Η αυτοδιοικητική ανασκόπηση της χρονιάς που πέρασε από τον κ. Φίλιππο Τζίτζη.

 
Με τον κ. Φίλιππο Τζίτζη επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Αίγινα Ώρα Συνεργασίας", ολοκληρώνεται σήμερα ο κύκλος των εκπομπών με θέμα την αυτοδιοικητική ανασκόπηση της χρονιάς που πέρασε, από τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου της Αίγινας. Η εγγραφή της εκπομπής έγινε στις 7 Ιανουαρίου 2021. Ο κ. Φίλιππος Τζίτζης είπε τα ακόλουθα:

Ζούμε σε μία πολύ δύσκολη πραγματικά εποχή, πρωτόγνωρη για όλο τον κόσμο, τους εργαζόμενους, τα μαγαζιά, τους νέους, αλλά έχουμε μία πρωτόγνωρη κανονικότητα στα ταμεία του δήμου. Μία πρωτόγνωρη κανονικότητα σε όλες τις επιχορηγήσεις από την κυβέρνηση και την Περιφέρεια προς τους δήμους, που επιτρέπει κάποιοι να νομίζουν ότι ζουν σε άλλες εποχές, αντί να ασχολούνται με τα καθημερινά πολλά προβλήματα των πολλών, να αγοράζουν δυστυχώς παγκάκια 50.000 ευρώ εν μέσω πανδημίας για λίγους. 

Έλεγχος, διαφάνεια και λογοδοσία

Η εξουσία για κάποιους είναι λάφυρο. Από το Αίγινα εσύ αποφασίζεις βρισκόμαστε εδώ και ενάμιση χρόνο περίπου στο Αίγινα εμείς οι τρεις- τέσσερις αποφασίζουμε για όλους και για όλα. Ακόμα και σε μερικά που δεν έχουνε αρμοδιότητα κάνουνε τους χωροφύλακες και τον Χαρδαλιά. Το πνεύμα των χωροφυλάκων έχει κυριαρχήσει στο νου τους. Οι ναρκισσιστές της αυταπάτης έχουν την τάση να είναι πομπώδεις και επιδειχτικοί. Αισθάνονται την επιθυμία να κυριαρχούν πάνω σε όλους και να τους ελέγχουν.  Μυστικότητα, μαγείρεμα, εσωστρέφεια παντού, εκνευρισμός, παραλογισμός, αμέτρητες παρατυπίες, αμετροέπειες, επινόηση εχθρών και αντιπάλων, πλαστογραφίες αποφάσεων οικονομικής επιτροπής, πλαστογραφίες αποφάσεων ποιότητας ζωής, ειρωνείες, μικρότητες, μικροπολιτική, τα κύρια χαρακτηριστικά του συνδυασμού Αίγινα εμείς οι τέσσερις αποφασίζουμε για όλους σας.
 
Πιο πολύ όμως αυξάνονται όλα αυτά τα παραπάνω, όταν εμείς ως συνδυασμός ζητάμε από τον νόμο γραπτώς ή προφορικώς να εκτελούμε τα καθήκοντά μας για τα δημόσια πράγματα, για το δημόσιο χρήμα. Άρθρο 12 2478/1997 νόμιμο το δικαίωμά μας για υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος έναντι ατομικών συμφερόντων. Είναι αλήθεια ή ψέματα ότι αυτοκίνητα του δήμου Αίγινας πηγαίνει νερό σε ιδιώτες που έχουν πισίνες. Τα παραστατικά κρύβονται; εάν υπάρχουν. Όμως υπάρχουν φωτογραφίες με το αυτοκίνητο του δήμου και τον υπάλληλο του δήμου να δίνουν νερό παράνομα σε πισίνες και βίλες. Δίνουν νερό σε παροχές υπάρχουσες. Δίνουν νερό από κρουνούς.

Άρθρο 51 2690/1999 ο δημοτικός σύμβουλος είναι ενδιαφερόμενος 90/2009 Συμβούλιο της Επικρατείας απόφαση 94/2013 ο δημοτικός σύμβουλος ενεργεί στο πλαίσιο των καθηκόντων του για το δημόσιο συμφέρον και όχι για ιδιωτικό σκοπό. Δεν απαντούν στις γραπτές ερωτήσεις μας. Αμέρικαν μπαρ λοιπόν στην ύδρευση, νερό σε πλούσιους και φίλους, επίσης, αλλάζουν, διορθώνουν μόνοι τους λογαριασμούς ύδρευσης, έχει δημιουργηθεί μία φάμπρικα διορθώσεων λογαριασμών ύδρευσης, εις βάρος αυτών που πληρώνουν κάθε δίμηνο. Αμέρικαν μπαρ στις διορθώσεις λογαριασμών ύδρευσης.
 
Άλλη πρωτοτυπία, παγκόσμιο ρεκόρ. Σε 15 ημέρες καθαρίστηκαν 25 οικόπεδα, από τον γνωστό μπουλντοζιέρι, εθελοντή εργολάβο του δήμου. Παγκόσμιο ρεκόρ, φορολογική, ασφαλιστική ενημερότητα, ποινικό μητρώο σε 10 μέρες, αντί για 15 μέρες για αλλοδαπό γνωστό μπουλντοζιέρι εθελοντή.
 
Απευθείας αναθέσεις, άλλο πανελλήνιο ρεκόρ. Η απευθείας ανάθεση είναι εργαλείο, στα χέρια των δήμων από την κυβέρνηση για γρήγορες διαδικασίες, όχι όμως για αδιαφανείς διαδικασίες, όχι όμως για διαδικασίες copy - paste στους ίδιους, στους ίδιους, στους ίδιους και τους κουμπάρους τους. Έχουμε χάσει τον λογαριασμό από την 1η Σεπτεμβρίου του 2019 μέχρι σήμερα που μιλάμε. Αυτή είναι χρηστή διοίκηση; Ζημιώνεται οικονομικά ο δήμος, όταν δεν υπάρχουν άλλες προσφορές, έστω μία. Ζημιώνονται οικονομικά οι περισσότεροι επαγγελματίες και επιχειρηματίες του τόπου μας και σύντομα πολύ φοβάμαι ότι θα γίνει ένα μπαμ.
 
Όταν την ίδια μέρα γίνεται η πρόσκληση, την ίδια μέρα γίνεται η ανάληψη υποχρέωσης από τον ανάδοχο. Δυστυχώς, σαράντα φορές την ίδια μέρα έχει γίνει πρόσκληση και ανάληψη υποχρέωσης από τον ανάδοχο. Τριανταπέντε φορές έχει γίνει την επόμενη ημέρα. Εικοσιπέντε φορές έχει γίνει στις δύο επόμενες μέρες και είκοσι φορές, άκουσον - άκουσον χωρίς ημερομηνία πρόσκλησης ενδιαφέροντος. Μόνο ανάληψη υποχρέωσης από τον ανάδοχο ή από τους ανάδοχους αυτούς τους γνωστούς. Αμέρικαν μπαρ στις απευθείας αναθέσεις. Δυστυχώς τους ξεπεράσανε όλους, υπάρχουν εντάλματα πληρωμής προς τον κουμπάρο του κυρίου Ζορμπά Ιωάννη. Γιατί κρύβουν πράγματα από τις απευθείας αναθέσεις, γιατί αναθέτουν στους ίδιους και στους ίδιους; τι φοβούνται;
 
Πολλές φορές με έχει κατηγορήσει ο δήμαρχος Αίγινας κύριος Ζορμπάς Ιωάννης ότι αν έχουμε στοιχεία να πάμε στον εισαγγελέα. Δεν έχουμε πάει ακόμα, γιατί πιστεύουμε ότι τα θέματα εν μέσω πανδημίας δεν πρέπει να φτάνουμε την κατάσταση στα άκρα. Δεν μας αρέσουν τα άκρα. Δεν είμαστε οπαδοί των άκρων, αλλά είμαστε οπαδοί της συνεννόησης, της σύνθεσης, της διαφάνειας, της δημόσιας λογοδοσίας. Σύντομα όμως θα πάμε εκεί που πρέπει και φυσικά θα πάμε στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας, διαφάνεια παντού και πάντα, διαφάνεια για τους πάντες και τα πάντα, όπως είπε πρόσφατα ο νέος υπουργός εσωτερικών κ. Μάκη Βορίδης.
 
Η πρότασή μας ήταν και είναι εντός του δημοτικού συμβουλίου, διαφάνεια παντού και πάντα, διαφάνεια προς όλους τους επαγγελματίες, προς όλους τους επιχειρηματίες. Στις αποφάσεις, συλλογικότητα στους θεσμούς, όχι χαβιάρι και χαβιάρι. 
 
Στη φιγούρα, δυστυχώς και στο θεαθήναι πρώτοι κάποιοι στην Αίγινα, τους ξεπεράσανε όλους. Ο Ηράκλειτος έλεγε τα πάντα ηδονή, ο κ. Ζορμπάς το 2020 τον είδαμε στο δημοτικό συμβούλιο και εκτός δημοτικού συμβουλίου, κάνει τα πάντα για την προβολή. Αυτοθαυμάζεται και αυτοθαυμάζονται αυτοί οι γνωστοί οι 4-5. Κάνουν τους θαυματοποιούς χωρίς να μας απολογούνται γιατί οι ίδιοι τα πέντε προηγούμενα χρόνια, γιατί δεν σήκωσαν τα πόδια τους από το έδαφος. Ένα βήμα, να κάνουν ένα βήμα και σήμερα πετάνε. Ρίχνουν δέκα μέτρα πίσσα. Ρίχνουν δέκα μέτρα άσφαλτο, αυτοθαυμάζονται με φωτογραφίες.
 
Κάνουν πέντε κλαδέματα όπου θέλουν, όταν θέλουν στους δικούς τους, χωρίς ποτέ να μας λένε πως πληρώνονται οι γνωστοί γνωστοί μπουλντοζιέριδες εθελοντής εργολάβοι. Κάνουν τρία ασβεστώματα της πλάκας με αντιαισθητικά και αντικανονικά χρώματα για τα δημόσια κτήρια στην Αίγινα.   Μαζεύουν λιγότερα σκουπίδια με περισσότερους υπαλλήλους με το γνωστό τρόπο του κυρίου Πτερούδη και πανηγυρίζουν για τα αυτονόητα.  

Η ανακύκλωση και οι αποφάσεις της προηγούμενης διοίκησης
 
Δεν γνωρίζουν δυστυχώς τα δημοπρατούμενα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη. Μας διακηρύσουν ότι ξεκίνησε η ανακύκλωση και πανηγυρίζουν, χωρίς να μας λένε αν έχουν οι ίδιοι ευθύνη που είχε σταματήσει η ανακύκλωση την προηγούμενη πενταετία. Αν δεν κάνω λάθος οι ίδιοι ήταν διοίκηση και σε όλες τις κορυφαίες επιτροπές του δήμου Αίγινας. Για την ιστορία να θυμίσω σε εσάς και στους ακροατές σας ότι η ανακύκλωση ξεκίνησε με ομόφωνη απόφαση δημοτικού συμβουλίου Αίγινας την Τετάρτη 8 Μαρτίου 2006 επί δημαρχίας Δημητρίου Μούρτζη και σύμβαση συνεργασίας υπογράφτηκε Πέμπτη 22 Ιουνίου 2006 όπως ορίζει ο νόμος 2939/2001. Μα είναι δυνατόν τέτοιο θράσος; Αυτοί που σαμποτάριζαν τα πάντα στα σκουπίδια; αυτοί που σαμποτάριζαν τις επισκευές στην Οικονομική Επιτροπή; Αυτοί που δυσφήμιζαν την Αίγινα να μας κάνουν σήμερα τους θαυματοποιούς με ξένα κόλλυβα;  Αυτοί που δημοσίευαν επιστολές εναντίων των συναδέλφων τους στην Οικονομική Επιτροπή εναντίων συναδέλφων τους αντιδημάρχων σήμερα να μας κάνουν τους θαυματοποιούς κι ότι δεν ξέρουν τίποτα;
 
Είναι δυνατόν σήμερα άνθρωποι που αλλάζουν συνδυασμούς από προσωπικό πείσμα και ίδιον όφελος να παίρνουν τηλέφωνο τους επαγγελματίες του νησιού μας, να τους απειλούν με αφαίρεση αδειών και προσαυξήσεις 100% Είναι δυνατόν τέτοιο θράσος; Να είναι πρωταγωνιστές στο σκάνδαλο του δήμου με 50.000 ευρώ για χρυσά παγκάκια, εν έτη πανδημίας και να μην έχουν πάρει ούτε ένα tablet στους μαθητές για τις τηλεδιασκέψεις των σχολείων. Μας μήπως σαμποτάρουν το έργο της κυβέρνησης για τις τηλεδιασκέψεις των σχολείων;
 
Δυστυχώς, μέχρι και σάντουιτς έχουν βάλει στον προϋπολογισμό του δήμου πάνω από χίλια ευρώ, για να  πληρώνει ο δήμος τα δικά τους κεράσματα. Όχι σε υπαλλήλους φυσικά του δήμου, όπως προτείναμε εμείς στην Οικονομική Επιτροπή. Τα προβλήματα δυστυχώς είναι πολλά και όχι αν τα αυτοκίνητα καθαριότητας τον χειμώνα του 2020 και αρχές του 2021 είναι 9, 8 ή 7.

