Επιστολές της Ομάδας Πολιτών Αίγινας.

Μάλλον Είμαστε ανεπιθύμητοι. Ναι! Όπως το ακούτε.

Πριν λίγους μήνες αρχίσαμε μερικοί πολίτες να παρακολουθούμε και να συμμετέχουμε ενεργά σε όλες τις συνεδριάσεις των δημοτικών συμβουλίων και κάποιοι δυσανασχέτησαν.

Εισάγουμε θέματα με προτάσεις και ερωτήσεις και τις τελευταίες ημέρες με το συμβάν στον υποθαλάσσιο αγωγό, ζητήσαμε εγγράφως,  να μας δοθούν απαντήσεις και έγγραφα, στην πρώτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, που αφορούν τις κατ’ επανάληψη βλάβες των 2 προηγούμενων χρόνων ως και την τελευταία, που έχει καταστήσει σε ομηρία ένα ολόκληρο νησί, για άγνωστο ακόμη διάστημα, με πολλές επιπτώσεις τόσο στην υγεία των πολιτών, όσον και στις υπόλοιπες ζημίες, που αφορούν μεμονωμένα άτομα, επαγγελματίες και νοικοκυριά.

Στο δημοτικό συμβούλιο της 14-2-2024 οι επιστολές, που είχαν υπογραφεί από 25 πολίτες, δεν είχαν καταχωρηθεί στα θέματα της ημερήσιας διάταξης, ούτε αναγνώσθηκαν οι επιστολές, με την δικαιολογία του προέδρου, ότι οι ερωτήσεις είναι πολλές και δεν υπάρχουν προτάσεις, σύμφωνα με το κανονισμό.

Τώρα με ποιο σκεπτικό οι ερωτήσεις δεν αποτελούν  συγχρόνως και θέσεις-προτάσεις, αφού θα υιοθετούνταν ή θα απορρίπτονταν από την ολομέλεια του δημοτικού συμβουλίου, είναι ένα θέμα πλέον, που θα πρέπει, να εξετασθεί.

Έτσι ο κ. Δήμαρχος προέβη σε μια γενική ενημέρωση και οι σύμβουλοι με τους πολίτες υπέβαλαν προτάσεις , χωρίς να πάρουμε καμία απόφαση.

Και εδώ τίθεται το μέγα ερώτημα….

Μήπως οι πολίτες είμαστε ανεπιθύμητοι στα δημοτικά συμβούλια;

Μήπως και ο επιλεγμένος χώρος στο μικρό χώρο στο Μεριστό 60 τ.μ. , που χωράει μόνον τους συμβούλους και 5 ακόμη πολίτες, εξυπηρετεί κάποιο συγκεκριμένο σκοπό;

 Γιατί πολλές φορές, όταν έρχονται πολίτες μαζικά 20, 30 ή 50 κάθονται όρθιοι και έξω από την μικρή αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου εδώ και πολλά χρόνια και μέχρι σήμερα αυτή η κατάσταση ποιους εξυπηρετεί?

Μήπως οι πολίτες είμαστε ανεπιθύμητοι και μας θέλουν μακριά από τα πόδια τους? Δεν θα τους κάνουμε την χάρη.

Λέτε να μην υπάρχουν άλλοι χώροι? Το έχουμε γράψει και το έχουμε ζητήσει από πολλούς αρμόδιους και αποτέλεσμα κανένα.

Μήπως θα πρέπει να  θυμίσουμε, ότι οι εκλεγμένοι άρχοντες από εμάς όλους τους πολίτες, εξυπηρετούν το γενικό συμφέρον των πολιτών που εκπροσωπούν?

Μήπως νομίζουν οι εκλεγμένοι  άρχοντες, ότι οι πολίτες που θέλουν να συμμετέχουν στα δρώμενα είναι αντιπολίτευση?

Λάθος σκεπτικό έχουν και καλά θα κάνουν να παροτρύνουν τους πολίτες, να είναι ενεργοί και όχι ανενεργοί και αμέτοχοι στην λήψη των αποφάσεων με διάλογο και διαβούλευση, ώστε τα εκτελεστικά όργανα , που είναι οι εκλεγμένοι άρχοντες να υπόκεινται σε συνεχή έλεγχο και λογοδοσία και οι πολίτες να αναλάβουν και οι ίδιοι την ευθύνη, αφού, αυτοί  είναι οι εντολείς.

