Διορθώσεις ως προς την αρχική απόφαση και προσθήκη επιπλέον παραγράφων, περιλαμβάνει η τροποποίηση της ΑΕΠΟ για το έργο της αποχέτευσης της Αίγινας.

aepo-apoxetefsi.jpg

Με απόφαση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, που δημοσιεύθηκε στις 18 Δεκεμβρίου 2023, τροποποιήται η υπ’ αριθ. : 82071/3724/06-09-2019 Απόφασης Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων για το έργο "Αποχέτευση Ακαθάρτων και Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων Δ.Δ. Αίγινας» στην περιοχή του Όρμου Λυγέα.
 

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.




Το Aegina Portal είχε παρουσιάσει  την σχετική απόφαση Περιβαλλοντικών Όρων από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση τον Σεπτέμβριο του 2019. Μπορείτε να δείτε το έγγραφο της απόφασης εδώ.
 
Σύμφωνα με την έρευνα που έκανε το Aegina Portal στα δύο έγγραφα πρόκειται κυρίως για διορθώσεις του κειμένου της πρώτη απόφασης και προσθήκη επιπλέον παραγράφων στην ενότητα "Λοιπές διατάξεις" και στην ενότητα "Έλεγχος τήρησης των περιβαλλοντικών όρων της ΑΕΠΟ".

Στην παράγραφο Β' όπου περιγράφονται τα θεσμοθετημένα χαρακτηριστικά της περιοχή του έργου: “Η θέση της υφιστάμενης Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυµάτων βρίσκεται στη θέση Βιγκλίζα, ανατολικά του οικισμού Κερατέας, σε απόσταση περίπου 1,3 Km.” Η φράση διαγράφεται, αφού και εδώ προφανώς υπάρχει λανθασμένη φράση, ενδεχομένως copy - past από προηγούμενη μελέτη. 

Στην νεότερη απόφαση έχει εγγραφεί η αντικατάσταση της παραγράφου Γ.2. Υγρά απόβλητα Στο έγγραφο περιλαμβάνεται πίνακας στον οποίο ορίζεται η ποιότητα εκροής των επεξεργασμένων λυμάτων, με κάποιες αλλαγές. Από τον πίνακα της νεότερης απόφασης έχει παραληφθεί η παράμετρος της "Θολότητας".
 
Αντικαθίσταται επίσης ο όρος 73 της Παραγράφου Δ' Όροι, μέτρα και περιορισμοί που πρέπει να λαμβάνονται για την ελαχιστοποίηση και την αντιμετώπιση των δυνητικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Εδώ, διορθώνεται το κείμενο της παραγράφου που γράφει: "η ποιοτική σύσταση των αποβλήτων αυτών θα είναι σύμφωνη με τον αρμοδίως εγκεκριμένο Κανονισμό Αποχέτευσης Βιομηχανικών Αποβλήτων του Δήμου Λαυρεωτικής". Προφανώς πρόκειται για κάποιο λάθος copy - paste που παρέμεινε από άλλη απόφαση και αντικαθίσταται με τη φράση: "β) η ποιοτική σύσταση των αποβλήτων αυτών θα είναι σύμφωνη µε τον αρμοδίως εγκεκριμένο Κανονισμό Αποχέτευσης"

Σε άλλο σημείο γίνεται αναφορά στο χρονικό διάστημα ισχύος των περιβαλλοντικών όρων - Προϋποθέσεις για την ανανέωση τροποποίηση της, λοιπές διατάξεις και έλεγχο τήρησης των περιβαλλοντικών όρων της ΑΕΠΟ.

Έτσι, αντί για δέκα χρόνια από την ημερομηνία υπογραφής (Σεπτέμβριος του 2019)  που προέβλεπε η προηγούμενη απόφαση, με τη παρούσα η ισχύς της είναι έως 06/09/2034.

Η ενότητα "Λοιπές διατάξεις" έχει εγγραφεί εκ νέου και έχουν προστεθεί επιπλέον 9 παράγραφοι, όπως και η ενότητα "Έλεγχος τήρησης των περιβαλλοντικών όρων της ΑΕΠΟ".
 
Η απόφαση θα αναρτηθεί στη δικτυακή διεύθυνση aepo.ypeka.gr και θα διαβιβαστεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Περιφέρειας Αττικής προκειμένου να λάβει γνώση και να ενημερώσει τους πολίτες και τους φορείς εκπροσώπησής τους, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις.

Υπενθυμίζεται ότι για το έργο που προσυπολογίζεται  35.968.720 ευρώ, ο Δήμος Αίγινας τον Δεκέμβριο του 2022, είχε υποβάλει πρόταση στην πρόσκληση «Ολοκλήρωση των υποδομών συλλογής και επεξεργασίας αστικών λυμάτων στου οικισμούς Γ´ προτεραιότητας» στην Διαχειριστική Αρχή του ΥΜΕΠΕΡΑΑ προς αξιολόγηση και έγκριση για χρηματοδότηση της πράξης «Αποχέτευση ακαθάρτων υδάτων και εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων (Ε.Ε.Λ) Αίγινας».


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png