Για τα προβλήματα στην Ποιότητα Ζωής

Πολλά προβλήματα στην δημόσια υγεία, πολλά προβλήματα στην δημόσια παιδεία. Την αδικαιολόγητη εμμονή της διοίκησης για την μη μείωση των τελών κοινόχρηστων χώρων, από μαγαζιά που δεν λειτουργούν με κρατική εντολή. Η ποιότητα ζωής στους πεζόδρομους της Αίγινας εντελώς υποβαθμισμένη, αποφάσεις της Ποιότητας Ζωής που δυστυχώς είναι μεροληπτικές γιατί αποκλείουνε κάποιους πεζοδρόμους. Η μη σωστή αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας μέχρι τώρα και θέματα που τα έχετε αναδείξει και εσείς και εμείς. Οι χωματερές στον Μεσαγρό, στο Μπαρού, που μόλις καταγγείλαμε την χωματερή με φωτογραφίες τρέξανε να την φτιάξουνε, να την καλλωπίσουνε. Η χωματερή σήμερα που μιλάμε στο κτήμα Γκίκα, σήμερα που μιλάμε.
 
Οι μικρές επιχορηγήσεις του δήμου Αίγινας σε σχέση με τον δήμο Σπετσών και τον δήμο Τροιζηνίας δεν πρέπει να μας κάνουν υπερήφανους, γιατί αυτές οι περιοχές, αυτά τα νησιά έχουν και μικρότερη έκταση και είναι νησιά πολύ μικρότερα από το δικό μας νησί την Αίγινα.

Για την δημόσια υγεία, την Επιτροπή Υγείας και την Διοικούσα Επιτροπή του Κέντρου Υγείας

Στην υγεία και στην παιδεία, δυστυχώς η δημοτική αρχή προχωράει με το δόγμα βλέποντας και κάνοντας, ακούγοντας έναν ή δύο γιατρούς, τους δικούς της γιατρούς και με δύο γιατρούς που έχει μείνει. Κατέργησε την Επιτροπή Υγείας και τους καλύτερους γιατρούς όλων των συνδυασμών, κατηγορώντας μάλιστα έναν από αυτούς δημόσια, φτάνοντας σε επίπεδο ιδιωτικού κουτσομπολιού και κατινιάς. Έχουν χάσει την μπάλα. Με φτηνούς αντιπερισπασμούς, με παραπλανητικές ενημερώσεις για την πανδημία και τεχνάσματα ότι έρχεται σύντομα ο ΕΟΔΥ. Δυστυχώς είναι πίσω από τα γεγονότα, που έπρεπε σήμερα που μιλάμε, εχθές, να έχουν γίνει rapid test για τους καθηγητές των σχολείων, που θα ξεκινήσουν την Δευτέρα τα σχολεία των παιδιών μας.
 
Ο κάθε πολίτης, σας ενημερώνω και το ξέρετε πολύ καλά και πιστεύω και οι συμπολίτες μας, ο κάθε πολίτης εδώ και επτά μήνες κάνει δωρεάν τεστ στο Κέντρο Υγείας Αίγινας, γύρω στα 250 τεστ έχουν γίνει από τον Μάρτιο μέχρι σήμερα που μιλάμε. Επίσης, το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει άλλα 70 δωρεάν rapid test, χωρίς να διαφημίζεται το Κέντρο Υγείας και χωρίς να διαφημίζονται οι πολύ καλοί γιατροί του.
 
Τα ατελείωτα τηλέφωνα του κυρίου Ζορμπά και του κυρίου Πτερούδη για τον πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής είναι επιεικώς απαράδεκτη παρέμβαση στην αυτόνομη λειτουργία του Κέντρου Υγείας Αίγινας.
 
Συγχαρητήρια στον κ. Αυγενάκη τον υπουργό αθλητισμού που είναι κοντά σε όλα τα σωματεία της Αίγινας εν μέσω πανδημίας, ουραγός ο δήμος της Αίγινας και στον αθλητισμό.

Το εναλλακτικό Τεχνικό Πρόγραμμα και η απόρριψή του

Το Τεχνικό Πρόγραμμα είναι ένα επίκαιρο θέμα. Πήραμε το θάρρος να καταθέσουμε μία εναλλακτική πρόταση για το Τεχνικό Πρόγραμμα, πάνω στην πρόταση της Εκτελεστικής Επιτροπής, όχι για να το μηδενίσουμε, όχι για να το ακυρώσουμε, αλλά για να τον ενισχύσουμε. Η αφετηρία μας δεν είναι το κέρδος. Δεν φτιάχνουμε εμείς Τεχνικό Πρόγραμμα, εναλλακτικές προτάσεις και πληρωνόμαστε, δεν θέλουμε μισθό, δεν θέλουμε θέση,  δεν είμαστε εργολάβοι, δεν είμαστε φίλοι εργολάβων, αλλά καταθέσαμε μία εναλλακτική πρόταση για να βοηθήσουμε. Αλλά δυστυχώς η διοίκηση ανακάλυψε προφάσεις και το απέρριψε, όπως πέρυσι χωρίς υπογραφή του κυρίου Βλαστού και φέτος ανυπόγραφο χωρίς την υπογραφή της αρμοδίας υπαλλήλου χωρίς να το δει. Αντί αυτού τρίτη φορά σε μία μη συνεδρίαση παρωδία ο κ. Ζορμπάς ύβρησε και συκοφάντησε 19 συμβούλους και δυστυχώς εκεί που έφτυνε γλύφει.
 
Κλείνοντας, το καράβι που οδηγούν αυτοί οι 4-5 και άλλοι 2-3 και η Κοινότητα Αίγινας, αυτοί που βαστάνε το φανάρι στο μαγείρεμα, δεν πάει μακριά, ούτε μέχρι την Μονή. Ο αυταρχισμός είναι το πρώτο στάδιο της κατηφόρας. Στον κατήφορο, όπου και αν σταματήσει κανείς είναι κέρδος.
 

Λίγα λόγια για αυτή την σειρά των εκπομπών: Οι επικεφαλής είχαν δεκαπέντε λεπτά στην διαθέσή τους, σε μία παρουσίαση μέσω τηλεδιάσκεψης που δεν περιελάμβανε ερωτήσεις. Συμμετείχαν ο κ. Δημήτρης Μούρτζης, ο κ. Παναγιώτης Κουκούλης, ο κ. Φίλιππος Τζίτζης, ο κ. Παντελής Μεθενίτης και ο κ. Παναγιώτης Ηλίας. O κ. Γιάννης Ζορμπάς δεν θέλησε να συμμετέχει.

Η αυτοδιοικητική ανασκόπηση της χρονιάς που πέρασε από τον κ. Δημήτρη Μούρτζη.


Με τον κ. Δημήτρη Μούρτζη, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Αίγινα εν Δράσει", συνεχίζει σήμερα το Aegina Portal την παρουσίαση των εκπομπών, στην οποία οι επικεφαλής των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου της Αίγινας, παρουσιάζουν την αυτοδιοικητική ανασκόπηση της χρονιάς που έφυγε. Η εγγραφή της εκπομπής έγινε στις 10 Ιανουαρίου 2021.

Αυτή η χρονιά που πέρασε ήταν η χειρότερη ίσως, όχι μόνο ως η χειρότερη χρονιά για τα οικονομικά δρώμενα θα έλεγα και τα οικονομικά προβλήματα της χώρας, αλλά ήταν και μια χρονιά η οποία ζήσαμε μία παγκόσμια κοινότητα, μία πραγματικά πρωτόγνωρη, εφιαλτική κατάσταση με αυτή την πανδημία, που στο πέρασμά της θα αφήσει μόνο πληγές. Εύχομαι το συντομότερο να περάσει και σ' αυτό πρέπει να συμβάλουμε όλοι, πιστοί στις οδηγίες των λοιμωξιολόγων και των επιστημόνων που μας λένε τι πρέπει να προσέξουμε.
 
Ειλικρινά, δεν είχα διάθεση να μιλήσω για τα δημοτικά πράγματα, όμως αναγκάζομαι ως μέλος αυτής της μεγάλης αυτοδιοικητικής εκπροσώπησης. Δύο τεράστια εγκλήματα που έγιναν και βέβαια είναι η συνέχεια του διοικητικού μας κινήματος, που πραγματικά είναι στα εξόν συνετέθη, οι διαχρονικές πραγματικά συμπεριφορές των εκάστοτε κυβερντώνοντων και ιδιαιτέρως οι κομματικές γραμμές που μπήκαν μέσα στο αυτοδιοικητικό κίνημα το έφτασαν μέχρι εδώ.
 
Το αυτοδιοικητικό πλαίσιο μετά την κυβερνησιμότητα και οι αποφάσεις της μειοψηφίας
 
Σήμερα τα δύο μεγάλα λάθη που έγιναν, το ένα μετά το άλλο, το ένα με τον ΣΥΡΙΖΑ με την εφαρμογή της κουτσουρεμένης απλής αναλογικής, που ήταν η αιτία άλλους να ψηφίζει ο κόσμος και άλλοι να βγουν νικητές και βεβαίως η συνέχεια που έγινε με την κυβερνησιμότητα της Νέας Δημοκρατίας του κυρίου Μητσοτάκη, ο οποίος εφάρμοσε την κυβερνησιμότητα και ότι αυτό συνεπάγεται.
 
Παράδειγμα η Αίγινα έχει σύνολο 27 μέλη στο δημοτικό συμβούλιο, ψηφίζουν στα θέματα 20 μέλη αρνητικά, πέντε ψηφίζουν θετικά και περνάει το θέμα. Δηλαδή έχει γίνει η αρχή της μειοψηφίας - πλειοψηφίας και πιστεύω ότι δεν είναι ούτε ωραίο, αλλά ούτε και για το θεσμό πέντε άτομα να περιφέρονται σε όλες τις επιτροπές σε όλα τα νομικά πρόσωπα, παντού να είναι οι πέντε να εναλλάσσονται ή να συμμετέχουν σε αυτά τα όργανα.
 
Αν αυτό είναι δημοκρατία, η δημοκρατία από μόνη της μιλάει είναι σύνθετη λέξη και είναι η αρχή της πλειοψηφίας όπως προβλέπει το σύνταγμα, τους την χαρίζουμε και εγώ προσωπικά την δημοκρατία αυτή, γιατί δεν σταμάτησαν μόνο στην απαξίωση του δημοτικού συμβουλίου, αναβάθμισαν και τις οικονομικές επιτροπές, νομικά πρόσωπα και έδωσαν δικαίωμα όλες οι αποφάσεις να παίρνονται να  εκτελούνται αμέσως, χωρίς να περνούν από έλεγχο, από το ανώτατο όργανο που είναι το δημοτικό συμβούλιο. Τραγική συμπεριφορά με απαξίωση και βεβαίως τραγικό τέλος. Σας ομιλεί ένας άνθρωπος που αφιέρωσε τη ζωή στα κοινά. Ουδέποτε δεν έζησα τέτοιες καταστάσεις.
 
