Κέντρο Ειδικών Θεραπειών - Πετρίτου Σταυρούλα

Στο Κέντρο Ειδικών Θεραπειών - Πετρίτου Σταυρούλα προσφέρονται υπηρεσίες :

  • Λογοθεραπείας
  • Εργοθεραπείας
  • Ειδικής Αγωγής
  • Ψυχολόγου
  • Παιδοψυχιάτρου


Με σύγχρονες θεραπευτικές μεθόδους και μέσα,  σε άρτιο και φιλόξενο χώρο.

Οι υπηρεσίες μας παρέχονται από έμπειρους επιστήμονες με υψηλού επιπέδου κατάρτιση και εξειδίκευση.    

Λογοθεραπεία
Είναι η επιστήμη που ασχολείται με τις διαταραχές λόγου, φωνής ομιλίας και μάσησης – κατάποσης σε παιδιά και ενήλικες, όποια κι αν είναι η αιτία αυτών των διαταραχών: νευρολογική, εξελικτική ή λειτουργική. Αποσκοπεί στην ανάπτυξη της εξωλεκτικής και λεκτικής επικοινωνίας, την καθαριότητα της ομιλίας και της φωνής και στην παραγωγή λόγου των βαρήκοων.
Από την ηλικία των δεκαοχτώ περίπου μηνών έως τη μέρα που το παιδί θα πάει σχολείο αναπτύσσεται και εξελίσσεται ο λόγος και η ομιλία. Μαθαίνει αρχικά τους ήχους, μετά τις λέξεις και, τέλος, να φτιάχνει προτάσεις. Αν όμως δεν μάθει να μιλάει σωστά, όταν αργότερα πάει στο σχολείο θα δυσκολευτεί και να γράφει σωστά. Έχει αποδειχτεί ότι, πολλά από τα παιδιά που έχουν μαθησιακές δυσκολίες στη σχολική ηλικία, είχαν προβλήματα λόγου στην προσχολική.  Δεν είναι κανόνας ότι όλα τα παιδιά που έχουν προβλήματα λόγου θα αποκτήσουν και προβλήματα μάθησης. Κι αυτό γιατί, όταν τα προβλήματα λόγου εντοπιστούν πολύ νωρίς, μπορούν να ξεπεραστούν σχετικά εύκολα με τη βοήθεια ενός ειδικού. Για να καταλάβει ένας γονιός ότι το παιδί του έχει κάποιο πρόβλημα μάθησης, θα πρέπει πρώτα αυτό να ενταχθεί στη μαθησιακή διαδικασία, δηλαδή να πάει για πρώτη φορά στο σχολείο. Ωστόσο, από πολύ νωρίς μπορεί να υπάρχουν ενδείξεις ότι το παιδί θα έχει δυσκολίες στα μαθήματα. Ήδη στην ηλικία των 2,5 ετών, η ακατάληπτη ή δυσκατάληπτη ομιλία είναι ένα σημάδι που πρέπει να προβληματίσει τους γονείς, καθώς κρύβει μια σύνθετη φωνολογική διαταραχή που μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά του αργότερα να αποκωδικοποιεί σωστά συλλαβές και λέξεις που περιέχουν ήχους τους οποίους δυσκολευόταν να παράγει παλαιότερα. Το φτωχό λεξιλόγιο και η δυσκολία να συντάξει σωστά προτάσεις δεν δηλώνει ότι το παιδί έχει χαμηλό δείκτη νοημοσύνης, αλλά είναι σίγουρα αφορμή για προβληματισμό. Στο λόγο, κάθε άτομο έχει το δικό του ρυθμό εξέλιξης. Για παράδειγμα, ένα παιδί μπορεί να περπατήσει σε ηλικία 10 μηνών και ένα άλλο στους 16 μήνες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το πρώτο είναι πιο ώριμο ή πιο έξυπνο. Υπάρχουν όμως ορισμένα χρονικά όρια που, όταν ξεπεραστούν, οι γονείς πρέπει να ζητήσουν τη γνώμη ειδικού. Αν η ομιλία και ο λόγος ενός παιδιού υστερούν σημαντικά από το επίπεδο της ομιλίας και του λόγου των παιδιών της ηλικίας του, δεν πρέπει να πείτε: «δεν πειράζει, μικρό είναι, θα μιλήσει αργότερα».

