υπάρχει σημείωμα της έκθεσης (ένα κείμενο που να ενημερώνει τον επισκέπτη για το περιεχόμενο της έκθεσης) υπέβαλε την ερώτηση εάν πρόκειται για μία μόνιμη εγκατάσταση (μία πινακοθήκη αφιερωμένη στους Αιγινήτες Αγωνιστές). Λίγο πριν την ολοκλήρωση της ομιλίας του ο κύριος Ζορμπάς είπε ότι επειδή ακόμη και κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας της έκθεσης, κάποιοι έφερναν φωτογραφίες συγγενικών προσώπων τους που ήταν αγωνιστές, θέλησε να υπάρχει μία περίοδος κατά την οποία όσοι το επιθυμούν και έχουν τέτοιες φωτογραφίες να τις φέρουν για να τοποθετηθούν εκεί, μαζί με τις υπάρχουσες.

Τα εγκαίνια της έκθεσης ξεκίνησαν με το μυστήριο του αγιασμού που τέλεσε ο αρχιμανδρίτης, πατέρας Ελευθέριος Κουμασίδης. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι ανάμεσα στους επισκέπτες βρίσκονταν συγγενείς των αγωνιστών.

Αν και στο κείμενο της πρόσκλησης η πρόταση: "Ο Δήμος Αίγινας αποδίδει φόρο τιμής στους αγωνιστές του νησιού μας, που πήραν μέρος στους αγώνες για την Απελευθέρωση του Έθνους", καταδείκνυε τη βαρύτητα του σκοπού της έκθεσης, στην τελετή των εγκαινίων δεν παρευρέθη ούτε ένας δημοτικός σύμβουλος.

Οι ώρες λειτουργίας της έκθεσης είναι: 10:30 - 13:00 και 17:30 - 20:00. Τις ώρες λειτουργίας της έκθεσης, στο χώρο θα βρίσκονται η κυρία Μαίρη Σταυρίδου και ο κύριος Γιώργος Καρύδης που θα ξεναγούν και θα ενημερώνουν τους επισκέπτες για τα εκθέματα. Την έκθεση θα επισκεφθούν σχολεία του νησιού.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png