Η δημοκρατία που ξεκίναγε από αυτούς τους βαθμούς τους πρωτοβάθμιους της αυτοδιοίκησης κατάντησε ο θεσμός που ήταν πολύ κοντά στον πολίτη, είναι δίπλα στον πολίτη και ακόμα είναι δίπλα στον πολίτη, τους κόψανε τα φτερά και μας φτάσανε σε αυτό το σημείο.
 
Οι επιλογές της σημερινής διοίκησης και οι αγώνες της προηγούμενης δημοτικής αρχής
 
Ας πάμε στο δήμο, πραγματικά πρωτόγνωρα πράγματα γίνονται από ανθρώπους που ήταν στην διοίκηση την δική μου, της δικής μου θητείας και μάλιστα με συγκεκριμένους ρόλους που τους είχα αναθέσει. Αλήθεια, με θλίβει το γεγονός να μιλούν για εκσυγχρονισμούς υπηρεσιών, τομέων και άλλα σαν να έπαθαν μετάλλαξη και ξαφνικά άλλαξε το dna τους.
 
Για την Υπηρεσία Καθαριότητας μιλούν για αγορές αυτοκινήτων, απορριμματοφόρων, πράγματα που έγιναν αγώνες να αποκτήσει ο δήμος από την προηγούμενη δημοτική αρχή, να έρχονται να επιχαίρονται ότι τα έκαναν αυτοί. Μηχανήματα παλιά και καινούργια που χρειάζονταν ελάχιστα χρήματα για να επανεκκινήσουν, οι ίδιοι έφερναν εμπόδια ανάληψης υποχρέωσης, που ήταν απαραίτητη για να επιδιορθωθούν, γιατί υπήρχε συνειδητά ένα σχέδιο. Αλήθεια ποιος τους εμπόδιζε να κάνουν αυτά τότε. Οι αναθέσεις από 20, 30, 59 χιλιάδες, πρωτόγνωρες για τα χρονικά του δήμου, ακολουθώντας έναν νόμο του 4420 που αν δείτε τι ανακολουθίες έχει και τι ευθύνες θα προκύψουν σε έναν επικείμενο έλεγχο, θα αρχίσουν να φοβούνται γι' αυτά που γίνονται. Άνθρωποι που κατηγορούσαν όταν γινόντουσαν έργα όταν γίνονταν τσιμεντοστρώσεις και άλλα, ότι γίνονται για προεκλογικούς λόγους και μόνο, σήμερα έχουν εφαρμόσει το τελείως αντίθετο με αυτά που έλεγαν τότε.
 
Η παρακαταθήκη των μεγάλων έργων και το πλεόνασμα των 3.5 εκατομμυρίων
 
Προβαίνουν σε εργασίες χωρίς έλεγχο, πραγματικά το κλείσιμο των λακούβων έχει γίνει φωτογραφικό υλικό για να βγάζουνε selfie και να χαριεντίζονται, ότι τάχα τες κάτι κάνουνε. Εγώ δεν ανέφερα ποτέ και δεν πήρα καμία φωτογραφία, αν πιεστικά και ακόμη και το δικό του το μέσο το οποίο είναι επικοινωνιακό, μου έλεγες βγάλε μία φωτογραφία στους δρόμους που πέφτανε χιλιάδες μέτρα, ποτέ δεν ήθελα να βγάλω φωτογραφία. Δεν ήθελα να οικειοποιηθώ κάτι το οποίο δεν είναι δικό μου. Είμαι άνθρωπος που έχω πίστη και στον Θεό και τους ανθρώπους. Αυτά που με πικραίνει είναι ότι δεν βρέθηκε κανείς από αυτούς να πει,  ο Μούρτζης άφησε 3.5 εκατομμύρια πλεόνασμα για τον δήμο, από την χριστή διοίκηση που έκανε, γιατί αυτό το αποτέλεσμα ήταν. Κανείς δεν βγήκε να πει ότι ο Μούρτζης άφησε σημαντικότατα έργα στο νησί για υλοποίηση όπως λιμάνια Αγίας Μαρίνας - Πέρδικας, που είναι του δήμου έργα, κανείς δεν βγήκε να πει ο Μούρτζης εξασφάλισε 32 εκατομμύρια για την κατασκευή το υποθαλάσσιου αγωγού, που ήταν έργα που γίνονται από προσωπικές σχέσεις με την τότε περιφερειάρχη και όχι γιατί υπηρετούσα κόμματα. Τιμώ όλους τους δημάρχους που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι κι αυτό το έργο ζωής, δεν θα πάψω να το λέω, ευχαριστώ αυτήν που έβαλε τα χρήματα για να υλοποιηθεί, ανεξάρτητα αν έγιναν κάποιες αλλαγές στο δρόμο και τώρα μπαίνει στον ΕΣΠΑ.
 
Τα χρήματα μπήκαν από εκεί για να γίνει η δημοπράτηση του έργου. Όμως παράλληλα φεύγοντας από τον δήμο, άφησα μία μεγάλη παρακαταθήκη, θα έλεγα μία κατάσταση έργων στον δήμαρχο, την οποία πιστεύω ότι την έχουν και κάποιοι φίλοι αυτή την κατάσταση, η οποία πρέπει να παρακολουθείται καθημερινώς. Είναι έργα σε εξέλιξη ή βρίσκονται σε διαγωνιστική διαδικασία. Είναι μεγάλη παράληψη, πραγματικά μεγάλη παράληψη, να μην επισπεύδεται η διαδικασία αυτών των έργων, διότι μόνο κακό κάνουν. Είναι πάρα πολλά που θα ήθελα να πω, θα περιοριστώ σε λίγα.
 
Η δημοτική αρχή του Μούρτζη δεν πήγε ούτε μία φορά σε δικαστήριο και βέβαια διαφύλαξε όσο τίποτα άλλο το δημοτικό συμβούλιο μία ολόκληρη πενταετία και είμαι υπερήφανος γιατί είμαι ο μοναδικός δήμαρχος που δεν διέσυρα μα ούτε ένα μέλος του δημοτικού συμβουλίου στα δικαστήρια. Φεύγω πεντακάθαρος και αυτό λέει πολλά.
 
Η νομιμότητα, η ανάπτυξη και η ανάγκη για σεβασμό
 
Έχω δηλώσει ότι δεν είναι νόμιμο και καλό για την ανάπτυξη του νησιού μας, ότι είναι μη νόμιμο δεν θα είμαι δίπλα, ότι είναι νόμιμο θα είμαι δίπλα και θα το υποστηρίζω και όχι μόνο θα το υποστηρίζω, θα αγωνίζομαι για να γίνει αυτό. Δεν έχουμε πόλεμο για να πω ότι πρέπει να κάνουμε πόλεμο μεταξύ μας. Όλοι για τον κοινό σκοπό είμαστε που δεν είναι άλλος από την ανάπτυξη του νησιού μας και αυτό και μόνο δεν μας δίνει το δικαίωμα να κάνουμε κάτι άλλο. Το μόνο που θέλουμε κι εγώ προσωπικά, απαιτούμε σεβασμό. Οι θέσεις που κατέχει ο καθένας είναι προσωρινές, δεν είναι για πάντα. Ας το θυμούνται αυτό. Ομιλεί ένας άνθρωπος που έκανε 17 χρόνια πρόεδρος και δήμαρχος και πολλές άλλες διοικητικές θέσεις που άλλαξε, είχε την τιμή να του αναθέσουν, άφησε μία σφραγίδα ανεξίτηλη, ήθους, σεβασμού και αποδοχής.
 
Εύχομαι να αλλάξουν τα πράγματα για το καλό όλων. Οι νόμοι αλλάζουν, αλλά δεν διασφαλίζουν την νομιμότητα. Να το θυμούνται ότι κάποτε θα βρεθούν προ σοβαρής εκπλήξεως σε έναν επικείμενο έλεγχο πράξεων. Μην ξεχνάτε ότι ο έλεγχος σε 120 νομικά πρόσωπα έχει αρχίσει, πιστεύω το γνωρίζετε αυτό. Η προπαγάνδα, οι εντυπωσιασμοί οι πρόσκαιροι έχουν σύντομο τέλος και όταν έρθει η κανονικότητα θα είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα.
 
Ερωτηματικά για τα κλαδέματα, τα βαψίματα, τον εθελοντισμό και τις διαδικασίες ανάθεσης
 
Εργασίες όπως κλαδέματα, βαψίματα, εθελοντές εντός εισαγωγικών και άλλα, χωρίς διαδικασίες νόμιμες θα τελειώσουν και βεβαίως για τα χρήματα κι αυτά με τη σειρά τους θα τελειώσουν. Έλεγε μία ναυτική ρύση που έφερνε για παράδειγμα έναν καπετάνιο Χιώτη, στους δύσκολους καιρούς για την ναυτιλία, ο καπετάνιος από την Χίο που έλεγε: Εσύ που έφαγες το αυγό, γιατί κάποιος δεν βαρούσε το ματσακόνι γρήγορα και βεβαίως το έλεγε γιατί όλοι είχανε φάει από ένα αυγό.
 
Γίνονται καθαρισμοί οικοπέδων με εντολή εισαγγελέα. Υπάρχει ένα ΦΕΚ σχετικό που είναι αντιπυρικής περιόδου, καθαρισμοί οικοπέδων, δεν μας έχει πει μέχρι σήμερα ο δήμαρχος ως έχει την υποχρέωση μαζί με άλλα ποιόν κωδικό έχει ανοίξει στον δήμο, που πρέπει οπωσδήποτε να χρεώνονται, αυτά τα πράγματα που γίνονται εκ μέρους του δήμου, εκ μέρους των εργολάβων που έχουν αναλάβει αυτή την υποχρέωση. Με τι διαδικασίες ανέλαβε τις εργασίες ο εργολάβος ή οι εργολάβοι όταν η πρόσκληση άλλα ζητούσε για τους συμμετέχοντες και άλλα γίνονται και άλλα ζητάνε αφού έχουν ξεκινήσει πλέον οι εργασίες. Οι αναθέσεις σε χειριστές μηχανημάτων από την αρχή της δημοτικής περιόδου που έχουν γίνει, από την έναρξη της περιόδου, έχουν παρθεί πάρα πολλοί ιδιώτες με μηχανήματα, κάτοχοι μηχανημάτων οι οποίοι δουλεύουν καθημερινώς, μα θέλεις είναι για κλαδέματα, μα θέλεις είναι με ογκώδη, με πράγματα τα οποία πραγματικά χρειάζονται διαδικασίες. Με τι διαδικασίες αυτοί οι άνθρωποι θα πληρωθούν, με τι χρήματα θα πληρωθούν. Υπάρχουν ερωτηματικά, πάρα πολλά.  
 
Η ενημέρωση των αιρετών ως προϋπόθεση για στήριξη και συνεργασία. Το παράδειγμα του κληροδοτήματος στην "Όμορφη Εκκλησία" 
 
Επειδή δεν είμαι ο άνθρωπος που θέλω μόνο να καταγγέλλω, δεν μου φτάνει αυτό γιατί δεν είναι του χαρακτήρα μου, έχω μιλήσει με τον δήμαρχο και μάλιστα πριν από δύο μέρες ξαναμιλήσαμε. Κάνει μία επισκευή εδώ, στην "Όμορφη Εκκλησία", το κληροδότημα το οποίο περιήλθε στον δήμο, που  ήταν χρήστης μέχρι πρότινος η οικογένεια "Τζώνη". Γίνεται μία εργασία από αυτεπιστασία και του είπα δήμαρχε πάρα πολύ ωραίο είναι αυτό που γίνεται, αλλά από την άλλη μεριά έχεις μία υποχρέωση και στο λέω τελείως φιλικά, να μας ενημερώνεις, διότι πραγματικά θα μας έχεις δίπλα σου όταν μας ενημερώνεις. Αν λοιπόν δεν δίνεις σημασία, εντάξει εγώ αποφασίζω, είναι το ολέθριο σφάλμα που μπορείς να κάνεις, διότι έτσι δεν θα έχουμε συνέχεια και βεβαίως ο δήμος μας, όπως και άλλοι μικροί δήμοι της Ελλάδας δεν θα έχουν την συνέχεια αυτή που πρέπει να έχουν και πραγματικά θα είναι πράγματι ένα τραγικό τέλος και μία θα έλεγα συμπεριφορά απέναντι στους δημότες που μας έβαλαν εκεί. 

