Το Γενικό Λύκειο Αίγινας συμμετέχει στο πρόγραμμα «Σχολείο-Πρεσβευτής» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (EPAS). Η ενημερωτική δράση στο λιμάνι της Αίγινας.

20240315_094346.jpg

Τριανταπέντε μαθητές από όλες τις τάξης του Γενικού Λυκείου Αίγινας, οι οποίοι στο τέλος της σχολικής χρονιάς θα λάβουν τον τίτλο του Junior Ambassador, συμμετείχαν το πρωί της Παρασκευής σε ενημερωτική δράση του προγράμματος «Σχολείο-Πρεσβευτής» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (EPAS), που πραγματοποιήθηκε στο κεντρικό λιμάνι της Αίγινας. 


Μαζί τους οι εκπαιδευτικοί Γεωργία Μακρή, Σωτηρία Κωλέττη και Αναστασία Ρούσσου, που στο τέλος της σχολικής χρονιάς θα λάβουν τον τίτλο του Senior Ambassador, ενημέρωσαν τους κατοίκους του νησιού σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις Ευρωεκλογές και τους στόχους του Προγράμματος αναφορικά με την Προστασία του Περιβάλλοντος (διαχείριση υδάτων) και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Τη δράση επισκέφθηκε ο αντιδήμαρχος κ. Νίκος Μαρίνος, που εκπροσωπώντας το δήμαρχο Αίγινας δήλωσε ότι: "Πρωτοβουλίες σαν τη σημερινή, δεν είναι δυνατόν να αφήσουν την κοινωνία μας και βέβαια τον Δήμο αδιάφορο.  Η πρωτοβουλία του Γενικού Λυκείου, σε σχέση με την ευαισθητοποίηση και των παιδιών μας και της κοινωνίας με τα οφέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη. Βρισκόμαστε εδώ και χαιρετίζουμε την εκδήλωση που κάνουν τα παιδιά και τους δηλώνω, ότι  ο Δήμος της Αίγινας θα είναι μαζί τους σε τέτοιες και παρόμοιες δράσεις". 

Στο Aegina Portal μίλησε για τους σκοπούς του προγράμματος, η υποδιευθύντρια του σχολείου κ. Γεωργία Μακρή:

“Κάνουμε μία προσπάθεια ενημέρωσης των πολιτών της Αίγινας για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μέσα από ένα πρόγραμμα, όπου τα παιδιά αποκτούν το ρόλο του πρεσβευτή, γεφυρώνοντας τη μακρινή, εντός εισαγωγικών, Ευρώπη με τις ανάγκες και τις αγωνίες των πολιτών της Αίγινας.

Η προσπάθεια αυτή αφορά την ενημέρωση για την Ευρωπαϊκή Ένωση, για την ανάγκη συμμετοχή των πολιτών στις ευρωεκλογές και από τους άξονες με τους οποίους θα είχαμε τη δυνατότητα να ασχοληθούμε, επιλέξαμε την περιβαλλοντική πολιτική της ευρωπαϊκής ένωσης και πιο συγκεκριμένα τη διαχείριση των υδάτων, που αποτελεί ένα πολύ σοβαρό θέμα ειδικά στις μέρες μας.

Έτσι ζητάμε τη βοήθεια των κατοίκων της Αίγινας οι οποίοι θα μπορούν να ενημερωθούν, αλλά και να εκφράσουν τις απόψεις τους σε ερωτήματα, που έθεσαν οι μαθητές μας σε αυτούς με σκοπό να ανοίξει μία συζήτηση μεταξύ όλων, συμπεριλαμβανομένων και των αρμοδίων της Δημοτικής Αρχής.

Γι’ αυτό ευχαριστούμε όλους όσους συμμετείχαν σε αυτή τη δράση, κυρίως όμως τα παιδιά του Γενικού Λυκείου”.

Το πρόγραμμα «Σχολείο-Πρεσβευτής» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (EPAS) έχει σκοπό να βελτιώσει τις γνώσεις των μαθητών σχετικά με την ευρωπαϊκή κοινοβουλευτική δημοκρατία, τον ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τις ευρωπαϊκές αξίες. Το πρόγραμμα ενθαρρύνει επίσης τους μαθητές να συμμετάσχουν ενεργά στις δημοκρατικές διαδικασίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Απευθύνεται σε μαθητές από διάφορα εκπαιδευτικά, κοινωνικά και γεωγραφικά υπόβαθρα.

Εκπαιδευτικοί και μαθητές ορίζονται ανώτεροι και δόκιμοι πρέσβεις από τα σχολεία που επιλέγονται για να λάβουν μέρος στο πρόγραμμα. Οι πρέσβεις αναλαμβάνουν να υλοποιήσουν το πρόγραμμα. Οι εκπαιδευτικοί μεριμνούν για την εκπαιδευτική του πτυχή, κυρίως διοργανώνοντας μαθήματα για την ευρωπαϊκή κοινοβουλευτική δημοκρατία. Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να χρησιμοποιήσουν το διαδικτυακό εκπαιδευτικό υλικό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο περιλαμβάνει γενικές πληροφορίες και γνώσεις για την ΕΕ, κατάρτιση στις δημοκρατικές δεξιότητες και τη συμμετοχή, παιχνίδια ρόλων στην τάξη και κουίζ. Εκπαιδευτικοί και μαθητές καλούνται να συμμετέχουν σε δραστηριότητες όπως δημιουργία ενός σημείου πληροφόρησης για την ΕΕ, διοργάνωση εκδηλώσεων για την Ημέρα της Ευρώπης και δημιουργία περιεχομένου για μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Έρχονται σε επαφή με ευρωβουλευτές, με άλλους πρέσβεις και εταίρους και συνεργάζονται με μέλη της κοινότητάς τους.

Στο τέλος κάθε σχολικού έτους, οι δραστηριότητες που διενεργούνται από τα σχολεία αξιολογούνται. Με την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος, τα σχολεία πιστοποιούνται ως Σχολεία-Πρεσβευτές. Οι ανώτεροι και οι δόκιμοι πρέσβεις λαμβάνουν πιστοποιητικά σε τελετές που διοργανώνουν τα κατά τόπους Γραφεία Συνδέσμου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πολύ συχνά με παρουσία βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εθνικών και τοπικών αρχών και εταίρων. Ακόμη, μπορεί να δοθεί σε εκπαιδευτικούς και μαθητές η δυνατότητα συμμετοχής στις συναντήσεις Euroscola στο Στρασβούργο, καθώς και σε άλλες εκδηλώσεις που διοργανώνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στα κράτη μέλη και στις Βρυξέλλες ή το Στρασβούργο.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png