Menu

Ματίλντα Ναχμία - Κύριλλος Σαρρής. "Διαδρομή Σφεντούρι - Πλακάκια", τα εγκαίνια της έκθεσης στην αίθουσα τέχνης "Εγινα - Αίγινα".

Ημερομηνία δημοσίευσης: 21-04-2014 στην κατηγορία: Ζωγραφική

Τα εγκαίνια της έκθεσης "Διαδρομή Σφεντούρι - Πλακάκια" πραγματοποιήθηκαν σήμερα το απόγευμα στην Αίθουσα Τέχνης "Έγινα Αίγινα". Οι εικαστικοί Ματίλντα Ναχμία και Κύριλλος Σαρρής παρουσιάζουν το αποτέλεσμα μιας δουλειάς που αποτυπώνει ζωγραφικά τη διαδρομή από το Σφεντούρι μέχρι τα Πλακάκια. "Ξεκινήσαμε, και σιγά - σιγά αποφασίσαμε να το κάνουμε μία ολοκληρωμένη έκθεση" λέει η Ματίλντα Ναχμία μιλώντας για το εγχείρημα, εξηγώντας παράλληλα ότι πρόκειται για μια δουλειά που αποτυπώνει την αγάπη τους για την Αίγινα.

Ο Κύριλλος Σαρρής επισκέπτεται το νησί από το 1987. Στην Αίγινα ζωγραφίζει μαζί με το Γιώργο Χατζημιχάλη που του μεταφέρει τη δυναμική των τοπίων του νησιού. "Θεωρώ ότι αυτά που δείχνω εδώ είναι μία σειρά από πράγματα που έκανα στο παρελθόν, από τότε που άρχισα να έρχομαι στην Αίγινα, και συνεχίζω να κάνω μία ιδιότυπη τοπιογραφία της Αίγινας σαν μια σειρά σημειώσεων. Αυτά που εκθέτω εδώ είναι μία έκπτυξη, τρόπον τινά, αυτών που κρατώ κυρίως σε βιβλιαράκια", λέει ο Κύριλλος Σαρρής και συμπληρώνει πως θεωρεί και τα 26 έργα που εκθέτει ως ένα ενιαίο τοπίο της Αίγινας.

Η έκθεση Διαδρομή "Σφεντούρι - Πλακάκια" θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Μαΐου.

Δείτε φωτογραφίες από τα εγκαίνια της έκθεσης εδώ.

κατάλογος αγορών

Previous Next
  • 1
  • 2
Τιμή: 60,00 €
Τιμή: 50,00 €
Τιμή: 65,00 €
Τιμή: 47,00 €
Τιμή: 43,00 €

Ναυτικός Όμιλος Αίγινας. Αργυρή πανελληνιονίκης στα Optimist η Αλίκη Καλαντζή!

Ημερομηνία δημοσίευσης: 21-04-2014 στην κατηγορία: Ιστιοπλοΐα

Επιμέλεια: Σταύρος Ρωπαΐτης.
Την πρώτη της Πανελλήνια νίκη κέρδισε η Αλίκη Καλαντζή στην κατηγορία των Optimist τερματίζοντας στην 2η θέση της κατηγορίας κοριτσιών στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα που διεξήχθη στο Πόρτο Ράφτη Αττικής το διάστημα από 12-16/4. Ταυτόχρονα ο αγώνας ήταν και πρόκριση Εθνικής ομάδας της κατηγορίας Optimist για το Παγκόσμιο και Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα που θα διεξαχθούν στην Αργεντινή (20-31/10) και Ιρλανδία (12-20/7) αντίστοιχα.
Έτσι η Αλίκη θα εκπροσωπήσει την χώρα μας και το νησί μας τιμώντας τον Ναυτικό Όμιλο Αίγινας στο Dun Laoghaire της Ιρλανδίας, αφού πραγματοποίησε μια καταπληκτική εμφάνιση σε πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες από άποψη καιρού και αλλαγών στον θαλάσσιο στίβο του Πόρτο Ράφτη και κατάφερε να είναι μέσα στις 12 θέσεις που απαρτίζουν την Εθνική ομάδα.

