Οι κύριοι Δημήτρης Μούρτζης, Τάσος Αμάφης και Μανώλης Λεούσης, για τα λιμενικά έργα σε Πέρδικα και Αγ. Μαρίνα.


Τον δήμαρχο Αίγινας κύριο Δημήτρη Μούρτζη, τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Αίγινας κύριο Τάσο Αμάφη και τον Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Μεσαγρού κύριο Μανώλη Λεούση, φιλοξένησε σήμερα το ραδιόφωνο του Aegina Portal. Αναφέρθηκαν, στην πρόσφατη θετική εξέλιξη, για τα λιμενικά έργα σε Πέρδικα και Αγία Μαρίνα προϋπολογισμού 7.060.000, ευρώ η προκήρυξη των οποίων αναρτήθηκε λίγες ημέρες πριν και η αποσφράγιση των προσφορών έχει οριστεί για τις 26 Μαρτίου 2019.

Τόσο ο κύριος Αμάφης, όσο και ο κύριος Λεούσης, αναφέρθηκαν στην σπουδαιότητα των δύο έργων για την ανάπτυξη των περιοχών στις οποίες είναι πρόεδροι και στις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί προκειμένου αυτά τα έργα υλοποιηθούν.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αίγινας κύριος Δημήτρης Μούρτζης αναφέρθηκε, ανάμεσα σε άλλα, στην προσφορά του προέδρου του Λιμενικού Ταμείου κυρίου Γιώργου Σκαλτσιώτη, χαρακτήρισε ως "όνειρο ζωής" την κατασκευή των δύο λιμανιών και υπογράμμισε τις προσπάθειες της διοίκησης προκειμένου να φτάσουν σε αυτό το σημείο.

Τέλος, με την ευκαιρία, το Aegina Portal ανακοίνωσε ότι χθες ολοκληρώθηκε ο σχεδιασμός της προεκλογικής παρουσίας των υποψηφίων, του οποίου την επιμέλεια έχει ο Σαράντης Ευσταθόπουλος. Λόγω των περιορισμών που θέτει (μέχρι αυτή τη στιγμή) ο εκλογικός νόμος για την παρουσίαση των υποψηφίων δημάρχων, δεν αποκλείεται να δούμε τις παρουσιάσεις των υποψηφίων δημάρχων μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, αλλά και δομημένες συζητήσεις (debate) πριν το δίμηνο της προεκλογικής περιόδου, δηλαδή μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου. Για τον σχεδιασμό της παρουσίασης των υποψηφίων θα υπάρξει αναλυτική παρουσίαση σύντομα, πάντα σε συνδυασμό και με την "επιφύλαξη ειδικότερων ρυθμίσεων" όπως αναφέρει η σχετική νομοθεσία, αλλά και τις εξελίξεις στο πεδίο των υποψηφιοτήτων της Αίγινας.

Ο βουλευτής κ. Κώστας Κατσαφάδος για δασική αστυνομική διάταξη, που έχει προκαλέσει ανησυχία, λόγω των πιθανών επιπτώσεων της στην γεωργία.


Στο ραδιόφωνο του Aegina Portal μίλησε σήμερα το απόγευμα ο βουλευτής της Ν.Δ. κύριος Κώστας Κατσαφάδος, σχετικά με ερώτηση που κατέθεσε Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αναφορικά με απόφαση σύμφωνα με την οποία "απαγορεύεται για 10 χρόνια σε ολόκληρη την περιοχή αρμοδιότητας του δασαρχείου Πειραιά, η υλοτομία, κλάδευση ή εκρίζωση κάθε δασικού δέντρου, θάμνου, φρύγανου και χόρτου για λόγους προστατευτικούς, δασοπονικούς, τουριστικούς και γενικά για λόγους κοινής ωφέλειας. Πρόκειται για απόφαση που όπως σημειώνει και σε Δελτίο Τύπου που εξέδωσε χθες, η εν λόγω απόφαση είναι υπερβολικά αυστηρή, πλήττει καίρια την γεωργική εκμετάλλευση και απαγορεύει εν τοις πράγμασι την οποιαδήποτε γεωργική καλλιέργεια. Επιπλέον δεν συνάδει με πολλές Πυροσβεστικές Διατάξεις, οι οποίες υποχρεώνουν τον καθαρισμό των χωραφιών από τα φρύγανα για την αποτροπή των πυρκαγιών".

