"Ομήρου Ιλιάδα. Η ειρήνη μέσα από τον πόλεμο". Η φιλειρηνική προσέγγιση της Μόνικας Αδάμ.


Η φιλειρηνική οπτική ενός ομηρικού έπους για τον πόλεμο και, μάλιστα, υπό τη μορφή παιδικού αναγνώσματος, παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον καθώς αναδεικνύει (Ή αναδεικνύονται) σπουδαίες αξίες με φυσικό, αβίαστο τρόπο. Χθες, στο βιβλιοπωλείο “ υχνάρι”, η Μόνικα Αδάμ, συγγραφέας του βιβλίου "Ομήρου Ιλιάδα. Η ειρήνη μέσα από τον πόλεμο”, μίλησε στο Aegina Portal για τους λόγους αυτού του εγχειρήματος, μία διασκευή της Ομήρου Ιλιάδας, μέσα, όμως, από μία φιλειρηνική προσέγγιση..

"Μπορεί να μιλάμε για ένα έπος πολεμικό, όμως όλα τα πολεμικά περιστατικά που συμβαίνουν μέσα στο έπος, αποτελούν αφορμή για να αναδειχθούν αξίες, όπως αυτές της ανθρωπιάς, της ανδρείας, της φιλίας, της φιλοξενίας, της τιμής, της δικαιοσύνης, που με τρόπο φυσικό και αβίαστο μπορούν να επηρεάσουν τον ψυχικό και συναισθηματικό κόσμο του παιδιού-αναγνώστη" επισημαίνει η συγγραφέας και συμπληρώνει την εμπειρία της ως εκπαιδευτικού: "Ως δασκάλα έχω διδάξει πολλές φορές την Ιλιάδα του Ομήρου σε παιδιά του δημοτικού σχολείου, κυρίως την τρίτη τάξη και έχω δει στην πράξη, πώς οι αξίες αυτές μπορούν να επηρεάσουν τον ψυχικό τους κόσμο. Στο διδακτορικό μου έχω μελετήσει όλες τις αξίες και τα πρότυπα που μπορούν να αναδειχθούν μέσα από την Ιλιάδα του Ομήρου και έχω διερευνήσει κατά πόσο αυτά εμφανίζονται στα παιδικά βιβλία - διασκευές του Ομήρου, που κατά καιρούς έχουν γραφτεί για παιδιά. Διαπίστωσα λοιπόν, ότι πολλά από τα παιδικά αυτά βιβλία εστιάζουν κυρίως στο πολεμικό μέρος του έπους, ενώ υπάρχουν αξίες, φιλειρηνικές αξίες, στις οποίες θα ήθελα εγώ, ως συγγραφέας, να εστιάσω περισσότερο”.
 
Αυτοί ήταν οι λόγοι που οδήγησαν την Μόνικα Αδάμ στη συγγραφή αυτού του βιβλίου. Το εξώφυλλό του φιλοξενεί ζωγραφιές των μαθητών της.
 
Το βιβλίο "Ομήρου Ιλιάδα. Η ειρήνη μέσα από τον πόλεμο" έχει εκδοθεί από τις εκδόσεις Παπαζήσης.
 
Η Μόνικα Αδάμ γεννήθηκε στην Αθήνα (η καταγωγή της είναι από την Αίγινα) και σπούδασε στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στην "Εφαρμοσμένη Παιδαγωγική" και Διδάκτορας του Π.Τ.Δ.Ε. του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει λάβει μέρος με ανακοινώσεις της σε επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες. Υπηρετεί στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png