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Share selected track on FacebookShare selected track on Twitter


Οι 5 πρώτοι της Γενικής Κατάταξης θα αγωνιστούν στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα, ενώ τα επόμενα 4 πρώτα αγόρια και 3 πρώτα κορίτσια θα αγωνιστούν στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Ο αγώνας ήταν μια συνδιοργάνωση της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας και του Ι.Ο.Πόρτο Ράφτη με μεγάλη εθελοντική εργασία για την διεξαγωγή του αγώνα από τους τοπικούς παράγοντες και δημότες της περιοχής. Στον αγώνα συμμετείχαν 252 συνολικά αθλητές οι οποίοι είχαν προκριθεί στην περιφέρεια τους στο 50% των συμμετασχόντων τουλάχιστον ώστε να μπορέσουν να πάρουν μέρος στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα. Το Πρωτάθλημα ξεκίνησε επίσημα το Σάββατο 12/4 με την παρέλαση των αθλητών και των ομάδων μπροστά από τον όμιλο, ενώ αγωνιστικά ξεκίνησε την Κυριακή 13/4 με 3 ιστιοδρομίες. Λόγω του μεγάλου αριθμού συμμετοχών οι αθλητές είχαν χωριστεί την πρώτη ημέρα τυχαία σε 3 group των 84 ατόμων το καθένα. Διαβάστε περισσότερα...

Δεν πραγματοποιήθηκε ο "Χορός της Λαμπρής" στην Παλιά Χώρα λόγω καιρού. Τα τρόφιμα προσφέρθηκαν στο Λεούσειο.

Ημερομηνία δημοσίευσης: 21-04-2014 στην κατηγορία: Καθημερινά νέα

Δυστυχώς ο άστατος καιρός σήμερα στην Αίγινα, δεν επέτρεψε στα μέλη του Μορφωτικού Συλλόγου Αίγινας να αναβιώσουν το "Χορό της Λαμπρής" στο εκκλησάκι "Σταυρός" στην Παλιά Χώρα. Ο νεφελώδης από νωρίς το πρωί καιρός, μετατράπηκε σε βροχερό κατά τη διάρκεια της ημέρας. Έτσι, ενώ τα μέλη του Μορφωτικού Συλλόγου Αίγινας "Ο Καποδίστριας" είχαν κάνει όλες τις αναγκαίες ετοιμασίες, τα τρόφιμα που θα συνοδεύαν το πανηγύρι είχαν ετοιμαστεί, οι μουσικοί που θα διασκέδαζαν με παραδοσιακά τραγούδια το κοινό, και το χορευτικό τμήμα του συλλόγου είχαν προετοιμαστεί για αυτό το σημαντικό έθιμο του νησιού, οι διαθέσεις του καιρού ανέτρεψαν τα πάντα.

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Share selected track on FacebookShare selected track on Twitter


Τελικά, το πανηγύρι ματαιώθηκε, τα τρόφιμα διατέθηκαν για τις ανάγκες του συσσιτίου του Λεουσίου Ιδρύματος και ο κόσμος που παρά το ψιλόβροχο ανέβηκε μέχρι το εκκλησάκι του "Σταυρού" περιορίστηκε σε μία βόλτα στα κοντινά της περιοχής.

Το "Κάψιμο του Ιούδα". Η αναβίωση του εθίμου στην Πέρδικα.

Ημερομηνία δημοσίευσης: 20-04-2014 στην κατηγορία: Λαογραφία

Οι μεγαλύτεροι το έφερναν στη μνήμη τους σαν μια αγαπημένη ανάμνηση, ενώ οι νεώτεροι απλά κάπου είχαν ακούσει για αυτό. Το "κάψιμο του Ιούδα", είναι ένα έθιμο που αναβίωσε στην Πέρδικα σήμερα το απόγευμα, με τη φροντίδα της ομάδα γυναικών Πέρδικας που έχει ως σκοπό την ανάδειξη της λαογραφίας της περιοχής και τη διατήρηση των εθίμων και των παραδόσεών της. Το ομοίωμα του Ιούδα, φτιαγμένο από παλιά ρούχα και παραγεμισμένο με άχυρα, έφτασε πάνω σε άλλο στην προβλήτα της περιοχής των "Οχυρών", περνώντας πρώτα από τα γραφικούς δρόμους του χωριού και καταλήγοντας στο λιμάνι. Τη διαδρομή του προς την πυρά ακολούθησαν δεκάδες παιδιά και γονείς, οι εκδρομείς που απολάμβαναν εκείνη την ώρα τον καφέ τους στην παραλία έδειξαν να ενθουσιάζονται με αυτή την πρωτοβουλία.