Αλλαγή νομοθετικού πλαισίου, αλλά και συμπεριφορών
 
Κλείνοντας θέλω να ευχηθώ καλή δύναμη σε όλους στον δήμαρχο, σε όλο το δημοτικό συμβούλιο συμπολίτευση και αντιπολίτευση και θα ήθελα αυτή τη χρονιά μαζί με τις συμπεριφορές που πρέπει να αλλάξουν  από τη δημοτική αρχή, πρέπει να αλλάξουν και οι κεντρικές συμπεριφορές, διότι κάποια πράγματα πρέπει να διορθωθούν και πρέπει να διορθωθούν αφού αλλαχθούν αυτοί οι νόμοι οι οποίοι δεν προσφέρουν τίποτε σε έναν θεσμό που γέννησε την δημοκρατία. Εγώ σε αυτόν τον θεσμό θα συνεχίσω να τον υπηρετώ μέχρι να φύγω από τον δήμο, έχω υποχρέωση να καθίσω την τετραετία στον δήμο και για αυτό κάθομαι, αλλά βεβαίως μεταφέρω με αυτά που είπα, γιατί δεν αναφέρθηκα σε ειδικά θέματα, μεταφέρω όμως και τον προβληματισμό των συναδέλφων μου στο δημοτικό συμβούλιο και όχι μόνο. Το αυτοδιοικητικό κίνημα σε όλη την Ελλάδα, επειδή έχω επαφές ιδιαιτέρως της αντιπολίτευσης βρίσκεται εν βρασμώ. Σίγουρα θα έχουμε σοβαρές εξελίξεις αν δεν διορθωθούν πράγματα τα οποία να είναι χρήσιμα, χρηστικά για τους δήμους και χρήσιμα για τους ανθρώπους που υπηρετούμε".

Λίγα λόγια για αυτή την σειρά των εκπομπών: Οι επικεφαλής είχαν δεκαπέντε λεπτά στην διαθέσή τους, σε μία παρουσίαση μέσω τηλεδιάσκεψης που δεν περιελάμβανε ερωτήσεις. Συμμετείχαν ο κ. Δημήτρης Μούρτζης, ο κ. Παναγιώτης Κουκούλης, ο κ. Φίλιππος Τζίτζης, ο κ. Παντελής Μεθενίτης και ο κ. Παναγιώτης Ηλίας. O κ. Γιάννης Ζορμπάς δεν θέλησε να συμμετέχει.

Τους στόχους του νέου Εφορευτικού Συμβουλίου της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Αίγινας παρουσίασε ο κ. Γιώργος Καλόφωνος.

 
Τον πρόεδρο του Εφορευτικού Συμβουλίου της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Αίγινας  κ. Γιώργο Καλόφωνο φιλοξένησε το Aegina Portal μέσω τηλεδιάσκεψης. Το νέο συμβούλιο συγκροτήθηκε τον Οκτώβριο του 2020 με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, που υπογράφεται από την υπουργό Νίκη Κεραμέως. Ο κ. Καλόφωνος παρουσίασε τα μέλη του πενταμελούς συμβουλίου και τους αναπληρωτές τους, μιλώντας για τον κάθε έναν ξεχωριστά. Επίσης, περιέγραψε τις αρμοδιότητες του Εφορευτικού Συμβουλίου.

Χωρίς αμφιβολία, το νέο συμβούλιο βρίσκεται μπροστά σε σημαντικές προκλήσεις, τόσο για τον εκσυχρονισμό της λειτουργίας της βιβλιοθήκης, την ψηφιοποίησή της και άλλα στοιχεία που θα βοηθήσουν στην εξωστρέφεια της και θα βελτιώσουν τις υπηρεσίες της προς τους κατοίκους της Αίγινας, όσο και για την νέα περίοδο που ξεκινά μετά την αναστύλωση του ιστορικού μνημείου του Κυβερνείου και όλα όσα πρέπει να γίνουν ώστε το Εϋνάρδειο να διασωθεί, να αναστηλωθεί και να αποτελέσει την στέγη της.
 
Ο κ. Καλόφωνος μιλώντας για το απελθόν εφορευτικό συμβούλιο, αναφέρθηκε στις δυσκολίες εκείνης της περιόδου λέγοντας ότι: "Η βιβλιοθήκη έχασε το ζωτικό της χώρο, βρέθηκαν τα βιβλία της αποθηκευμένα, ήταν ένα εφορευτικό συμβούλιο που προσπάθησε να βρει λύσεις. Βρήκε κάποιες λύσεις, έστω και προσωρινές για να μπορέσουνε, τουλάχιστον, να σωθούνε τα βιβλία. Και βεβαίως είχε μία έντονη παρουσία στα κοινά της Αίγινας, έκανε πολλά πράγματα για την βιβλιοθήκη, πολλές προσπάθειες και είναι οι άνθρωποι που έχουν θέσει κάποιες βάσεις πάνω στις οποίες μπορούμε κι εμείς να πατήσουμε για να προσπαθήσουμε να κάνουμε κάτι περισσότερο. Βεβαίως θα αναφέρω την Προνόη Θεολογίδου, την απελθούσα πρόεδρο, η οποία πέρα από την προσφορά της, μας έκανε και μία πολύ χρήσιμη και πολύ ειλικρινή και διεξοδική ενημέρωση, για όλα τα θέματα της βιβλιοθήκης όταν αναλάβαμε και ήθελα να την ευχαριστήσω και από αυτό εδώ το βήμα". 
 
Στο οργανόγραμμα της βιβλιοθήκης προβλέπονται οκτώ άτομα, όμως λειτουργεί κάτω από δύσκολες συνθήκες με τις προσπάθειες δύο εργαζομένων, του κ. Γιάννη Μαλτέζου και της κ. Μαρίας Κοντράρου. "Αυτοί οι δύο άνθρωποι είναι η βιβλιοθήκη, χάρη σε αυτούς λειτουργεί η βιβλιοθήκη. Κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους για να μπορεί να λειτουργεί" είπε ο κ. Καλόφωνος.
 
Ένας σημαντικός στόχος που περιέγραψε είναι η ψηφιοποίηση του υλικού της βιβλιοθήκης και η συνολική παρουσία της στο διαδίκτυο με μία δική της ιστοσελίδα που πρόκειται να κατασκευαστεί: "Αυτός είναι ένας από τους στόχους μας ο οποίος γίνεται ακόμη πιο επείγον, έτσι όπως έχει αλλάξει ο τρόπος που λειτουργούν τα πράγματα στις μέρες μας λόγω της πανδημίας. Οι βιβλιοθήκες όπως τόσα άλλα πράγματα παραμένουν κλειστές και εκεί καταλαβαίνει κανείς ότι η ανάγκη μίας ψηφιακής παρουσίας είναι ακόμα μεγαλύτερη. Αλλά αυτή, ούτως ή άλλως, είναι η τάση παγκόσμια και πριν την πανδημία σε όλες τις βιβλιοθήκες"    
 
Ο τοπικός Τύπος, η ιστορία, η λαογραφία και ο πολιτισμός, αποτελούν ειδικό περιεχόμενο μίας βιβλιοθήκης όπως είναι της Αίγινας κι αυτό το περιεχόμενο πρέπει να είναι διαθέσιμο σε όποιον το αναζητά. "Αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι απαραίτητο να ταξιδεύουν στην Αίγινα για να συμβουλευτούνε κάτι. Ο στόχος είναι αυτός, να έχουμε ένα ψηφιοποιημένο αρχείο κι αυτό μας δίνει την δυνατότητα να καλύψουμε και κενά των συλλογών μας" είπε, εξηγώντας ότι για το υλικό το οποίο είναι δυσεύρετο, η βιβλιοθήκη θα μπορεί να αποκτά ένα ψηφιακό αντίγραφο. Παράλληλα, εκτός από τα βιβλία η ψηφιοποίηση θα αφορά τα τεκμήρια, αλλά και το οπτικοακουστικό υλικό.
 
Σημαντικός παράγοντας για την εξέλιξη της Δημόσιας Βιβλιοθήκης της Αίγινας στην ψηφιακή εποχή, είναι η ανεύρεση πόρων. Πρόσφατα το Υπουργείο Παιδείας επιχορήγησε με 6.000 ευρώ την βιβλιοθήκη. Το ποσό θα χρησιμοποιηθεί για την αντικατάσταση των υπολογιστών, την αγορά scanner και φωτοτυπικού, αλλά και για την κατασκευή της ιστοσελίδας. Ίσως η έκτακτη αυτή επιχορήγηση να φαίνεται μικρή, όμως θα διατεθεί στοχευμένα υπογραμμίζει λέει ο κ. Καλόφωνος. Πόσο μάλλον όταν ο ετήσιος προϋπολογισμός της βιβλιοθήκης της Αίγινας είναι μόλις 3.700 ευρώ. Μία λύση για την ανεύρεση πόρων είναι οι χορηγίες.
 
Στον τομέα της ψηφιοποίησης υπάρχει μία ακόμη ενθαρρυντική είδηση. Η Εθνική Βιβλιοθήκη θα υλοποιήσει των ψηφιοποίηση του καταλόγου των βιβλίων της βιβλιοθήκης της Αίγινας. Με αυτόν τρόπο θα είναι προσβάσιμος μέσω διαδικτύου. Αυτό αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το  καλοκαίρι.
 
Για τα βιβλία που βρίσκονται στο δημοτικό σχολείο του Βαθέος, ο κ. Καλόφωνος λέει ότι δεν γνωρίζουν πόσο ακριβής είναι η καταγραφή τους, αλλά ούτε και σε τι κατάσταση βρίσκονται: "Αυτό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα. Η βιβλιοθήκη με την ανακαίνιση του Κυβερνείου έχασε όλο τον ζωτικό χώρο του ισογείου, μέσα στον οποίο ήταν όλα αυτά τα βιβλία".    
 
Για το Εϋνάρδειο, ένας χώρος που έχει διατεθεί ώστε να στεγαστεί η βιβλιοθήκη της Αίγινας λέει: "To  Εϋνάρδειο είναι το πρώτο νεοκλασικό, δημόσιο κτήριο που κτήριο που χτίστηκε στην Ελλάδα" και το χαρακτηρίζει ως ένα από τα σημαντικότερα μνημεία όχι μόνο για την Αίγινα, αλλά για ολόκληρη την Ελλάδα. "Φέτος που γιορτάζουμε την επέτειο του 1821 είναι κάτι πολύ επίκαιρο" είπε και αναφέρθηκε στην σημαντική ιστορία και προσφορά του μεγάλου φιλέλληνα Εϋνάρδου και τους φιλικούς του δεσμούς με τον Καποδίστρια. To  Εϋνάρδειο φιλοξένησε την βιβλιοθήκη που ονομάστηκε "Αποθήκη Βιβλίων" και στη συνέχεια "Δημόσια Βιβλιοθήκη", η οποία μετά από πορεία στο χρόνο έγινε η Εθνική Βιβλιοθήκη όπως την γνωρίζουμε σήμερα.
 