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο Aegina Portal."Θεωρώ ότι μέσα από αυτή την ερώτηση θα μπορέσει να αποσαφηνιστεί η κατάσταση. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι θα είναι τόσο αυστηρή αυτή η διάταξη. Νομίζω ότι θα υπάρξει μία συμπληρωματική διάταξη η οποία θα απορφανίζει αυτή την κατάσταση", δήλωσε.

Επίσης, ερωτήθηκε σχετικά με την κατάσταση που διαμορφώθηκε το τελευταίο διάστημα με τα ΚΤΕΟ, μετά την υπουργική απόφαση όπου εξαιρούνται τα νησιά με κατοίκους άνω των 5.000. Ο κύριος Κατσαφάδος είπε ότι διαφωνεί κάθετα με αυτή την εξαίρεση, σημείωσε ωστόσο ότι θα πρέπει να γίνεται ένας σοβαρός έλεγχος στα οχήματα για λόγους ασφάλειας και περιβαλλοντικούς λόγους. "Οφείλει το κράτος λόγω αυτής της ιδιαιτερότητας και της γεωγραφικής ασυνέχειας με την νησιωτικότητα την οποία έχει, να μπορεί και να καλύπτει, σε μία περίοδο τέτοιας πολιτικής κρίσης, με υποδομές και να μην επιβαρύνει τους πολίτες με περαιτέρω έξοδα", είπε ανάμεσα σε άλλα ο κύριος Κατσαφάδος.

Ο βουλευτής της Ν.Δ. θα βρίσκεται στην Αίγινα το Σάββατο, καθώς στις 15:00 στο ξενοδοχείο "Δανάη" η Τ.Ο. θα κόψει την πρωτοχρονιάτικη πίτα της. Στην εκδήλωση θα τιμηθούν οι εθελοντές του Λεουσείου Ιδρύματος καθώς και μέλη του Δ.Σ. για την προσφορά τους.

Ο κ. Παναγιώτης Πατσακιός για την ενημερωτική εκδήλωση, που θα γίνει την Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου για το Μεταφορικό Ισοδύναμο.


Τον κύριο Παναγιώτη Πατσακιό, συντονιστή της Οργάνωσης Μελών ΣΥΡΙΖΑ Αίγινας, φιλοξένησε σήμερα το απόγευμα το ραδιόφωνο του Aegina Portal, στο πλαίσιο της ενημερωτικής εκδήλωσης για το Μεταφορικό Ισοδύναμο, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του Λεουσείου Ιδρύματος την Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου στις 7 μ.μ. Στην εκδήλωση θα παραβρεθεί ο αναπληρωτής Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κύριος Νεκτάριος Σαντορινιός, ο οποίος επισκέπτεται για δεύτερη φορά την Αίγινα, μετά τον Ιούλιο του 2017.

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο Aegina Portal.Το θέμα της εκδήλωσης είναι: "Η αναπτυξιακή συνεισφορά του μέτρου του Μεταφορικού Ισοδύναμου στο μέλλον των νησιών", μία εκδήλωση που όπως εξήγησε ο κύριος Πατσακιός οι πολίτες και οι επιχειρηματίες θα μπορούν να θέσουν τις ερωτήσεις τους προς τον κύριο Σαντορινιό. Μάλιστα, ήδη έχει ετοιμαστεί μία λίστα με περισσότερες από 100 ερωτήσεις.

