Συνάντηση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Αργοσαρωνικού, με τον δήμαρχο κ. Γιάννη Ζορμπά. Τι δήλωσε ο κ. Χρήστος Ρέππας.

xristos-reppas.jpg

Συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Εκπαιδευτικών της Περιφερειακής Ενότητας νησιών Αργοσαρωνικού με τον Δήμαρχο Αίγινας κ. Γιάννη Ζορμπά, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου.  Σε σημερινό Δελτίο Τύπου, ο Σύλλογος παρουσιάζει τα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης.  Σε αυτή τη συνάντηση παραβρέθηκαν εκπαιδευτικοί από την πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και προσχολική αγωγή της Αίγινας.  

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal. Τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Χρήστο Ρέππα.




To Aegina Portal επικοινώνησε σήμερα με τον Γραμματέα του συλλόγου κ. Χρήστο Ρέππα, καθώς πρόκειται για ζητήματα που ο σύλλογος είχε θέσει ακριβώς ένα χρόνο πριν, το Νοέμβριο του 2022, με επιστολή του προς το Δημοτικό Συμβούλιο (σχετική εκπομπή στο ραδιόφωνο του Aegina Portal στις 3 Δεκεμβρίου 2022).

Από τα δύο βασικά θέματα, το πρώτο ήταν αυτό του επιδόματος ενοικίου και στέγασης, της στήριξης δηλαδή των εκπαιδευτικών που έρχονται νεοδιόριστοι ή αναπληρωτές στο νησί. Το δεύτερο θέμα αφορούσε στην τεχνική υποστήριξη των σχολείων, λόγω της παλαιότητας πολλών σχολικών κτηρίων. "Πάρθηκαν συγκεκριμένες αποφάσεις οι οποίες περιγράφονται στο δελτίο και είμαστε σε μία πορεία συνεργασίας και συνεννόησης για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε και τα δύο προβλήματα".

 Ένα ακόμη σημαντικό ζήτημα είναι αυτό της παροχής δωρεάν σίτισης και καταλύματος διαμονής σε υπαλλήλους ορεινών και νησιωτικών περιοχών. Το θέμα αυτό το είχε παρουσιάζει το Aegina Portal τον Ιούνιο του 2023 μαζί με το σχετικό ΦΕΚ που προσδιορίζει το ανώτατο χρηματικό όριο για το Δήμο Αίγινας στις 606.000 ευρώ. Όπως έγινε γνωστό από Δελτίο Τύπου, από την συνάντηση προέκυψε ότι ο Δήμος Αίγινας αδυνατεί να καλύψει αυτό το ποσό από δικούς του πόρους, ενώ αντίστοιχα το κράτος δεν καλύπτει αυτά τα χρήματα στους Δήμους.

"Το πρόβλημα δεν λύθηκε και δεν αντιμετωπίστηκε στην ουσία του. Εγκρίθηκε η δαπάνη, δεν δόθηκε η αντίστοιχη χρηματοδότηση για να μπορεί να καλυφθεί. Η αντίστοιχη χρηματοδότησης είναι γύρω στις  600.000 ευρώ γιατί περιλαμβάνει και δημόσιους υπαλλήλους άλλων υπηρεσιών, όχι μόνο τους εκπαιδευτικούς", δήλωσε ο κ. Ρέππας και συμπλήρωσε ότι το ποσό αυτό "Πρέπει να καλυφθεί από την κεντρική εξουσία. Ωστόσο πρέπει να γίνουν ενέργειες δυναμικές και από την πλευρά του Δήμου και από την δική μας πλευρά για να έχουμε αποτέλεσμα". 

Σε ερώτηση για το πως κινήθηκε φέτος το ζήτημα της ανεύρεσης στέγης για τους εκπαιδευτικούς που ήρθαν για πρώτη φορά φέτος στο νησί, ο κ. Ρέππας απάντησε: "Με δυσκολία. Και υψηλά ενοίκια και δυσκολία εξεύρεσης σπιτιού. Τα καταφέραμε βέβαια γιατί βοήθησε και ο σύλλογος, αλλά υπήρχαν δυσκολίες και ειδικά υψηλά ενοίκια. Επίσης υπάρχουν εκπαιδευτικοί που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα ότι δεν μπορούν να μείνουν όλη τη διάρκεια της χρονιάς, γιατί τον Ιούνιο τους ζητείται να εγκαταλείψουν το σπίτι, νωρίτερα από το χρόνο που τελειώνει η υπηρεσία τους εδώ στην Αίγινα, λόγω ότι αρχίζει η τουριστική περίοδος".

Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε νησιών Αργοσαρωνικού:

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 15.11.2023 συνάντηση του Δ.Σ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε νησιών Αργοσαρωνικού με τον Δήμαρχο Αίγινας για προβλήματα των εκπαιδευτικών και των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του νησιού. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν συνάδελφοι από Νηπιαγωγεία, Δημοτικά και από τα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης , καθώς και όλα τα μέλη του Δ.Σ του Συλλόγου που εργάζονται στην Αίγινα.

