Έγγραφο παρουσιάζει το χρονικό όσων διαδραματίστηκαν και καταδεικνύει γιατί χρειάστηκαν δύο μήνες για την επισκευή του υποθαλάσσιου αγωγού.

episkevi_15_3_2024_4.jpg

Πρόκειται για το έγγραφο που αφορά στην απόφαση του δημάρχου κ. Γιάννη Ζορμπά με αριθμό 3303/2024, για την ανάθεση παροχής υπηρεσιών ανεξάρτητου πραγματογνώμονα, για την επίβλεψη και παρακολούθηση των εργασιών αποκατάστασης του υποθαλάσσιου αγωγού, μαζί με κάποιες παρατηρήσεις από όσα καταγράφηκαν την ίδια περίοδο. 

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.




Το έγγραφο αυτό ήταν μέρος της εισήγησης στην Δημοτική Επιτροπή, που συνεδρίασε χθες, 26 Μαρτίου 2024, για την έγκριση της συγκεκριμένης απόφασης. Αν και οι ημερομηνίες για όσα περιγράφονται σ' αυτό, έχουν γίνει γνωστές, μέσα από τις ενημερώσεις που έκανε στα όργανα την ίδια περίοδο ο κ. Ζορμπάς, εντούτοις είναι η πρώτη φορά που καταγράφονται σε ένα δημόσιο έγγραφο και εν πολλοίς καταδεικνύουν τους λόγους για τους οποίους η Αίγινα έμεινε χωρίς καλής ποιότητας νερό για δύο μήνες. 

 

Έτσι, αντί να ξεκινήσει η επισκευή άμεσα - όπως ρητά προβλέπει η προγραμματική σύμβαση για την κατασκευή του αγωγού - ο Δήμος της Αίγινας βρέθηκε να προσπαθεί, ώστε να ανταπεξέλθει σε άγνωστες και χρονοβόρες διαδικαστικές παραμέτρους, χωρίς καν να είναι αυτός, που θα έπρεπε να δώσει την εντολή για την αποκατάσταση της βλάβης.

Από την Περιφέρεια Αττικής, μετά την ανατροπή του σεναρίου περί δολιοφθοράς, δεν υπήρξε καμία απολύτως επίσημη ενημέρωση με Δελτία Τύπου και είναι να αναρωτιέται κανείς, αν οι παραδοσιακά ισχυροί δεσμοί της Περιφέρειας και της Αντιπεριφέρειας Νήσων με τον Δήμο Αίγινας, που στο παρελθόν έκαναν από κοινού αγώνες για να διασφαλίζεται η βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων του νησιού, παραμένουν ισχυροί. Υπενθυμίζεται ότι στη βλάβη του 2022, η Περιφέρεια Αττικής έδωσε εντολή επισκευής στον ανάδοχο, μόλις σε τρεις ημέρες. Γιατί αυτή τη φορά έπρεπε να διακινδυνέψει η υγεία των κατοίκων της Αίγινας;

Η απόφαση 3303/2024 του δημάρχου κ. Γιάννη Ζορμπά λαμβάνει υπόψιν της τα ακόλουθα:

1.Την από 24/01/2024 τηλεφωνική επικοινωνία της κατασκευάστριας εταιρείας “Τεχνική Εταιρεία Χριστόφορος Δ. Κωνσταντινίδης Α.Ε” του υποθαλάσσιου αγωγού με το Δήμαρχο Αίγινας και η ενημέρωση σχετικά με την αιφνίδια διακοπή της υδροδότησης της Νήσου Αίγινας από την ΕΥΔΑΠ κατόπιν βλάβης του αγωγού.

2. Το υπ.αρ. πρωτ. 101/26-01-2024 έγγραφο της κατασκευάστριας εταιρείας με θέμα “Επιθεώρηση της 25.1.2024 για το σημείο διαρροής του αγωγού – Επόμενα βήματα". 

3. Την από 01/02/2024 Μηνυτήρια Αναφορά του ενώπιον του κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πειραιά προκειμένου να διαπιστωθούν τα αίτια της επελθούσης σοβαρότατης βλάβης στον υποθαλάσσιο αγωγό υδροδότησης της Αίγινας.

4. Το υπ.αρ. πρωτ. 1535/02-02-2024 έγγραφο του με το οποίο ζητά από τα Λιμεναρχεία Πειραιά και Σαλαμίνας να επιθεωρήσουν με εξειδικευμένο συνεργείο το σημείο της βλάβης και να γνωστοποιήσουν τα συμπεράσματα, αν δηλαδή η βλάβη οφείλεται σε τυχαίο γεγονός ή κατασκευαστικό λάθος ή αν πρόκειται περί δολιοφθοράς.
5. Τη σχετική πραγματογνωμοσύνη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά η οποία περιήλθε σε γνώση μας.

 

Εκτός του κειμένου του εγγράφου, υπενθυμίζεται ότι στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 14 Φεβρουαρίου 2024, ο δήμαρχος κ. Γιάννης Ζορμπάς ενημέρωσε το δημοτικό συμβούλιο ότι μετά την επιθεώρηση του αγωγού, από την Μονάδα Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος και την αποκάλυψη του αγωγού από τον ειδικό γερανό της κατασκευάστριας εταιρίας, διαπιστώθηκε ότι δεν πρόκειται για δολιοφθορά, αλλά για μία κάθετη τομή στον αγωγό.

Για την επόμενη μέρα στις 15 Φεβρουαρίου 2024 έχει προγραμματιστεί σύσκεψη στην Αίγινα με τον Περιφερειάρχη κ. Νίκο Χαρδαλιά. Ο κ. Χαρδαλιάς δεν ήρθε ποτέ στην Αίγινα και σύσκεψη δεν έγινε.


Επιστροφή στο κείμενο του εγγράφου: 

6. Το υπ.αρ. πρωτ. ΕΜΠ 45/29-02-2024 έγγραφο του Περιφερειάρχη Αττικής κου Νικολάου Χαρδαλιά προς την Προϊσταμένη Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά με το οποίο αιτείται τον ορισμό ειδικού ανεξάρτητου πραγματογνώμονα για την παρακολούθηση των εργασιών
αποκατάστασης της βλάβης, που προκλήθηκε στον υποθαλάσσιο αγωγό, το οποίο περιήλθε σε γνώση του.

7. Το γεγονός ότι η έναρξη των εργασιών αποκατάστασης της βλάβης του αγωγού είχε περιέλθει σε τέλμα μετά τη δέσμευση του χώρου πέριξ του σημείου διαρροής από την Εισαγγελία Πειραιά για την έκδοση της πραγματογνωμοσύνης από το Λιμεναρχείο Πειραιά για αίτια της βλάβης καθώς και το γεγονός ότι παρόλο που εκδόθηκε η σχετική πραγματογνωμοσύνη, σύμφωνα με σχετικό έγγραφο του Περιφερειάρχη προς την Εισαγγελία έπρεπε πρώτα να βρεθεί και να οριστεί πραγματογνώμονας με μελετητικό πτυχίο ε΄ τάξης που θα επιβλέπει και θα παρακολουθεί τις εργασίες αποκατάστασης της βλάβης του αγωγού, δημιούργησε άμεσο και προφανή κίνδυνο και απειλή άμεσης ζημίας των δημοτικών συμφερόντων από την αναβολή λήψης απόφασης καθώς το Νησί παραμένει ήδη χωρίς πόσιμο νερό 43 ημέρες.
8. Την αναζήτηση εκ μέρους του Δήμου Αίγινας μελετητικής εταιρείας με πτυχίο ε΄ τάξης προκειμένου να αναλάβει χρέη πραγματογνώμονα που θα επιβλέπει και θα παρακολουθεί τις εργασίες αποκατάστασης του αγωγού και την τηλεφωνική ενημέρωση της μελετητικής εταιρείας με την επωνυμία “ “ECOS ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΗ Α.Ε” ότι δέχεται να αναλάβει τη συγκεκριμένη υπηρεσία 

9. Το υπ.αρ. ΕΜΠ 12/08-03-2024 έγγραφο του Δήμου Αίγινας προς την Προϊσταμένη Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά σχετικά με την επιτακτική ανάγκη αποκατάστασης των ζημιών του υποθαλάσσιου αγωγού καθώς έχουν ήδη περιέλθει 43 ημέρες χωρίς νερό και την πρόταση ορισμού της παρακολούθησης των εργασιών στην μελετητική εταιρεία με την επωνυμία “ECOS ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΗ Α.Ε” κατόχου μελετητικού πτυχίου Ε΄ τάξης υδραυλικών έργων.
10. Το υπ.αρ. 1312/08-03-2024 έγγραφο της Εισαγγελέως Πρωτοδικών Πειραιά σχετικά με την αποδέσμευση του χώρου πέριξ του σημείου διαρροής με αποκλειστικό σκοπό την έναρξη των εργασιών επισκευής και μόνιμης και άρτιας αποκατάστασης της βλάβης στο υποθαλάσσιο τμήμα του αγωγού όπου διαπιστώθηκε η διαρροή και τον ορισμό μεταξύ των άλλων της μελετητικής εταιρείας με την επωνυμία “ ECOS ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΗ Α.Ε” ως ανεξάρτητου πραγματογνώμονα.

