Δημοτικές Εκλογές 2014

Δελτίο τύπου - "Αίγινα Κοινωνία Πολιτών". Επικεφαλής και υποψήφιος δήμαρχος ο κύριος Αντώνης Ντελής.

ΑΙΓΙΝΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ  - ΙΔΡΥΤΙΚΗ – ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ   ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

Στo δυσμενές περιβάλλον που ζούμε με τις δυσοίωνες προοπτικές, αποφασίσαμε να συγκροτήσουμε ένα ευρύ δημοτικό φορέα, στον οποίο καλούνται να συμμετάσχουν όλοι αυτοί που θέλουν να προσφέρουν στην Αίγινα και να αλλάξουν την καθημερινότητα, αλλά και να συνεισφέρουν δυναμικά στην αναπτυξιακή προοπτική του νησιού - ποιοτική, πολιτιστική, οικονομική - να μοιραστούν ένα κοινό όραμα, να αισθανθούν ικανοί και να συνεργαστούν για να το πραγματοποιήσουν, ο καθένας με τη δική του δυνατότητα, επιστημονική ειδικότητα και εμπειρία.

Θέλουμε να ανατρέψουμε την πραγματικότητα, που τόσα χρόνια αποδεχόμαστε σαν να μην υπήρχε άλλη επιλογή. Θέλουμε να αναπτύξουμε με προοπτική την αυτάρκεια, την παραγωγική και τουριστική δυναμική του τόπου, τη συγκρότηση των υπηρεσιών και των υποδομών του, την κοινωνική συνοχή.

Θέλουμε ν’ αλλάξουμε τον τρόπο λειτουργίας της διοίκησης του Δήμου καθιερώνοντας τη διαφάνεια και την αξιοκρατία, καθώς και την αποτελεσματικότητα των δημοτικών υπηρεσιών μέσω της οργάνωσης και του ελέγχου. Θέλουμε να ανατρέψουμε μέσα από συνεργασίες με άλλους Δήμους, την αναποτελεσματική δομή του Καλλικράτη, που αυξάνει τις αρμοδιότητες και μειώνει τους πόρους και να παλέψουμε για τη συγκρότηση ενός νέου αυτοδιοικητικού χάρτη.

Θέλουμε να συνδέσουμε το περιβάλλον με την αισθητική ποιότητα και τον πολιτισμό, την καθημερινή ζωή με αυτονόητες και αυτοδίκαιες παροχές, τα πρακτικά προβλήματα με απλές λύσεις, την κοινωνία με περισσότερους ενεργοποιημένους πολίτες σε δίκτυα υποστήριξης και αλληλεγγύης, τις απομακρυσμένες περιοχές με το κέντρο της Αίγινας, γιατί Αίγινα είναι ολόκληρο το νησί. Οι περιοχές της περιφέρειας - Αγ. Μαρίνα, Κυψέλη, Μεσαγρός, Σουβάλα, Βαγία, Βαθύ, Άγιοι, Ανιτσαίου, Πέρδικα, Λεόντι, Σφεντούρι, Πόρτες και τα χωριά - έχουν αφεθεί παραμελημένα, και δικαιωματικά τους ανήκει μια άλλη θέση και αντιμετώπιση των προβλημάτων τους.

Σε αυτό το πλαίσιο ιδρύουμε σήμερα τη Δημοτική Παράταξη «Αίγινα Κοινωνία Πολιτών» για τη διεκδίκηση της ευθύνης της αυριανής Δημοτικής Διοίκησης. Η Δημοτική Παράταξη που προτείνουμε είναι ένας συλλογικός φορέας, που  στηρίζεται στη μαζική και ισότιμη συμμετοχή των μελών του, με αποφάσεις που λαμβάνονται από τη Συνέλευσή του. Το Συντονιστικό όργανο της Παράταξης και οι θεσμικοί της εκπρόσωποι εκτελούν τις αποφάσεις αυτές και είναι πάντα στην κρίση και τον έλεγχο της Συνέλευσης Μελών αλλά και των Πολιτών του νησιού μας.

Τα προβλήματα της Αίγινας χρονίζουν και εντείνονται, ενώ οι λύσεις τους παραμένουν ζητούμενο.