Οι δυσκολίες λόγου μπορούν να χωριστούν σε τέσσερις κατηγορίες:

Η πρώτη κατηγορία αφορά τη δυσκολία παραγωγής ήχων που, αν δεν επιλυθεί στο σχολείο, αργότερα μπορεί να γίνει πρόβλημα στο να γράψει το παιδί το αντίστοιχο γράμμα της αλφαβήτου. Αν, για παράδειγμα, το παιδί δεν μπορεί να αρθρώσει το γράμμα «Θ», δεν θα ξέρει πού αναφέρεται το σύμβολο το οποίο πρέπει να αποτυπώσει στο χαρτί και μπορεί να το συγχέει και γραπτά με τον ήχο που το αντικαθιστά, π.χ. «σ» («σέλω» αντί «θέλω»).

Η δεύτερη κατηγορία δυσκολιών λόγου αφορά το λεξιλόγιο και τη σημασιολογική ανάπτυξη. Όσο περισσότερες λέξεις ξέρει το παιδί, τόσο διευρύνεται η σκέψη του. Όμως, ακόμα κι αν ένα παιδί έχει ικανοποιητικό λεξιλόγιο, δεν σημαίνει ότι αντιλαμβάνεται σωστά τη σημασία των λέξεων. Όταν είναι ακόμα μικρό, είναι πολύ δύσκολο για εσάς να καταλάβετε αν κατανοεί απολύτως αυτά που λέει. Όμως, καθώς μεγαλώνει, το παιδί συνειδητοποιεί περισσότερο τη σημασία των λέξεων που χρησιμοποιεί. Αν έχει φτωχό λεξιλόγιο ή δυσκολία στην ανάκληση λέξεων, είναι πιθανό να αντιμετωπίσει δυσκολία στη γραπτή έκφραση. Μια εξέταση από λογοθεραπευτή μπορεί να διαγνώσει το πιθανό πρόβλημα.

Η τρίτη κατηγορία δυσκολιών έχει σχέση με τη γραμματική και τη σύνταξη. Αν το παιδί κάνει λάθη στη γραμματική ή στο σχηματισμό των προτάσεων, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχει δυσκολία στη γραπτή έκφραση. Για παράδειγμα, αν το παιδί δεν χρησιμοποιεί σωστά άρθρα, καταλήξεις ρημάτων, τον πληθυντικό των ουσιαστικών ή τις αντωνυμίες, θα πρέπει να παρέμβει ο λογοθεραπευτής. Ομοίως, δυσκολίες στη δομή των προτάσεων με λάθη στη σειρά των όρων της πρότασης, με προτάσεις μικρού μήκους και χωρίς προσδιορισμούς αποτελούν στοιχεία που χρειάζονται άμεση παρέμβαση.

Η τέταρτη κατηγορία δυσκολιών έχει σχέση με τη σωστή χρήση της γλώσσας. Το παιδί, για παράδειγμα, από πολύ νωρίς πρέπει να έχει καταλάβει ότι στους συνομηλίκους του και στους οικείους του μπορεί να μιλά στον ενικό, αλλά στους ενηλίκους στους οποίους το συστήνουν πρέπει να μιλά στον πληθυντικό. Ή ότι δεν πρέπει να διακόπτει τους άλλους όταν μιλάνε και πρέπει να περιμένει τη σειρά του. Επίσης, η δυσκολία του να κατανοεί το χιούμορ ή το μεταφορικό λόγο μπορεί να είναι σημείο ανησυχίας. Σε τέτοιου είδους παρανοήσεις των κανόνων, μπορούν να κρύβονται προβλήματα λόγου.