Επιστροφή στην εποχή που του  Εϋνάρδειο στέγαζε το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αίγινας: "Για εκείνη την εποχή ήταν μία πάρα πολύ ωραία ιδέα να είναι το κτήριο που θα στεγαστεί η μικρή βιβλιοθήκη της Αίγινας, αλλά σήμερα οι ανάγκες έχουν αλλάξει. Δυστυχώς ο χώρος του κτηρίου δεν επαρκεί, ώστε να υπάρχει πλήρης ανάπτυξη, έστω μίας μικρής βιβλιοθήκης που είναι η Δημόσια Βιβλιοθήκη Αίγινας, αλλά με τις λειτουργίες που πρέπει να έχει μία σύγχρονη βιβλιοθήκη, μικρή βιβλιοθήκη. Χρειάζεται πολύ μεγαλύτερος χώρος. Αυτό είναι ένα πρόβλημα το οποίο προσπαθούμε κι αυτό να το λύσουμε. Για μας βέβαια το Εϋνάρδειο είναι πολύτιμο, ευτυχώς υπάρχουν τα χρήματα για την ανακαίνισή του και υπάρχει μία διαδικασία που έχει ξεκινήσει αρκετό καιρό, να προχωρήσει αυτή η ανακαίνιση, η οποία πρέπει να γίνει με την μεγαλύτερη προσοχή και ευαισθησία, ώστε να μην θιγεί η ιστορικότητα αυτού του μνημείου, αλλά πρέπει να γίνει διότι αλλιώς θα καταστραφεί αυτό το μνημείο. Και βεβαίως για εμάς, για την βιβλιοθήκη της Αίγινας είναι ένα κτήριο πολύτιμο το οποίο θα το αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο".   
 
Γίνεται μία προσπάθεια να βρεθεί ένας συμπληρωματικός χώρος και σε αυτή την προσπάθεια υπάρχει η σύμφωνη γνώμη και η βοήθεια του υπουργείου και των υπηρεσιών του. Το ζήτημα του Εϋνάρδειου παρακολουθείται από το συμβούλιο που έχει ενημέρωση από το υπουργείο. 
 
Ανάμεσα σε όλα όσα συνθέτουν το όραμα του νέου εφορευτικού συμβουλίου, είναι να προωθήσει το ίδιο το βιβλίο και την αγάπη για το βιβλίο, κυρίως στα παιδιά, αλλά και στους ενήλικες: "Οι σύγχρονες βιβλιοθήκες είναι ένας κόμβος πληροφόρησης και εκπαίδευσης του κοινού".
 
Ευχαρίστησε την  κ. Ἐλλη Δρούλια, διευθύντρια της βιβλιοθήκης της Βουλής, που δώρησε 11 τόμους από τις εκδόσεις του Ιδρύματος της Βουλής, αλλά και για την πρόθεσή της να παραχωρήσει σημαντικές εκδόσεις του Ιδρύματος της Βουλής και της βιβλιοθήκης της Βουλής. Επίσης, τον κ. Βασίλη Γρηγοριάδη και την κ. Μάγδα Λαΐου Γρηγοριάδη για την δωρεά 200 τόμων από την προσωπική τους βιβλιοθήκη, ανάμεσα στα οποία υπάρχουν και σπάνιες εκδόσεις. Τέλος ευχαρίστησε την υπουργό Νίκη Κεραμέως για την άμεση ανταπόκριση στο αίτημα της έκτακτης επιχορήγησης.
 
Τα μέλη του Εφορευτικού Συμβουλίου της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Αίγινας:
 
1. Καλόφωνος Γεώργιος, ιστορικός βυζαντινολόγος, ως τακτικό μέλος, με αναπληρωτή τον Σακκιώτη Σταύρο, συνταξιούχο του Εμπορικού Ναυτικού.
2. Οικονόμου Νικόλαος, καθηγητής πληροφορικής, ως τακτικό μέλος, με αναπληρωτή τον Γιαννούλη Εμμανουήλ, Ιερέα - συνταξιούχο Θεολόγο.
3. Κρητικού Ίρις-Στέλλα, ιστορικό τέχνης, ως τακτικό μέλος.
4. Καλαμάκης Διονύσιος, Αναπληρωτής καθηγητής Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, ως τακτικό μέλος, με αναπληρωτή τον Ζαμπέλη Βασίλειο, καθηγητή φυσικής αγωγής.
5. Κουκούλης Νεκτάριος, συνταξιούχος δάσκαλος, ως τακτικό μέλος, με αναπληρώτρια τη Βλάχου Ελένη διοικητική υπάλληλο Κέντρου Υγείας Αίγινας.
 
Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου ο κ. Καλόφωνος Γεώργιος και αντιπρόεδρος ο κ. Οικονόμου Νικόλαος.
 
Η θητεία του Εφορευτικού Συμβουλίου είναι τριετής.

Η αυτοδιοικητική ανασκόπηση της χρονιάς που πέρασε από τον κ. Παναγιώτη Κουκούλη.

 
Το Aegina Portal συνεχίζει την παρουσίαση των εκπομπών, μέσα από τις οποίες οι επικεφαλής των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου, παρουσιάζουν την δική τους αυτοδιοικητική ανασκόπηση της χρονιάς που έφυγε. Σήμερα ο κ. Παναγιώτης Κουκούλης επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Αίγινα Μπορείς". Η εγγραφή της εκπομπής έγινε στις 12 Ιανουαρίου 2021.

Ο κ. Παναγιώτης Κουκούλης είπε:
 
 
"Το 2020 ήταν μία δύσκολη χρονιά από πολλές πλευρές και κυρίως από την πλευρά της πανδημίας που έχει ανατρέψει την κανονική μας ζωή. Η ανασκόπηση βέβαια, την οποία θα προσπαθήσω από την δική μου μεριά να κάνω, αφορά τα δημοτικά πράγματα, την τοπική μας αυτοδιοίκηση τον δήμο της Αίγινας. Το 2020 λοιπόν ήταν η πρώτη πλήρης χρονιά της νέας δημοτικής αρχής, που αναδείχθηκε από τις εκλογές του 2019. Το χαρακτηριστικό αυτών των εκλογών, ήταν ότι έγιναν με το σύστημα της απλής αναλογικής και πρέπει πάντοτε όταν κάνουμε μία ανασκόπηση ή αξιολόγηση των δημοτικών πραγμάτων, να έχουμε υπόψιν μας την πραγματικότητα που διαμορφώθηκε, που προέκυψε από το σύστημα της απλής αναλογικής με το οποίο έγιναν οι εκλογές.
 
Προέκυψαν λοιπόν ο δήμαρχος ο κ. Ζορμπάς με την παράταξή του, που εξέλεξε 7 δημοτικούς συμβούλους στο σύνολο των 27, που έχει το δημοτικό συμβούλιο και οι υπόλοιποι 20 δημοτικοί σύμβουλοι του δημοτικού συμβουλίου, ανήκουμε σε πέντε διαφορετικές παρατάξεις. Από το αποτέλεσμα των εκλογών, είναι προφανές ότι σε καθοδηγεί κατά κάποιο τρόπο σε συνεργασία. Όταν έχεις μόνο 7 από τους 27, μια συνεργασία είναι επιβεβλημένη.
 
Αν το συγκρίνουμε με την κατάσταση την προηγούμενη, των προηγούμενων εκλογών, των πολλών προηγούμενων εκλογών που το σύστημα ήταν πλειοψηφικό, η παράταξη του δημάρχου είχε τουλάχιστον 16 συμβούλους. Και με αυτούς τους 16 συμβούλους είχε την πολύ μεγάλη ευχέρεια, από την μια μεριά να αντλήσει στελέχη και από την άλλη να έχει μία καλή στήριξη στο δημοτικό συμβούλιο. Η κατάσταση όμως όπως διαμορφώθηκε, ήταν η παράταξη του δημάρχου με 7 και ο υπόλοιποι 20 της αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο".    
 
Ο νόμος της κυβερνησιμότητας, η απόρριψη της συνεργασίας και οι αυξημένες αρμοδιότητες
 
"Έχουμε λοιπόν τον δήμαρχο και την παράταξή του, που κατά κάποιο τρόπο προσπάθησε να πορευθεί μόνος του. Στο μεταξύ μας προέκυψε μία νομοθεσία από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που αναδείχθηκε τον Ιούλιο του 2019 και νομοθέτησε έναν νόμο, με τον οποίο προσπαθούσε να διευκολύνει κατά κάποιο τρόπο την ομαλή λειτουργία της δημοτικής αρχής. Αυτός ο νόμος, ο νόμος της κυβερνησιμότητας όπως λέμε, έχει ξεκάθαρα δύο σκέλη. Το πρώτο σκέλος ενθαρρύνει τη συνεργασία και το δεύτερο σκέλος, θέτει σαν ασφαλιστικές δικλίδες ορισμένες αυξημένες αρμοδιότητες και δυνατότητες στην παράταξη του δημάρχου, ούτως ώστε να βγαίνει κανείς από τυχόν αδιέξοδα".
 
Η ανάθεση πολλαπλών ρόλων στους ίδιους ανθρώπους και η απαξίωση της Επιτροπής Υγείας
 
"Ο δήμαρχος και η παράταξή του αγνόησε το σκέλος της συνεργασίας, είδε κυρίως το σκέλος της ενθάρρυνσης και της ενδυνάμωσης της δικής του αρμοδιότητας και αποφάσισε να προχωρήσει μόνος του. Προχώρησε μόνος του λοιπόν, με τους επτά ανθρώπους, κατά κάποιο τρόπο επιλέγοντας την περιχαράκωση και την αυτάρκεια.
 
Οι συνέπειες αυτής της μικρής δύναμης της παράταξης του δημάρχου είναι εμφανής. Δεν μπόρεσε να έχει την ευχέρεια επιλογής πολλών συνεργατών, ήταν υποχρεωμένος να αναθέσει πολλαπλούς ρόλους στους ίδιους ανθρώπους και από την άλλη μεριά, παρατηρήσαμε μία δυσπιστία που έχει απέναντι στο δημοτικό συμβούλιο και σε οποιαδήποτε άλλη συλλογικότητα που δεν ελέγχεται από την παράταξη της πλειοψηφίας. Και κλασσικό παράδειγμα είναι η περίπτωση της Επιτροπής Υγείας, η απαξίωσή της κατά κάποιο τρόπο, που είναι πάρα πολύ περίεργη και ακατανόητη να γίνεται σε περιόδους που η παρουσία της και η συμβολή της θα ήταν ιδιαίτερα σημαντική. Παρόλα αυτά δεν παίζει τον ρόλο που θα έπρεπε να παίξει, σε αυτή την διαχείριση της πανδημίας την οποία διάγουμε".  
 
"Χαοτική", σε ορισμένες περιπτώσεις, η λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου
 
"Από την άλλη μεριά το δημοτικό συμβούλιο ήταν υποχρεωμένο να συμβιώσει με το αποτέλεσμα που προέκυψε από την απλή αναλογική. Έξι συνολικά παρατάξεις, η μεγαλύτερη παράταξη του κυρίου Μούρτζη έχει οχτώ, εμείς έχουμε επτά, όσους και οι παράταξη του δημάρχου και οι υπόλοιποι σε άλλες τρεις παρατάξεις. Θα ήθελα να πω για την λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου, ότι παρατηρείται σε ορισμένες περιπτώσεις μία, κατά κάποιο τρόπο, χαοτική λειτουργία, με ατέλειωτες μακρηγορίες, με αδικαιολόγητες εριστικές συμπεριφορές, αλλά γενικά θα έλεγα ότι το δημοτικό συμβούλιο έχει συμπεριφερθεί με ιδιαίτερη ωριμότητα. Βέβαια πρέπει να εξαιρέσουμε ορισμένους ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν έρθει ποτέ στα δημοτικά συμβούλια. Παρόλο που ορισμένοι από αυτούς δικαιολογούν την απουσία τους λέγοντας μας πως να παρευρεθώ σε ένα δημοτικό συμβούλιο  το οποίο είναι εντελώς απαξιωμένο.
 
Αλλά οι περισσότεροι από όσους παρευρισκόμαστε συστηματικά εκεί και είμαστε οι πολλοί περισσότεροι, νομίζω από όλους μας έχει επιδειχθεί μία διάθεση συνεργασίας. Το γεγονός ότι πάρα πολλά από τα θέματα ψηφίζονται με αυξημένη πλειοψηφία, πάρα πολλές φορές με ομοφωνία, σημαίνει κάτι και σημαίνει κυρίως ότι δεν υπάρχει μία στείρα και απριόρι αντιπαλότητα, ότι, ότι λέει η διοίκηση εμείς θα λέμε όχι. Αυτό δεν το κάνει κανένας από τους συναδέλφους μέσα στο δημοτικό συμβούλιο. Αυτό είναι το πλαίσιο μέσα στο οποίο λειτουργεί, με δύο λόγια, τόσο η διοίκηση, όσο και το δημοτικό συμβούλιο".
 