Το μέτρο αφορά άμεσα τους κατοίκους της Αίγινας, καθώς μέσω του συστήματος στην πλατφόρμα www.metaforikoisodynamo.gr επιστρέφονται χρήματα στον λογαριασμό των δικαιούχων, σε όσους διαθέτουν Μοναδικό Αριθμό Νησιώτη. Η διαδικασία είναι πολύ απλή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο κύριος Πατσακιός στο ραδιόφωνο του Aegina Portal, από την αρχή του έτους έχουν κάνει χρήση του μέτρου περισσότεροι από 1.600 κάτοικοι της Αίγινας. Για μία απλή μετάβαση που έχει κόστος 8.90 ευρώ, το σύστημα επιστρέφει μέσω του λογαριασμού που έχει δηλώσει ο δικαιούχος 5.60 ευρώ, ενώ για το ιπτάμενο η επιστροφή είναι ακόμη μεγαλύτερη δηλαδή 11.80 ευρώ. Το κοστολόγιο, βάσει του μέτρου, για μία απλή μετάβαση είναι 3.20 ευρώ, το ίδιο και στην επιστροφή.

Ο κύριος Παναγιώτης Πατσακιός ζήτησε από τους κατοίκους και τους επαγγελματίες της Αίγινας να παρακολουθήσουν την εκδήλωση της Δευτέρας και να υποβάλλουν ερωτήσεις στον αναπληρωτή Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κύριο Νεκτάριο Σαντορινιό.

Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων εξέδωσε η Πολιτική Προστασία του Δήμου Αίγινας.


Σε επιφυλακή επιπέδου "κόκκινο" βρίσκεται η Πολιτική Προστασία του Δήμου Αίγινα, καθώς σύμφωνα και με την ενημέρωση που υπάρχει και από τον αντίστοιχο φορέα της Περιφέρειας, η μεταβολή του καιρού από το απόγευμα της Τρίτης 5 Φεβρουαρίου, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες, αλλά και τους θυελλώδεις ανέμους ανατολικών διευθύνσεων, κινητοποιεί τον μηχανισμό του Δήμου. Στο ραδιόφωνο του Aegina Portal μίλησε πριν από λίγο ο επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου κύριος Παναγιώτης Μαρμαρινός.

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο Aegina Portal.Ο κύριος Μαρμαρινός είπε ότι ο δήμος διαθέτει το προσωπικό της οδοποιίας για την αντιμετώπιση της κατάστασης, δύο υπαλλήλους μηχανημάτων έργων, ενώ εάν χρειαστεί θα επιχειρήσει και ο συμβεβλημένος ιδιότης που είναι εγγεγραμμένος στα μητρώα της Περιφέρειας. Επίσης, ο κύριος Μαρμαρινός έχει έρθει σε επικοινωνία με την Αστυνομία και την Πυροσβεστική του νησιού, αλλά και την Πολιτική Προστασία της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί σε κτήρια όπως το ΕΠΑΛ και η αίθουσα Συνεδριάσεων του Δ.Σ. στο Μεριστό, που επλήγησαν κατά την διάρκεια των περσινών έντονων βροχοπτώσεων, η οδός Καποδιστρίου και άλλα σημεία που έχουν δείξει ότι μπορεί να παρουσιάσουν προβλήματα. Τέλος ζήτησε από τους κατοίκους της Αίγινας να είναι προσεκτικοί, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης των φαινομένων.

Ο ιατρός Χρυσόστομος Μαυροθαλασσίτης για την έξαρση της εποχικής γρίπης.


Χρήσιμες πληροφορίες για τον τρόπο αντίδρασης του οργανισμού, ανά ηλικιακή κατηγορία ασθενών κατά τη διάρκεια μίας εποχικής ίωσης, παρουσίασε ο ιατρός Χρυσόστομος Μαυροθαλασσίτης μιλώντας σήμερα το απόγευμα στο ραδιόφωνο του Aegina Portal. Καθώς η εποχική γρίπη βρίσκεται σε έξαρση , ο ιατρός κύριος Μαυροθαλασσίτης παρέθεσε τις ιδιαιτερότητες της φετινής εποχικής γρίπης, περίγραψε τα χαρακτηριστικά της, το ρόλο των εμβολιασμών και των αντιυικών φαρμάκων.