Ο τουρισμός, ο οποίος για τόσα χρόνια απετέλεσε πηγή πλούτου και υπήρξε αναπτυξιακός μοχλός για το νησί, έχει πλέον χάσει τη δυναμική του και την αίγλη του, εξ αιτίας της διαφοροποίησης των απαιτήσεων για την τουριστική ανάπτυξη και της έλλειψης εκσυγχρονισμού. Η επέκταση της τουριστικής περιόδου στο νησί αποτελεί βασική προτεραιότητα. Η στροφή προς την ποιοτική αναβάθμιση των τουριστικών υπηρεσιών με τον ουσιαστικό χαρακτήρα της ανταποδοτικής φιλοξενίας και όχι απλά της κερδοφορίας, αποτελεί το πλαίσιο της ανάκαμψης των συγκεκριμένων δραστηριοτήτων και σ’ αυτή την κατεύθυνση ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι ουσιαστικός.

Ο πρωτογενής τομέας παραγωγής, αυτός που έχει τις προϋποθέσεις ν’ αναπτυχθεί στην περιφέρεια του νησιού, έχει εδώ και πολλά χρόνια εγκαταλειφθεί, με εξαίρεση το φιστίκι. Υποστηρίζουμε την παραγωγή μικρής κλίμακας και την οικογενειακή γεωργία. Σε αυτή την κατεύθυνση, καθώς και στην αλιεία, την κτηνοτροφία ή τη μικρή βιοτεχνική παραγωγή, όπως για παράδειγμα την αγγειοπλαστική, μπορούν και πρέπει να δοθούν κίνητρα, κυρίως τεχνογνωσία και υποστήριξη για αυτάρκεια της τοπικής κατανάλωσης.
 
Η κοινωνική πολιτική αποτελεί βασική προτεραιότητά μας και έχει ως επίκεντρο τον άνθρωπο, τα προβλήματά του και τις ανάγκες του. Ιδιαίτερα απευθύνεται στις ευπαθείς ομάδες της τοπικής κοινωνίας με στόχο να τις ανακουφίσει. Η αλληλεγγύη, η ανθρωπιά και η αξιοπρέπεια πρέπει να παραμείνουν γνωρίσματα του λαού μας.

Με ευθύνη των τοπικών αρχών αλλά και της κεντρικής εξουσίας η καθημερινότητά μας απογυμνώθηκε εδώ και χρόνια από τη μεθοδική αντιμετώπιση των πρακτικών προβλημάτων της: της υγείας, της παιδείας, της έλλειψης νερού, συγκοινωνίας, της αποκομιδής σκουπιδιών, , δίκτυα, κ.ά.

Προασπιζόμαστε τον πολιτικό χαρακτήρα της τοπικής αυτοδιοίκησης και τον δημόσιο χαρακτήρα των κοινωνικών αγαθών και υπηρεσιών. Δημιουργούμε ένα κύτταρο αντίστασης και καταγγελίας στις μνημονιακές πολιτικές λιτότητας.

Θα διεκδικήσουμε τα οικονομικά μέσα που θα επιτρέψουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να συνεισφέρει ουσιαστικά στην Υγεία την Παιδεία και την Πρόνοια. Οφείλουμε να ενισχύουμε με όλα τα μέσα, ηθικά και υλικά, τη λειτουργία των φορέων που σχετίζονται με την εφαρμογή της κοινωνικής μας πολιτικής.

Το νερό αποτελεί το πρώτιστο δημόσιο αγαθό και είναι υποχρέωση της Δημοτικής Αρχής να εγγυάται την επάρκεια, την άριστη ποιότητα του και τη χρηστή διαχείριση του.

Άμεση προτεραιότητά μας είναι η μείωση του όγκου των απορριμμάτων και ο επανασχεδιασμός της υπηρεσίας καθαριότητας του δήμου.

Στοχεύουμε στο σχεδιασμό και την ανασυγκρότηση της οδικής συγκοινωνίας σε νέα βάση, που ν’ ανταποκρίνεται στις ανάγκες μετακίνησης των δημοτών του κέντρου και της περιφέρειας, με τακτικά και αξιόπιστα δρομολόγια, σε δρόμους που ανακατασκευάζονται και συντηρούνται. Επιδιώκουμε την πρόβλεψη διασύνδεσής τους με τη θαλάσσια συγκοινωνία, τις δημόσιες υπηρεσίες και τις υπηρεσίες υγείας. Ιδιαίτερη μέριμνα θα ληφθεί για τη  μεταφορά των μαθητών στα σχολεία τους.

