«Περδικιώτικα» Τόπος Αιγίνης. Οικίες όψεις και απόψεις της νεώτερης Αίγινας. Το νέο βιβλίο της Ευτυχίας Γιαννούλη, "Με αφορμή ένα κτίριο".

pairdikotika-topos-aiginis.jpg
 "Τα «Περδικιώτικα» ιδρύθηκαν στο τέλος του 19ου αιώνα στη πόλη της Αίγινης από τον Γεώργιο Παν. Λαβούτα (1851-1937) ως εμπορική επιχείρηση και ως παντοπωλείο, όρος σαφώς πιο σύνθετος και ευρύς από την έννοια που του αποδίδεται σήμερα. Ο σημερινός επισκέπτης ξαφνιάζεται ευχάριστα από την πρώτη επαφή, γιατί μόλις δρασκελίσει την στενή, συμβατικά καλαίσθητη για την εποχή της πρόσοψη, κυριεύεται από το αίσθημα ανάτασης, ασυναίσθητα υψώνει το βλέμμα στο ταβάνι. Εκεί ο Ερμής θεός του εμπορίου και της κερδοφορίας, υπό την ιδιότητά τους ως Κερδώου καλωσορίζει τον επισκέπτη και τον προτρέπει να αφήσει τον οβολό του στο οίκο αυτόν του εμπορίου. Είναι το μοναδικό κτίριο του είδους στην Αίγινα που διατηρείται άρτιο και απαράλλακτο, χωρίς προσθήκες, επεμβάσεις και εκμοντερνισμούς, επειδή έτσι το κράτησε ο γιός τού ιδρυτή του και διάδοχός του στην επιχείρηση, Παναγιώτης Λαβούτας (1896 - 1974), μέχρι τον θάνατό του και μετά από αυτόν οι κληρονόμοι του".

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.




Αυτά αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο πρόλογος του νέου βιβλίου της Ευτυχίας Γιαννούλη με τίτλο: "«Περδικιώτικα» Τόπος Αιγίνης. Οικίες όψεις και απόψεις της νεώτερης Αίγινας", που κυκλοφόρησε λίγες μέρες πριν, από τις εκδόσεις "Καπόν". Το βιβλίο αποτελεί μία ευχάριστη έκπληξη, ένα "ταξίδι", σ' ένα σημαντικό τμήμα της ιστορίας της Αίγινας, "Με αφορμή ένα κτίριο". 
 
Τα «Περδικιώτικα» γίνονται το όχημα, για ένα "ταξίδι" σε πληροφορίες, τόπους, πρόσωπα, συνήθειες, κοινωνικές συνθήκες και ιστορίες, που συνδέονται μεταξύ τους με ονόματα οικεία και εικόνες γνώριμες. Η συγγραφέας ξεδιπλώνει με εύστοχο τρόπο την ιστορία της, αξιοποιώντας τη ροή του χρόνου, που προσφέρει η έρευνα σε έγγραφα και πηγές. Οι οικογένειες, οι συγγένειες και οι επαγγελματικές ενασχολήσεις, μετατρέπονται  σε ένα στιβαρό υπόβαθρο στην αναζήτηση και στην αφήγησή της.
 
Στο οπισθόφυλλο διαβάζουμε: "Το βιβλίο αυτό ιχνογραφεί τις ιστορικές μεταμορφώσεις της νεώτερης Αίγινας, ιδίως κατά την περίοδο που ακολουθεί την μετοίκηση από την μεσαιωνική πρωτεύουσα Αίγενα, άλλως Παλαία Χώρα, στην νέα πόλη στο λιμάνι. Τα «Περδικιώτικα» αποτελούν έναν από τους πολλούς «Τόπους Αιγίνης» που συμμετέχουν σε αυτή την μεταμόρφωση με τον τρόπο τους, συνέχοντας γαίες και οικογένειες, επενδύοντας σε συνεργασίες εντός και εκτός Αιγίνης, προσφέροντας τόπο οικείο για συναθροίσεις και συνδιαλλαγή. Ιδρύθηκαν στο τέλος του 19ου αιώνα ως παντοπωλείο και έδρα εμπορικής επιχείρησης αλλά, στην πραγματικότητα, συστήνουν και ανασυστήνουν μια ολόκληρη εποχή· γι’ αυτό και η παρούσα μελέτη δεν ασχολείται μόνον με την ιστορία του κτιρίου και των ιδρυτών του αλλά και με τις ανθρώπινες ιστορίες που συνθέτουν την «βιογραφία» του και μαζί  μ’ αυτήν την «βιογραφία» της νεώτερης Αίγινας, που είναι στην ουσία η διαδρομή της κοινωνίας και οικονομίας του νεοσύστατου Ελληνικού Κράτους από τον 19ο μέχρι τα μέσα του 20ού αιώνα".
 
Ευτυχία Ν. Γιαννούλη: Με καταγωγή από την Αίγινα, αλλά γεννημένη στην Αθήνα, όπου και απέκτησε το πρώτο της πτυχίο (ΒΑ) στην Ιστορία από το Deree - The American College of Greece. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές (MPhil) στο Τμήμα Αρχαιολογίας και Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου του Cambridge (UK) με ειδίκευση στην Βιοαρχαιολογία. 
 
Το 1994 ανακηρύχθηκε (PhD) από το ίδιο πανεπιστήμιο, έχοντας εκπονήσει διατριβή με θέμα την ζωοαρχαιολογία της προϊστορικής Μακεδονίας. Εργάστηκε επί διετία στην Αρχαιολογική Υπηρεσία του Cambridge (Cambridge Archaeological Unit), όπου και απέκτησε ειδίκευση στην αρχαιολογία της Αγγλίας από την Νεολιθική εποχή μέχρι τον Μεσαίωνα, με ιδιαίτερη έμβαση στην Αγγλο-σαξωνική περίοδο. από τότε συνεργάζεται με διάφορα πανεπιστήμια, μουσεία και ερευνητικά κέντρα της Ελλάδας και του εξωτερικού ως ειδική επιστημονική συνεργάτις.
 
Έχει συμμετάσχει σε διάφορα ερευνητικά προγράμματα και έχει μελετήσει και δημοσιεύσει υλικό από πλήθος ανασκαφών. Ειδικεύεται σε θέματα προϊστορικής ζωοαρχαιολογίας και στην ιστορική διάσταση της σχέσης του ανθρώπου με τα ζώα και το περιβάλλον. Είναι παντρεμένη με Γερμανό οικονομολόγο και έχει μία κόρη.

Ευχαριστούμε θερμά τη συγγραφέα Ευτυχία Ν. Γιαννούλη και τις εκδόσεις "Καπόν", για την αποστολή του εξαιρετικού αυτού βιβλίου.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png