Ο Αλέξανδρος Σπίτζιγκ και ο Ανδρέας Γιαννούλης μιλούν για την Εστουδιαντίνα της Αίγινας.


Τον Αλέξανδρο Σπίτζιγκ, μουσικολόγο, καλλιτεχνικό διευθυντή της ορχήστρας " Εστουδιαντίνα της Αίγινας" και το πρόεδρο του ομώνυμου μουσικού συλλόγου Ανδρέα Γιαννούλη, εκπαιδευτικό και μουσικό, επίσης μέλος της ορχήστρας, φιλοξένησε χθες το ραδιόφωνο του Aegina Portal. Λίγες μέρες μετά την τιμητική βράβευση του Αλέξανδρου Σπίτζιγκ και όλων των μελών του μουσικού σχήματος από τον δήμο Αίγινας και της ΚΕΔΑ, οι δύο καλεσμένοι μας "οδήγησαν" στον υπέροχο μουσικό κόσμο της Εστουδιαντίνας της Αίγινας, ενός μουσικού σχήματος εγχόρδων που ξεκίνησε να υπάρχει από την αγάπη για την παραδοσιακή μουσική και εξελίχθηκε με σταθερά βήματα, αποτελώντας πια ένα σημείο αναφοράς στα πολιτιστικά πράγματα του νησιού.

Η Εστουδιαντίνα της Αίγινας ξεκίνησε από την Σχολή Βυζαντινής Μουσική και Παραδοσιακών Οργάνων της Ιεράς Μητρόπολης Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης. Όπως εξηγεί ο Αλέξαδρος Σπίτζιγκ ανάμεσα στα μαθήματα που γίνονταν τότε, κάποια στιγμή ήρθε η ιδέα απλώς οι μαθητές να αρχίσουν να παίζουν κάποια κομμάτια μαζί. Σε μία εκδήλωση που αφορούσε τη λήξη εκείνης της εκπαιδευτικής χρονιάς της σχολής, αποφάσισαν να παίξουν όλοι μαζί. "Το αποτέλεσμα ήταν πολύ ευχάριστο, αποφασίσαμε να το συνεχίσουμε και πήρε διαστάσεις πολύ πιο μεγάλες από ότι περιμέναμε", λέει ο Αλέξανδρος Σπίτζιγκ. Σταδιακά την Εστουδιαντίνα πλαισίωσαν μουσικοί που δεν ήταν μαθητές της σχολής, αλλά και ενήλικες. "Είναι μια ομάδα η οποία έχει από όλες τις ηλικίες και πιστεύω αυτό βοηθάει πάρα πολύ στην κοινωνικοποίηση" αναφέρει.

Ο Αλέξανδρος Σπίτζιγκ κατάγεται από την Γερμανία. Βρέθηκε για πρώτη φορά στην Αίγινα το 1965. Σπούδασε μουσικολογία στην Γερμανία, παράλληλα έπαιζε μουσική σε μία ελληνική ταβέρνα. Ο ιδιοκτήτης της άνοιξε ένα καλοκαιρινό κατάστημα στην Αίγινα, ήταν το τότε "Bolero", το οποίο βρισκόταν δίπλα στην ιστορική discotheque "Οινόη" στην παραλία του Φάρου. Έτσι το 1986 και για τα επόμενα καλοκαίρια βρίσκεται στην Αίγινα και αποφασίζει να εγκατασταθεί στην Ελλάδα. Από το 1988 και μετά αποφάσισε να μείνει μόνιμα στην Ελλάδα. Ως μουσικολόγος έκανε μεγάλη έρευνα στην ελληνική παραδοσιακή μουσική, ταξιδεύοντας και ηχογραφώντας στη Θράκη και την Μακεδονία. Αυτό ήταν το πεδίο της έρευνάς του, καθώς στη μουσικολογία απέκτησε ειδικότητα στην παραδοσιακή μουσική.
Σε επόμενη ερώτηση, σχετικά με την δεκτικότητα των παιδιών της Αίγινας στην παραδοσιακή μουσική απάντησε ότι: "Νομίζω ότι είναι πολύ δεκτικά. Βλέπω ότι το παραδοσιακό τραγούδι έχει γίνει πάρα πολύ αγαπητό, τουλάχιστον, στον κύκλο των μαθητών μου".

Ο Ανδρέας Γιαννούλης αναφέρθηκε στους λόγους που οδήγησαν αυτή η προσπάθεια αποκτήσει την οντότητα ενός συλλόγου και μιλώντας και με την ιδιότητά του ως εκπαιδευτικού, αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά που δίνουν μεγάλη αξία σε αυτήν την πρωτοβουλία. Εξήγησε ότι οι λόγοι ύπαρξης της Εστουδιαντίνα είναι η προσφορά προς άλλους συλλόγους, για φιλανθρωπικούς σκοπούς, για την ενίσχυση σχολείων, ακόμη και μεμονωμένων ατόμων. Πρόσφατα έκαναν μία φιλανθρωπική επίσκεψη στην Ικαρία, με δικά τους έξοδα, ώστε να ενισχύσουν έναν μουσικό που είχε ένα ατύχημα.