Οι καλές επιδόσεις της διοίκησης στην καθαριότητα και η επιτυχημένη διαχείριση της οδοποιίας και των μικρών έργων
 
"Τώρα στα πρακτικά θέματα, στα αποτελέσματα αυτής της χρονιάς που δανείσαμε όσον αφορά την δημοτική αρχή. Κοιτάξτε, η δημοτική αρχή από την μια μεριά έχει να αντιμετωπίσει το σήμερα, τα προβλήματα τα καθημερινά και από την άλλη να προετοιμάσει, να σχεδιάσει το αύριο, να προγραμματίσει τις δράσεις για την επόμενη περίοδο. Στην αντιμετώπιση της καθημερινότητας θα ήθελα να πω ότι η παρούσα διοίκηση με τον κ. Ζορμπά έχει καλές επιδόσεις. Και αν ξεκινήσουμε από το βασικό, την διαχείριση των απορριμάτων, η εικόνα είναι πάρα πολύ καλή. Ιδιαίτερα εάν την συγκρίνουμε με μία δύσκολη εννεαετία, που οι επιδόσεις της δημοτικής αρχής, των δημοτικών αρχών αυτής της εννεαετίας στον τομέα της καθαριότητας, ήταν, ας το πούμε έτσι λίγο ευγενικά, ήταν προβληματικές.
 
Οι επιδόσεις λοιπόν την παρούσας διοίκησης στον τομέα της καθαριότητας είναι επιτυχής. Κι αυτό οφείλεται στις δράσεις και στις πρωτοβουλίες του αντιδημάρχου του κ. Πτερούδη, αλλά και στην εργασία και στις πρωτοβουλίες του ίδιου του δημάρχου. Ο στόλος, ο μηχανολογικός εξοπλισμός έχει αναβαθμιστεί ουσιαστικά και τα αποτελέσματα της Υπηρεσίας τα βλέπουν όλοι οι πολίτες καθημερινά, τα βλέπουμε όλοι. Το ίδιο θα μπορούσα να πω, ότι γίνεται με τρόπο επιτυχημένο και στον τομέα της διαχείρισης της οδοποιίας, των μικρών τεχνικών έργων με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο εκεί και με τις επεμβάσεις που γίνονται σε κοινόχρηστους χώρους. Είναι δηλαδή, μία αντιμετώπιση με επιτυχία".
 
Ευνοϊκή η συγκυρία για τον προγραμματισμό της επόμενης περιόδου, με πολλά χρηματοδοτικά εργαλεία
 
"Δεν μπορώ να πω το ίδιο για τον προγραμματισμό, τον σχεδιασμό του αύριο και είναι ένα θέμα που το ξέρετε, ότι έχω αναφερθεί επανειλημμένως στα δημοτικά συμβούλια, ακόμα και χθες, όταν συζητούσαμε τον προϋπολογισμό του 2021, αλλά ήδη από την προηγούμενη χρονιά, από το 2020 όταν συζητούσαμε τον προϋπολογισμό εκείνης της χρονιάς του 2020. Έλεγα λοιπόν ότι είναι μία ιδιαίτερα σημαντική συγκυρία για τον προγραμματισμό της επόμενης περιόδου. Είναι μια συγκυρία η οποία δεν έχει επαναληφθεί σχεδόν ποτέ στο παρελθόν. Διότι έχουμε από την μια μεριά πολλά πράγματα που αλλάζουν, δηλαδή οι έννοιες όπως κλιματική αλλαγή, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η πράσινη ενέργεια, το διαδίκτυο των πραγμάτων, μπαίνουνε πια στην καθημερινή μας ζωή. Σιγά - σιγά αλλά αναπότρεπτα, θα γίνει οπωσδήποτε αυτός ο πολύ μεγάλος μετασχηματισμός τα επόμενα χρόνια. Και αυτός ο μετασχηματισμός θα έχει σαν αποτέλεσμα καλύτερη διαβίωση των πολιτών. Είναι μία μεγάλη πρόοδος που είναι μπροστά μας και σε αυτή την συγκυρία, έχουμε και τα μέσα να πετύχουμε αυτόν τον μετασχηματισμό. Δηλαδή υπάρχουν πολλά χρηματοδοτικά εργαλεία, υπάρχουν οι πόροι για να το πετύχουμε, κάτι που το ξαναλέω δεν είχε συμβεί ποτέ στο παρελθόν, οι ανάγκες για πολύ μεγάλες αλλαγές και από την άλλη η ύπαρξη των δυνατοτήτων για να το κάνεις.
 
Σε αυτόν τον τομέα λοιπόν του προγραμματισμού η διοίκηση δεν έχει καταφέρει να βρει τον βηματισμό της. Και παρ΄όλες τις παροτρύνσεις από πολλούς και από εμένα ότι πρέπει να σκεφτούμε το αύριο, πρέπει να το προγραμματίσουμε, οι δυνατότητες είναι πάρα πολλές, δυστυχώς δεν έχει καταφέρει σπουδαία πράγματα μέχρι τώρα". 
 
Δεν υπάρχει  προγραμματισμός, καταγραφή προτεραιοτήτων και στόχων
 
"Θα πω πρώτα τις δυνατότητες που υπάρχουν για χρηματοδότηση, τα πάρα πολλά προγράμματα, το πρόγραμμα "Αντώνης Τρίτσης" χρηματοδοτεί λύματα, ύδρευση, καινούργια κτήρια, επισκευές παλαιών κτηρίων, ηλεκτρικά οχήματα, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ψηφιακό μετασχηματισμό, μία πληθώρα από ενέργειες και δράσεις. Είναι το "Πράσινο Ταμείο" που χρηματοδοτεί αναπλάσεις, χρηματοδοτεί αγορά κοινόχρηστων χώρων για να μπορέσουμε να έχουμε περισσότερες πλατείες και κοινόχρηστους χώρους, είναι το ΕΠΠΕΡΑΑ που χρηματοδοτεί ότι έχει σχέση με τα λύματα και τη διαχείριση των απορριμάτων. Και επιπλέον τούτων είναι και το Ταμείο Ανάκαμψης. Αυτά τα 32 δις τα οποία αναλογούν στην Ελλάδα, στην χώρα μας, για να ξεπεράσει αυτήν την πολύ κρίσιμη περίοδο που διερχόμαστε τώρα και εκτός από όλα αυτά, έρχεται σαν επιστέγασμα πολύ θετικό, το γεγονός ότι ο δήμος για πρώτη φορά στην ιστορία του έχει ένα σπουδαίο χρηματικό υπόλοιπο να διαχειριστεί. Αυτό το χρηματικό υπόλοιπο ήταν 3.300.000 πέρυσι, είναι πάνω από 4.100.000 φέτος και όλη αυτή την πληθώρα των πόρων, δεν έχουμε καταφέρει να προγραμματίσουμε πως να την χρησιμοποιήσουμε.
 
Δεν υπάρχει δηλαδή προγραμματισμός και καταγραφή προτεραιοτήτων και στόχων. Για παράδειγμα το πρόγραμμα "Αντώνης Τρίτσης" τρέχει εδώ και έναν χρόνο περίπου, βλέπουμε ότι έχουν εγκριθεί ήδη προτάσεις από 114 δήμους. Ο δήμος μας δεν έχει καταφέρει ακόμη να προτείνει κάτι".

Λίγα λόγια για αυτή την σειρά των εκπομπών: Οι επικεφαλής είχαν δεκαπέντε λεπτά στην διαθέσή τους, σε μία παρουσίαση μέσω τηλεδιάσκεψης που δεν περιελάμβανε ερωτήσεις. Συμμετείχαν ο κ. Δημήτρης Μούρτζης, ο κ. Παναγιώτης Κουκούλης, ο κ. Φίλιππος Τζίτζης, ο κ. Παντελής Μεθενίτης και ο κ. Παναγιώτης Ηλίας. O κ. Γιάννης Ζορμπάς δεν θέλησε να συμμετάσχει.

Η αυτοδιοικητική ανασκόπηση της χρονιάς που πέρασε από τον κ. Παντελή Μεθενίτη.

 
 
Συνεχίζοντας την παρουσίαση των εκπομπών για τη αυτοδιοικητική ανασκόπηση της χρονιάς που πέρασε, ο κ. Παντελής Μεθενίτης, επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης Αλλαγή Πορείας για την Αίγινα είπε:

"Αυτή η χρονιά ήταν και επί της ουσίας και η αρχή της καινούργιας διοίκησης, είχε αναλάβει λίγους μήνες τον Σεπτέμβρη του '19 οπότε έχουμε να κάνουμε με μία καινούργια διοίκηση. Η αρχική αισιοδοξία για συνεργασίες, για κάτι το οποίο επέβαλε ο εκλογικός νόμος, με τον οποίο όλοι κατεβήκαμε στις εκλογές, και όπως έχουν πει και κάποιοι αυτοδιοικητικοί πράγματι υπήρξαν τέτοιες προσπάθειες και προεκλογικά και μετεκλογικά, ήρθαν δυστυχώς με έναν καινούργιο νόμο από την καινούργια κυβέρνηση και με την δικαιολογία της κυβερνησιμότητας όλα αυτά να χαθούν και να έχουμε μέχρι σήμερα μία διοίκηση που αποτελείται από επτά άτομα να προσπαθεί να διοικήσει τον δήμο.    
 
Αυτό πραγματικά, προφανώς είναι ανέφικτο, όσο καλή διάθεση και να έχει μία διοίκηση, όταν ένα δημοτικό συμβούλιο έχει διαμορφωθεί με την απλή αναλογική είναι επιτακτική ανάγκη, κατά την γνώμη μου, η συνεργασία.  Και σε έναν τόπο σαν το νησί μας, σαν την Αίγινα, σε έναν μικρό τόπο που όλοι γνωριζόμαστε και έχουμε προσωπικές, συγγενικές, επαγγελματικές, κοινωνικές συνδέσεις μεταξύ μας, νομίζω ότι θα ήταν πάρα πολύ εύκολο αν υπάρχει καλή διάθεση αυτό να συμβεί. Αυτό θεωρώ ότι στο τέλος της θητείας και αυτής της δημοτικής αρχής και αυτού του δημοτικού συμβουλίου, αυτό πραγματικά λόγω αυτής της αδιαλλαξίας που συμβαίνει προς το παρόν".
 
Η οικονομική κατάσταση του δήμου, τα έργα και η ολιγομελής διοίκηση.
 
"Ξεκινάω πάλι από την αρχή. Η καινούργια διοίκηση είχε να διαχειριστεί έναν δήμο σε σχετικά καλή οικονομική κατάσταση. Έχει να διαχειριστεί έναν πλούσιο κατάλογο από έργα τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως να πω για τον υποθαλάσσιο ο οποίος να πούμε ότι παρά τις μεγάλες δυσκολίες και καθυστερήσεις το επόμενο διάστημα, δεν ξέρουμε πιο θα είναι αυτό, θα τεθεί σε λειτουργία. Τα δύο λιμάνι της Αγίας Μαρίνας και της Πέρδικας, τα οποία και αυτά είναι έργα τα οποία έχουν δρομολογηθεί, η ανακατασκευή και λειτουργία του Λεουσείου Ιδρύματος, τμήμα των Φυλακών που έχει ανακατασκευαστεί και θα δοθεί προς τους πολίτες για χρήση διαφόρων εκδηλώσεων και θα στεγάσει κάποιες από τις ανάγκες του δήμου και φυσικά και πάρα πολλές χρηματοδοτήσεις, που παρά την πολύ δύσκολη εποχή που διανύουμε λόγω του κορονοϊού, είμαστε σε μία συγκυρία στην οποία τρέχουν πάρα πολλές χρηματοδοτήσεις. Πέρα από το ΕΣΠΑ, πέρα από τον Φιλόδημο που μετονομάστηκε σε Αντώνης Τρίτσης, πέρα από την γενναία χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την ανάκαμψη από τον κορονοϊό και άλλα πολλά προγράμματα τα οποία τρέχουν και κάποια από αυτά τα κομμάτια θα απευθυνθούν και στους δήμους, ο δήμος μας πρέπει να είναι έτοιμος και να είναι προετοιμασμένος και κατάλληλα εφοδιασμένος ώστε να υπάρχει πολύ σημαντική απορρόφηση αυτών των χρημάτων για το καλό του νησιού.
 