Αυτά τα λίγα προς το παρόν, γιατί οι πολίτες θα είμαστε παρόντες δίπλα σε κάθε δημοτική αρχή που εκλέξαμε, όχι για να κάνουμε αντιπολίτευση , αλλά για να εισάγουμε προτάσεις , που οι εκλεγμένοι υποχρεούνται να εκτελούν σύννομα, για το γενικό συμφέρον του τόπου.

Και μην ξεχνάτε Εμείς σας εκλέξαμε Και σε μας λογοδοτείτε και όχι στην μειοψηφία της εκάστοτε αντιπολίτευσης.

Επισυνάπτονται  οι δύο επιστολές της Ομάδας Πολιτών Αίγινας.

Αίγινα 07 Φεβρουαρίου 2024

 e-mail  Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τηλ/νο  6974481559

Προς: 1)  κ. Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Αίγινας

2) Γρ. κ. Δημάρχου Αίγινας

Κοιν/ση : κ.κ. Δημοτικούς Συμβούλους Αίγινας

Θέμα:   Υποθαλάσσιος αγωγός Αίγινας.

Σχετικά: Η από 29 Ιανουαρίου 2024 ημετέρα.

Στην συνέχεια της ανωτέρω σχετικής και κατόπιν προφορικής συνεννόησης με τον κ. Πρόεδρο, ότι απαιτούνται 25 τουλάχιστον υπογραφές πολιτών, για να συζητηθεί το θέμα στο πρώτο δημοτικό συμβούλιο, καταθέτουμε 15 ακόμη υπογραφές πολιτών και επισυνάπτουμε εκ νέου το ανωτέρω σχετικό με τα παρακάτω ακόμη ερωτήματα, προκειμένου μας δοθεί :

Μια ολοκληρωμένη απάντηση από το δημοτικό συμβούλιο, καθόσον το θέμα έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις πανελλαδικά στα κανάλια και στον έντυπο τύπο, όπου εκφράζονται, όπως είναι φυσικό διάφορες απόψεις, ενώ ένα ολόκληρο νησί παραμένει σε ομηρία και σε πλήρη άγνοια, από τα υπεύθυνα όργανα της πολιτείας, τόσο για το εάν υπήρξε βλάβη ή δολιοφθορά ή τρομοκρατική ενέργεια, ενώ ακόμη δυστυχώς, δεν έχουν αρχίσει οι εργασίες για την αποκατάσταση της βλάβης του αγωγού.

Επίσης

Θα θέλαμε να πληροφορηθούμε γιατί

A) Aπό την πρώτη ημέρα της βλάβης, τρέχει στο δίκτυο, όπως μας πληροφόρησε ο Δήμος, έστω και ιντερνετικά, ακατάλληλο νερό προς πόσην. Αυτή η οδηγία του Δήμου προέκυψε από κάποιον υγειονομικό έλεγχο;

Αν ναι, ποια ήταν τα αποτελέσματα; Και για ποιες άλλες χρήσεις είναι ακατάλληλο; Έχει ορισθεί από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο ύδρευσης υπάλληλος, που θα είναι υπεύθυνος για τον καθημερινό υγειονομικό έλεγχο του νερού; 

Β) Αν για τις τρεις (3) προηγούμενες βλάβες του υποθαλάσσιου αγωγού, υπάρχουν σχετικά πορίσματα των αρμόδιων αστυνομικών ή εισαγγελικών αρχών, υποβλήθηκαν αντίστοιχες μηνυτήριες αναφορές από τον δήμο ως υπεύθυνος του έργου, που να  προκύπτει ότι, πρόκειται για βλάβη ή δολιοφθορά ή  τρομοκρατική ενέργεια,  έχουν βρεθεί υπαίτιοι και ποιος πλήρωσε για την αποκατάσταση των ζημιών;

Γ) Σήμερα θα λάβετε κάποια μέτρα εναλλακτικής λύσης σε περίπτωση πάλι κάποιας βλάβης στο μέλλον, ώστε να τρέχει στις βρύσες μας νερό κατάλληλο και υγιεινό;

Δ) Μετά την προσωρινή παραλαβή του έργου, ό αρμόδιος αντιδήμαρχος ύδρευσης, ή ο αρμόδιος αντιδήμαρχος τεχνικών έργων προέβησαν στις απαιτούμενες ενέργειες, σύμφωνα με τους όρους σύμβασης, ότι θα έπρεπε να ασφαλιστεί το έργο από τυχόν δολιοφθορές ή από άγκυρες πλοίων ή τρομοκρατικές ενέργειες, για να μη πληρώσει ο δήμος ποσά τεράστια ίσως, για την αποκατάσταση του αγωγού;