Αυτή τη στιγμή ο σύλλογος έχει είκοσι ιδρυτικά μέλη και έκανε ανοιχτό κάλεσμα σε όσους αρέσει η παραδοσιακή μουσική να πλαισιώσουν αυτή την προσπάθεια.

Στην Εστουδιαντίνα ο ένας βοηθά τον άλλον, όλοι κάνουν αυτό που αγαπούν και ο λόγος που βγαίνει αυτή η διάθεση προς τα έξω είναι η χαρά που νοιώθουν τα μέλη της ορχήστρας. Οι πρόβες γίνονται σε αίθουσα του 2ου Δημοτικού Σχολείου. Ο Ανδρέας Γιαννούλης ευχαρίστησε τον διευθυντή του σχολείου Αντώνη Ντελή, σημείωσε όμως ότι χρειάζεται ένας μεγάλος χώρος, που θα πληρεί κάποιες προϋποθέσεις.

Όσοι ενδιαφέρονται να επικοινωνήσουν και να πάρουν περισσότερες πληροφορίες για τα μαθήματα μουσικών οργάνων μπορούν να επικοινωνήσουμε με τον Αλέξανδρο Σπίτζιγκ στο τηλέφωνο 6977972985 και με τον Ανδρέα Γιαννούλη στο τηλέφωνο 6981878032.

Ο κ. Δημήτρης Μούρτζης για την σύσκεψη των Κέντρων Υγείας του Σαρωνικού.


Για την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες Δευτέρα 1 Οκτωβρίου στα γραφεία της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας, μίλησε σήμερα στο ραδιόφωνο του Aegina Portal ο δήμαρχος κύριος Δημήτρης Μούρτζης. Στην σύσκεψη συμμετείχαν η διοικητής της υπηρεσίας κυρία Όλγα Ιορδανίδου, οι υποδιοικητές κ. Ευάγγελος Κυζηράκος και κ. Γιώργος Αντύπας, οι βουλευτές κυρία Ελένη Σταματάκη και κυρία Γεωργία Γεννιά, οι δήμαρχοι Αίγινας, κ. Δημήτρης Μούρτζης, Πόρου κ. Γιάννης Δημητριάδης και Τροιζηνίας, κ. Κωνσταντίνος Καραγιάννης και ο αντιδήμαρχος Αγκιστρίου κ. Χρήστος Τζάνος, καθώς και εκπρόσωποι των Κέντρων Υγείας και ιατρικό προσωπικό.

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal. Τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Δημήτρη Μούρτζη.
Ο κύριος Δημήτρης Μούρτζης είπε ότι η σύσκεψη διήρκεσε περίπου τρεις ώρες και σημείωσε ότι από αυτή την σύσκεψη υπάρχουν δεσμεύσεις για διορισμούς προσωπικού. "Γενικά κινήθηκε, από ότι κατάλαβα, από τα έγγραφα που έχουμε κάνει εμείς οι δήμαρχοι, αλλά και οι διευθύνοντες των Κέντρων Υγείας. Η πίεση που πρέπει να ασκηθεί, γιατί θα ασκηθεί σοβαρή πίεση, για την υλοποίηση αυτών των σοβαρών θεμάτων που είναι της πρωτοβάθμιας φροντίδας, θα συνεχιστεί. Από μέρους μου θα είμαι σε συνεχή επαφή".

Στη συνέχεια ο κύριος Μούρτζης αναφέρθηκε σε ένα σύγχρονο ασθενοφόρο, το οποίο σύμφωνα με την ανακοίνωση που είχε γίνει σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου είχε δωριθεί στο δήμο Αίγινας από το Ωνάσειο για το Κέντρο Υγείας. Σε ερώτηση για ποιο λόγο έχει καθυστερήσει η υπόθεση αυτού του ασθενοφόρου, ο κύριος Μούρτζης είπε ότι: "Προέβαλαν κάποια διαδικαστικά θέματα. Στο δημόσιο καμιά φορά οι υπηρεσίες θέλουν οι μία την έγκριση της άλλης. Μου είπαν ότι βρίσκεται σε μία πορεία ικανοποιητική. Εγώ τους είπα ότι σε αυτά τα θέματα δεν πρέπει να εφαρμόζεται η τυπικότητα των νόμων, πρέπει να γίνονται άμεσα, είναι θέματα υγείας. Πιστεύω ότι αυτό με πολύ πίεση θα το πάρουμε σχετικά σύντομα".