Το πρωτογενές αίτημα από την Τεχνική Υπηρεσία. Ποιες θα είναι οι υπηρεσίες του πραγματογνώμονα.

Στις 24-01-2024 διαπιστώθηκε διαρροή στον υποθαλάσσιο αγωγό υδροδότησης της νήσου Αίγινας. Από επί τόπου έλεγχο της Μονάδας Υποβρύχιων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος διαπιστώθηκε διαμπερές άνοιγμα του αγωγού σε απόσταση περί τα 800 m περίπου από την ακτή του όρμου Πέρανι της νήσου Σαλαμίνας.

Η αποκατάσταση του αγωγού όπως προγραμματίζεται από την Περιφέρεια Αττικής θα ολοκληρωθεί σε δύο φάσεις:


(α) άμεση προσωρινή αποκατάσταση με μηχανικό σφιγκτήρα, ο οποίος έχει προταθεί από τον Ανάδοχο μετά από διενέργεια υδραυλικής δοκιμής στις 8/03/2024.
(β) μόνιμη αποκατάσταση με πιστοποιημένο εξοπλισμό ο οποίος θα αποφασιστεί μετά από τη διενέργεια μετρήσεων στη θέση του αγωγού και αξιολόγηση της απόδοσης και της αποτελεσματικότητας της προσωρινής λύσης.

Λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης αξιολογείται ότι για την ακριβή διάγνωση και κρίση της προκειμένης περίπτωσης παρίσταται ανάγκη πραγματογνωμοσύνης στην επίβλεψη του έργου της επισκευής και αποκατάστασης της λειτουργίας του αγωγού μεταφοράς ύδατος Σαλαμίνας – Αίγινας. Αντικείμενο Εργασιών Το αντικείμενο της παρούσας σύμβασης παροχής υπηρεσιών είναι υπηρεσίες ανεξάρτητου πραγματογνώμονα για την επίβλεψη της αποκατάστασης του υποθαλάσσιου αγωγού του έργου με τίτλο «Κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού σύνδεσης της νήσου Αίγινας με την ΕΥΔΑΠ» αναδόχου τεχνικής εταιρείας "Χρ. Δ. Κωνσταντινίδης Α.Ε.", με στόχο την αδιάλειπτη επίβλεψη και παρακολούθηση των εργασιών επισκευής για την μόνιμη και άρτια αποκατάσταση της βλάβης στο

υποθαλάσσιο τμήμα του αγωγού όπου διαπιστώθηκε η διαρροή.


Στο πλαίσιο της παρούσας σύμβασης παροχής υπηρεσιών, ο πάροχος αναλαμβάνει:


(α) Επίβλεψη, παρακολούθηση και καταγραφή των εργασιών επισκευής της βλάβης στο υποθαλάσσιο τμήμα του αγωγού κατά τη φάση της προσωρινής αποκατάστασης με την προταθείσα από τον ανάδοχο διάταξη μηχανικού σφικτήρα με την επί τόπου παρουσία
τουλάχιστον ενός έμπειρου μηχανικού. 
(β) Εντοπισμό και καταγραφή θεμάτων που μπορεί να ανακύψουν μετά την εκτέλεση των εργασιών της προσωρινής αποκατάστασης.
(γ) Επίβλεψη και παρακολούθηση των εργασιών επισκευής της βλάβης στο υποθαλάσσιο τμήμα του αγωγού κατά τη φάση της μόνιμης αποκατάστασης, σύμφωνα με την εγκριθείσα από τη Διευθύνουσα Υπηρεσία μέθοδο με την επί τόπου παρουσία τουλάχιστον ενός έμπειρου μηχανικού.
(δ) Σύνταξη Τεχνικής Έκθεσης Πραγματογνωμοσύνης μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της μόνιμης αποκατάστασης.


Ο Ανεξάρτητος Πραγματογνώμονας παρέχει τις υπηρεσίες του καθ΄ όλη τη διάρκεια εκπόνησης των παραπάνω εργασιών αποκατάστασης του αγωγού, (από την έναρξη έως το πέρας των ημερήσιων εργασιών από τον Ανάδοχο) και είναι υποχρεωμένος, στο πλαίσιο των καθηκόντων του, να συνεργάζεται, να βοηθά και να συμβουλεύει τον Εργοδότη, όποτε του ζητηθεί, με το κατάλληλο, κατά περίπτωση, επιστημονικό προσωπικό.
 

Και μερικές παρατηρήσεις - ερωτήσεις:

  • Ανάμεσα στα έγγραφα που λαμβάνει υπόψιν στο σκεπτικό της, η απόφαση 3303/2024 του κ. Γιάννη Ζορμπά, δεν υπήρξε ούτε ένα έγγραφο από την Περιφέρεια Αττικής. Πραγματικά, δεν υπήρχε ούτε ένα έγγραφο από την Περιφέρεια Αττικής για το θέμα;
  • Tο από 26-01-2024 περιεχόμενο του εγγράφου της κατασκευάστριας εταιρείας με θέμα “Επιθεώρηση της 25.1.2024 για το σημείο διαρροής του αγωγού – Επόμενα βήματα",  έχει γνωστοποιηθεί στους Δημοτικούς Συμβούλους και στα μέλη της Δημοτικής Επιτροπής; Ποια είναι τα "επόμενα βήματα"; Αν πράγματι ο ανάδοχος προτείνει "επόμενα βήματα" γιατί δεν εφαρμόστηκαν άμεσα;
  • Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 29 Φεβρουαρίου 2024, οπότε και ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Νίκος Χαρδαλιάς, αιτείται προς την Προϊσταμένη Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά τον ορισμό ειδικού ανεξάρτητου πραγματογνώμονα, οι κάτοικοι της Αίγινας είχαν μείνει χωρίς καλής ποιότητας νερό ήδη 37 μέρες! Κι όμως, πέρασαν ακόμη 8 μέρες χωρίς να υπάρχει καμία εξέλιξη, μέχρι ο δήμαρχος Αίγινας βλέποντας ότι... δεν υπάρχει εξέλιξη, επισκέφθηκε την κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών υποβάλλοντας πρόταση για πραγματογνώμονα. Δηλαδή πέρασαν 37+8 = 45 μέρες! Ποιο ευνομούμενο κράτος αφήνει τους πολίτες του χωρίς καλής ποιότητας νερό για τόσες μέρες;
  • Αν έχουμε υπολογίσει σωστά, ο ανάδοχος του έργου, χρειάστηκε μόλις δώδεκα μέρες, μαζί με τις υδραυλικές δοκιμές και μία μέρα εκτός, λόγω καιρού, για να τροφοδοτήσει ξανά την Αίγινα με νερό!
  • Οι τεχνικές εκθέσεις του πραγματογνώμονα που έχει ορίσει ο Δήμος Αίγινας, θα είναι διαθέσιμες στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και της Δημοτικής Επιτροπής;

Η 2η έκθεση από τη "Spiri Coffee", για κρασιά από ελληνικά οινοποιία στο ξενοδοχείο "Δανάη".

spiri-danai-02.jpg

Μία έκθεση που είχε αποσπάσει ιδιαίτερα θετικές κριτικές, όταν παρουσιάστηκε για πρώτη φορά, πέρυσι τον Μάρτιο, πραγματοποιείται σήμερα στο ξενοδοχείο "Δανάη".


