Παρελθόν αποτελεί το Υποθηκοφυλακείο της Αίγινας. Καταργείται και το Ειρηνοδικείο,  οι οργανικές θέσεις του οποίου μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Πειραιώς.

20240419_132808.jpg

Παρελθόν αποτελεί το υποθηκοφυλακείο της Αίγινας από τις 16 Απριλίου 2024, καθώς σύμφωνα και με το σχετικό δημοσίευμα του Aegina Portal τον Ιανουάριο, βρισκόταν ανάμεσα στα Ειδικά Άμισθα Υποθηκοφυλακεία, που καταργούνταν με το ΦΕΚ, στο οποίο είχε δημοσιευθεί η  απόφαση 257/11 του Διοικητικού Συμβουλίου του Ν.Π.Δ.Δ. Ελληνικό Κτηματολόγιο.

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.




Σύμφωνα με το σχετικό ΦΕΚ η τοπική αρμοδιότητα των καταργούμενων Ειδικών Άμισθων Υποθηκοφυλακείων: α) Σπετσών και ’Υδρας, β) Πόρου και Αίγινας και γ) του καταργούμενου Μη Ειδικού Άμισθου Υποθηκοφυλακείου Κυθήρων μεταφέρεται απευθείας εκ του νόμου σύμφωνα με την παρ. 4 περ. α’ και β’ του άρθρου 15 του ν. 4512/2018: α) από την 15/3/2024, ημέρα Παρασκευή, β) από την 17/04/2024, ημέρα Τετάρτη και γ) από την 15/05/2024, ημέρα Τετάρτη, αντίστοιχα, στην τοπική αρμοδιότητα του Κτηματολογικού Γραφείου Πειραιώς και Νήσων που λειτουργεί σύμφωνα με την υπ’ αρ. 107/9/03.09.2020 (Β’ 4021) απόφαση του Ν.Π.Δ.Δ. Ελληνικό Κτηματολόγιο και από την ίδια ημερομηνία, ως προαναφέρεται για έκαστο εξ αυτών, ασκούνται σε αυτήν οι κατά την παρ. 3 του άρθρου 15 αρμοδιότητες του Κτηματολογικού Γραφείου Πειραιώς και Νήσων.

Αναφορικά με το ειρηνοδικείο της Αίγινας, αυτό βρίσκεται ανάμεσα στα ειρηνοδικεία που καταργούνται, σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, με τίτλο: «Ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, χωροταξική αναδιάρθρωση των δικαστηρίων της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης και λοιπές ρυθμίσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης», το οποίο βρισκόταν σε δημόσια διαβούλευση μέχρι χθες.

Στο άρθρο 6 του νομοσχεδίου προβλέπεται αναλυτικά η αναδιάρθρωση των πολιτικών και των ποινικών δικαστηρίων πρώτου βαθμού, καθώς και καθορισμός της κατά τόπο αρμοδιότητάς τους.

Πιο συγκεκριμένα στην Περιφέρεια Αττικής Τα Ειρηνοδικεία Αθηνών, Πειραιώς, Αιγίνης, Αμαρουσίου, Αχαρνών, Ελευσίνας, Καλαυρίας (Πόρος), Καλλιθέας, Κρωπίας, Κυθήρων, Λαυρίου, Νέας Ιωνίας, Νικαίας, Ιλίου, Μαραθώνος, Μεγάρων, Περιστερίου, Σαλαμίνας, Σπετσών και Χαλανδρίου καταργούνται. 

Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων στα Ειρηνοδικεία Πειραιώς, Αιγίνης, Ελευσίνας, Καλαυρίας (Πόρος), Καλλιθέας, Κυθήρων, Νικαίας, Μεγάρων, Σαλαμίνας και Σπετσών μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Πειραιώς.

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στις 10 Απριλίου 2024, ο πρόεδρος κ. Φίλιππος Τζίτζης υπέβαλε ερώτηση σχετικά με τις ενέργειες που έχουν γίνει από τον Δήμο Αίγινας για τη διατήρηση της υπηρεσίας στο νησί, ενώ παράλληλα πρότεινε τη δημιουργία πρωτοδικείου.

Ο δήμαρχος κ. Γιάννης Ζορμπάς ενημερώνοντας το Σώμα, είπε ότι το ειρηνοδικείο της Αίγινας είναι από τα αρχαιότερα της επικράτειας και αποκάλυψε ότι έχει υποβληθεί αίτημα για τη διατήρησή του, το οποίο συνυπέβαλαν, ο δήμαρχος, βουλευτές και ο διοικητής του Α.Τ. Αίγινας. "Σαφώς και θέλουμε να πάρει τη μορφή πρωτοδικείου, αλλά και να μπορεί να καλύψει ανάγκες των νησιών του Σαρωνικού", είπε ο κ. Ζορμπάς. 

Ανατρέχοντας σε παλαιότερα δημοσιεύματα του Aegina Portal, η κατάργηση του ειρηνοδικείου της Αίγινας, υπήρχε ως ερωτηματικό είδη από το 2011. Ιστορικά, αναφέρεται ότι κατά την περίοδο που η Αίγινα ήταν πρώτη πρωτεύουσα του κράτους, στο νησί λειτούργησε το Ειρηνοδικείο μαζί με το «Πρωτόκλητο» Δικαστήριο.

Αντίστοιχα, για το υποθηκοφυλακείο της Αίγινας, το Aegina Portal τον Ιανουάριο του 2018 είχε παρουσιάσει το σχετικό πολυνομοσχέδιο, που δημιουργούσε τότε έναν ενιαίο φορέα για το κτηματολόγιο και τα υποθηκοφυλακεία της χώρας.

Επιστρέφοντας στο πρόσφατο σχέδιο νόμου, αναφέρεται ότι με την επιφύλαξη των περ. γ) και δ), η ισχύς του Μέρους Α’ αρχίζει από τη 16η.9.2024 και ειδικά για την Περιφέρεια Αττικής από την 1η.1.2026.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png