Ε) Επίσης θέλουμε να μας παραδώσετε  το τεύχος 3 της τεχνικής περιγραφής του έργου , το οποίο στην παράγραφο 3.3  προβλέπει κατά την 36 μηνη περίοδο ευθύνης και στο πλαίσιο ευθύνης του έργου ο ανάδοχος υποχρεούται σε( άμεση αποκατάσταση βλαβών στο υποθαλάσσιο τμήμα που θα προκληθούν από οποιοδήποτε αίτιο), Η αποκατάσταση θα γίνει με την μέθοδο που θα έχει προτείνει ο ανάδοχος στην τεχνική προσφορά του, τεύχος το οποίο προφανώς πρέπει να έχει στην κατοχή του ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων και παρακαλούμε να μας το παραδώσει εντός δυο εργασίμων  ημερών για την ενημέρωσή μας και να πραγματοποιήσει ο ίδιος την σχετική ενημέρωση στο δημοτικό συμβούλιο.

Στο παρόν επισυνάπτουμε και το από 29-01-2024 έγγραφο το οποίο παρακαλούμε να αναγνωσθεί στην συνέχεια.


Αίγινα 29 Ιανουαρίου 2024

Από Ομάδα Πολιτών Αίγινας

Προς: κ. Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Αίγινας.

Θέμα: Δολιοφθορά αγωγού

Κοινοποίηση: Γραφείο κ. Δημάρχου

Παρακαλούμε κ. Πρόεδρε, όπως στο πρώτο δημοτικό συμβούλιο τεθεί προς συζήτηση , το θέμα του υποθαλάσσιου αγωγού υδροδότησης της Αίγινας καθόσον , όπως γνωρίζετε και εσείς μετά την τέταρτη δολιοφθορά που έγινε στον υποθαλάσσιο αγωγό, θα πρέπει να ενημερωθούμε σχετικά ως πολίτες, αν τα εγκλήματα των προηγούμενων δολιοφθορών έχουν εξιχνιαστεί από τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές και τι πορίσματα υπάρχουν.

Ως γνωστόν  το θέμα υδροδότησης της Αίγινας επί 10 ετίες έχει απασχολήσει όλες τις Δημοτικές Αρχές, με όλα τα συνεπακόλουθα για τους πολίτες του νησιού , αφού οι εφημερίδες έγραφαν για σκάνδαλα και  για οικονομική  κακοδιαχείριση τόσον των εμπλεκομένων υδρομεταφορέων, όσον και των υπευθύνων του Δήμου, σε συνδυασμό και με την Περιφέρεια και τα λοιπά συναρμόδια Υπουργεία και ενίοτε και τα κόμματα.

Και ενώ ξεπεράστηκαν αυτά τα εμπόδια και φθάσαμε στην κατασκευή του έργου με αρκετά εκατομμύρια ευρώ, παρατηρούμε ότι, συμβαίνουν ακόμη διάφορα, που έχουν να κάνουν με τον ανάδοχο του έργου, αλλά και με τον Δήμο Αίγινας και αφορούν μάλλον υποχρεώσεις, οι οποίες θα έπρεπε να είχαν  καθοριστεί και για  τα δυο μέρη των συμβαλλομένων.

Και επί του προκειμένου θα θέλαμε να μας ενημερώσετε: 

Α) Αν το έργο έχει παραδοθεί οριστικά από τον ανάδοχο.

Β) Τι προβλέπεται στην σύμβαση για τυχόν τεχνικές παραλείψεις, αστοχίες, κακοτεχνίες ως και τυχόν δολιοφθορές και ποιος αναλαμβάνει τις οικονομικές δαπάνες; Ο εργολάβος ή το κράτος, ο Δήμος ή η Περιφέρεια;

Γ) Υπήρξε κάποια μηνυτήρια αναφορά από τον Δήμο προς τον αρμόδιο Εισαγγελέα για τις προηγούμενες και την τωρινή βλάβη  ή δολιοφθορά, όπως μας ενημέρωσαν και έχετε ενημερωθεί με τα πορίσματα των ερευνών και ποια είναι η θέση που πήρε η Περιφέρεια και ο Δήμος;