Πρόκειται για 2η έκθεση με την επωνυμία "2024 Beverage Festival", που διοργανώνει η εταιρία "Spiri Coffee and Beverages".

Η λειτουργία της έκθεσης ξεκίνησε στις 12 το μεσημέρι και θα διαρκέσει μέχρι τις 8 το βράδυ. Στην έκθεση παρουσιάζονται προϊόντα που αφορούν το κρασί, τον καφέ, ποικίλα αποστάγματα και εδέσματα. 

Στόχος της έκθεσης είναι η παρουσίαση ποιοτικών προϊόντων και η προβολή αξιόλογων γευστικών προτάσεων στο κοινό της Αίγινας. Η εκδήλωση είναι ανοιχτή για το κοινό και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Εξαιρετική η ξενάγηση στην έκθεση «’Υμνος εις την Ελευθερίαν», από την κ. Ίριδα Κρητικού, στη Δημοτική Πινακοθήκη Αίγινας.

20240324_190051-02.jpg
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Δήμου Αίγινας για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, μία εξαιρετική ξενάγηση στη Δημοτική Πινακοθήκη, της εικαστικής έκθεση «’Υμνος εις την Ελευθερίαν» από την επιμελήτρια κ. Ίριδα Κρητικού, που είχε τόσο την ιδέα του εγχειρήματος, όσο και της μετουσίωσής του σε μία "συλλογική εικαστική περιπέτεια".


Η προσέλευση του κοινού, που απόλαυσε την ξενάγηση της κ. Κρητικού, ήταν πολύ μεγάλη και το ενδιαφέρον των επισκεπτών έκδηλο.  

20240324_190051-00.jpg


Τα εγκαίνια της έκθεσης είχαν πραγματοποιηθεί την Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2024. Και εκείνη η εκδήλωση έγινε μπροστά σε ένα πολύ μεγάλο κοινό, δικαιώνοντας τόσο την επιλογή της επιμελήτρια κ. Ίριδας Κρητικού, όσο και των ανθρώπων της Δημοτικής Πινακοθήκης Αίγινας.

20240324_191833.jpg

 

Το σημείωμα της έκθεσης που έχει συντάξει η Ίριδα Κρητικού αναφέρει σχετικά: "Η έκθεση «Ύμνος εις την Ελευθερίαν», ξεκίνησε το ταξίδι της τον Οκτώβριο του 2021, με τη σημαντική πρωτοβουλία και τη διοργάνωση του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης στην Ξάνθη, στο πλαίσιο των εκδηλώσεών του για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, ενώ στη συνέχεια παρουσιάστηκε στο Ιστορικό Μουσείο της Αλεξανδρούπολης, στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας - Μουσείο Κατσίγρα και στο Κέντρο Τέχνης Τζόρτζιο ντε Κίρικο στο Βόλο. Τιμητικός σταθμός της υπήρξε επίσης το Κέντρο Πολιτισμού «Διέξοδος» στο Μεσολόγγι, όπου και παρουσιάστηκε τον Μάρτιο -Απρίλιο του 2023, εγκαινιάζοντας την 25η Μαρτίου τις εμβληματικές Εορτές Εξόδου, ενώ στη συνέχεια παρουσιάστηκε στο Μουσείο Διονυσίου Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων στη Ζάκυνθο, από τον Μάιο έως και τον Οκτώβριο του 2023, 200 ακριβώς χρόνια μετά τη συγγραφή του Ύμνου και στο πλαίσιο του επετειακού αυτού Έτους.  

20240324_190939.jpg


Την ιδέα και την επιμέλεια του εγχειρήματος υπογράφει η ιστορικός τέχνης Ίρις Κρητικού.

Πρόκειται για τον καρπό μιας ιδέας που ευτύχησε να υλοποιηθεί, αλλά και μιας συναρπαστικής διαδικασίας -της εικαστικής «ανάγνωσης» και των 158 στροφών του Ύμνου Εις την Ελευθερίαν του Διονυσίου Σολωμού, ενεργοποιημένων σε εικόνα με τη συνδρομή 116 διακεκριμένων Ελλήνων εικαστικών. Του κορυφαίου ποιητικού πονήματος για αυτό που καλούμε ελεύθερη Ελλάδα.

20240324_190851.jpg
Όπως ήδη η σχεδόν τριετής πορεία της έκθεσης έχει δείξει, η πυκνή και ουσιαστική νοηματοδότηση της αναβλύζουσας ετούτης πνευματικής συνδιάλεξης, η δυνατότητα της απτής ιστορικής μεθερμήνευσης και η μεταποίηση των κορυφαίων ελληνικών στίχων σε παλλόμενες εικόνες, καθιστούν τη συγκεκριμένη έκθεση ένα εξαιρετικά πολύτιμο συγκινησιακό αφήγημα αλλά επίσης ένα προσιτό και πολλαπλά εύχρηστο ερμηνευτικό και παιδευτικό όχημα τόσο για ενήλικες όσο και για παιδιά".

20240324_191512.jpg

 
Στην έκθεση συμμετέχουν:
Κώστας Αγγελάκης, Χρήστος Αλατσάκης, Γιώργος Ανδρούτσος, Αντώνης Αντζουλίδης, Νεκτάριος Αποσπόρης, Λέλα Αρβανίτη, Άννυ Αρχιμανδρίτου, Άννα Αχιλλέως, Κάτια Βαρβάκη, Μαρίνα Βλαχάκη, Ειρήνη Βογιατζή, Κική Βουλγαρέλη, Μάριος Βουτσινάς, Μαίρη Γαλάνη - Κρητικού, Μαρία Γέρουλα, Νεκταρία Γιακμογλίδου, Τάσσα Γκανίδου, Πέννυ Γκέκα, Κατερίνα Γραφανάκη, Ελένη Δασκαλάκη, Δικαία Δεσποτάκη, Τάνια Δημητρακοπούλου, Μαρία Διακοδημητρίου, Γωγώ Ιερομονάχου, Αποστόλης Ιτσκούδης, Άννα Καζάκου, Σταυρούλα Καζιάλε, Δέσποινα Καλλιγά, Βάσω Καλουδιώτη, Ελπινίκη Καμόσου, Μηνάς Καμπιτάκης, Εβίτα Κανέλλου, Πάνος Καρδάσης, Νικόλας Κληρονόμος, Γεωργία Κοκκίνη, Βασιλική Κολιπέτσα, Νίκος Κόνιαρης, Μάρω Κορνηλάκη, Σοφία-Ρόουζ Κοσμίδου, Ένη Κούκουλα, Μιχαήλ Κρητικός, Ελένη Κυριαζοπούλου, Λούλα Λεβέντη, Νίκος Λεοντόπουλος, Δήμητρα Λιάκουρα, Φιλιππίνα Λιβιτσάνου, Μαρία Λιναρδάκη, Janet Λιοδάκη, Λίλα Μαδούρου, Κώστας Μανιατόπουλος, Λυδία Μαργαρώνη, Παναγιώτης Μαρίνης, Σίσσυ Μαρίνου, Αλίνα Μάτσα, Ειρήνη Ματσούκη, Μηνάς Μαυρικάκης, Στέλλα Μελετοπούλου, Δημήτρης Μοράρος, Μάνος Μπατζόλης, Χαρίτων Μπεκιάρης, Αθηνά Μπίκου, Γεωργία Μπλιάτσου, Λαμπρινή Μποβιάτσου, Ρούλη Μπούα, Ισαβέλλα Ντάσση, Σπυρίδων Ντασιώτης, Ιόλη Ξιφαρά, Απόστολος Παπαγεωργίου, Γεύσω Παπαδάκη, Χριστίνα Παρασκευοπούλου, Μαρία Πάστρα, Σοφία Πάσχου, Μαριέττα Πεπελάση, Άντα Πετρανάκη, Ελένη Πεχλιβάνη, Νίκος Ποδιάς, Κατερίνα Πολυζωϊδη - Μαυρολέων, Βαγγέλης Πουλής, Νίκη Πρόκου, Μπάμπης Πυλαρινός, Ράνια Ράγκου, Κατερίνα Ριμπατσιού, Κατερίνα Σαμαρά, Κατερίνα Σαράφη, Ιφιγένεια Σδούκου, Αντωνία Σιμάτου, Βασίλης Σούλης, Παρασκευή Σπύρου, Χρήστος Στανίσης, Ματίνα Σταυροπούλου, Μαρίνα Στελλάτου, Λένα Ταταρίδα, Ιωάννα Τερλίδου, Γιώργος Τζάνερης, Κωνσταντίνα Τζαβιδοπούλου, Μαρία Τζιροζίδου, Νίκος Τριανταφύλλου, Βάσω Τρίγκα, Κλαίρη Τσαλουχίδη - Χατζημηνά, Ελευθερία Τσέικο, Κατερίνα Τσεμπελή, Θεοδώρα Τσιάτσιου, Αγάπη Φεσατίδου - Ψαρράκη, Βιργινία Φιλιππούση, Φιλίππα Φλώρακα, Στάθης Φώτης, Μαρία Χαλκιά, Άννα Χαρακτινού, Μαιρηλί Χαραμή, Βασίλης Χατζής, Μαρία Χάνιου, Αθηνά Χατζή, Νίκος Χιωτίνης, Πέννυ Χονδρογιάννη, Κυριακή Χριστακοπούλου, Νικόλας Χριστοφοράκης, Αριστείδης Χρυσανθόπουλος.

20240324_191707.jpg
Η έκθεση ολοκληρώνεται στις 31.03. 2024. 
Ημέρες & ώρες Λειτουργάς: Παρασκευή-Κυριακή 11.00-19.00
Είσοδος ελεύθερη.

Δημοτική Πινακοθήκη Αίγινας
Διεύθυνση: Παλαιάς Χώρας 6, Αίγινα

Συνεδρίαση Δημοτικής Επιτροπής 26ης Μαρτίου 2024.

20240326_131411.jpg

Συνεδρίασε σήμερα το μεσημέρι η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Αίγινας. Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης μπορείτε να τα δείτε εδώ. Στο video μπορείτε να δείτε όσα συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης. 

''Αίγινα Άγιος Διονύσιος 2024". Η επιτυχημένη ημερίδα ανοιχτού στίβου του ΟΑΚΑ, επιστρέφει το Σάββατο 6 Απριλίου 2024, στο Δημοτικό Στάδιο.

agios-dionisios.jpeg

Ο Ο.Α. Κούρος Αίγινας, σε συνεργασία με την Ε.Α.Σ. ΣΕΓΑΣ Πειραιά και Νοτιοδυτικής Αττικής, προκηρύσσει αγώνες στίβου με την επωνυμία Αίγινα "Άγιος Διονύσιος 2024", που θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 6 Απριλίου 2024. 

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.




Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι οι αγώνες που πραγματοποιήθηκαν στο Δημοτικό Στάδιο Αίγινας, γνώρισαν πολύ μεγάλη επιτυχία. Φέτος εκτός από αθλητές του ΣΕΓΑΣ μπορούν να αγωνιστούν και μαθητές, οι δηλώσεις συμμετοχής μπορούν να σταλούν ηλεκτρονικά μέχρι την Τρίτη 2 Απριλίου του 2024.

Οι αγώνες, σύμφωνα με την προκήρυξη, θα διεξαχθούν με τους παρακάτω ειδικούς όρους:

Ημερομηνία και τόπος τέλεσης:

Οι αγώνες θα διεξαχθούν το Σάββατο 6 Απριλίου 2024 στο Δημοτικό Στάδιο Αίγινας, σύμφωνα με το συνημμένο πρόγραμμα.
Οι δηλώσεις συμμετοχής θα πρέπει να σταλούν ηλεκτρονικά στο Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. μέχρι και την Τρίτη 2 Απριλίου του 2024

Κατηγορίες:

Κ6,Κ8,Κ10,Κ12,Κ14 (αγόρια-κορίτσια) Κ16 (αγόρια-κορίτσια) Κ18 (άνδρες-γυναίκες) ανδρών / γυναικών

  • Αγωνίσματα Κ6 2018 και μικρότερα:30Μ
  • Κ8 2016-2017: 40Μ
  • Κ12(2013-2014 - 2015: 50Μ – 500Μ
  • Κ14 2011-2012: 60μ - 800Μ – Μήκος
  • K16 2009-2010: 150Μ - 300Μ – Μήος-600Μ- 4Χ80
  • K18 2007-2008: 100Μ - 400Μ - 800Μ - Μήκος
  • Ανδρών / Γυναικών: 100Μ – 400Μ - 800Μ - Μήκος

Δικαίωμα συμμετοχής:

  • Στους αγώνες συμμετέχουν αθλητές και αθλήτριες των σωματείων του ΣΕΓΑΣ και μαθητές σχολείων.
  • Τα σωματεία έχουν δικαίωμα συμμετοχής με απεριόριστο αριθμό αθλητών. Οι αθλητές – τριες έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε δύο αγωνίσματα και στην σκυταλοδρομία.

Μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά την προκήρυξη και να κατεβάσετε το έντυπο συμμετοχής στην ιστοσελίδα του αγώνα, εδώ.

Εορταστικές εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου στην Πέρδικα.

IMG_8152.jpg
Ρεπορτάζ Σταύρος Ρωπαΐτης
Με τον καθιερωμένο πανηγυρικό λόγο της ημέρας, την κατάθεση στεφάνων και την παρέλαση των μαθητών στο προαύλιο του ιερού ναού του Αγίου Σώζοντος, γιορτάστηκε στην Πέρδικα η επέτειος της 25ης Μαρτίου 1821. 


Μετά το τέλος της δοξολογίας και την εκφώνηση του  πανηγυρικού λόγου της ημέρας από την εκπαιδευτικό κ. Σοφία Καραχάλιου ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων στο μνημείο που βρίσκεται στο προαύλιο το ναού.


IMG_8070.JPG 

Κατάθεση στεφάνων έκαναν ο αντιδήμαρχος κ. Αντιδήμαρχος Αντώνης Μούρτζης, ο πρόεδρος της Κοινότητας Πέρδικας κ. Σάκης Μούρτζης, ο Περιβαλλοντικός και Πολιτισμικός Σύλλογος Πέρδικας ‘"Αγιος Σωστης",  ο Εξωραϊστικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Αιγινήτισσας, το Δημοτικό Σχολείο της Πέρδικας, το Νηπιαγωγείο της Πέρδικας και κατάθεση για τον ήρωα Κυριάκο Μούρτζη.


IMG_8093.JPG 

Ακολούθησε η μαθητική παρέλαση από τους μαθητές του δημοτικού σχολείου και του νηπιαγωγείου της Πέρδικας, που επίσης τραγούδησαν τραγούδια για την ιστορική επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821.

IMG_8150.jpg
Οι μικροί μαθητές και οι εκπαιδευτικοί τους χειροκροτήθηκαν από τους γονείς και τους παρευρισκόμενους που παρακολούθησαν την γιορτή.

Με θρησκευτική λαμπρότητα η λιτάνευση της εικόνας του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Κυψέλη.

20240325_180511.jpg

Με κάθε θρησκευτική λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε το απόγευμα ο πανηγυρικός εσπερινός και η περιφορά της εικόνας του Ευαγγελισμού στον ενοριακό ναό της Κυψέλης που σήμερα πανηγυρίζει. 


Στην περιφορά συμμετείχε πλήθος πιστών από την ευρύτερη περιοχή και η μπάντα του 1ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Αίγινας. 

20240325_174144.jpg

Μετά το πέρας της περιφοράς, παρουσιάστηκαν παραδοσιακοί χοροί στην πλατεία από το χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου Κυψέλης.

Loading...

Μικρές Αγγελίες

Διακηρύξεις - Προκηρύξεις - Προσκλήσεις

Loading...

