Παράσταση χορού Butoh στην Αίγινα - Δεκέμβριος 2023. Επεισόδιο 2ο: «Το Όνειρο». Ερμηνεία-σκηνοθεσία: Αλίκη Γερμανού-Γεωργουλοπούλου, Νικολέτα Ξεναρίου,

07-Episode-01.jpg

Δελτίο Τύπου - Παράσταση χορού Butoh στην Αίγινα - Δεκέμβριος 2023


Butoh series: «Kiki & Colette | The Age of Time»

Επεισόδιο 2ο: «Το Όνειρο»

Ερμηνεία-σκηνοθεσία: Αλίκη Γερμανού-Γεωργουλοπούλου, Νικολέτα Ξεναρίου

Ημερομηνίες Παραστάσεων: 8, 9, 16, 17, 22 και 23 Δεκεμβρίου 2023 στις 9μ.μ.,

"Μικρό Στούντιο", Αγίου Νικολάου 5, Αίγινα. 

Κρατήσεις θέσεων στο Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. (με ονοματεπώνυμο και ημερομηνία παράστασης)

Η Kiki de Montparnasse και η Colette, πρωτοποριακές προσωπικότητες και καλλιτέχνιδες, άφησαν ανεξίτηλα τα ίχνη τους στα «τρελά χρόνια» (Les années folles) στο Παρίσι της τέχνης και των νέων ιδεών τη δεκαετία του 1920. Οι ζωές τους υπήρξαν φορτισμένες και γεμάτες πάθος για δημιουργία, αυταπάτες, όνειρα και τόλμη. Στο δεύτερο επεισόδιο της τριλογίας: «Kiki & Colette | The Age of Time», με τίτλο "Το Όνειρο", η Αλίκη Γερμανού-Γεωργουλοπούλου και η Νικολέτα Ξεναρίου, αντλώντας έμπνευση από το ιαπωνικό χοροθέατρο Butoh, φέρνουν έναν αιώνα μετά ξανά κοντά τις δύο γυναίκες δημιουργώντας μια παράδοξη  αφήγηση-όνειρο σε ένα ιδιόμορφο πάλκο–σπίτι, παρέα με σκοτεινούς επισκέπτες, φαντάσματα, αναμνήσεις και αλήθειες που αποκαλύπτονται αναπάντεχα.

"Σκοτεινό, βαθύ όνειρο,
Κυλά σαν σκιά στο βάθος του χρόνου,
Μέσα στην χαοτική αγκαλιά της νύχτας και του αγνώστου,
Εκεί που οι ονειρικές εικόνες ξεπηδούν σαν λάμψη στον
σκοτεινό ουρανό καταλήγοντας ως στάχτη των πεπραγμένων και του ανεκπλήρωτου."


Συντελεστές παράστασης:

Συμμετοχή: Χρήστος Καρνάκης

Σκηνικά: Ανδρέας Θεοδώρου

Φωτισμοί: Ζαφείρης Επαμεινώνδας

Sound design - φωτογραφίες: Άρης Μιχαλόπουλος

Κατασκευή μάσκας: Γιώργος Γυπαράκης

Creative producer: Oliwia Twardowska Tado

Σχεδιασμός αφίσας: Βαγγέλης Φωκάς


BUTOH

"Στο τέλος της δεκαετίας του ’50, γεννιέται στην Ιαπωνία ένα νέο είδος χοροθεατρικής Τέχνης, το Μπούτο (Butoh). Συνδυάζοντας το παραδοσιακό με το πρωτοποριακό θεωρήθηκε χορός παραβατικός και περιθωριακός. Άντλησε τη θεματολογία του από την ποίηση και τη λογοτεχνία (Λωτρεαμόν, Ζαν Ζενέ, Μαρκήσιος ντε Σαντ, Αντονέν Αρτώ κ.ά.) αλλά και από την σκληρή καθημερινότητα της εποχής. Το Μπούτο στην πορεία του θεώρησε τη Φύση ως τον Μέγα Δάσκαλο, μελέτησε τις αντιθέσεις της και σεβάστηκε την ισορροπία που προκύπτει μέσα από αυτές. Επηρεάστηκε βαθιά από τον Γερμανικό εξπρεσιονισμό και από το κίνημα τού Νταντά, και διαδόθηκε σε Ευρώπη και Αμερική από τη δεκαετία του '60 έως σήμερα. Έχει μια μεγάλη ελευθερία ως προς τους κανόνες και αυτό το καθιστά ενδιαφέρον, διότι ακριβώς ο καθένας μπορεί να δημιουργήσει έναν δικό του, μοναδικό χορό. Ο χορευτής Μπούτο είναι ένα "δοχείο χρόνου" που εμπεριέχει όλη τη βιωμένη ζωή από τη γέννηση μέχρι το τώρα, ενώ η διαίσθηση και η πνευματικότητα παίζουν κυρίαρχο ρόλο. Πρωτίστως, ο χορευτής αντιμετωπίζεται ως ανθρώπινο πλάσμα και όχι ως πολίτης ενταγμένος σε οποιοδήποτε θεσμικό ή άλλο πλαίσιο." Αλίκη Γ.