Όλα αυτά αναρωτιέμαι πως μπορούν να γίνουν από πέντε και μόνο άτομα. Είναι αδύνατον όσο καλή διάθεση και να υπάρχει να μπορέσουν πέντε άτομα να έχουν στις αρμοδιότητες τους όλα αυτά. Τι θέλω να πω; Δεν μπορεί οι απαιτήσεις του δήμου, η καθημερινότητα του δήμου είναι πάρα πολύ δύσκολη και πολύ απαιτητική. Οπότε εμείς εδώ στο νησί μας, στον δήμο μας, ένας αντιδήμαρχος να προεδρεύει και να συμμετέχει και σε άλλες επιτροπές, να προεδρεύει και να συμμετέχει και σε άλλα νομικά πρόσωπα με αποτέλεσμα κατά την γνώμη μας όλα αυτά τα πράγματα να υπολειτουργούν". 
 
Θετικό πρόσημο η καθαριότητα, αλλά πρέπει να αλλάξει ο τρόπος διαχείρησης.
 
"Για να μην είμαι μόνο κριτικός απέναντι στην διοίκηση να πως και κάτι το οποίο έχει θετικό πρόσημο. Το θετικό πρόσημο αυτής της διοίκησης και δεν θα μπω σε λεπτομέρειες φυσικά για το πως έγινε, αν εμείς θα κάναμε το ίδιο ή αν είχαμε κάποιες άλλες προτάσεις. Είναι αυτό που είχαμε εξαγγείλει όλες οι δημοτικές παρατάξεις, το νοικοκύρεμα του δήμου. Και ειδικά στο κομμάτι της καθαριότητας, αυτό η σημερινή διοίκηση δείχνει να το πετυχαίνει. Συμμάζεψε τον ήδη υπάρχων στόλο, ξαναοργάνωσε από την αρχή το θέμα της καθαριότητας με καινούργιους κάδους, με καλύτερη οργάνωση του προσωπικού, των συνεργείων, την σωστή λειτουργία των απορριμματοφόρων και βλέπουμε σε πρώτη φάση ένα συμμάζεμα και στον ΣΜΑ επίσης. Βέβαια αυτό θα είναι μία τρύπα στο νερό, εάν συνεχίσουμε με το ίδιο σκεπτικό, δηλαδή και λόγω κοινοτικών και λόγω κλιματολογικής συνείδησης πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που επεξεργαζόμαστε και διαχειριζόμαστε τα απορρίμματα. Όλα αυτά, όπως λέω συνέχεια και στο δημοτικό συμβούλιο και δεν θα μπω σε λεπτομέρειες και όπως καμιά φορά κάποιοι με λένε κουραστικό για αυτό, πραγματικά δεν μπορούν να γίνουν χωρίς την ενεργοποίηση όλων των δυνάμεων του νησιού".
 
"Λαβωμένο" το δημοτικό συμβούλιο από τον νόμο για την κυβερνησιμότητα.
 
"Πρέπει να ξεκινήσουμε από τα βασικά. Πρέπει η λειτουργία το δημοτικού συμβουλίου, ένα δημοτικό συμβούλιο το οποίο έχει λαβωθεί από αυτόν τον περιβόητο νόμο Θεοδωρικάκου για λόγους σε εισαγωγικά κυβερνησιμότητας. Υπάρχει ένα δημοτικό συμβούλιο το οποίο παίζει τον ρόλο κομπάρσου και οι 20 από τους 27 δημοτικούς συμβούλους είναι πραγματικά εκεί σαν να μην υπάρχουν. Η Οικονομική Επιτροπή που έχει πάρει πολλές αρμοδιότητες, δικαιωματικά, βάσει νόμου ανήκει η πλειοψηφία στην δημοτική αρχή. Θεωρούμε ότι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε έτσι. Όπως είπα και πριν, όσο καλή διάθεση και να έχει η δημοτική αρχή και δεν πιστεύω ότι κάποιος έχει κακή διάθεση και θέλει το κακό του νησιού, όσο καλή διάθεση να έχει λοιπόν η δημοτική αρχή εάν συνεχίσουμε έτσι κατά την γνώμη μου στο τέλος της τετραετίας, στην καλύτερη περίπτωση, θα έχουμε να μιλάμε για μία σχετικά καλή διαχείριση της καθημερινότητας και ίσως και κάποια προγράμματα και κάποια έργα τα οποία θα βρεθούν στο δρόμο μας και θα καταφέρουμε μέσα σε αυτό το πλήθος των υποχρεώσεων να τα βάλουμε σε μία τροχιά".
 
Αναγκαία η συνεργασία μεταξύ των παρατάξεων. Η περίπτωση του Τεχνικού Πρόγραμματος.
 
Δεν νομίζω ότι υπάρχει κανείς δημότης του νησιού, που να μην πιστεύει ότι εάν υπήρχε συνεργασία μεταξύ των παρατάξεων και γιατί όχι σε κάποιες περιπτώσεις και συνδιοίκηση. Επίσης, αυτό φάνηκε πάρα πολύ και στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, όπου ένα από τα θέματα ήταν το τεχνικό πρόγραμμα. Εκεί λοιπόν τι είχαμε να κάνουμε; Είχαμε να κάνουμε για την εκπόνηση ενός τεχνικού προγράμματος το οποίο όπως πολύ καλά ανέδειξε η αντιπολίτευση από τους επικεφαλής της, είναι ένα τεχνικό πρόγραμμα το οποίο του χρόνου τέτοια εποχή θα λέμε από τους κωδικούς αυτούς να έχει τιμολογηθεί ένα 5%-10%. Ένα πρόγραμμα λοιπόν το οποίο δεν είναι υλοποιήσιμο, δεν είναι ρεαλιστικό και ένας από τους σημαντικότερους λόγους που κατά την γνώμη μου συμβαίνει αυτό είναι διότι μία μικρή ομάδα ανθρώπων όσο μικρή και να είναι δεν μπορούν πραγματικά να αντεπεξέλθουν στο μέγεθος και στον όγκο των υποχρεώσεων.
 
Η Τουριστική Επιτροπή έχει απαξιωθεί.
 
"Να πω ένα άλλο παράδειγμα το οποίο δείχνει το πως θα έπρεπε η διοίκηση του δήμου να απευθύνεται σε περισσότερα μέλη. Εν μέσω πανδημίας το νησί μας αρκείται στις υποδείξεις της κυβέρνησης όσο αφορά τα μέτρα και όσο αφορά τα ανακουφιστικά μέτρα, είτε τα μέτρα πρόληψης, είτε τα ανακουφιστικά μέτρα προς τους πολίτες.
 
Υπάρχει μία επιτροπή η οποία αν δεν κάνω λάθος και συγχωρέστε με αν κάνω λάθος, δεν έχει συνεδριάσει ποτέ, είναι η Τουριστική Επιτροπή. Είναι μία επιτροπή η οποία έχει απαξιωθεί και αυτή, όχι τώρα και από παλαιότερα και όταν μιλάμε για ένα νησί που ο κύριος όγκος έλευσης χρημάτων είναι ο τουρισμός, πραγματικά απορώ πως μία τέτοια επιτροπή δεν έχει συνεδριάσει ακόμη, να εξετάσει τα αποτελέσματα και τις επιπτώσεις του πρώτου lockdown, να καταγράψει από τους επαγγελματίες της εστίασης, του τουρισμού, τα προβλήματα που έχουν και βάσει των δεδομένων που έχουμε να δούμε τι κάνουμε από εδώ και πέρα. Ποιο είναι το σχέδιό μας για την επόμενη σεζόν. Θα μου πείτε υπάρχει μία αβεβαιότητα σχετικά με τον κορονοϊό, βεβαίως, αλλά μία καταγραφή αυτών των προβλημάτων που υπάρχουν και μία αυτόνομη πολιτική του δήμου βάσει των δεδομένων που υπάρχουν, των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών που έχει το νησί, νομίζω ότι είναι επιτακτική ανάγκη".
 
Δεν υπάρχει καλή στελέχωση, λίγα άτομα διαχειρίζονται πολλά πράγματα. Κίνδυνος να χαθούν πολλές ευκαιρίες
 
 
"Όλα αυτά κατά την γνώμη μου συμβαίνουν γιατί δεν υπάρχει καλή στελέχωση και δεν υπάρχει χρόνος, όταν πέντε άτομα ταυτόχρονα πρέπει να διαχειριστούν όλα αυτά τα πράγματα.
 
Ήθελα απλά να σταθώ και να εστιάσω σε αυτό το κομμάτι, στο κομμάτι της συνεργασίας. Αν συνεχίσει το δημοτικό συμβούλιο να λειτουργεί έτσι, αν συνεχίσει η διοίκηση να είναι περιχαρακωμένη πίσω από αυτό τον νόμο και αν συνεχίσουν οι επιτροπές να λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο ή να υπολειτουργούν, πραγματικά θα χάσουμε πάρα πολλές ευκαιρίες και πραγματικά θα είναι κρίμα για το νησί που έχει αυτή τη δυνατότητα και εν μέσω αυτής της κρίσης να αρκεστεί στα πολύ λίγα".
"Λίγα λόγια για αυτή την σειρά των εκπομπών: Οι επικεφαλής είχαν δεκαπέντε λεπτά στην διαθέσή τους, σε μία παρουσίαση που δεν περιελάμβανε ερωτήσεις. Συμμετείχαν ο κ. Δημήτρης Μούρτζης, ο κ. Παναγιώτης Κουκούλης, ο κ. Φίλιππος Τζίτζης, ο κ. Παντελής Μεθενίτης και ο κ. Παναγιώτης Ηλίας. O κ. Γιάννης Ζορμπάς δεν θέλησε να συμμετάσχει.

Η αυτοδιοικητική ανασκόπηση της χρονιάς που πέρασε από τον κ. Παντελή Μεθενίτη.

 
 
Συνεχίζοντας την παρουσίαση των εκπομπών για την αυτοδιοικητική ανασκόπηση της χρονιάς που πέρασε, ο κ. Παντελής Μεθενίτης, επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης Αλλαγή Πορείας για την Αίγινα είπε:

"Αυτή η χρονιά ήταν και επί της ουσίας και η αρχή της καινούργιας διοίκησης, είχε αναλάβει λίγους μήνες τον Σεπτέμβρη του '19 οπότε έχουμε να κάνουμε με μία καινούργια διοίκηση. Η αρχική αισιοδοξία για συνεργασίες, για κάτι το οποίο επέβαλε ο εκλογικός νόμος, με τον οποίο όλοι κατεβήκαμε στις εκλογές, και όπως έχουν πει και κάποιοι αυτοδιοικητικοί πράγματι υπήρξαν τέτοιες προσπάθειες και προεκλογικά και μετεκλογικά, ήρθαν δυστυχώς με έναν καινούργιο νόμο από την καινούργια κυβέρνηση και με την δικαιολογία της κυβερνησιμότητας όλα αυτά να χαθούν και να έχουμε μέχρι σήμερα μία διοίκηση που αποτελείται από επτά άτομα να προσπαθεί να διοικήσει τον δήμο.    
 
Αυτό πραγματικά, προφανώς είναι ανέφικτο, όσο καλή διάθεση και να έχει μία διοίκηση, όταν ένα δημοτικό συμβούλιο έχει διαμορφωθεί με την απλή αναλογική είναι επιτακτική ανάγκη, κατά την γνώμη μου, η συνεργασία.  Και σε έναν τόπο σαν το νησί μας, σαν την Αίγινα, σε έναν μικρό τόπο που όλοι γνωριζόμαστε και έχουμε προσωπικές, συγγενικές, επαγγελματικές, κοινωνικές συνδέσεις μεταξύ μας, νομίζω ότι θα ήταν πάρα πολύ εύκολο αν υπάρχει καλή διάθεση αυτό να συμβεί. Αυτό θεωρώ ότι στο τέλος της θητείας και αυτής της δημοτικής αρχής και αυτού του δημοτικού συμβουλίου, αυτό πραγματικά λόγω αυτής της αδιαλλαξίας που συμβαίνει προς το παρόν".
 