Παιδιατρική Εργοθεραπεία
Είναι μία ειδικότητα που δραστηριοποιείται στον τομέα της υγείας και πιο συγκεκριμένα στην πρόληψη, παρέμβαση και αποκατάσταση και εμπλέκει τη θεραπευτική χρήση των σκόπιμων δραστηριοτήτων και του παιχνιδιού. Η εργοθεραπεία έχει ως απώτερο σκοπό την εντόπιση και αξιολόγηση των διαφόρων δυσλειτουργικών στοιχείων στη συμπεριφορά ενός παιδιού, με τη χρήση επιστημονικών μεθόδων και προσεγγίσεων. Καθώς και την βελτίωση και αξιοποίηση των ικανοτήτων, δεξιοτήτων του παιδιού και εφήβου για την καλύτερη απόδοση του στο σπίτι και στο σχολείο.

2. ΣΤΟΧΟΙ ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ
* Να συμβάλλει στην αναγνώριση και εντοπισμό των αδυναμιών (π.χ δεξιότητες οι οποίες δεν έχουν αναπτυχθεί ή δεν συμβαδίζουν με την ηλικία του παιδιού) πριν αυτές φτάσουν να γίνουν πρόβλημα και δυσκολέψουν το παιδί στην καθημερινότητά του.
* Να βοηθήσει το παιδί να αρχίσει το σχολείο με όσο το δυνατόν λιγότερες δυσκολίες.
* Να προσφέρει στοχευμένες δραστηριότητες για την ανάπτυξη της κινητικότητας αδρή και λεπτή, την ενδυνάμωση των μυών, τον προσανατολισμό στο χώρο, την ανάπτυξη του παιχνιδιού κ.α
* Να προσφέρει παιχνίδι προκειμένου το παιδί να κατανοήσει και να κατακτήσει βασικές έννοιες ( χωρικές, χρονικές, χρώματα, σχήματα)αλλά και δεξιότητες (γνωστικές, γραφή, λεπτή και αδρή κίνηση κ.α)
* Να ξεπεράσει τους φόβους του και να τονώσει το αίσθημα της αυτοπεποίθησης μέσα από την εκτέλεση δραστηριοτήτων.
* Να ενισχύσει  την τυπική ανάπτυξη.
* Να αναπτύξει κοινωνικές δεξιότητες προκειμένου να μπορεί το παιδί να συμμετέχει με τον καλύτερο τρόπο στο προσωπικό και κοινωνικό περιβάλλον.


3. ΠΟΤΕ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ
* Θα ήταν καλό να ζητήσετε βοήθεια αν το παιδί σας παρουσιάζει κάτι από τα παρακάτω, πάντα φυσικά σε σχέση με τα αναπτυξιακά ορόσημα που αντιστοιχεί ηλικιακά το παιδί.
* Δυσκολεύεται σε ασκήσεις ισορροπίας, πηδήματα.
* Δυσκολεύεται σε παιχνίδια με την μπάλα.
* Είναι γενικά αδέξιο και άτσαλο παιδί.
* Πέφτει εύκολα κάτω
* Αποφεύγει τον εξοπλισμό της παιδικής χαράς και δεν του αρέσει να κάνει κούνια και να τον στριφογυρνάνε.
* Έχει δυσκολίες στη γραφή (δεν αφήνει διάστημα μεταξύ των γραμμάτων και λέξεων) / ζωγραφική του σε σχέση με τους συμμαθητές του.
* Έχει δυσκολίες στην οργάνωση του στο χρόνο και στις έννοιες του χρόνου.
* Δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί
* Αντιστρέφει γράμματα και αριθμούς.
* Είναι πολύ παθητικό, ήσυχο και αποτραβηγμένο
* Δείχνει να ξεχνάει πράγματα που έχει μάθει
* Δυσκολεύεται να ακολουθήσει οδηγίες.
* Είναι παρορμητικός
* Έχει επιθετική συμπεριφορά
* Δυσκολεύεται να ελέγξει την υπερδραστηριότητα του.


4.ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΑ ΜΕΣΑ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΊ Ο ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ
Η εργοθεραπεία είναι η ειδικότητα που χρησιμοποιεί το παιχνίδι σαν μέσο αξιολόγησης και παρέμβασης. Μέσα από το παιχνίδι ο ε/θτης βοηθάει το παιδί να αναπτύξει δεξιότητες όπως η λεπτή και αδρή κινητικότητα, οι γνωστικές, αντιληπτικές δεξιότητες κ.α προκειμένου να βοηθήσει το παιδί να είναι λειτουργικό και ανεξάρτητο σε καθημερινές δραστηριότητες της ζωής του.