Παρέθεσε, επίσης, φυσικούς τρόπους για τις προφυλάξεις που μπορούν να παίρνουν αυτή την περίοδο όσοι βρίσκονται σε χώρους με μεγάλη συγκέντρωση ατόμων, περιέγραψε τα χαρακτηριστικά, ανά ηλικία, των ατόμων που έχουν νοσήσει και υπέδειξε κάποιες υγιεινές καθημερινές συνήθειες που πρέπει να υιοθετήσουν όσοι θέλουν να προφυλαχθούν.

Επιχείρηση για τον έλεγχο νάρκης στην περιοχή του Μεσαγρού. Ο κ. Μανώλης Λεούσης εξηγεί τι συνέβη.


Μία επιχείρηση που διήρκεσε δύο ώρες και στην οποία συνεργάστηκαν ο δήμος, το Αστυνομικό Τμήμα Αίγινας και άνδρες των ΟΥΚ, πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στην περιοχή του Μεσαγρού. Η υπόθεση αφορούσε στον έλεγχο μίας νάρκης, η οποία μαζί με άλλα αντικείμενα δωρήθηκαν στην Δημοτική Κοινότητα Μεσαγρού, από τον νέο ιδιοκτήτη της κατοικίας στην οποία βρίσκονταν εδώ και δεκαετίες. Δεν πρόκειται για συνηθισμένα αντικείμενα, καθώς η δωρεά αποτελείται από δύο κανόνια, δύο άγκυρες και δύο νάρκες. Η μία από αυτές ήταν ανοιχτή, η δεύτερη όμως ήταν κλειστή και προκειμένου να εκτελεστεί η παραλαβή από την Δημοτική Κοινότητα Μεσαγρού, το συμβούλιο αποφάσισε πρώτα να γίνει έλεγχος από τις αρμόδιες αρχές και στη συνέχεια να την μετακινήσουν.

Άλλωστε σε απόφαση ενάμιση χιλιομέτρου βρίσκονται τα σχολεία του Μεσαγρού και σε μικρή απόσταση ο κεντρικός δρόμος, έτσι ο πρόεδρος κύριος Μανώλης Λεούσης, που μίλησε σήμερα στο ραδιόφωνο του Aegina Portal ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτικός.

Σε συνεννόηση με την διοίκηση της ναυτικής βάσης του Τούρλου και στη συνέχεια σε επαφή με το Πολεμικό Ναυτικό και τις Ομάδες Υποβρυχίων Καταστροφών, έγινε όλη η διαδικασία ώστε σήμερα το πρωί να επισκεφθούν τον Μεσαγρό τρεις αξιωματικοί των ΟΥΚ που έλεγξαν την νάρκη. Για την επιχείρηση ο δρόμος έκλεισε για περίπου δύο ώρες. Τελικά οι ειδικοί αποφάνθηκαν ότι η νάρκη δεν είναι επικίνδυνη.
Σύμφωνα με την απόφαση του συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας, που έχει κάνει αποδοχή της δωρεάς, τα δύο κανόνια θα μεταφερθούν στο ηρώο πεσόντων στην Παναγία την Πολίτισσα στον Μεσαγρό, οι δύο άγκυρες θα μεταφερθούν στο λιμάνι της Αγίας Μαρίνας, ενώ για τις δύο νάρκες δεν έχει αποφασιστεί ακόμη. Πάντως η κλειστή νάρκη, για την οποία έγινε ο έλεγχος σήμερα, θα μεταφερθεί μετά την ολοκλήρωση της έκθεσης του Πολεμικού Ναυτικού.