Με το βιβλίο της Μαρίας Ηλίου "Μια φιλία στην Σμύρνη", συνεχίστηκαν οι καλοκαιρινές βραδιές στο Εϋνάρδειο.

 
Στον κήπο του Εϋνάρδειου πραγματοποιήθηκε χθες, η δεύτερη βραδιά του κύκλου των εκδηλώσεων για το βιβλίο και την Αίγινα, που διοργανώνει για δεύτερη χρονιά η Δημοσία Καποδιστριακή Βιβλιοθήκη Αίγινας. Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε το βιβλίο της Μαρίας Ηλιού με τίτλο "Μια φιλία στην Σμύρνη" (Αθήνα, Μίνωας, 2022).


Τη βραδιά προλόγισε και συντόνισε ο πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου κ. Γιώργος Καλόφωνος. Στο τραπέζι της παρουσίασης, εκτός από την συγγραφέα Μαρία Ηλιού, συμμετείχαν ο Νίκος Καραπιδάκης, καθηγητής του Ιονίου Πανεπιστημίου, ο Κώστας Κατσουλάρης, συγγραφέας και η ηθοποιός Ρένη Πιττακή.
 
Η χθεσινή παρουσίαση βιβλίου, ήταν η δεύτερη του προγράμματος, για τη Σμύρνη και τη Μικρασιατική εκστρατεία, ένα αφιέρωμα στη φετινή Επέτειο των 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή.
 
Την εκδήλωση παρακολούθησαν ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Νίκος Πτερούδης, η αντιδήμαρχος κ. Μαίρη Κουκούλη, οι δημοτικοί σύμβουλοι κύριοι Φίλιππος Τζίτζης και Παναγιώτης Ηλίας, ο πρώην δήμαρχος κ. Σάκης Σακκιώτης, η διευθύντρια των Γενικών Αρχείων του Κράτους κ. Αμαλία Παππά, η καλλιτεχνική διευθύντρια του Μουσικού Φεστιβάλ Αίγινας κ. Ντόρα Μπακοπούλου,  η πρόεδρος του Φεστιβάλ Φιστικιού Αίγινας κ. Μαριλένα Γαιαννούλη, ο κ. Γιώργος Τσατήρης εκπρόσωπος του Δήμου Αίγινας στο Δίκτυο Πόλεων Ιωάννης Καποδίστριας, εκπρόσωποι συλλόγων που τίμησαν με τη παρουσία τους την εκδήλωση και βέβαια το βιβλιόφιλο κοινό, που με την παρουσία του στηρίζει κάθε Τετάρτη αυτήν την πρωτοβουλία.
 
Η Μαρία Ηλιού σπούδασε λογοτεχνία και φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο της Πάντοβα και στην συνέχεια κινηματογράφο στην Ιταλία και στην Νέα Υόρκη, στο New York University. Ως βραβευμένη σεναριογράφος και σκηνοθέτις, έχει γράψει τα σενάρια και σκηνοθετήσει ταινίες μεγάλου μήκους μυθοπλασίας αλλά και ιστορικά ντοκιμαντέρ.
 
Το όνομά της συνδυάζεται ιδιαίτερα με το ντοκιμαντέρ "Σμύρνη, η καταστροφή μιας κοσμοπολίτικης πόλης, 1900-1922" που είχε μεγάλη επιτυχία και σημαντική απήχηση στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ανάμεσα στα κινηματογραφικά της έργα συγκαταλέγονται οι πιο γνωστές της ταινίες μυθοπλασίας μεγάλου μήκους: "Παράθυρο στη Θάλασσα", "Τρεις Εποχές" και "Αλεξάνδρεια μια ερωτική ιστορία".
 
Τα πιο γνωστά ντοκιμαντέρ της είναι: "Το Ταξίδι. Το Ελληνικό όνειρο στην Αμερική", "Από τις δυο πλευρές του Αιγαίου", "Αγαπημένη Θεία Λένα" και "Η Αθήνα από την ανατολή στην δύση, 1821-1896", που παρουσιάστηκε τον Φεβρουάριο του 2020 στο Μουσείο Μπενάκη, και στις 5 και 6 Νοεμβρίου 2022 θα προβληθεί στο Μέγαρο Μουσικής. Οι ταινίες της έχουν βραβευτεί πολλές φορές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Μίνωας έχει δημοσιεύσει λευκώματα βασισμένα στα ντοκιμαντέρ της. Το "Μια φιλία στη Σμύρνη", είναι το πρώτο της μυθιστόρημα.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png