Ε) Υπάρχουν όροι στην μελέτη από την πλευρά του Δήμου, της  Περιφέρειας , ή από τον ανάδοχο, που να αναφέρουν  συγκεκριμένο  Σχέδιο Προστασίας, Συνεχούς Επιτήρησης και Ασφάλειας του έργου κατά την διάρκεια της εκτέλεσης μέχρι και την οριστική του παραλαβή;

Μετά δε από τις αλλεπάλληλες, όπως τις ονόμασαν δολιοφθορές, τι μέτρα ελήφθησαν;

Το κομμάτι ασφάλειας  και συνεχούς επιτήρησης των επίγειων εγκαταστάσεων ως και του υποθαλάσσιου αγωγού, φρονούμε ότι θα πρέπει να εξετασθεί και να δοθεί άμεσα λύση. Για  τις λύσεις αυτού του προβλήματος στο πρόσφατο παρελθόν έχουν διατυπωθεί πολλές προτάσεις και από την Περιφέρεια και από τους συμβούλους του Δήμου και από τους πολίτες. 

ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤ) Υπάρχουν σχέδια εναλλακτικών λύσεων για την  αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων από τυχόν εκτεταμένη ζημία από βλάβη ή τυχόν δολιοφθορά; Με ποιον τρόπο γίνεται η άμεση πληροφόρηση των κατοίκων, που αφορά την ακαταλληλότητα του νερού  προς πόσην, ώστε να προστατεύεται άμεσα η δημόσια υγεία; Επειδή όλοι οι πολίτες δεν είναι συνδεδεμένοι κάθε μέρα με το ΑΙΓΙΝΑ ΠΟΡΤΑΛ, μήπως η πολιτική προστασία πρέπει να ειδοποιεί άμεσα , όπως γίνεται και με τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα ή τις πυρκαγιές;

ΚΑΙ τέλος αυτή η προβλεπόμενη αντικατάσταση των παλαιών και επικίνδυνων αγωγών του δικτύου ύδρευσης, θα ξεκινήσει κάποτε, όπως είχε προβλεφθεί με συγκεκριμένο κονδύλι ή θα μένει στα συρτάρια ακόμη, επειδή ίσως,  να έχουν λήξει προθεσμιακά οι ανωτέρω σχετικές πιστώσεις των χερσαίων έργων που περιελάμβαναν και την αλλαγή του δικτύου; Ή μήπως  ενσωματωθούν, αν και όποτε, αρχίσουν οι εργασίες για το βιολογικό σύστημα καθαρισμού, που έχει αναγγελθεί ως το επόμενο μεγάλο έργο υποδομών του νησιού και η δημόσια υγεία θα συνεχίσει να είναι επισφαλής;

Αυτά και άλλα πολλά που θα προκύψουν κατά την συζήτηση, θα θέλαμε να απαντηθούν σε ένα τόσο σοβαρό θέμα,  που αφορά όλο το νησί της Αίγινας, επειδή η υπόθεση υδροδότησης είχε γίνει σήριαλ σε όλη την Ελλάδα και ελπίζαμε ότι, με την κατασκευή  του υποθαλάσσιου  αγωγού, θα τελείωνε κάποτε η ταλαιπωρία των κατοίκων της Αίγινας.

Μετά τιμής.  Ομάδα Πολιτών Αίγινας

Υπογραφές

Τσιμπούρης Δημήτριος Κυπραίου – Φιλιππίδου  Ελένη

Κολαϊτη Μαρία Γουειν Χωλ

Σώρρος Σταύρος Ντοριανίνοβα Λούμπου

Λαζάρου Αναστάσιος Μαυροκεφάλου Αγλαϊα

Καλογεράκης Ηρακλής Κλεόπας Αθανάσιος

Κουτσαυτοπούλου Αικατερίνη Κοσμά Ελένη

Μπακομήτρου Νεκταρία Λαβούτα Χριστίνα

Λούβαρης Δημήτριος Κάππου Ελένη

Ιατρού Ειρήνη Κάππος Γεώργιος

Παναγιωτίδου Μαργαρίτα Τσότρα Αιμιλία

Κοκκόλη Άννα Μοναστηριώτου Ευλαλία

Λαλιώτης Αντώνιος Τζίτζης Ιωάννης

Σάββας Σωκράτης Παπαγεωργίου Χαρίλαος

Τσιμπούρης Κων/νος Στέφας Νικόλαος