Έγγραφο παρουσιάζει το χρονικό όσων διαδραματίστηκαν και καταδεικνύει γιατί χρειάστηκαν δύο μήνες για την επισκευή του υποθαλάσσιου αγωγού.

episkevi_15_3_2024_4.jpg

Πρόκειται για το έγγραφο που αφορά στην απόφαση του δημάρχου κ. Γιάννη Ζορμπά με αριθμό 3303/2024, για την ανάθεση παροχής υπηρεσιών ανεξάρτητου πραγματογνώμονα, για την επίβλεψη και παρακολούθηση των εργασιών αποκατάστασης του υποθαλάσσιου αγωγού, μαζί με κάποιες παρατηρήσεις από όσα καταγράφηκαν την ίδια περίοδο. 

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.




Το έγγραφο αυτό ήταν μέρος της εισήγησης στην Δημοτική Επιτροπή, που συνεδρίασε χθες, 26 Μαρτίου 2024, για την έγκριση της συγκεκριμένης απόφασης. Αν και οι ημερομηνίες για όσα περιγράφονται σ' αυτό, έχουν γίνει γνωστές, μέσα από τις ενημερώσεις που έκανε στα όργανα την ίδια περίοδο ο κ. Ζορμπάς, εντούτοις είναι η πρώτη φορά που καταγράφονται σε ένα δημόσιο έγγραφο και εν πολλοίς καταδεικνύουν τους λόγους για τους οποίους η Αίγινα έμεινε χωρίς καλής ποιότητας νερό για δύο μήνες. 

 

Έτσι, αντί να ξεκινήσει η επισκευή άμεσα - όπως ρητά προβλέπει η προγραμματική σύμβαση για την κατασκευή του αγωγού - ο Δήμος της Αίγινας βρέθηκε να προσπαθεί, ώστε να ανταπεξέλθει σε άγνωστες και χρονοβόρες διαδικαστικές παραμέτρους, χωρίς καν να είναι αυτός, που θα έπρεπε να δώσει την εντολή για την αποκατάσταση της βλάβης.

Από την Περιφέρεια Αττικής, μετά την ανατροπή του σεναρίου περί δολιοφθοράς, δεν υπήρξε καμία απολύτως επίσημη ενημέρωση με Δελτία Τύπου και είναι να αναρωτιέται κανείς, αν οι παραδοσιακά ισχυροί δεσμοί της Περιφέρειας και της Αντιπεριφέρειας Νήσων με τον Δήμο Αίγινας, που στο παρελθόν έκαναν από κοινού αγώνες για να διασφαλίζεται η βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων του νησιού, παραμένουν ισχυροί. Υπενθυμίζεται ότι στη βλάβη του 2022, η Περιφέρεια Αττικής έδωσε εντολή επισκευής στον ανάδοχο, μόλις σε τρεις ημέρες. Γιατί αυτή τη φορά έπρεπε να διακινδυνέψει η υγεία των κατοίκων της Αίγινας;

Η απόφαση 3303/2024 του δημάρχου κ. Γιάννη Ζορμπά λαμβάνει υπόψιν της τα ακόλουθα:

1.Την από 24/01/2024 τηλεφωνική επικοινωνία της κατασκευάστριας εταιρείας “Τεχνική Εταιρεία Χριστόφορος Δ. Κωνσταντινίδης Α.Ε” του υποθαλάσσιου αγωγού με το Δήμαρχο Αίγινας και η ενημέρωση σχετικά με την αιφνίδια διακοπή της υδροδότησης της Νήσου Αίγινας από την ΕΥΔΑΠ κατόπιν βλάβης του αγωγού.

2. Το υπ.αρ. πρωτ. 101/26-01-2024 έγγραφο της κατασκευάστριας εταιρείας με θέμα “Επιθεώρηση της 25.1.2024 για το σημείο διαρροής του αγωγού – Επόμενα βήματα". 

3. Την από 01/02/2024 Μηνυτήρια Αναφορά του ενώπιον του κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πειραιά προκειμένου να διαπιστωθούν τα αίτια της επελθούσης σοβαρότατης βλάβης στον υποθαλάσσιο αγωγό υδροδότησης της Αίγινας.

4. Το υπ.αρ. πρωτ. 1535/02-02-2024 έγγραφο του με το οποίο ζητά από τα Λιμεναρχεία Πειραιά και Σαλαμίνας να επιθεωρήσουν με εξειδικευμένο συνεργείο το σημείο της βλάβης και να γνωστοποιήσουν τα συμπεράσματα, αν δηλαδή η βλάβη οφείλεται σε τυχαίο γεγονός ή κατασκευαστικό λάθος ή αν πρόκειται περί δολιοφθοράς.
5. Τη σχετική πραγματογνωμοσύνη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά η οποία περιήλθε σε γνώση μας.

 

Εκτός του κειμένου του εγγράφου, υπενθυμίζεται ότι στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 14 Φεβρουαρίου 2024, ο δήμαρχος κ. Γιάννης Ζορμπάς ενημέρωσε το δημοτικό συμβούλιο ότι μετά την επιθεώρηση του αγωγού, από την Μονάδα Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος και την αποκάλυψη του αγωγού από τον ειδικό γερανό της κατασκευάστριας εταιρίας, διαπιστώθηκε ότι δεν πρόκειται για δολιοφθορά, αλλά για μία κάθετη τομή στον αγωγό.

Για την επόμενη μέρα στις 15 Φεβρουαρίου 2024 έχει προγραμματιστεί σύσκεψη στην Αίγινα με τον Περιφερειάρχη κ. Νίκο Χαρδαλιά. Ο κ. Χαρδαλιάς δεν ήρθε ποτέ στην Αίγινα και σύσκεψη δεν έγινε.


Επιστροφή στο κείμενο του εγγράφου: 

6. Το υπ.αρ. πρωτ. ΕΜΠ 45/29-02-2024 έγγραφο του Περιφερειάρχη Αττικής κου Νικολάου Χαρδαλιά προς την Προϊσταμένη Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά με το οποίο αιτείται τον ορισμό ειδικού ανεξάρτητου πραγματογνώμονα για την παρακολούθηση των εργασιών
αποκατάστασης της βλάβης, που προκλήθηκε στον υποθαλάσσιο αγωγό, το οποίο περιήλθε σε γνώση του.

7. Το γεγονός ότι η έναρξη των εργασιών αποκατάστασης της βλάβης του αγωγού είχε περιέλθει σε τέλμα μετά τη δέσμευση του χώρου πέριξ του σημείου διαρροής από την Εισαγγελία Πειραιά για την έκδοση της πραγματογνωμοσύνης από το Λιμεναρχείο Πειραιά για αίτια της βλάβης καθώς και το γεγονός ότι παρόλο που εκδόθηκε η σχετική πραγματογνωμοσύνη, σύμφωνα με σχετικό έγγραφο του Περιφερειάρχη προς την Εισαγγελία έπρεπε πρώτα να βρεθεί και να οριστεί πραγματογνώμονας με μελετητικό πτυχίο ε΄ τάξης που θα επιβλέπει και θα παρακολουθεί τις εργασίες αποκατάστασης της βλάβης του αγωγού, δημιούργησε άμεσο και προφανή κίνδυνο και απειλή άμεσης ζημίας των δημοτικών συμφερόντων από την αναβολή λήψης απόφασης καθώς το Νησί παραμένει ήδη χωρίς πόσιμο νερό 43 ημέρες.
8. Την αναζήτηση εκ μέρους του Δήμου Αίγινας μελετητικής εταιρείας με πτυχίο ε΄ τάξης προκειμένου να αναλάβει χρέη πραγματογνώμονα που θα επιβλέπει και θα παρακολουθεί τις εργασίες αποκατάστασης του αγωγού και την τηλεφωνική ενημέρωση της μελετητικής εταιρείας με την επωνυμία “ “ECOS ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΗ Α.Ε” ότι δέχεται να αναλάβει τη συγκεκριμένη υπηρεσία 

9. Το υπ.αρ. ΕΜΠ 12/08-03-2024 έγγραφο του Δήμου Αίγινας προς την Προϊσταμένη Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά σχετικά με την επιτακτική ανάγκη αποκατάστασης των ζημιών του υποθαλάσσιου αγωγού καθώς έχουν ήδη περιέλθει 43 ημέρες χωρίς νερό και την πρόταση ορισμού της παρακολούθησης των εργασιών στην μελετητική εταιρεία με την επωνυμία “ECOS ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΗ Α.Ε” κατόχου μελετητικού πτυχίου Ε΄ τάξης υδραυλικών έργων.
10. Το υπ.αρ. 1312/08-03-2024 έγγραφο της Εισαγγελέως Πρωτοδικών Πειραιά σχετικά με την αποδέσμευση του χώρου πέριξ του σημείου διαρροής με αποκλειστικό σκοπό την έναρξη των εργασιών επισκευής και μόνιμης και άρτιας αποκατάστασης της βλάβης στο υποθαλάσσιο τμήμα του αγωγού όπου διαπιστώθηκε η διαρροή και τον ορισμό μεταξύ των άλλων της μελετητικής εταιρείας με την επωνυμία “ ECOS ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΗ Α.Ε” ως ανεξάρτητου πραγματογνώμονα.