Ο εργοθεραπευτής χρησιμοποιεί παιχνίδια κάθε τύπου κινητικά, κατασκευαστικά, λεπτών χειρισμών, συμβολικό, παιχνίδια με κανόνες κ.α. τα παιχνίδια βέβαια επιλέγονται από τον εργοθεραπευτή ώστε να ανταποκρίνονται στους θεραπευτικούς στόχους που έχει θέσει.

Ψυχοθεραπεία Ενηλίκων
Η χρησιμότητα της θεραπευτικής παρέμβασης ψυχολόγου (ψυχοθεραπεία) έγκειται στην αντιμετώπιση των προβλημάτων ψυχικής υγείας. Κατά τη διάρκεια της ο θεραπευόμενος ενημερώνεται για την κατάσταση της ψυχικής του υγείας για τις διαθέσεις, τα συναισθήματα τις σκέψεις και τις συμπεριφορές του. Η θεραπευτική παρέμβαση ψυχολόγου σκοπεύει στο να βοηθήσει να ανακτήσει ο θεραπευόμενος τον έλεγχο της ζωής σου και να μάθει να αντιδρά στις απαιτητικές καταστάσεις της ζωής με λειτουργικούς τρόπους και δεξιότητες. υπάρχουν διάφορα είδη θεραπευτικών παρεμβάσεων ψυχολόγου, που διαφέρουν στην προσέγγισή τους. Το ποιά θεραπευτική παρέμβαση θεωρείται ταιριαστή εξαρτάται απ’ το κάθε ξεχωριστό πρόβλημα, αλλά και απο άλλες ιδιαίτερες συνθήκες που αφορούν το θεραπευόμενο. Η θεραπευτική παρέμβαση ψυχολόγου θεωρείται χρήσιμη σε μια σειρά προβλημάτων όπως οι αγχώδεις και οι συναισθηματικές διαταραχές, οι εξαρτήσεις, οι διαταραχές πρόσληψης τροφής κα. Επιπλέον οι θεραπευτικές παρεμβάσεις ψυχολόγου μπορούν να είναι χρήσιμες σε μια σειρά από ψυχοπιεστικά γεγονότα και συγκρούσεις που επηρεάζουν τους πάντες. Τέτοια είναι οι συγκρούσεις στο ζευγάρι, το εργασιακό στρες, οι μεγάλες αλλαγές ζωή (π.χ. διαζύγιο), τα προβλήματα υγείας κα


Συμβουλευτική γονέων
Η συμβουλευτική γονέων από ειδικευμένο ψυχολόγο σκοπεύει στο να δώσει την αναγκαία γνώση, καθοδήγηση και εργαλεία στους γονείς, ώστε να γίνουν πιο αποτελεσματικοί στο μεγάλωμα των παιδιών τους. Θεωρούμε ότι το δύσκολο έργο των γονιών έχει να κάνει με το: 1/ να μεγαλώσουν παιδιά που μπορούν να συνεισφέρουν στην κοινωνία, 2/ να παρέχουν ένα υποστηρικτικό περιβάλλον με αγάπη και φροντίδα 3/ να καλύπτουν όλες τις ανάγκες των παιδιών για στέγη, εκπαίδευση, τροφή,
εκπαίδευση και περίθαλψη 4/ να φροντίζουν τον άλλο γονιό αμοιβαία κ.α.
Κάποια απ’ τα πιο συχνά προβλήματα που καλούνται ν’ αντιμετωπίσουν οι γονείς είναι: 1/ ο χωρισμός 2/ αναπτυξιακά θέματα 3/ επιθετικότητα 4/ οικογενειακές εντάσεις 5/ χρήση ουσιών 6/ θέματα εφηβείας 7/ η αυτοπεποίθηση του παιδιού 8/ η ψυχική υγεία του παιδιού.