Δύσκολα μπορεί να περιγράψει κανείς την ομορφιά της πασχαλιάτικης Πέρδικας, και η αναβίωση του εθίμου έδωσε ένα επιπλέον θετικό χαρακτηριστικό στην υπέροχη ατμόσφαιρα! Ο Ιούδας κρεμάστηκε και στη συνέχεια παραδόθηκε στην πυρά, με τα καπνογόνα και βεγγαλικά να τονίζουν το γιορτινό κλίμα και την πασχαλιάτικη διάθεση. Λίγο πριν, η εκπαιδευτικός κυρία Σωζία Αποσπόρη είχε περιγράψει στο κοινό που παρακολουθούσε την αναβίωση του εθίμου, τον τρόπο που εξελισσόταν δεκαετίες πριν στην Πέρδικα και την προέλευσή του.

Είτε στην προβλήτα των "Οχυρών", είτε απέναντι από το λιμάνι, δεκάδες ήταν οι εκδρομείς του Πάσχα και οι κάτοικοι του νησιού που φωτογράφισαν την αναβίωση του εθίμου, δείχνοντας ζωηρό ενδιαφέρον για αυτή την πρωτοβουλία, ενώ τα συγχαρητήριά του εξέφρασε ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας κύριος Τάσος Αμάφης. Μετά την ολοκλήρωσή του, το απόγευμα του Πάσχα στην Πέρδικα κύλησε υπέροχα στην παραλία του χωριού, με τον ήλιο να δύει πίσω από τη Μονή. Τα cafe, τα bar και τα εστιατόρια δημιούργησαν τις κατάλληλες συνθήκες για μερικές στιγμές χαλάρωσης πριν τη βραδινή έξοδο!

Περισσότερες Ειδήσεις

Η τελετή άφιξης του …

Η τελετή άφιξης του Αγίου Φωτός στην Αίγινα.

Παρά το ασυνήθιστο για τη...

Η περιφορά των επιτα…

Η περιφορά των επιταφίων στο κέντρο της Αίγινας.

Πλήθος πιστών, κατοίκων κ...

Προσκύνημα στους επι…

Προσκύνημα στους επιτάφιους των εκκλησιών της Αίγινας.

Μέσα από τον πόνο της απώ...

Σε κλίμα βαθιάς συγκ…

Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης η περιφορά του επιταφίου στο κοιμητήριο της Αγίας Ειρήνης.

Στην περιοχή του Φάρου, ο...

Μεγάλη Παρασκευή, Ημ…

Μεγάλη Παρασκευή, Ημέρα πένθους. Η Αποκαθήλωση στο Μητροπολιτικό Ναό Αίγινας.

Ημέρα πένθους η σημερινή ...

Η ακολουθία της Μεγά…

Η ακολουθία της Μεγάλης Πέμπτης από το Μητροπολιτικό Ναό Αίγινας.

Μέσα στο αμυδρό φως των κ...

Το "κάψιμο του …

Το "κάψιμο του Ιούδα" θα αναβιώσει στην Πέρδικα την Κυριακή του Πάσχα.

Την αναβίωση ενός παραδοσ...

"Προσέχουμε τις…

"Προσέχουμε τις σφραγίδες προέλευσης", λέει ο κύριος Αντώνης Τζώνης για την αγορά του πασχαλινού αρνιού.

Την προσοχή στα στοιχεία ...

Το Μυστήριο του Ευχε…

Το Μυστήριο του Ευχελαίου στον ενοριακό ναό του Μαραθώνα.

Σε κλίμα κατάνυξης και με...

Δεν πραγματοποιήθηκε…

Δεν πραγματοποιήθηκε η σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αίγινας, λόγω έλλειψης απαρτίας. Πέντε μήνες σε αδράνεια λόγω της σχετικής νομοθεσίας θα παραμείνει το Δημοτικό Συμβούλιο.

Δεν πραγματοποιήθηκε τελι...

Ενότητες

Σύνδεσμοι

Aegina Portal Web Radio

Επικοινωνία

  • Τηλ: 30 2297025627 (εσωτ: 803 & 801)
  • Web Radio (γραμματεία) 2297 700 207
  • Email: info@aeginaportal.gr
  • Διεύθυνση: Αντωνίου Πελεκάνου 8 - 18010 Αίγινα
  •  
Το Aegina Portal λειτουργεί με την άδεια της ΑΕΠΙ και της GEA.