Το πρωτογενές αίτημα από την Τεχνική Υπηρεσία. Ποιες θα είναι οι υπηρεσίες του πραγματογνώμονα.

Στις 24-01-2024 διαπιστώθηκε διαρροή στον υποθαλάσσιο αγωγό υδροδότησης της νήσου Αίγινας. Από επί τόπου έλεγχο της Μονάδας Υποβρύχιων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος διαπιστώθηκε διαμπερές άνοιγμα του αγωγού σε απόσταση περί τα 800 m περίπου από την ακτή του όρμου Πέρανι της νήσου Σαλαμίνας.

Η αποκατάσταση του αγωγού όπως προγραμματίζεται από την Περιφέρεια Αττικής θα ολοκληρωθεί σε δύο φάσεις:


(α) άμεση προσωρινή αποκατάσταση με μηχανικό σφιγκτήρα, ο οποίος έχει προταθεί από τον Ανάδοχο μετά από διενέργεια υδραυλικής δοκιμής στις 8/03/2024.
(β) μόνιμη αποκατάσταση με πιστοποιημένο εξοπλισμό ο οποίος θα αποφασιστεί μετά από τη διενέργεια μετρήσεων στη θέση του αγωγού και αξιολόγηση της απόδοσης και της αποτελεσματικότητας της προσωρινής λύσης.

Λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης αξιολογείται ότι για την ακριβή διάγνωση και κρίση της προκειμένης περίπτωσης παρίσταται ανάγκη πραγματογνωμοσύνης στην επίβλεψη του έργου της επισκευής και αποκατάστασης της λειτουργίας του αγωγού μεταφοράς ύδατος Σαλαμίνας – Αίγινας. Αντικείμενο Εργασιών Το αντικείμενο της παρούσας σύμβασης παροχής υπηρεσιών είναι υπηρεσίες ανεξάρτητου πραγματογνώμονα για την επίβλεψη της αποκατάστασης του υποθαλάσσιου αγωγού του έργου με τίτλο «Κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού σύνδεσης της νήσου Αίγινας με την ΕΥΔΑΠ» αναδόχου τεχνικής εταιρείας "Χρ. Δ. Κωνσταντινίδης Α.Ε.", με στόχο την αδιάλειπτη επίβλεψη και παρακολούθηση των εργασιών επισκευής για την μόνιμη και άρτια αποκατάσταση της βλάβης στο

υποθαλάσσιο τμήμα του αγωγού όπου διαπιστώθηκε η διαρροή.


Στο πλαίσιο της παρούσας σύμβασης παροχής υπηρεσιών, ο πάροχος αναλαμβάνει:


(α) Επίβλεψη, παρακολούθηση και καταγραφή των εργασιών επισκευής της βλάβης στο υποθαλάσσιο τμήμα του αγωγού κατά τη φάση της προσωρινής αποκατάστασης με την προταθείσα από τον ανάδοχο διάταξη μηχανικού σφικτήρα με την επί τόπου παρουσία
τουλάχιστον ενός έμπειρου μηχανικού. 
(β) Εντοπισμό και καταγραφή θεμάτων που μπορεί να ανακύψουν μετά την εκτέλεση των εργασιών της προσωρινής αποκατάστασης.
(γ) Επίβλεψη και παρακολούθηση των εργασιών επισκευής της βλάβης στο υποθαλάσσιο τμήμα του αγωγού κατά τη φάση της μόνιμης αποκατάστασης, σύμφωνα με την εγκριθείσα από τη Διευθύνουσα Υπηρεσία μέθοδο με την επί τόπου παρουσία τουλάχιστον ενός έμπειρου μηχανικού.
(δ) Σύνταξη Τεχνικής Έκθεσης Πραγματογνωμοσύνης μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της μόνιμης αποκατάστασης.


Ο Ανεξάρτητος Πραγματογνώμονας παρέχει τις υπηρεσίες του καθ΄ όλη τη διάρκεια εκπόνησης των παραπάνω εργασιών αποκατάστασης του αγωγού, (από την έναρξη έως το πέρας των ημερήσιων εργασιών από τον Ανάδοχο) και είναι υποχρεωμένος, στο πλαίσιο των καθηκόντων του, να συνεργάζεται, να βοηθά και να συμβουλεύει τον Εργοδότη, όποτε του ζητηθεί, με το κατάλληλο, κατά περίπτωση, επιστημονικό προσωπικό.
 

Και μερικές παρατηρήσεις - ερωτήσεις:

  • Ανάμεσα στα έγγραφα που λαμβάνει υπόψιν στο σκεπτικό της, η απόφαση 3303/2024 του κ. Γιάννη Ζορμπά, δεν υπήρξε ούτε ένα έγγραφο από την Περιφέρεια Αττικής. Πραγματικά, δεν υπήρχε ούτε ένα έγγραφο από την Περιφέρεια Αττικής για το θέμα;
  • Tο από 26-01-2024 περιεχόμενο του εγγράφου της κατασκευάστριας εταιρείας με θέμα “Επιθεώρηση της 25.1.2024 για το σημείο διαρροής του αγωγού – Επόμενα βήματα",  έχει γνωστοποιηθεί στους Δημοτικούς Συμβούλους και στα μέλη της Δημοτικής Επιτροπής; Ποια είναι τα "επόμενα βήματα"; Αν πράγματι ο ανάδοχος προτείνει "επόμενα βήματα" γιατί δεν εφαρμόστηκαν άμεσα;
  • Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 29 Φεβρουαρίου 2024, οπότε και ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Νίκος Χαρδαλιάς, αιτείται προς την Προϊσταμένη Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά τον ορισμό ειδικού ανεξάρτητου πραγματογνώμονα, οι κάτοικοι της Αίγινας είχαν μείνει χωρίς καλής ποιότητας νερό ήδη 37 μέρες! Κι όμως, πέρασαν ακόμη 8 μέρες χωρίς να υπάρχει καμία εξέλιξη, μέχρι ο δήμαρχος Αίγινας βλέποντας ότι... δεν υπάρχει εξέλιξη, επισκέφθηκε την κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών υποβάλλοντας πρόταση για πραγματογνώμονα. Δηλαδή πέρασαν 37+8 = 45 μέρες! Ποιο ευνομούμενο κράτος αφήνει τους πολίτες του χωρίς καλής ποιότητας νερό για τόσες μέρες;
  • Αν έχουμε υπολογίσει σωστά, ο ανάδοχος του έργου, χρειάστηκε μόλις δώδεκα μέρες, μαζί με τις υδραυλικές δοκιμές και μία μέρα εκτός, λόγω καιρού, για να τροφοδοτήσει ξανά την Αίγινα με νερό!
  • Οι τεχνικές εκθέσεις του πραγματογνώμονα που έχει ορίσει ο Δήμος Αίγινας, θα είναι διαθέσιμες στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και της Δημοτικής Επιτροπής;

Η 2η έκθεση από τη "Spiri Coffee", για κρασιά από ελληνικά οινοποιία στο ξενοδοχείο "Δανάη".

spiri-danai-02.jpg

Μία έκθεση που είχε αποσπάσει ιδιαίτερα θετικές κριτικές, όταν παρουσιάστηκε για πρώτη φορά, πέρυσι τον Μάρτιο, πραγματοποιείται σήμερα στο ξενοδοχείο "Δανάη".


