Ειδήσεις από την αυτοδιοίκηση

Ενημερωτικό ένθετο στο ραδιόφωνο του Aegina Portal

Η πρόταση της ΚΕΔΕ για τη στέγαση των Δημοσίων Υπαλλήλων σε τουριστικούς νησιωτικούς δήμους. Η παροχή κινήτρων που εφαρμόζει ο δήμος Αίγινας.

Συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, προκειμένου να διερευνηθεί η δυνατότητα δημιουργίας χρηματοδοτικών εργαλείων με δικαιούχους τους τουριστικούς νησιωτικούς δήμους, είτε από το ΕΣΠΑ, είτε από το Ταμείο Ανάκαμψης, με χρηματοδότηση στο 100%, που θα αφορά στην ανέγερση – κατασκευή καταλυμάτων, τα οποία θα δίδονται με ένα μικρό αντίτιμο και με κάποια κριτήρια οικονομικά-κοινωνικά, για τη στέγαση των Δημοσίων Υπαλλήλων, αποφάσισε ομόφωνα το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ στις αρχές του προηγούμενου μήνα. 

Από το Podcasting Feed του ένθετου Ειδήσεις από την Αυτοδιοίκηση, στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.




Το θέμα ήταν η πρόταση για τη στέγαση των Δημοσίων Υπαλλήλων σε τουριστικούς νησιωτικούς δήμους και την εισήγηση έκανε ο κ. Ε. Χαρχαλάκης, Πρόεδρος της Επιτροπής Νήσων και Πολιτικής Συνοχής της ΚΕΔΕ,
σχετικά με το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι τουριστικοί νησιωτικοί δήμοι για τη στέγαση των Δημοσίων Υπαλλήλων.

Επεσήμανε ότι, από τη μία το ενοίκιο στους τουριστικούς νησιωτικού δήμους είναι πολύ υψηλό έναντι άλλων περιοχών (μη τουριστικών) και από την άλλη υπάρχει έλλειψη προσφοράς κατοικιών για ετήσια μίσθωση, με αποτέλεσμα οι δημόσιοι υπάλληλοι πολλές φορές παραιτούνται της θέσης λόγω αδυναμίας εύρεσης στέγης. 

Μέχρι στιγμής πρόκειται για μία πρόταση, είναι άγνωστο αν κάποτε υλοποιηθεί κάτω από ποιες προϋποθέσεις.

Η περίπτωση του Δήμου Αίγινας.

Σημειώνεται ότι και ο δήμος της Αίγινας είναι ανάμεσα στους δήμους της χώρας που αντιμετωπίζει αυτό το σοβαρό πρόβλημα, όπως επισημαίνεται στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, με ανάλογα θέματα. Μάλιστα με την απόφαση 128/2020 περί παροχής οικονομικών κινήτρων για τη θέση του παιδιάτρου, είχε θέσει τις βάσεις για τέτοιου είδους κίνητρα.

Το Aegina Portal στις αρχές Μαΐου παρουσίασε την κοινή υπουργική απόφαση των αναπληρωτών υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών, με την οποία καθορίστηκε το ανώτατο ετήσιο χρηματικό όριο και το μηνιαίο κόστος  που μπορούν να διαθέσουν 16 μικροί νησιωτικοί δήμοι για την παροχή  δωρεάν σίτισης και καταλύματος διαμονής σε δημοσίους υπαλλήλους. Ο Δήμος Αίγινας έχει ετήσιο χρηματικό όριο 606.000 ευρώ και 500 ευρώ ανά υπάλληλο για κόστος στέγασης και σίτισης. Μπορείτε να δείτε το σχετικό δημοσίευμα και την ΚΥΑ εδώ.

Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό ότι ο δήμος Αίγινας εφάρμοσε ήδη στις αρχές Ιουνίου 2023, την πρόσφατη ΚΥΑ, αλλά και την απόφαση  128/2020 του Δημοτικού Συμβουλίου σε σχετική περίπτωση, με ανάληψη υποχρέωσης.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png