Σοβαρά προβλήματα και επικίνδυνες συνθήκες από τους ισχυρούς ανέμους στο λιμάνι της Αίγινας. Μεγάλη η ταλαιπωρία των επιβατών.

S1300011-limani-aeginas10.JPG
Σοβαρά προβλήματα δημιούργησαν στην προσέγγιση των πλοίων που εκτελούσαν προγραμματισμένα δρομολόγια σήμερα το πρωί, οι ισχυροί δυτικοί άνεμοι που έπνεαν στο Σαρωνικό.

Πιο συγκεκριμένα το πλοίο Αχαιός, λόγω του πολύ έντονου κυματισμού και των πολύ ισχυρών ριπών των ανέμων, επιχείρησε να προσεγγίσει και να αποβιβάσει τους επιβάτες που μετέφερε, αλλά τελικά αυτό δεν στάθηκε δυνατόν.

Στα πλάνα του video μπορείτε να δείτε την τελευταία από τις προσπάθειες που έκανε ο κυβερνήτης και το πλήρωμα του σκάφους προκειμένου να προσεγγίσει και να δέσει στο λιμάνι, αποβιβάζοντας τους επιβάτες. Κάποιοι επιβάτες πρόλαβαν να βγουν από το πλοίο, μέχρι ο ισχυρός κυματισμός και οι δυνατές ριπές του ανέμου το παρασύρουν, αναγκάζοντας εκ νέου να απομακρυνθεί από την απροστάτευτη στο καιρό προβλήτα.

S1300011-limani-aeginas7.JPG
Το πλοίο τελικά επέστρεψε στον Πειραιά, ενώ η Saronic Ferries εξέδωσε ανακοίνωση ότι το δρομολόγιο του Ε/Γ-Ο/Γ Αχαιός σήμερα από Πειραιά στις 11.00 προς Αίγινα-Αγκίστρι, από Αγκίστρι 12.45 προς Αίγινα 13.25 , Πειραιά θα παραμείνει ανεκτέλεστο λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.
 
Σημειώνεται ότι δεν εκτελέστηκαν τα πρωινά δρομολόγια του Aero από το λιμάνι της Αίγινας, όπως επίσης και τα δρομολόγια του ιπταμένου Αθηνά και του πλοίου Νήσος, για τα δρομολόγια των οποίων οι επιβάτες θα πρέπει να επικοινωνούν με τα κατά τόπους πρακτορεία και το λιμεναρχείο.

S1300011-limani-aeginas6.JPG
 
Παράλληλα, αυτοκίνητα και επιβάτες που έπρεπε να ταξιδέψουν ή ανέμεναν τους επιβάτες των πλοίων ζούσαν το δικό τους μαρτύριο, καθώς έπρεπε να κινηθούν μέσα σε νερά και στα κύματα που περνούσαν πάνω από την προβλήτα. Ένας μεγάλος αριθμός επαγγελματιών περίμενε για την εμπορευματική κίνηση της ημέρας, με ανθρώπους και αυτοκίνητα να είναι μέσα στο θαλασσινό νερό που περνούσε από την προβλήτα. Πολλοί εξέφρασαν έντονα την αγανάκτησή τους καθώς αυτές οι εικόνες επαναλαμβάνονται για δεκαετίες, χωρίς όμως ακόμη να έχει δοθεί μία λύση, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται και να κινδυνεύουν άνθρωποι κάθε φορά που πνέουν ενισχυμένοι δυτικοί άνεμοι στο λιμάνι της Αίγινας.

S1300011-limani-aeginas11.JPG
 
Την ίδια ώρα που το πλοίο Αχαιός απομακρυνόταν από την προβλήτα του κεντρικού λιμένα της Αίγινας, λίγο πριν τις 11 το πρωί, το νησί προσέγγιζε το πλοίο Φοίβος, ο κυβερνήτης και το πλήρωμα του οποίου προσπάθησαν δύο φορές να προσεγγίσουν και να δέσουν στην άκρη του λευκού φανού, χωρίς όμως επιτυχία εξαιτίας του ισχυρού κυματισμού και των ριπών του ανέμου. Στο video μπορείτε να δείτε κάτω από ποιες συνθήκες ο κυβερνήτης του πλοίου καταφέρνει με επιδέξιες κινήσεις να το φέρει τελικά και να προσεγγίσει την προβλήτα. Όπως φαίνεται και στο video οι καβοδέτες βρίσκονται σχεδόν μέσα στη θάλασσα. 
 
Την ώρα που έβγαιναν οι επιβάτες, όπως και όλο το προηγούμενο διάστημα η προβλήτα ήταν γεμάτη από θαλασσινό νερό που περνούσε από το ένα σημείο του λιμανιού στο άλλο, λόγω του ύψους και της δύναμης των κυμάτων. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα στην προβλήτα των εκδοτηρίων, όπου είχαν παραμείνει παρκαρισμένα κάποια αυτοκίνητα, ο έντονος κυματισμός τα χτυπούσε ξανά και ξανά με ορμή.

S1300011-limani-aeginas5.JPG
 
Αεροδιακομιδή ασθενή με από το ΕΚΑΒ με ελικόπτερο της Πυροσβεστικής από το γήπεδο της Αίγινας, λόγω των καιρικών συνθηκών.
 
Την ώρα που αποχωρούσε ο Φοίβος για το δρομολόγιο του, η σκέψη του ρεπορτάζ πήγε αμέσως στους ανθρώπους που σήμερα είχαν πολύ μεγάλη ανάγκη να ταξιδέψουν, σε ανθρώπους που ήταν σοβαρά άρρωστοι και δεν μπορούσαν να υποβληθούν σε αυτή την ταλαιπωρία, επειδή η Αίγινα δεν έχει λιμάνι. 

Και επειδή σε αυτές τις περιπτώσεις τα ίδια πράγματα επαναλαμβάνονται ξανά και ξανά στην πορεία των χρόνων, στις μία περίπου το μεσημέρι ένα ελικόπτερο της Πυροσβεστικής που μετέφερε την ομάδα πτήσης του ΕΚΑΒ, πραγματοποίησε αεροδιακομιδή από το γήπεδο της Αίγινας, μεταφέροντας μία ασθενή από το Κέντρο Υγείας. Στην ομάδα πτήσης του ΕΚΑΒ βρισκόταν ο αντιδήμαρχος, ιατρός κ. Σωκράτης Δούκας.

Η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Λιμενικού Σώματος για το πλοίο Αχαιός.

Το απόγευμα του Σαββάτου, από το Γραφείο Τύπου του Λιμενικού Σώματος, εκδόθηκε το ακόλουθη ανακοίνωση:  Τις πρωινές ώρες σήμερα, ενημερώθηκαν οι Λιμενικές Αρχές του Πειραιά και της Αίγινας, από τον Πλοίαρχο του Ε/Γ-Ο/Γ πλοίου ''ΑΧΑΙΟΣ'' Ν. Π. 11228, το οποίο εκτελούσε προγραμματισμένο δρομολόγιο από το λιμάνι της Αίγινας με 330 επιβάτες , 38 Ι.Χ.Ε., 06 Φ/Γ, 08 Δ/Κ και 03 Λ/Φ, ότι έγιναν πολλαπλές προσπάθειες προσέγγισης στο λιμάνι της Αίγινας, όπου πραγματοποιήθηκε αποβίβαση 50 επιβατών.

Στη συνέχεια κρίθηκε επισφαλής, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, η συνέχιση αποβίβασης και το πλοίο επέστρεψε στο λιμάνι του Πειραιά, όπου αποβίβασε με ασφάλεια τους επιβάτες του.

