Στις 9 Απριλίου 2024, ολοκληρώνεται η προθεσμία του συνολικού χρόνου περαίωσης των εργασιών για τον υποθαλάσσιο αγωγό. 

ypothalassios-agogos-02.jpg
Σε λίγες μέρες, δηλαδή στις 9 Απριλίου 2024, ολοκληρώνεται η προθεσμία του συνολικού χρόνου περαίωσης των εργασιών, για τον υποθαλάσσιο αγωγό της Αίγινας, σύμφωνα με την 1678/2023 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Αττικής. 

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.




Ωστόσο σε σημερινό δημοσίευμα της ιστοσελίδας "Η Καθημερινή", σε δηλώσεις που αποδίδονται στον Περιφερειάρχη Αττικής κ. Νίκο Χαρδαλιά, αναφέρεται ανάμεσα σε άλλα ότι: "Αναζητούμε τον κατάλληλο τρόπο να ελεγχθεί ο αγωγός πριν από την τυπική παράδοσή του στο τέλος του έτους, καθώς δεν πρέπει να επαναληφθεί ανάλογο πρόβλημα".

 

Μερικές σύντομες παρατηρήσεις:

 

Πουθενά στην προγραμματική σύμβαση για την κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού της Αίγινας, δεν υπάρχει ο όρος "τυπική παράδοση του έργου".  Αυτά που αναφέρονται στα τεύχη δημοπράτησης το έργου, είναι η διοικητική παραλαβή προς χρήση, η προσωρινή παραλαβή και η οριστική παραλαβή του έργου.

 

Κατά συνέπεια, ο χαρακτηρισμός "ως τυπική παράδοση του έργου" είναι λάθος του κ. Χαρδαλιά. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς, για τις εξελίξεις που αφορούν το επόμενο διάστημα, θα πρέπει να γνωρίζουμε, ότι το έργο του υποθαλάσσιου αγωγού της Αίγινας (δηλαδή το Υποέργο I της σύμβασης) αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε δύο φάσεις, σε φάση κατασκευής και σε φάση διοικητικής παραλαβής προς χρήση.

 

Μάλιστα, η φάση της κατασκευής ολοκληρώνεται πολύ σύντομα, δηλαδή στις  9 Απριλίου 2024. Η συνολική προθεσμία περαίωσης των εργασιών είναι μέχρι 09-04-2024, δηλαδή σε λίγες ημέρες. Εκτός και αν δοθεί νέα παράταση. Αν συμβεί αυτό θα είναι η 8η παράταση.

 

Επίσης, στο συγκεκριμένο δημοσίευμα της "Καθημερινής" γίνεται ένα ακόμη σημαντικό λάθος, καθώς ως "Κύριος" του έργου αναφέρεται η Περιφέρεια Αττικής. Αυτό δεν ισχύει, "Κύριος" του έργου είναι ο Δήμος Αίγινας, με όλες τις υποχρεώσεις και τις ευθύνες που αυτό συνεπάγεται. Ας μην ξεχνάμε ότι η παραλαβή του έργου γίνεται από τον "Κύριο" του έργου και όχι από τον φορέα υλοποίησης, που είναι η Περιφέρεια Αττικής. 

 

Από τα στάδια της παραλαβής του έργου, όπως με σαφήνεια περιγράφονται στο άρθρο 11, του τεύχους 2 των τευχών δημοπράτησης (Τεύχος 2. Ειδική Συγγραφή Υποχρεώσεων) προκύπτουν τα ακόλουθα:

 

Για τις έννοιες και τις διαδικασίες έκδοσης / συντέλεσης των:


i. Βεβαίωσης περάτωσης εργασιών κατασκευής του έργου,
ii. Διοικητικής παραλαβής για χρήση,
iii. Προσωρινής παραλαβής του έργου που κατασκευάστηκε,
iv. Χρόνου εγγύησης και υποχρεωτικής (με μέριμνα και δαπάνες του Αναδόχου) συντήρησης του έργου που κατασκευάστηκε
v. Οριστικής παραλαβής του έργου

 

Γιατί λοιπόν πρέπει να γνωρίζουμε ότι σε λίγες ημέρες, δηλαδή στις  9 Απριλίου 2024, ολοκληρώνεται η συνολική προθεσμία περαίωσης των εργασιών; Γιατί από εκείνη την ημερομηνία και για τρία χρόνια, δηλαδή μέχρι τις 09-04-2027

ξεκινά η συνολική προθεσμία των 36 μηνών για την περίοδο "Παρακολούθησης Λειτουργίας και Συντήρησης". 

 

Η οριστική παραλαβή του συνόλου του έργου θα γίνει μετά την πάροδο του χρόνου υποχρεωτικής συντήρησης του έργου από τον Ανάδοχο.  Αυτό αναφέρεται επίσης με σαφήνεια  στο άρθρο 11, του τεύχους 2 των τευχών δημοπράτησης (Τεύχος 2. Ειδική Συγγραφή Υποχρεώσεων). Να γιατί αυτό που δήλωσε ο κ. Χαρδαλίας περί "τυπικής παράδοσης" είναι λανθασμένο. Υπάρχει μία ολόκληρη διαδικασία και υποχρεώσεις ακόμη και κατά τη διάρκεια των 36 μηνών της συντήρησης του έργου που κατασκευάστηκε. 

 

Ακόμη και σ' αυτή την περίοδο, προβλέπονται μία σειρά από υποχρεώσεις. Για παράδειγμα, κατά την διάρκεια της περιόδου συντήρησης του έργου από τον Ανάδοχο, αυτός με δικές του δαπάνες και μέσα θα εκπαιδεύσει το προσωπικό του ΚτΕ, ώστε να μπορεί αυτό να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις των υπηρεσιών διεύθυνσης, λειτουργίας και συντήρησης. Η διάρκεια της εκπαίδευσης ορίζεται σε ένα μήνα. 



Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png