Βουλευτικές Εκλογές

Χρήσιμες πληροφορίες και οδηγίες για τις βουλευτικές εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου 2015.

Η Περιφέρεια Αττικής ενημερώνει τους πολίτες σχετικά με τις βουλευτικές εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου 2015:

1. Σύμφωνα με τις διατάξεις του ΠΔ 66/2015 οι εκλογές θα διεξαχθούν την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2015 και η ψηφοφορία θα διαρκέσει από ώρα 07.00 έως ώρα 19.00.
2. Αρμόδια για τη διοργάνωση και τη διενέργεια εκλογών για όλους τους δήμους του Νομού Αττικής είναι η Περιφερειάρχης Αττικής.
3. Στην Α΄ εκλογική Περιφέρεια Αθηνών θα λειτουργήσουν 871 εκλογικά τμήματα, στη Β΄ εκλογική Περιφέρεια Αθηνών 2.417 εκλογικά τμήματα, στην Α΄ εκλογική Περιφέρεια Πειραιώς 353 εκλογικά τμήματα, στην Β ΄ εκλογική Περιφέρεια Πειραιώς 463 εκλογικά τμήματα και στην εκλογική Περιφέρεια  του «ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ»  787 εκλογικά τμήματα.
4. Στην Α΄ εκλογική Περιφέρεια Αθηνών εκλέγονται  14 βουλευτές, στην  Β΄ εκλογική Περιφέρεια Αθηνών 44, στην   Α΄ εκλογική Περιφέρεια  Πειραιώς  6, στην  Β΄ εκλογική Περιφέρεια Πειραιώς  8 και στην εκλογική Περιφέρεια  του «ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ»  15.   
5. Δικαίωμα ψήφου στις βουλευτικές εκλογές έχουν οι Έλληνες και Ελληνίδες που έχουν συμπληρώσει  18ο   έτος της ηλικίας τους, είναι εγγεγραμμένοι  στους εκλογικούς καταλόγους των δήμων του κράτους και δεν έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν.  
6. Οι εκλογείς μπορούν να μάθουν που ψηφίζουν : α) μέσω του Διαδικτύου www.ypes.gr (Μάθε που ψηφίζεις) και β) καλώντας στο τηλεφωνικό  κέντρο του ΥΠΕΣ: 2131361500.
7. Εκλογείς που, χωρίς να έχουν στερηθεί του εκλογικού τους δικαιώματος, δεν περιλαμβάνονται στους εκλογικούς καταλόγους, μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα έως το τέλος της ψηφοφορίας σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα του δήμου, στα δημοτολόγια ή μητρώα αρρένων του οποίου είναι γραμμένοι. Οι πολίτες αυτοί έχουν τη δυνατότητα, έως και το πέρας διεξαγωγής της ψηφοφορίας της  20ής Σεπτεμβρίου 2015, να απευθυνθούν στο δήμο, στα δημοτολόγια του οποίου είναι εγγεγραμμένοι και να ζητήσουν πιστοποιητικό εγγραφής τους στα δημοτολόγια, προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Όσοι από αυτούς είναι εγγεγραμμένοι μόνο στα Μητρώα Αρρένων και όχι στα δημοτολόγια δήμου της χώρας, μπορούν να εφοδιαστούν με πιστοποιητικό που να βεβαιώνει την εγγραφή τους στα μητρώα Αρρένων.
8. Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική.
9. Οι στρατιωτικοί, οι ναυτικοί και οι κρατούμενοι που έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν εγγράφονται σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.
10. Οι ετεροδημότες κάτοικοι της Περιφέρειας Αττικής μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα ψηφίζοντας για τη βασική εκλογική περιφέρεια στα 182 εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών εφόσον είχαν υποβάλει σχετική αίτηση έως την 30η Ιουνίου 2015 και περιελήφθησαν σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους.
11. Οι διπλοεγγεγραμμένοι εκλογείς υπογράφουν ενώπιον του αντιπροσώπου της δικαστικής αρχής έντυπη υπεύθυνη δήλωση, με την οποία δηλώνουν ότι, έχοντας υπόψη τις διατάξεις του άρθρου 113 παρ. 2 του ΠΔ/2012 έλαβαν γνώση ότι είναι διπλοεγγεγραμμένοι και δεν ψήφισαν, ούτε προτίθενται να ψηφίσουν την ημέρα αυτή σε άλλο εκλογικό τμήμα. Με έντυπες υπεύθυνες δηλώσεις εφοδιάζονται όλα τα εκλογικά τμήματα, μαζί με το λοιπό εκλογικό υλικό.
12. Στις παρούσες εκλογές δεν τίθεται στο ψηφοδέλτιο σταυρός προτίμησης υπέρ υποψηφίων, δεδομένου ότι οι υποψήφιοι εκλέγονται κατά τη σειρά που αναγράφονται στο συνδυασμό του κόμματος (λίστα). Ωστόσο σε περίπτωση που τεθεί σταυρός προτίμησης, το ψηφοδέλτιο αυτό δεν είναι άκυρο και προσμετράται  υπέρ του συνδυασμού.   
13. Για την εξυπηρέτηση των αντιπροσώπων της Δικαστικής Αρχής συνεργεία της Περιφέρειας Αττικής θα βρίσκονται στα Πρωτοδικεία Αθηνών και Πειραιώς για την παραλαβή του Πρακτικού νο 2 «για την Περιφερειάρχη».
14. Οι υπάλληλοι της Περιφέρειας Αττικής θα βρίσκονται την ημέρα των εκλογών, στη διάθεση των εκλογέων και των αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής για κάθε διευκρίνιση παρέχοντας περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα 2132065067 και 2132065061.


Η Περιφέρεια Αττικής έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την απρόσκοπτη συγκέντρωση και έγκυρη μετάδοση των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας.