Αγροτικός Σύλλογος Αίγινας. Πρωτιά για το φιστίκι Αιγίνης στον Παγκόσμιο Άτλαντα Τροφίμων.

DSC_0067-fistiki-aeginis.JPG

Με ανακοίνωσή του ο Αγροτικός Σύλλογος Αίγινας, παρουσιάζει μία σημαντική διάκριση, για το φιστίκι Αιγίνης, που συγκεντρώνει την καλύτερη βαθμολογία στον Παγκόσμιο Άτλαντα Τροφίμων.

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.




Η ανακοίνωση του συλλόγου αναφέρει τα ακόλουθα: "Το 2023, όπως και το 2022 το  φιστίκι Αιγίνης, σύμφωνα με τον παγκόσμιο Άτλαντα τροφίμων tasteatlas.com, αναδείχθηκε  συγκεντρώνοντας  βαθμολογία  4.7, ως  ο καλύτερος  ξηρός καρπός στον κόσμο. Αφήνοντας πίσω του, φιστίκια που καλλιεργούνται εκατοντάδες ή και χιλιάδες χρόνια, όπως του Gaziantep στην Τουρκία και του Bronte στη Σικελία. 

Όπως  αναφέρει για τα εκλεκτά φιστίκια Αιγίνης: "Αυτό είναι μακράν το πιο διάσημο ελληνικό φιστίκι. Αυτό το καταπληκτικό φιστίκι παράγεται από την  ποικιλία Αιγινήτικη, η οποία καλλιεργείται παραδοσιακά στο νησί της Αίγινας από τα τέλη του 19ου αιώνα. 

Η πρώτη φυτεία φιστικιών εδώ, ιδρύθηκε το 1896 από τον Νικόλαο Πέρογλου, ο οποίος έφερε τους ξηρούς καρπούς από τη Συρία.

Οι καιρικές συνθήκες και η σύσταση του εδάφους δίνουν σε αυτά τα φιστίκια ένα αναγνωρίσιμο άρωμα και γεύση για τα οποία θεωρούνται από τα καλύτερα στον κόσμο. 

Η περίοδος συγκομιδής ξεκινά τον Αύγουστο, όταν οι ξηροί καρποί συλλέγονται με μακριά τυλιγμένα ραβδιά που χρησιμοποιούνται για να χτυπήσουν τα κλαδιά χωρίς να καταστρέψουν το δέντρο και αφού επιλεγούν χειρωνακτικά τα καλύτερα φιστίκια, μεταφέρονται στις μηχανές αποφλοίωσης το συντομότερο δυνατό. 

Στη συνέχεια στεγνώνουν στον ήλιο για τουλάχιστον τρεις ημέρες για να μην μαυρίσουν τα κελύφη τους. 

Τις τελευταίες εβδομάδες του Σεπτέμβρη, μετά τη συγκομιδή του φιστικιού, πραγματοποιείται στην περιοχή η "Γιορτή Φιστικιού".

Αυτή τη γιορτή απολαμβάνουν ντόπιοι και χιλιάδες επισκέπτες, κατά την οποία παρουσιάζονται πολλές συνταγές με βάση το φιστίκι. Αυτό το φιστίκι ταιριάζει υπέροχα σε φρέσκες σαλάτες, μαζί με αλλαντικά, μια ποικιλία από γλυκά, μαντολάτα, κέικ, λικέρ και πολλά άλλα".


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png