Πρόκειται για 2η έκθεση με την επωνυμία "2024 Beverage Festival", που διοργανώνει η εταιρία "Spiri Coffee and Beverages".

Η λειτουργία της έκθεσης ξεκίνησε στις 12 το μεσημέρι και θα διαρκέσει μέχρι τις 8 το βράδυ. Στην έκθεση παρουσιάζονται προϊόντα που αφορούν το κρασί, τον καφέ, ποικίλα αποστάγματα και εδέσματα. 

Στόχος της έκθεσης είναι η παρουσίαση ποιοτικών προϊόντων και η προβολή αξιόλογων γευστικών προτάσεων στο κοινό της Αίγινας. Η εκδήλωση είναι ανοιχτή για το κοινό και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Εξαιρετική η ξενάγηση στην έκθεση «’Υμνος εις την Ελευθερίαν», από την κ. Ίριδα Κρητικού, στη Δημοτική Πινακοθήκη Αίγινας.

20240324_190051-02.jpg
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Δήμου Αίγινας για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, μία εξαιρετική ξενάγηση στη Δημοτική Πινακοθήκη, της εικαστικής έκθεση «’Υμνος εις την Ελευθερίαν» από την επιμελήτρια κ. Ίριδα Κρητικού, που είχε τόσο την ιδέα του εγχειρήματος, όσο και της μετουσίωσής του σε μία "συλλογική εικαστική περιπέτεια".


Η προσέλευση του κοινού, που απόλαυσε την ξενάγηση της κ. Κρητικού, ήταν πολύ μεγάλη και το ενδιαφέρον των επισκεπτών έκδηλο.  

20240324_190051-00.jpg


Τα εγκαίνια της έκθεσης είχαν πραγματοποιηθεί την Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2024. Και εκείνη η εκδήλωση έγινε μπροστά σε ένα πολύ μεγάλο κοινό, δικαιώνοντας τόσο την επιλογή της επιμελήτρια κ. Ίριδας Κρητικού, όσο και των ανθρώπων της Δημοτικής Πινακοθήκης Αίγινας.

20240324_191833.jpg

 

Το σημείωμα της έκθεσης που έχει συντάξει η Ίριδα Κρητικού αναφέρει σχετικά: "Η έκθεση «Ύμνος εις την Ελευθερίαν», ξεκίνησε το ταξίδι της τον Οκτώβριο του 2021, με τη σημαντική πρωτοβουλία και τη διοργάνωση του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης στην Ξάνθη, στο πλαίσιο των εκδηλώσεών του για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, ενώ στη συνέχεια παρουσιάστηκε στο Ιστορικό Μουσείο της Αλεξανδρούπολης, στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας - Μουσείο Κατσίγρα και στο Κέντρο Τέχνης Τζόρτζιο ντε Κίρικο στο Βόλο. Τιμητικός σταθμός της υπήρξε επίσης το Κέντρο Πολιτισμού «Διέξοδος» στο Μεσολόγγι, όπου και παρουσιάστηκε τον Μάρτιο -Απρίλιο του 2023, εγκαινιάζοντας την 25η Μαρτίου τις εμβληματικές Εορτές Εξόδου, ενώ στη συνέχεια παρουσιάστηκε στο Μουσείο Διονυσίου Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων στη Ζάκυνθο, από τον Μάιο έως και τον Οκτώβριο του 2023, 200 ακριβώς χρόνια μετά τη συγγραφή του Ύμνου και στο πλαίσιο του επετειακού αυτού Έτους.  

20240324_190939.jpg


Την ιδέα και την επιμέλεια του εγχειρήματος υπογράφει η ιστορικός τέχνης Ίρις Κρητικού.

Πρόκειται για τον καρπό μιας ιδέας που ευτύχησε να υλοποιηθεί, αλλά και μιας συναρπαστικής διαδικασίας -της εικαστικής «ανάγνωσης» και των 158 στροφών του Ύμνου Εις την Ελευθερίαν του Διονυσίου Σολωμού, ενεργοποιημένων σε εικόνα με τη συνδρομή 116 διακεκριμένων Ελλήνων εικαστικών. Του κορυφαίου ποιητικού πονήματος για αυτό που καλούμε ελεύθερη Ελλάδα.

20240324_190851.jpg
Όπως ήδη η σχεδόν τριετής πορεία της έκθεσης έχει δείξει, η πυκνή και ουσιαστική νοηματοδότηση της αναβλύζουσας ετούτης πνευματικής συνδιάλεξης, η δυνατότητα της απτής ιστορικής μεθερμήνευσης και η μεταποίηση των κορυφαίων ελληνικών στίχων σε παλλόμενες εικόνες, καθιστούν τη συγκεκριμένη έκθεση ένα εξαιρετικά πολύτιμο συγκινησιακό αφήγημα αλλά επίσης ένα προσιτό και πολλαπλά εύχρηστο ερμηνευτικό και παιδευτικό όχημα τόσο για ενήλικες όσο και για παιδιά".

20240324_191512.jpg

 
Στην έκθεση συμμετέχουν:
Κώστας Αγγελάκης, Χρήστος Αλατσάκης, Γιώργος Ανδρούτσος, Αντώνης Αντζουλίδης, Νεκτάριος Αποσπόρης, Λέλα Αρβανίτη, Άννυ Αρχιμανδρίτου, Άννα Αχιλλέως, Κάτια Βαρβάκη, Μαρίνα Βλαχάκη, Ειρήνη Βογιατζή, Κική Βουλγαρέλη, Μάριος Βουτσινάς, Μαίρη Γαλάνη - Κρητικού, Μαρία Γέρουλα, Νεκταρία Γιακμογλίδου, Τάσσα Γκανίδου, Πέννυ Γκέκα, Κατερίνα Γραφανάκη, Ελένη Δασκαλάκη, Δικαία Δεσποτάκη, Τάνια Δημητρακοπούλου, Μαρία Διακοδημητρίου, Γωγώ Ιερομονάχου, Αποστόλης Ιτσκούδης, Άννα Καζάκου, Σταυρούλα Καζιάλε, Δέσποινα Καλλιγά, Βάσω Καλουδιώτη, Ελπινίκη Καμόσου, Μηνάς Καμπιτάκης, Εβίτα Κανέλλου, Πάνος Καρδάσης, Νικόλας Κληρονόμος, Γεωργία Κοκκίνη, Βασιλική Κολιπέτσα, Νίκος Κόνιαρης, Μάρω Κορνηλάκη, Σοφία-Ρόουζ Κοσμίδου, Ένη Κούκουλα, Μιχαήλ Κρητικός, Ελένη Κυριαζοπούλου, Λούλα Λεβέντη, Νίκος Λεοντόπουλος, Δήμητρα Λιάκουρα, Φιλιππίνα Λιβιτσάνου, Μαρία Λιναρδάκη, Janet Λιοδάκη, Λίλα Μαδούρου, Κώστας Μανιατόπουλος, Λυδία Μαργαρώνη, Παναγιώτης Μαρίνης, Σίσσυ Μαρίνου, Αλίνα Μάτσα, Ειρήνη Ματσούκη, Μηνάς Μαυρικάκης, Στέλλα Μελετοπούλου, Δημήτρης Μοράρος, Μάνος Μπατζόλης, Χαρίτων Μπεκιάρης, Αθηνά Μπίκου, Γεωργία Μπλιάτσου, Λαμπρινή Μποβιάτσου, Ρούλη Μπούα, Ισαβέλλα Ντάσση, Σπυρίδων Ντασιώτης, Ιόλη Ξιφαρά, Απόστολος Παπαγεωργίου, Γεύσω Παπαδάκη, Χριστίνα Παρασκευοπούλου, Μαρία Πάστρα, Σοφία Πάσχου, Μαριέττα Πεπελάση, Άντα Πετρανάκη, Ελένη Πεχλιβάνη, Νίκος Ποδιάς, Κατερίνα Πολυζωϊδη - Μαυρολέων, Βαγγέλης Πουλής, Νίκη Πρόκου, Μπάμπης Πυλαρινός, Ράνια Ράγκου, Κατερίνα Ριμπατσιού, Κατερίνα Σαμαρά, Κατερίνα Σαράφη, Ιφιγένεια Σδούκου, Αντωνία Σιμάτου, Βασίλης Σούλης, Παρασκευή Σπύρου, Χρήστος Στανίσης, Ματίνα Σταυροπούλου, Μαρίνα Στελλάτου, Λένα Ταταρίδα, Ιωάννα Τερλίδου, Γιώργος Τζάνερης, Κωνσταντίνα Τζαβιδοπούλου, Μαρία Τζιροζίδου, Νίκος Τριανταφύλλου, Βάσω Τρίγκα, Κλαίρη Τσαλουχίδη - Χατζημηνά, Ελευθερία Τσέικο, Κατερίνα Τσεμπελή, Θεοδώρα Τσιάτσιου, Αγάπη Φεσατίδου - Ψαρράκη, Βιργινία Φιλιππούση, Φιλίππα Φλώρακα, Στάθης Φώτης, Μαρία Χαλκιά, Άννα Χαρακτινού, Μαιρηλί Χαραμή, Βασίλης Χατζής, Μαρία Χάνιου, Αθηνά Χατζή, Νίκος Χιωτίνης, Πέννυ Χονδρογιάννη, Κυριακή Χριστακοπούλου, Νικόλας Χριστοφοράκης, Αριστείδης Χρυσανθόπουλος.