Το πρώτο θέμα που τέθηκε στον κ. Δήμαρχο είναι η παροχή επιδόματος στέγασης και σίτισης προς τους αναπληρωτές και νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς του νησιού από τον Δήμο. Τονίστηκαν οι ιδιαίτερες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στο θέμα της στέγασης οι συγκεκριμένες κατηγορίες συναδέλφων σ’ ένα τουριστικό νησί όπως η Αίγινα. (ακρίβεια ενοικίων, απαίτηση ιδιοκτητών για αποχώρηση πριν τη λήξη της σχολικής χρονιάς) , τόσο από την Πρόεδρο του Συλλόγου όσο και από τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ και τους υπόλοιπους συναδέλφους παραβρισκόμενους που εξέθεσαν τις εμπειρίες τους για το θέμα τόσο από την Αίγινα όσο και από τη θητεία τους προηγούμενων ετών σε άλλα νησιά.

Από την πλευρά του ο κ. Δήμαρχος αναγνώρισε το δίκαιο του αιτήματος για την παροχή επιδόματος σίτισης και στέγασης στους εκπαιδευτικούς του νησιού και ενημέρωσε για τις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι τώρα από την πλευρά του Δήμου. Από τις παρεμβάσεις του Δήμου στο αρμόδιο Υπουργείο Οικονομικών και τα συναρμόδια Υπουργεία Παιδείας και Εσωτερικών:

α. Έχει εγκριθεί η δυνατότητα στο Δήμο Αίγινας να παρέχει αυτά τα επιδόματα σε έκτακτους και νεοδιόριστους υπαλλήλους του νησιού. (Περιλαμβάνονται εκτός από τους εκπαιδευτικούς, αστυνομικοί , λιμενικοί, πυροσβεστικοί και υγειονομικοί υπάλληλοι των συγκεκριμένων κατηγοριών).
β. Δεν εγκρίθηκε συγκεκριμένο κονδύλι από την πλευρά του κεντρικού κράτους για την παροχή επιδόματος. Αντίθετα ζητήθηκε να καλυφθεί από ιδίους πόρους του Δήμου.
γ. Το συγκεκριμένο κονδύλι , σύμφωνα με δήλωση του κ. Δημάρχου ανέρχεται σε 606.000 ευρώ, ποσό που ο Δήμος Αίγινας αδυνατεί να καλύψει από δικούς του πόρους.
δ. Η παροχή του επιδόματος από άλλους Δήμους νησιών του Αργοσαρωνικού αφορά Δήμους με μικρότερο σε αριθμό υπαλλήλων προσωπικό σε σχέση με το Δήμο Αίγινας.

Στη συνέχεια τα μέλη του Δ.Σ και οι παρευρισκόμενοι συνάδελφοι υπογράμμισαν την ανάγκη να συνεχιστεί η προσπάθεια με συγκεκριμένες ενέργειες και από την πλευρά του Δήμου και από την πλευρά του Συλλόγου για την εξασφάλιση του κονδυλίου που απαιτείται για την καταβολή του επιδόματος.

Από την πλευρά του Δήμου:

α. να εκδοθεί ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου για την καταβολή επιδόματος στέγασης – σίτισης στου έκτακτους και νεοδιόριστους υπαλλήλους του νησιού στο οποίο θα τονίζεται ότι απαιτείται η χρηματοδότηση του Δήμου και όχι απλά η νομιμοποίηση της δαπάνης.
β. αποστολή του ψηφίσματος σε όλους τους βουλευτές της περιφέρειας.
γ. Να πραγματοποιηθούν οι διαδικασίες που απαιτούνται για την ίδρυση Τμήματος Ένταξης στο 2ο Νηπιαγωγείο Αίγινας. 

Από την πλευρά του Συλλόγου μας :

α. έκδοση σχετικού κειμένου ανακοίνωσης που θ’ απευθύνεται προς το αρμόδιο Υπουργείο και τα συναρμόδια Υπουργεία.
β. Αποστολή του κειμένου σε όλα τα κόμματα της Βουλής και τους βουλευτές της περιοχής.
γ. Δημοσιοποίηση των θέσεων του Συλλόγου για την ανάγκη χορήγησης του επιδόματος και τη διεκδίκησή του.
Στη συνέχεια έγινε παρουσίαση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα σχολικά κτίρια πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και προσχολικής αγωγής και της ανάγκης για τεχνικές παρεμβάσεις του Δήμου για την αντιμετώπισή τους.

Οι εκπαιδευτικοί συσπειρωμένοι γύρω από το σωματείο μας συνεχίζουμε να διεκδικούμε λύσεις για τα δίκαια αιτήματά μας!

Φωτογραφία από το αρχείο του Aegina Portal,


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png