Κατά την διάρκεια του πλου προς το λιμάνι της Αίγινας έσπασε ένας υαλοπίνακας, λόγω των κραδασμών, στο χώρο επιβατών του πλοίου χωρίς να υπάρξει τραυματισμός.

Με τον κατάπλου του πλοίου στο λιμάνι του Πειραιά, πραγματοποιήθηκε έκτακτη επιθεώρηση από επιθεωρητή τομέα ενδιαίτησης της Επιθεώρησης Πλοίων , όπου διαπιστώθηκε η προσωρινή επισκευή και στεγανοποίηση του υαλοπίνακα στο χώρο ενδιαίτησης του πλοίου και επιτράπηκε η συνέχιση των πλόων του.

Η Saronic Ferries εξέδωσε σχετικό Δελτίο Τύπου, για το δρομολόγιο του πλοίου "Αχαιός".

Πειραιάς, 18 Νοεμβρίου 2023 – Σήμερα το πρωί, 18 Νοεμβρίου 2023, το πλοίο Ε/Γ-Ο/Γ ΑΧΑΙΟΣ αναχώρησε κανονικά από τον λιμένα του Πειραιά σύμφωνα με το προγραμματισμένο δρομολόγιο των 07:45. Ο καιρός κατά την αναχώρηση ήταν Δ-BΔ 5-6 bft, με προβλέψεις να εντείνονται σε Δ-ΒΔ 6-7 bft.

Ωστόσο, κατά την άφιξη στο λιμάνι της Αίγινας, επικρατούσαν τοπικοί άνεμοι Δ-ΒΔ 8-9 bft, προκαλώντας υπερβολικό κυματισμό που κάλυπτε ολοκληρωτικά την προβλήτα.

Ο Πλοίαρχος, δίνοντας προτεραιότητα στην ασφάλεια των επιβατών και του πληρώματος, προσέδεσε το πλοίο με ασφάλεια, παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες. Λόγω του έντονου κυματισμού και των αντίξοων συνθηκών στην προβλήτα, η παραμονή του πλοίου και η ασφαλής αποβίβαση επιβατών και οχημάτων δεν ήταν εφικτή. Ως εκ τούτου, ο Πλοίαρχος, σε συνεννόηση με το λιμεναρχείο, αποφάσισε να αποπλεύσει από τον λιμένα και μετά από ένα διάστημα παραμονής αναμένοντας την βελτίωση του καιρού, να επιστρέψει στον Πειραιά.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, λόγω του κραδασμού από τον κυματισμό, παρατηρήθηκε θραύση υαλοπίνακα στο σαλόνι του πλοίου. Άμεσα ελήφθησαν τα προβλεπόμενα μέτρα αντιμετώπισης από το πλήρωμα με τοποθέτηση ξύλινου επιθέματος, σύμφωνα με τις διαδικασίες ασφαλούς πλεύσης της πλοιοκτήτριας εταιρείας. Από τη θραύση του κρυστάλλου δεν υπήρξε τραυματισμός επιβάτη.

Κατά την άφιξη του πλοίου στον λιμένα του Πειραιά, πραγματοποιήθηκε έλεγχος από την Επιθεώρηση Εμπορικών πλοίων και το πλοίο κρίθηκε αξιόπλοο, συνεχίζοντας τα δρομολόγιά του κανονικά. Όσοι επιβάτες επέστρεψαν στον Πειραιά και επιθυμούσαν να συνεχίσουν το ταξίδι τους, μεταφέρθηκαν με το επόμενο δρομολόγιο του πλοίου στις 15:15, ενώ οι υπόλοιποι αποζημιώθηκαν σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Η πλοιοκτήτρια εταιρεία Αχαιός Φερις Ναυτική Εταιρεία, μέλος της Saronic Ferries, θα ήθελε να ευχαριστήσει τους επιβάτες για την κατανόηση και τη συνεργασία τους σε αυτές τις δυσμενείς συνθήκες.



Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png