Υποστηρίζουμε την κατασκευή ποιοτικών λιμενικών υποδομών και έξω από την πόλη της Αίγινας καθώς και τακτικά δρομολόγια με φθηνό ναύλο.

Η εκπόνηση χωροταξικού, πολεοδομικού σχεδίου είναι αναγκαία με στόχους που να συνδέουν την ανάπτυξη με το σεβασμό του περιβάλλοντος, την οικοδόμηση με το χαρακτήρα και την αισθητική των οικισμών του νησιού, που έχουν πλήρως αλλοιωθεί, τη σαφή πρόβλεψη δημόσιων χώρων και υποδομών, που να υποστηρίζουν τις κοινόχρηστες λειτουργίες.

Η δημοτική Αρχή εκτός από τη συμβολή της σε αυτές τις κατευθύνσεις μπορεί να δημιουργήσει αποτελεσματικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς χωρίς διαπλοκές και παρεμβάσεις για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, των δασών, των παραθαλάσσιων περιοχών αλλά και των αρχαιολογικών χώρων, του μετώπου του λιμανιού και των περιφερειακών αγροτικών και αλιευτικών οικισμών.

Η ανάδειξη και ενίσχυση του νησιωτικού, παραδοσιακού χαρακτήρα καθώς και του πολιτιστικού και περιβαλλοντικού πλούτου του νησιού - αρχαιότητες , κληρονομιά καποδιστριακής περιόδου ,Ελαιώνας , παραδοσιακοί οικισμοί, Παλιαχώρα κλπ - μπορεί να συνεισφέρει στην ανάπτυξή του. Επιβάλλεται η απομάκρυνση από το παραλιακό μέτωπο της πόλης παράνομων και αυθαίρετων κατασκευών και η απόδοση του δημόσιου χώρου στους πολίτες.

Σ’ αυτήν την κατεύθυνση είναι αναγκαία η ενίσχυση της ποιοτικής πολιτιστικής δραστηριότητας με συντονισμό και παροχή κινήτρων στις ντόπιες ομάδες (θεατρικές ομάδες, χορευτικά συγκροτήματα, χορωδία, μουσικά σύνολα, φωτογραφικό εργαστήρι), στη διάθεση των οποίων να είναι οι υποδομές του δήμου.
Στηρίζουμε τον μαζικό αθλητισμό και τον λαΐκό ναυταθλητισμό με πρωτοβουλίες για αναβαθμισμένες αθλητικές εγκαταστάσεις.

Τα μέσα, για να πραγματοποιηθούν όλα αυτά σταδιακά, θα επιδιωχθεί να προκύψουν τόσο από τον εξορθολογισμό της κατανομής των ανταποδοτικών τελών, που καταβάλλονται από τους συμπολίτες μας, όσο και από τον στοχευμένο και αυστηρό προγραμματισμό επιμερισμού της κρατικής επιχορήγησης αλλά και από πόρους που εξασφαλίζονται με τη δημιουργία εξειδικευμένου γραφείου παρακολούθησης και διεκδίκησης ευρωπαϊκών προγραμμάτων (ΕΣΠΑ).

Η κίνησή μας αποτελεί προσκλητήριο συμμετοχής των πολιτών, που με ισοτιμία και υπευθυνότητα θα εργαστούν για την ανατροπή της παρακμής που ζούμε. Με τη Δημοκρατία και την Αλληλεγγύη στο δημοτικό πρόγραμμά μας διεκδικούμε ένα νέο, ριζοσπαστικό, τρόπο σκέψης και πράξης, μια νέα πολιτική συμπεριφορά, με την έννοια της ενεργής συμμετοχής στα κοινά προβλήματα του τόπου μας, που θα φέρει μια σειρά ανατροπών στα "κακώς κείμενα" που ζούμε.  

Στην Ιδρυτική της Συνέλευση η Δημοτική Παράταξη «Αίγινα Κοινωνία Πολιτών» εξέλεξε ως επικεφαλής-υποψήφιο Δήμαρχο Αίγινας το δάσκαλο Αντώνη Ντελή.