Ειδική συνεδρίαση για την εκλογή των μελών της Δημοτικής Επιτροπής. Η διαδικασία και τα μέλη της νέας επιτροπής.

20240103_173552-000000.jpg
Τα μέλη της Δημοτικής Επιτροπής εκλέγονται την ίδια ημέρα, στην ίδια ειδική συνεδρίαση και αμέσως μετά την εκλογή των μελών του προεδρείου του δημοτικού συμβουλίου.


Στο πλαίσιο αυτό στην πρόσκληση για την εκλογή των μελών του προεδρείου του δημοτικού συμβουλίου, περιλαμβάνεται και η εκλογή των μελών της δημοτικής επιτροπής.

20240103_173121-02.jpg

Στην ίδια ειδική συνεδρίαση και μετά την εκλογή του προεδρείου, το οποίο για πρώτη φορά από τη συγκρότησή του προεδρεύει της συνεδρίασης, τα μέλη της παράταξης της πλειοψηφίας και αντιστοίχως τα μέλη των παρατάξεων της μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου συνέρχονται για να εκλέξουν ξεχωριστά με μυστική ψηφοφορία τα αντίστοιχα τακτικά και αναπληρωματικά μέλη της δημοτικής επιτροπής που τους αναλογούν. Λόγω της διεξαγωγής μυστικής ψηφοφορίας η συνεδρίαση διεξάγεται δια ζώσης.
 
Η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για την ανάδειξη των μελών της δημοτικής επιτροπής δεν είναι υποχρεωτικά δημόσια. 

20240103_173514.jpg
 
Σημειώνεται, ότι αντίθετα με ότι ειπώθηκε από δημοτικό σύμβουλο, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, οι συνεδριάσεις της Δημοτικής Επιτροπής θα έχουν δημόσιο χαρακτήρα. Προφανώς, η προηγούμενη φράση, ότι δηλαδή "δεν είναι υποχρεωτικά δημόσια", που περιλαμβάνεται στην πρόσφατη εγκύκλιο, δημιούργησε σύγχυση, αλλά στη πραγματικότητα αφορά τις δύο ειδικές συνεδριάσεις, που πραγματοποιήθηκαν σήμερα κι αυτό γιατί πρόκειται για συνεδριάσεις οι οποίες μπορούν να θεωρηθούν ως εσωτερικές διαδικασίες και όχι συνεδριάσεις που αφορούν τους πολίτες, όπως για παράδειγμα κανονιστικές αποφάσεις κτλ. 

20240103_165827-00.jpg
 
Προκειμένου να καταγραφούν οι σημερινές δύο ειδικές συνεδριάσεις, ο κ. Δημήτρης Καραγιάννης που προέδρευσε στην πρώτη συνεδρίαση, ζήτησε την συγκατάθεση του Δημοτικού Συμβουλίου για την κάλυψη της συνεδρίασης και αυτή δόθηκε ομόφωνα από το Σώμα. 

20240103_1735440000000000000.jpg
 
Ο νόμος δεν προβλέπει μέγιστο ή ελάχιστο αριθμό υποψηφίων δημοτικών συμβούλων από τις αντίστοιχες παρατάξεις (πλειοψηφίας και μειοψηφίας) για την εκλογή μελών τους στην επιτροπή. 

20240103_173142-0000.jpg
 
Η κατάρτιση των ψηφοδελτίων.
 
Οι δημοτικοί σύμβουλοι από την παράταξη του δημάρχου ήταν οι: Καραγιάννης Δημήτριος, Μούρτζης Αντώνιος, Θεριανός Στυλιανός, Μπήτρος Σωτήριος, Σφήκας Ιωάννης, Κασιμάκης Παναγιώτης, Ζαμπέλης Βασίλειος, Πτερούδης Νικόλαος και  Μαρίνος Νικόλαος.
 
Οι δημοτικοί σύμβουλοι από την παράταξη της μειοψηφίας ήταν οι: Αλεξίου Σίλα Βασιλική, Πούντος Φώτιος, Ντελής Αντώνιος, Μούρτζης Γεώργιος.
 
Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας:
 
Από την παράταξη με επικεφαλής τον κ. Γιάννη Ζορμπά
 
Τακτικά Μέλη
 
Όνομα - Ψήφοι 
 
Καραγιάννης Δημήτριος 12
Μούρτζης Αντώνιος 8
Θεριανός Στυλιανός 7 (μετά από κλήρωση με τους ισοψηφίσαντες)
Μπήτρος Σωτήριος 7 (μετά από κλήρωση με τους ισοψηφίσαντες)
 
Αναπληρωματικά Μέλη

Όνομα - Ψήφοι  

Σφήκας Ιωάννης 7 (μετά από κλήρωση με τους ισοψηφίσαντες)
Κασιμάκης Παναγιώτης 6 (μετά από κλήρωση με τους ισοψηφίσαντες)
Μαρίνος Νικόλαος 6 (μετά από κλήρωση με τους ισοψηφίσαντες)
Ζαμπέλης Βασίλειος 4 (μετά από κλήρωση με τους ισοψηφίσαντες)
Πτερούδης Νικόλαος 4 (μετά από κλήρωση με τους ισοψηφίσαντες)
 
 
Από την παράταξη με επικεφαλής την κ. Σίλα Αλεξίου
 
Τακτικά Μέλη
 
Όνομα - Ψήφοι 
 
Αλεξίου Σίλα Βασιλική 7 
Πούντος Φώτιος  3 (μετά από κλήρωση με τους ισοψηφίσαντες)
 
Αναπληρωματικά μέλη 
 
Όνομα - Ψήφοι
 
Ντελής Αντώνιος 3 (μετά από κλήρωση με τους ισοψηφίσαντες)
Μούρτζης Γεώργιος 1
 
Ο ρόλος των αναπληρωματικών μελών της Δημοτικής Επιτροπής.

Σε αυτόν τον τομέα φαίνεται ότι υπήρχαν διαφορετικές απόψεις ανάμεσα σε δημοτικούς συμβούλους. Για τα αναπληρωματικά μέλη ισχύουν τα ακόλουθα:

Τα αναπληρωματικά μέλη της δημοτικής επιτροπής ανά κατηγορία (παράταξη πλειοψηφίας και παρατάξεις μειοψηφίας) αναπληρώνουν, κατά τη σειρά εκλογής τους στη δημοτική επιτροπή, τα τακτικά μέλη, εφόσον αυτά δεν συμμετέχουν για οποιονδήποτε λόγο στη συνεδρίαση. 

Τα αναπληρωματικά μέλη, ανά κατηγορία (παράταξης πλειοψηφίας και παρατάξεις μειοψηφίας), με τη σειρά της εκλογής τους στη δημοτική επιτροπή, καταλαμβάνουν τις θέσεις των τακτικών μελών που μένουν κενές κατά τη διάρκεια της θητείας τους.

Κένωση της θέσης συντρέχει και στην περίπτωση αυτοδίκαιης έκπτωσης, όταν τα μέλη της δημοτικής επιτροπής παύουν για οποιοδήποτε λόγο να είναι μέλη των αντίστοιχων δημοτικών παρατάξεων, σύμφωνα με την σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών. 

Δείτε το απόσπασμα των πρακτικών της συνεδρίασης εδώ.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png