20240324_191707.jpg
Η έκθεση ολοκληρώνεται στις 31.03. 2024. 
Ημέρες & ώρες Λειτουργάς: Παρασκευή-Κυριακή 11.00-19.00
Είσοδος ελεύθερη.

Δημοτική Πινακοθήκη Αίγινας
Διεύθυνση: Παλαιάς Χώρας 6, Αίγινα

Συνεδρίαση Δημοτικής Επιτροπής 26ης Μαρτίου 2024.

20240326_131411.jpg

Συνεδρίασε σήμερα το μεσημέρι η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Αίγινας. Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης μπορείτε να τα δείτε εδώ. Στο video μπορείτε να δείτε όσα συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης. 

''Αίγινα Άγιος Διονύσιος 2024". Η επιτυχημένη ημερίδα ανοιχτού στίβου του ΟΑΚΑ, επιστρέφει το Σάββατο 6 Απριλίου 2024, στο Δημοτικό Στάδιο.

agios-dionisios.jpeg

Ο Ο.Α. Κούρος Αίγινας, σε συνεργασία με την Ε.Α.Σ. ΣΕΓΑΣ Πειραιά και Νοτιοδυτικής Αττικής, προκηρύσσει αγώνες στίβου με την επωνυμία Αίγινα "Άγιος Διονύσιος 2024", που θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 6 Απριλίου 2024. 

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.




Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι οι αγώνες που πραγματοποιήθηκαν στο Δημοτικό Στάδιο Αίγινας, γνώρισαν πολύ μεγάλη επιτυχία. Φέτος εκτός από αθλητές του ΣΕΓΑΣ μπορούν να αγωνιστούν και μαθητές, οι δηλώσεις συμμετοχής μπορούν να σταλούν ηλεκτρονικά μέχρι την Τρίτη 2 Απριλίου του 2024.

Οι αγώνες, σύμφωνα με την προκήρυξη, θα διεξαχθούν με τους παρακάτω ειδικούς όρους:

Ημερομηνία και τόπος τέλεσης:

Οι αγώνες θα διεξαχθούν το Σάββατο 6 Απριλίου 2024 στο Δημοτικό Στάδιο Αίγινας, σύμφωνα με το συνημμένο πρόγραμμα.
Οι δηλώσεις συμμετοχής θα πρέπει να σταλούν ηλεκτρονικά στο Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. μέχρι και την Τρίτη 2 Απριλίου του 2024

Κατηγορίες:

Κ6,Κ8,Κ10,Κ12,Κ14 (αγόρια-κορίτσια) Κ16 (αγόρια-κορίτσια) Κ18 (άνδρες-γυναίκες) ανδρών / γυναικών

  • Αγωνίσματα Κ6 2018 και μικρότερα:30Μ
  • Κ8 2016-2017: 40Μ
  • Κ12(2013-2014 - 2015: 50Μ – 500Μ
  • Κ14 2011-2012: 60μ - 800Μ – Μήκος
  • K16 2009-2010: 150Μ - 300Μ – Μήος-600Μ- 4Χ80
  • K18 2007-2008: 100Μ - 400Μ - 800Μ - Μήκος
  • Ανδρών / Γυναικών: 100Μ – 400Μ - 800Μ - Μήκος

Δικαίωμα συμμετοχής:

  • Στους αγώνες συμμετέχουν αθλητές και αθλήτριες των σωματείων του ΣΕΓΑΣ και μαθητές σχολείων.
  • Τα σωματεία έχουν δικαίωμα συμμετοχής με απεριόριστο αριθμό αθλητών. Οι αθλητές – τριες έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε δύο αγωνίσματα και στην σκυταλοδρομία.

Μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά την προκήρυξη και να κατεβάσετε το έντυπο συμμετοχής στην ιστοσελίδα του αγώνα, εδώ.

Εορταστικές εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου στην Πέρδικα.

IMG_8152.jpg
Ρεπορτάζ Σταύρος Ρωπαΐτης
Με τον καθιερωμένο πανηγυρικό λόγο της ημέρας, την κατάθεση στεφάνων και την παρέλαση των μαθητών στο προαύλιο του ιερού ναού του Αγίου Σώζοντος, γιορτάστηκε στην Πέρδικα η επέτειος της 25ης Μαρτίου 1821. 


Μετά το τέλος της δοξολογίας και την εκφώνηση του  πανηγυρικού λόγου της ημέρας από την εκπαιδευτικό κ. Σοφία Καραχάλιου ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων στο μνημείο που βρίσκεται στο προαύλιο το ναού.


IMG_8070.JPG 

Κατάθεση στεφάνων έκαναν ο αντιδήμαρχος κ. Αντιδήμαρχος Αντώνης Μούρτζης, ο πρόεδρος της Κοινότητας Πέρδικας κ. Σάκης Μούρτζης, ο Περιβαλλοντικός και Πολιτισμικός Σύλλογος Πέρδικας ‘"Αγιος Σωστης",  ο Εξωραϊστικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Αιγινήτισσας, το Δημοτικό Σχολείο της Πέρδικας, το Νηπιαγωγείο της Πέρδικας και κατάθεση για τον ήρωα Κυριάκο Μούρτζη.


IMG_8093.JPG 

Ακολούθησε η μαθητική παρέλαση από τους μαθητές του δημοτικού σχολείου και του νηπιαγωγείου της Πέρδικας, που επίσης τραγούδησαν τραγούδια για την ιστορική επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821.

IMG_8150.jpg
Οι μικροί μαθητές και οι εκπαιδευτικοί τους χειροκροτήθηκαν από τους γονείς και τους παρευρισκόμενους που παρακολούθησαν την γιορτή.

Με θρησκευτική λαμπρότητα η λιτάνευση της εικόνας του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Κυψέλη.

20240325_180511.jpg

Με κάθε θρησκευτική λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε το απόγευμα ο πανηγυρικός εσπερινός και η περιφορά της εικόνας του Ευαγγελισμού στον ενοριακό ναό της Κυψέλης που σήμερα πανηγυρίζει. 


Στην περιφορά συμμετείχε πλήθος πιστών από την ευρύτερη περιοχή και η μπάντα του 1ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Αίγινας. 

20240325_174144.jpg

Μετά το πέρας της περιφοράς, παρουσιάστηκαν παραδοσιακοί χοροί στην πλατεία από το χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου Κυψέλης.

Μικρές Αγγελίες

Διακηρύξεις - Προκηρύξεις - Προσκλήσεις

Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png




Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png