Η οικονομική κατάσταση του δήμου, τα έργα και η ολιγομελής διοίκηση.
 
"Η καινούργια διοίκηση είχε να διαχειριστεί έναν δήμο σε σχετικά καλή οικονομική κατάσταση. Έχει να διαχειριστεί έναν πλούσιο κατάλογο από έργα τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως να πω για τον υποθαλάσσιο, ο οποίος να πούμε ότι παρά τις μεγάλες δυσκολίες και καθυστερήσεις το επόμενο διάστημα, δεν ξέρουμε πιο θα είναι αυτό, θα τεθεί σε λειτουργία. Τα δύο λιμάνια της Αγίας Μαρίνας και της Πέρδικας, τα οποία και αυτά είναι έργα τα οποία έχουν δρομολογηθεί, η ανακατασκευή και λειτουργία του Λεουσείου Ιδρύματος, τμήμα των Φυλακών που έχει ανακατασκευαστεί και θα δοθεί προς τους πολίτες για χρήση διαφόρων εκδηλώσεων και θα στεγάσει κάποιες από τις ανάγκες του δήμου και φυσικά και πάρα πολλές χρηματοδοτήσεις, που παρά την πολύ δύσκολη εποχή που διανύουμε λόγω του κορονοϊού, είμαστε σε μία συγκυρία στην οποία τρέχουν πάρα πολλές χρηματοδοτήσεις.

Πέρα από το ΕΣΠΑ, πέρα από τον Φιλόδημο που μετονομάστηκε σε Αντώνης Τρίτσης, πέρα από την γενναία χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την ανάκαμψη από τον κορονοϊό και άλλα πολλά προγράμματα τα οποία τρέχουν και κάποια από αυτά τα κομμάτια θα απευθυνθούν και στους δήμους, ο δήμος μας πρέπει να είναι έτοιμος και να είναι προετοιμασμένος και κατάλληλα εφοδιασμένος ώστε να υπάρχει πολύ σημαντική απορρόφηση αυτών των χρημάτων για το καλό του νησιού.
 
Όλα αυτά αναρωτιέμαι πως μπορούν να γίνουν από πέντε και μόνο άτομα. Είναι αδύνατον όσο καλή διάθεση και να υπάρχει να μπορέσουν πέντε άτομα να έχουν στις αρμοδιότητες τους όλα αυτά. Τι θέλω να πω; Δεν μπορεί οι απαιτήσεις του δήμου, η καθημερινότητα του δήμου είναι πάρα πολύ δύσκολη και πολύ απαιτητική. Οπότε εμείς εδώ στο νησί μας, στον δήμο μας, ένας αντιδήμαρχος να προεδρεύει και να συμμετέχει και σε άλλες επιτροπές, να προεδρεύει και να συμμετέχει και σε άλλα νομικά πρόσωπα με αποτέλεσμα κατά την γνώμη μας όλα αυτά τα πράγματα να υπολειτουργούν". 
 
Θετικό πρόσημο η καθαριότητα, αλλά πρέπει να αλλάξει ο τρόπος διαχείρησης.
 
"Για να μην είμαι μόνο κριτικός απέναντι στην διοίκηση να πως και κάτι το οποίο έχει θετικό πρόσημο. Το θετικό πρόσημο αυτής της διοίκησης και δεν θα μπω σε λεπτομέρειες φυσικά για το πως έγινε, αν εμείς θα κάναμε το ίδιο ή αν είχαμε κάποιες άλλες προτάσεις. Είναι αυτό που είχαμε εξαγγείλει όλες οι δημοτικές παρατάξεις, το νοικοκύρεμα του δήμου. Και ειδικά στο κομμάτι της καθαριότητας, αυτό η σημερινή διοίκηση δείχνει να το πετυχαίνει. Συμμάζεψε τον ήδη υπάρχων στόλο, ξαναοργάνωσε από την αρχή το θέμα της καθαριότητας με καινούργιους κάδους, με καλύτερη οργάνωση του προσωπικού, των συνεργείων, την σωστή λειτουργία των απορριμματοφόρων και βλέπουμε σε πρώτη φάση ένα συμμάζεμα και στον ΣΜΑ επίσης. Βέβαια αυτό θα είναι μία τρύπα στο νερό, εάν συνεχίσουμε με το ίδιο σκεπτικό, δηλαδή και λόγω κοινοτικών και λόγω κλιματολογικής συνείδησης πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που επεξεργαζόμαστε και διαχειριζόμαστε τα απορρίμματα. Όλα αυτά, όπως λέω συνέχεια και στο δημοτικό συμβούλιο και δεν θα μπω σε λεπτομέρειες και όπως καμιά φορά κάποιοι με λένε κουραστικό για αυτό, πραγματικά δεν μπορούν να γίνουν χωρίς την ενεργοποίηση όλων των δυνάμεων του νησιού".
 
"Λαβωμένο" το δημοτικό συμβούλιο από τον νόμο για την κυβερνησιμότητα.
 
"Πρέπει να ξεκινήσουμε από τα βασικά. Πρέπει η λειτουργία το δημοτικού συμβουλίου, ένα δημοτικό συμβούλιο το οποίο έχει λαβωθεί από αυτόν τον περιβόητο νόμο Θεοδωρικάκου για λόγους σε εισαγωγικά κυβερνησιμότητας. Υπάρχει ένα δημοτικό συμβούλιο το οποίο παίζει τον ρόλο κομπάρσου και οι 20 από τους 27 δημοτικούς συμβούλους είναι πραγματικά εκεί σαν να μην υπάρχουν. Η Οικονομική Επιτροπή που έχει πάρει πολλές αρμοδιότητες, δικαιωματικά, βάσει νόμου ανήκει η πλειοψηφία στην δημοτική αρχή. Θεωρούμε ότι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε έτσι. Όπως είπα και πριν, όσο καλή διάθεση και να έχει η δημοτική αρχή και δεν πιστεύω ότι κάποιος έχει κακή διάθεση και θέλει το κακό του νησιού, όσο καλή διάθεση να έχει λοιπόν η δημοτική αρχή εάν συνεχίσουμε έτσι κατά την γνώμη μου στο τέλος της τετραετίας, στην καλύτερη περίπτωση, θα έχουμε να μιλάμε για μία σχετικά καλή διαχείριση της καθημερινότητας και ίσως και κάποια προγράμματα και κάποια έργα τα οποία θα βρεθούν στο δρόμο μας και θα καταφέρουμε μέσα σε αυτό το πλήθος των υποχρεώσεων να τα βάλουμε σε μία τροχιά".
 
Αναγκαία η συνεργασία μεταξύ των παρατάξεων. Η περίπτωση του Τεχνικού Προγράμματος.
 
Δεν νομίζω ότι υπάρχει κανείς δημότης του νησιού, που να μην πιστεύει ότι εάν υπήρχε συνεργασία μεταξύ των παρατάξεων και γιατί όχι σε κάποιες περιπτώσεις και συνδιοίκηση. Επίσης, αυτό φάνηκε πάρα πολύ και στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, όπου ένα από τα θέματα ήταν το τεχνικό πρόγραμμα. Εκεί λοιπόν τι είχαμε να κάνουμε; Είχαμε να κάνουμε για την εκπόνηση ενός τεχνικού προγράμματος το οποίο όπως πολύ καλά ανέδειξε η αντιπολίτευση από τους επικεφαλής της, είναι ένα τεχνικό πρόγραμμα το οποίο του χρόνου τέτοια εποχή θα λέμε από τους κωδικούς αυτούς να έχει τιμολογηθεί ένα 5%-10%. Ένα πρόγραμμα λοιπόν το οποίο δεν είναι υλοποιήσιμο, δεν είναι ρεαλιστικό και ένας από τους σημαντικότερους λόγους που κατά την γνώμη μου συμβαίνει αυτό είναι διότι μία μικρή ομάδα ανθρώπων όσο μικρή και να είναι δεν μπορούν πραγματικά να αντεπεξέλθουν στο μέγεθος και στον όγκο των υποχρεώσεων".
 
Η Τουριστική Επιτροπή έχει απαξιωθεί.
 
"Να πω ένα άλλο παράδειγμα το οποίο δείχνει το πως θα έπρεπε η διοίκηση του δήμου να απευθύνεται σε περισσότερα μέλη. Εν μέσω πανδημίας το νησί μας αρκείται στις υποδείξεις της κυβέρνησης όσο αφορά τα μέτρα και όσο αφορά τα ανακουφιστικά μέτρα, είτε τα μέτρα πρόληψης, είτε τα ανακουφιστικά μέτρα προς τους πολίτες.
 
Υπάρχει μία επιτροπή η οποία αν δεν κάνω λάθος και συγχωρέστε με αν κάνω λάθος, δεν έχει συνεδριάσει ποτέ, είναι η Τουριστική Επιτροπή. Είναι μία επιτροπή η οποία έχει απαξιωθεί και αυτή, όχι τώρα και από παλαιότερα και όταν μιλάμε για ένα νησί που ο κύριος όγκος έλευσης χρημάτων είναι ο τουρισμός, πραγματικά απορώ πως μία τέτοια επιτροπή δεν έχει συνεδριάσει ακόμη, να εξετάσει τα αποτελέσματα και τις επιπτώσεις του πρώτου lockdown, να καταγράψει από τους επαγγελματίες της εστίασης, του τουρισμού, τα προβλήματα που έχουν και βάσει των δεδομένων που έχουμε να δούμε τι κάνουμε από εδώ και πέρα. Ποιο είναι το σχέδιό μας για την επόμενη σεζόν. Θα μου πείτε υπάρχει μία αβεβαιότητα σχετικά με τον κορονοϊό, βεβαίως, αλλά μία καταγραφή αυτών των προβλημάτων που υπάρχουν και μία αυτόνομη πολιτική του δήμου βάσει των δεδομένων που υπάρχουν, των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών που έχει το νησί, νομίζω ότι είναι επιτακτική ανάγκη".
 
Λίγα άτομα διαχειρίζονται πολλά πράγματα. Κίνδυνος να χαθούν πολλές ευκαιρίες
 
"Όλα αυτά κατά την γνώμη μου συμβαίνουν γιατί δεν υπάρχει καλή στελέχωση και δεν υπάρχει χρόνος, όταν πέντε άτομα ταυτόχρονα πρέπει να διαχειριστούν όλα αυτά τα πράγματα.
 
Ήθελα απλά να σταθώ και να εστιάσω σε αυτό το κομμάτι, στο κομμάτι της συνεργασίας. Αν συνεχίσει το δημοτικό συμβούλιο να λειτουργεί έτσι, αν συνεχίσει η διοίκηση να είναι περιχαρακωμένη πίσω από αυτό τον νόμο και αν συνεχίσουν οι επιτροπές να λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο ή να υπολειτουργούν, πραγματικά θα χάσουμε πάρα πολλές ευκαιρίες και πραγματικά θα είναι κρίμα για το νησί που έχει αυτή τη δυνατότητα και εν μέσω αυτής της κρίσης να αρκεστεί στα πολύ λίγα".

Λίγα λόγια για αυτή την σειρά των εκπομπών: Οι επικεφαλής είχαν δεκαπέντε λεπτά στην διαθέσή τους, σε μία παρουσίαση μέσω τηλεδιάσκεψης που δεν περιελάμβανε ερωτήσεις. Συμμετείχαν ο κ. Δημήτρης Μούρτζης, ο κ. Παναγιώτης Κουκούλης, ο κ. Φίλιππος Τζίτζης, ο κ. Παντελής Μεθενίτης και ο κ. Παναγιώτης Ηλίας. O κ. Γιάννης Ζορμπάς δεν θέλησε να συμμετάσχει.