Ψυχοθεραπεία παιδιών / εφήβων.
Κάθε παιδί, ανάλογα με το στάδιο ανάπτυξης στο οποίο βρίσκεται, μπορεί να αντιμετωπίσει διάφορες δυσκολίες, τις οποίες πολύ συχνά αδυνατεί να ξεπεράσει μόνο του. Τις περισσότερες φορές δε μπορεί να κατανοήσει από πού προήλθαν.. Ο ψυχολόγος, βοηθάει το παιδί/έφηβο, μέσω της ψυχοθεραπείας, να μάθει να αντιμετωπίζει αυτές τις δυσκολίες, να μπορεί να κινητοποιεί τις ικανότητες που διαθέτει, να μαθαίνει να παρατηρεί και να ακούει τις ανάγκες του για να μπορέσει αργότερα να ανακαλύψει τον αληθινό εαυτό του. Εφαρμόζεται σε παιδιά που αντιμετωπίζουν συναισθηματικά προβλήματα, αναπτυξιακά προβλήματα ή προβλήματα συμπεριφοράς.


Ειδική Αγωγή – Μαθησιακές Δυσκολίες.
Μαθησιακή δυσκολία ονομάζεται οποιαδήποτε δυσκολία αντιμετωπίζει το παιδί στην κατανόηση ή τη χρήση της γλώσσας, στην πραγματοποίηση μαθηματικών υπολογισμών, στη διατήρηση της συγκέντρωσής του ή ακόμη και στο συντονισμό των κινήσεων του σώματός του.

Οι μαθησιακές δυσκολίες είναι αποτέλεσμα νευρολογικών διαφοροποιήσεων στη δομή και τη λειτουργία του εγκεφάλου. Οι διαφοροποιήσεις αυτές είναι συχνά κληρονομικές και επηρεάζουν την ικανότητα του παιδιού να λαμβάνει, να αποθηκεύει, να επεξεργάζεται, να ανακαλεί ή να επικοινωνεί πληροφορίες.


Σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Υγείας, τα 8 συνηθέστερα προειδοποιητικά σημάδια των μαθησιακών δυσκολιών είναι τα εξής:

1. Δυσκολία στην ανάγνωση και/ή τη γραφή
2. Δυσκολίες στα Μαθηματικά
3. Δυσκολία απομνημόνευσης
4. Δυσκολία εστίασης της προσοχής
5. Δυσκολία τήρησης οδηγιών
6. Κακός συντονισμός
7. Δυσκολία διαχείρισης εννοιών που αφορούν στο χρόνο
8. Δυσκολία οργάνωσης
Ορισμένα παιδιά εκδηλώνουν επίσης πιο ήπια συμπτώματα μαθησιακής δυσκολίας, όπως:
- Παρορμητική συμπεριφορά
- Απρεπή ανταπόκριση σε ερωτήσεις (στο σχολείο ή σε άλλο κοινωνικό πλαίσιο)
- Δυσκολία συγκέντρωσης (διάσπαση προσοχής)
- Δυσκολία έκφρασης (το παιδί δυσκολεύεται να βρει τον τρόπο να εκφράσει αυτό που σκέφτεται)
- Ασταθής επίδοση στο σχολείο
- Ανωριμότητα στην ομιλία
- Ελλιπής αντίληψη μέσω της ακοής
- Δυσκολία διαχείρισης νέων καταστάσεων
- Δυσκολία κατανόησης λέξεων ή εννοιών


Είμαστε στην διάθεση σας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία που αφορά  στις υπηρεσίες του κέντρου μας. Θα χαρούμε να μας επισκεφτείτε στον χώρο μας ώστε να μας γνωρίσετε και να συζητήσουμε από κοντά.
Το κέντρο μας προσφέρει δωρεάν Λογοθεραπευτική και Εργοθεραπευτική αξιολόγηση .


Υπεύθυνη του Κέντρου Ειδικών Θεραπειών
Πετρίτου Σταυρουλα
Λογοθεραπεύτρια.

Διεύθυνση

  • Street: Θωμαΐδου 13 (πάροδος)
  • Postcode: 18010
  • City: Αίγινα

Επικοινωνία

On the map

Fill in your address into the address field below the map and the shortest route will be calculated.