Η Αλίκη Γερμανού-Γεωργουλοπούλου είναι χορεύτρια, καθηγήτρια χορού, χορογράφος και δασκάλα Hatha Υoga. Σπούδασε διαδοχικά στη Σχολή Ματέυ, στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης και στην Ανωτέρα Σχολή Χορού της Δέσποινας Γρηγοριάδου. Το 2013 αποφοίτησε από την Ακαδημία Yoga NYSY Studios. Από το 1999 έως σήμερα χορεύει και διδάσκει τον ιαπωνικό χορό Butoh, συμμετέχοντας παράλληλα σε σεμινάρια με διακεκριμένους δασκάλους στην Ελλάδα και το εξωτερικό όπως τον Masaki Iwana, την Sumako Koseki, την Yumiko Yoshioka και την Moeno Wakamatsu μεταξύ άλλων. Έχει συνεργαστεί με εικαστικούς καλλιτέχνες για τη δημιουργία περφόρμανς και εικαστικών βίντεο χορού. Έχει συμμετάσχει επίσης σε παραστάσεις ως performer, ηθοποιός και χορεύτρια. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα και την Αίγινα.


Η Νικολέτα Ξεναρίου είναι αριστούχος απόφοιτος της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης και απόφοιτη της Ακαδημίας Χορού του Ρότερνταμ (BA of Dance). Ως ερμηνεύτρια έχει συνεργαστεί με χορογράφους και σκηνοθέτες όπως ο Κωνσταντίνος Ρήγος (Χοροθέατρο ΚΘΒΕ, Εθνικό Θέατρο), η Σοφία Μαυραγάνη (Fingersix/athens), η Amalia Bennet, (ΚΘΒΕ), η Αργυρώ Χιώτη (Vasistas), η Ελένη Γεωργοπούλου (ΠΟΛΙΣ), η Μαρία Γοργία (Αμάλγαμα). Έχει υπογράψει την επιμέλεια της κίνησης σε πλήθος θεατρικών παραστάσεων. Συνδημιουργεί παραστάσεις αυτοσχεδιασμού και σκηνικά πειράματα με μουσικούς και άλλους καλλιτέχνες. Διδάσκει σύγχρονο χορό και αυτοσχεδιασμό από το 2004 και από το 2007 διδάσκει κίνηση και αυτοσχεδιασμό στην Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης “δήλος”. Τον Δεκέμβριο του 2018 δίδαξε στα πλαίσια του μαθήματος «Μέθοδοι Τεχνικής Προετοιμασίας του Ηθοποιού Θεωρία και Πράξη» του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Θέατρο Και Κοινωνία: Θεωρία, Σκηνική Πράξη και Διδακτική» στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.Ως ερευνήτρια και ερμηνεύτρια συμμετέχει στο " Μυστήριο 20 Performing Arts Initiator – Αφηγηματική Αρχαιολογία". Ένα καλλιτεχνικό εγχείρημα που προβάλλει τη θεατρικότητα των χώρων πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω της επιτελεστικής τέχνης. Επιμέλεια – Σκηνοθεσία: Gemma Hansson Carbone. Αρχαιολογικός χώρος Ελευσίνας, Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2023. Είναι ιδρυτικό μέλος της “FINGERSIX/αthens- εταιρεία για την έρευνα και τη διάδοση των παραστατικών τεχνών” και μέλος της οργανωτικής ομάδας του “TsakBam Festival- ένα αυθόρμητο φεστιβάλ σύγχρονης τέχνης”. Κατοικεί στην Αίγινα από το 2012 και είναι μητέρα δύο παιδιών.



Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png