Menu

Ανθοκομική έκθεση στο λιμάνι της Σουβάλας. Οι εκδηλώσεις ματαιώθηκαν λόγω της κακοκαιρίας.

Ημερομηνία δημοσίευσης: 03-05-2016 στην κατηγορία: Καθημερινά νέα

Με ισχυρούς ανέμους, αισθητή πτώση της θερμοκρασίας και συννεφιασμένο ουρανό, πέρασε η σημερινή, δεύτερη ημέρα, της ανθοκομικής έκθεσης στο λιμάνι της Σουβάλας. Η έκθεση διοργανώθηκε με την ευκαιρία του εορτασμού της Πρωτομαγιάς, και σήμερα το πρόγραμμα περιελάμβανε, επίσης, παιδικό διαγωνισμό ζωγραφική, παραδοσιακούς χορούς, από τα χορευτικά τμήματα του συλλόγου των Αγίων, αλλά και ζωντανή παραδοσιακή μουσική από την σχολή παραδοσιακής μουσικής "Ο Άγιος Νεκτάριος". Δυστυχώς οι εκδηλώσεις ματαιώθηκαν λόγω του καιρού, που αποθάρρυνε τους κατοίκους και τους παραθεριστές του νησιού.

Η εορτή για την πρωτομαγιά διοργανώθηκε, για μία ακόμη χρονιά, από το Σύλλογο Προόδου και Αλληλεγγύη Αγίων.

Κρεοπωλείο Γ. Χατζηκωνσταντίνου - Ηλεκτρονικός Κατάλογος Αγορών

Κρεοπωλείο Τζώνης - Ηλεκτρονικός Κατάλογος Αγορών

Pure Sports - Ηλεκτρονικός Κατάλογος Αγορών

Passa Parola - Ηλεκτρονικός Κατάλογος Αγορών

Mix & Match - Ηλεκτρονικός Κατάλογος Αγορών

Anna - Ηλεκτρονικός Κατάλογος Αγορών.

Α μπε μπα μπλομ - Ηλεκτρονικός Κατάλογος Αγορών

Fistiki - Ηλεκτρονικός Κατάλογος Αγορών

aegina portal web radio

Το "Κάψιμο του Ιούδα". Η αναβίωση του εθίμου στην παραλία της Πέρδικας.

Ημερομηνία δημοσίευσης: 02-05-2016 στην κατηγορία: Λαογραφία

Video: Σταύρος Ρωπαΐτης.
Για τρίτη συνεχή χρονιά πραγματοποιήθηκε η αναβίωση ενός παραδοσιακού εθίμου της Πέρδικας: "Το κάψιμο του Ιούδα". Η αναβίωση του εθίμου έγινε από την Τοπική Κοινότητα Πέρδικας και την Πολιτιστική Ομάδα Γυναικών Πέρδικας, χθες το απόγευμα στην τοποθεσία "Γερμανική εξέδρα" στην άκρη του γραφικού λιμανιού. Η διαδρομή του ομοιώματος του Ιούδα, ξεκίνησε από το σχολείο, πέρασε από τα γραφικά σοκάκια του χωριού και την παραλία, φτάνοντας στην μικρή προβλήτα στην άκρη του λιμανιού.

Τη διαδρομή αυτή προς την πυρά, ακολούθησαν δεκάδες παιδιά και γονείς, κάτοικοι του νησιού και παραθεριστές, που αυθόρμητα θέλησαν να συμμετέχουν. Η εκπαιδευτικός κυρία Σωζία Αποσπόρη, διευθύντρια του δημοτικού σχολείου της Πέρδικας, ευχαρίστησε όλους όσους βοήθησαν στην αναβίωση του εθίμου, και αφού έψαλε το Χριστός Ανέστη, μαζί με μικρούς και μεγάλους, παρέδωσαν το ομοίωμα του Ιούδα στην πυρά.

Ο "Χορός της Λαμπρής στο Σταύρο της Παλιαχώρας". Το ηχηρό το μήνυμα του Πάσχα, από την αναβίωση της Αιγινήτικης παράδοσης.

Ημερομηνία δημοσίευσης: 02-05-2016 στην κατηγορία: Καθημερινά νέα


Για μία ακόμη χρονιά ο Μορφωτικό Σύλλογος Αίγινας "Ο Καποδίστριας", αναβίωσε ένα παραδοσιακό Αιγινήτικο έθιμο των ημερών του Πάσχα. Πρόκειται για "το χορό της Λαμπρής", στην πλατεία της εκκλησίας του Σταυρού στην Παλιαχώρα, όπου κάτοικοι και οι παραθεριστές του νησιού ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του συλλόγου και συμμετείχαν στην γιορτινή.

Πρόκειται για μία εκδήλωση που έχει και λαογραφικό χαρακτήρα, καθώς η πλατεία στην εκκλησία του Σταύρου ήταν τόπος κοινωνικής συνεύρεσης, διασκέδασης, αλλά και σημείο από όπου ξεκινούσε η εκδήλωση της αγάπης των νέων που ήθελαν να παντρευτούν. Το κοινό καλωσόρισε ο πρόεδρος του Συλλόγου κύριος Βασίλης Μουσουλέας, ενώ το χορευτικό τμήμα του συλλόγου που χόρεψε παραδοσιακούς χορούς. Ακολούθησε γλέντι με ζωντανή μουσική και τραγούδι από τους: Εικοσιπεντάκη Δημήτρη στη λίρα, το ούτι και το βιολί, το Σώρρο Σταύρο στη κιθάρα και το Σώρρο Βαγγέλη στα κρουστά.

Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση εδώ.

Πολλοί από τους επισκέπτες που ήρθαν στην Παλιαχώρα σήμερα για πρώτη φορά, ένιωσαν μαγεμένοι τόσο από την ομορφιά του φυσικού τοπίου, όσο και από την φυσιογνωμία και την ιστορικότητα της περιοχής. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Αίγινας κύριος Δημήτρης Μούρτζης και ο αντιδήμαρχος κύριος Κώστας Γεννίτσαρης.

Ο εσπερινός της Αγάπης στον Άγιο Νεκτάριο.

Ημερομηνία δημοσίευσης: 01-05-2016 στην κατηγορία: Εκκλησιαστικά Νέα

Μέσα σε λαμπρό και αναστάσιμο κλίμα, πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα στον Ιερό Ναό του Αγίου Νεκταρίου ο εσπερινός της Αγάπης. Ο εσπερινός ξεκίνησε στις 6:30 το απόγευμα, ενώ λίγο νωρίτερα με λατρευτική πομπή έγινε η κάθοδος της Τιμίας Κάρας του Αγίου Νεκτάριου από τη Μονή της Αγίας Τριάδας. Η ιδιαίτερη στιγμή το εσπερινού της Αγάπης είναι το Ευαγγέλιο, απόσπασμα από του κατά Ιωάννου Ευαγγέλιο (κ΄,19-25) και διαβάζεται σε διάφορες γλώσσες του κόσμου. Λέγεται  εσπερινός της Αγάπης καθώς όλοι οι πιστοί ανεξαρτήτως εθνικότητας μπορούν να το παρακολουθήσουν, αφού το ευαγγέλιο διαβάζεται σε πολλές γλώσσες.

Τον εσπερινό παρακολούθησαν ο Δήμαρχος Αίγινας κύριος Δημήτρης Μούρτζης, ο δημοτικός σύμβουλος κύριος Φίλιππος Τζίτζης, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αίγινας κύριος Δημήτρης Καραγιάννης και εκατοντάδες πιστοί από όλη την Αίγινα.

Περισσότερες Ειδήσεις

Η τελετή υποδοχής το…

Η τελετή υποδοχής του Αγίου Φωτός στο λιμάνι της Αίγινας.

Στην προβλήτα των ιπ...

Η περιφορά των επιτά…

Η περιφορά των επιτάφιων στο κέντρο και στην παραλία της Αίγινας.

Τηρώντας την παράδοσ...

Η περιφορά του επιτα…

Η περιφορά του επιταφίου στο Δημοτικό Κοιμητήριο της Αγίας Ειρήνης.

Για μία ακόμη χρονιά...

Κορυφώνεται σήμερα η…

Κορυφώνεται σήμερα η επιβατική κίνηση στο λιμάνι της Αίγινας, για τους εκδρομείς του Πάσχα.

Αυξημένη, αλλά χωρίς...

Ο Ηλίας Σκοντράνης ε…

Ο Ηλίας Σκοντράνης εκθέτει έργα ξυλόγλυπτης αγιογραφίας στο Λαογραφικό Μουσείο.

Για δεύτερη συνεχή χ...

Η ακολουθία των Μεγά…

Η ακολουθία των Μεγάλων Ωρών, ο Εσπερινός και η Αποκαθήλωση.

Πένθιμα ηχούν οι καμ...

Η κατανυκτική πομπή …

Η κατανυκτική πομπή και η κορύφωση του Θείου Δράματος στις εκκλησίες της Αίγινας.

Μέσα σε κλίμα κατάνυ...

Πρωτάθλημα στα σκάφη…

Πρωτάθλημα στα σκάφη 420, για την Αιγινήτισσα ιστιοπλόο Αναστασία Γκαρή!

Από την Ελληνική Ιστ...

Εξαιρετικές οι επιδό…

Εξαιρετικές οι επιδόσεις από τους αθλητές του ΝΟΑ στο Athens Eurolymp  Week 2016. Αργυρά μετάλλια για Αλίκη Καλατζή και Δημήτρη Μπήτρο.

Αργυρά μετάλλια για ...

Έκκληση Δημήτρη Μούρ…

Έκκληση Δημήτρη Μούρτζη προς τους κατοίκους και τους παραθεριστές του νησιού, να μην πετούν ογκώδη αντικείμενα όπως κλαδέματα, στρώματα κτλ.

Η αυξημένη κίνηση τω...

Παλαιότερα άρθρα

Ενότητες

Aegina Portal Web Radio

Επικοινωνία

  • Τηλ: 30 2297025627 (εσωτ: 803 & 801)
  • Web Radio (γραμματεία) Τηλ: 30 2297025627 (εσωτ: 804)
  • Email: info@aeginaportal.gr
  • Διεύθυνση: Αντωνίου Πελεκάνου 8 - 18010 Αίγινα
  •  
Το Aegina Portal λειτουργεί με την άδεια της ΑΕΠΙ και της GEA.