"Αίγινα - Σπίτια και Άνθρωποι". Καταγραφή και ανάδειξη του αισθητικού, πολιτιστικού και καλλιτεχνικού θησαυρού του νησιού.

Δελτίο Τύπου.
300 σελίδες , 480 φωτογραφίες και 62 κατοικίες  συνθέτουν ένα συλλεκτικό πολυτελές λεύκωμα σε δυο γλώσσες. Την ελληνική και την αγγλική.
Πρόκειται για μια καταγραφή και ανάδειξη του αισθητικού, πολιτιστικού και καλλιτεχνικού θησαυρού που ανακαλύψαμε και συλλέξαμε στο μικρό νησί, την Αίγινα, εστιάζοντας στα ωραιότερα σπίτια  της, σε επιλεγμένους προσωπικούς χώρους  και στις ιστορίες των ενοίκων τους.
Η επιλογή του υλικού έγινε με ποικίλα κριτήρια.
Ιστορικά: Φωτογραφήθηκαν εντυπωσιακές  επαύλεις προσωπικοτήτων με σημαίνουσα παρουσία στην ελληνική πολιτική σκηνή (π.χ. Σπ. και Χ. Τρικούπης, Ι. Καποδίστριας, Α. Ζαϊμης, Π. Βούλγαρης). Οι σημερινοί ιδιοκτήτες τους διαιωνίζουν με σεβασμό την ιστορικότητα τους, μεταφέροντας  έτσι σημαντικές πληροφορίες για την Αίγινα.
Πολιτιστικά: Κατοικίες σημαντικών καλλιτεχνών του χθες  ( π.χ. Γ. Μόραλη, Ν. Νικολάου, Χ. Καπράλου, Γ. Παππά) και του σήμερα (Κ. Βαρώτσος, Ε. Μυλωνά, Π. Σάμιος, Δ. Στράτου, Γ. Χατζημιχάλης), που γοητευμένοι από το τοπίο και το φως του νησιού, το επέλεξαν ως κοιτίδα δημιουργικότητας. Επιβεβαιώνοντας την φήμη της Αίγινας στην τέχνη της κεραμεικής, παρουσιάζονται διακεριμένες κεραμίστριες- γλύπτριες όπως η Κ. Γιάννακα, Μ.Εκκλησιάρχου, Θ. Χωραφά κ.α.
Αρχιτεκτονικά :  Ξεκινάμε με υπέροχα νεοκλασσικά σπίτια αλλά και “πύργους” –όπως αποκαλούνται τα αρχοντικά στην Αίγινα- συνεχίζουμε με σπουδαίους αρχιτέκτονες  της Νεότερης Ελλάδας (Α. Κωνσταντινίδη, Κ. Κρόκο) και φτάνουμε σε σημερινές τολμηρές προτάσεις σύγχρονων αρχιτεκτόνων ( Α. Ζαμπίκο, Δ. Κωνσταντινίδη, Φ. Φωτιάδη) που μαρτυρούν την γόνιμη παρουσία αυτών των δημιουργών  στο νησί.
Αισθητικά: Ξεχωριστοί άνθρωποι ξεδιπλώνουν την προσωπική τους άποψη στους ιδιωτικούς χώρους τους και μας εμπνέουν με διακοσμητικές προτάσεις διαφόρων στυλ: παραδοσιακό, έθνικ, εναλλακτικό, αριστοκρατικό,μίνιμαλ κλπ
Δίχως “ρίζες” ή βιώματα στην Αίγινα, ξεκινήσαμε ερευνητικά το ταξίδι στο νησί και ήρθαμε αντιμέτωπες με ένα αυθεντικό ελληνικό τοπίο, αναπάντεχη κρυμμένη ομορφιά, ενδιαφέρουσες ιστορίες και πλούσιο αρχιτεκτονικό υλικό. Με αυτό το βιβλίο παρουσιάζουμε αυτή την άγνωστη ποιοτική πλευρά της Αίγινας.

Επιμέλεια-Συγγραφή: Αθηνά Γκιόκα, mail: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   
Φωτογραφία:  Ιωάννα Νικολαρεϊζη, mail: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Εκδόσεις ΑΤΩΝ,  mail: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   ΙSBN: 978-618-805220-6-0


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png