Σημαντικά τα προβλήματα με την αποκομιδή των απορριμάτων. Τεράστιος ο όγκος που συγκεντρώθηκε στους δρόμους της Αίγινας.

Τεράστιος είναι πλέον ο όγκος των απορριμάτων, των κλαδεμάτων και των ογκωδών αντικειμένων που έχει συγκεντρωθεί στα σημεία αποκομιδής, τόσο σε σημεία του κέντρου, όσο και κυρίως, στην περιφέρεια της Αίγινας.  Είναι η πρώτη φορά κατά τη διοίκηση της παρούσας δημοτικής αρχής, που η εικόνα της αποκομιδής των απορριμάτων είναι τόσο κακή, για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά και για μία κρίσιμη τουριστικά περίοδο, όπως αυτή του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς.

Ωστόσο το πρόβλημα, για όσους παρακολουθούν τα αυτοδιοικητικά, είχε προαναγγελθεί σε όλους τους τόνους και όχι βέβαια μόνο από την πρόσφατη ανακοίνωση του δήμου για την αποκομιδή των απορριμάτων. Ο μικρός αριθμός των υπαλλήλων του δήμου και η έλλειψη πόρων, συνολικά, έχει αντιταχθεί συχνά σε οποιαδήποτε "δημιουργική" προσέγγιση για τη χάραξη κάποιου σχεδιασμού στην καθαριότητα. Στο ίδιο πλαίσιο, αλλά με διαφορετικό τρόπο, αυτό φάνηκε από το προηγούμενο καλοκαίρι. Όταν η αύξηση το πληθυσμού του νησιού, γίνεται με τόσο μαζικό τρόπο, όπως ήταν αυτή των τελευταίων ημερών, λόγω των εκδρομέων του Πάσχα, και η απόθεση ογκωδών αντικειμένων, κλαδεμάτων και απορριμάτων γίνεται με τέτοιους ρυθμούς το σύστημα χωλαίνει. Σε αυτό θα πρέπει να προστεθούν οι αργίες και το ζήτημα με τα ρεπό των εργαζομένων στην υπηρεσία καθαριότητας.

Ωστόσο, τα παραπάνω σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν ελαφρυντικά για τη διοίκηση το δήμου και ειδικά για την υπηρεσία καθαριότητας, η οποία έδειξε στο παρελθόν ότι μπορεί να ανταπεξέλθει σε πολύ δύσκολες συνθήκες και να ανατρέψει κακές, παγιωμένες καταστάσεις. Η κατάσταση που δημιουργήθηκε στους δρόμους του νησιού είναι απαράδεκτη και καταγράφτηκε ήδη ως μία περίοδος με τη χειρότερη διαχείριση, που έχει επιδείξει μέχρι σήμερα η διοίκηση και η υπηρεσία καθαριότητας.

Ένα κεντρικό σημείο αυτής της κατάστασης είναι η ασυνειδησία και η ατιμωρησία. Στο κέντρο της Αίγινας για παράδειγμα, το ρεπορτάζ κατέγραψε "επαγγελματίες" με καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (ευτυχώς αποτελούν μια μικρή θλιβερή μειοψηφία) να μεταφέρουν "μέρα μεσημέρι" τεράστιες σακούλες απορριμάτων σε κεντρικά σημεία, με τα λάδια να τρέχουν μέσα από αυτες στους δρόμους. Η συμπεριφορά τους έβλαψε σοβαρά, άλλους επαγγελματίες, που με τη σειρά τους προσπαθούσαν επίσης να εργαστούν.

Στην περιφέρεια του νησιού, η κατάσταση είναι χαοτική με την παράνομη απόθεση απορριμάτων, κλαδεμάτων και ογκωδών αντικειμένων. Στρώματα, συσκευές, έπιπλα, τόνοι από πλαστικές σακούλες με κλαδέματα. Πρόκειται για παράνομη απόθεση και συμπεριφορά που επιβάλει πρόστιμα από τον κανονισμό καθαριότητας του Δήμου Αίγινας. Να υπενθυμίσουμε ότι όχι απλά απαγορεύεται η απόθεση τέτοιων αντικειμένων, αλλά απαγορεύεται η απόθεση ακόμη και μίας απλής σακούλας απορριμάτων έξω από τον κάδο. Η ατιμωρησία και η έλλειψη βούλησης, δυστυχώς, φέρνει προβλήματα στο σύνολο της καθημερινότητας. Όπως, επίσης, συνέβη και το καλοκαίρι, οι αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου, αλλά και σημαντικών οργάνων, όπως της Επιτροπής Τουρισμού, βρέθηκαν κυριολεκτικά στον "αέρα" αυτές τις ημέρες, αφού δεν εφαρμόστηκαν.

Στο βάθος όλων αυτών, υπάρχει και η φημολογία για την παραίτηση του αρμόδιου αντιδημάρχου κυρίου Κώστα Γεννίτσαρη, ενός κεντρικού προσώπου της διοίκησης, αφού σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, είχε καταφέρει να βάλει σε τάξη την υπηρεσία καθαριότητας. Αντίστοιχη πρόθεση από τον κύριο Γεννίτσαρη, είχε εκφραστεί και στο τέλος του περασμένου καλοκαιριού, όταν και τότε τα προβλήματα είχαν γιγαντωθεί. Μέχρι αυτή τη στιγμή, είναι άγνωστο τι θα επικρατήσει.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png