Σαφώς, από την συζήτηση δεν έλειψε η αναφορά στους οδηγούς των ασθενοφόρων και το άλλο αναγκαίο προσωπικό για τη λειτουργία του Κέντρου Υγείας. Ο κύριος Μούρτζης επανέλαβε το ζήτημα της εντοπιότητας στους διαγωνισμούς, εξηγώντας ότι είναι πολύ δύσκολο με τους μικρούς μισθούς που οι διοριζόμενοι λαμβάνουν να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τα έξοδα διαβίωσης σε ένα νησί.

Η είδηση που "βγήκε" από την συζήτηση είναι ένα έγγραφο, που σύμφωνα με τον κ. Δημήτρη Μούρτζη έχουν αποστείλει οι γιατροί κύριοι Σωκράτης Δούκας, Γρηγόρης Γαλάνης και το μέλος του Δ.Σ. του νοσοκομείου Αίγινας κύριος Νεκτάριος Λαβούτας προς τον δήμο, με το οποίο δηλώνουν την πρόθεσή τους να παραιτηθούν από την Επιτροπή Υγείας, καθώς "δεν έγινε κάτι, δεν έγινε τίποτε", δεν προχώρησαν θέματα όπως έγινε αντιληπτό . Για το ζήτημα αυτό θα υπάρξει αναλυτικότερο ρεπορτάζ σύντομα.

Οι κυρίες Σοφία Κάππου και Στέλλα Λορέντζου, για την 50η Διήμερη Εθελοντική Αιμοδοσία του Δήμου Αίγινας.


Τις κυρίες Σοφία Κάππου και Στέλλα Λορέτζου φιλοξένησε χθες το ραδιόφωνο του Aegina Portal καθώς στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η 50η Διήμερη Εθελοντική Αιμοδοσία. Η κυρία Σοφία Κάπου ορίστηκε αρμόδια υπάλληλος για την αιμοδοσία το 2013 και η κυρία Στέλλα Λορέντζου το 2015. Από τότε εργάζονται από κοινού προκειμένου να υλοποιούνται οι εθελοντικές αιμοδοσίες. Η κυρία Σοφία Κάππου είπε για την προετοιμασία μίας αιμοδοσίας ότι: "Για να διεξαχθεί μία εθελοντική αιμοδοσία το πρώτο που χρειάζεται είναι η βούληση του δήμαρχου, ο οποίος είναι εκείνος που δίνει την εντολή και προχωράμε στις επόμενες εγκρίσεις. Για να γίνει μία αιμοδοσία χρειάζονται κάποιες βασικές πιστώσεις (όπως νερά, ποτήρια αφίσες, πανό κ.α) που χωρίς αυτές δε θα μπορούσαμε να τις κάνουμε. Αυτόν τον ρολό τον παίζει η Οικονομική Επιτροπή, που και φέτος τις ενέκρινε με χαρά. Στην συνεχεία το θέμα τίθεται στο Δημοτικό Συμβούλιο οπού και παίρνεται η τελική έγκριση των πιστώσεων. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλο το Διοικητικό Συμβούλιο γι' αυτό".

Ακολούθως αναφέρθηκε ειδικότερα στην 50η Εθελοντική Αιμοδοσία και τους στόχους της: "Φέτος σκεφτήκαμε να κάνουμε κάτι πιο δυναμικό, σκεφτήκαμε βαθιά και θεωρούμε ότι το μήνυμα της εθελοντικής αιμοδοσίας πρέπει να στραφεί στα παιδιά, που είναι και οι αυριανοί αιμοδότες. Φυσικά οι ενήλικες είναι το σήμερα και μας ενδιαφέρουν επίσης να έρθουν να αιμοδοτήσουν, άλλα και τα παιδιά είναι το αύριο. Έχω μάθει από φίλους και γνωστούς που τους προσκαλώ για την αιμοδοσία ότι φοβούνται και προβάλλουν οποιαδήποτε αιτιολογία για να μην έρθουν. Από φέτος κι εφόσον μας το επιτρέπουν ο δήμαρχος, οι πιστώσεις και το Δημοτικό Συμβούλιο θα προσπαθήσουμε να πάμε την αιμοδοσία ένα βήμα πιο κάτω. Μόλις ανακοινώσαμε στον κ.δήμαρχο τον σκοπό μας ενθουσιάστηκε και μας είπε να προχωρήσουμε και θα είναι κοντά μας. Το ίδιο συνέβη και με την κυρία Σαλπέα, τον κύριο Σκαλτσιώτη, τον κύριο Θεριανό και τον κύριο Καραγιάννη που ζητήσαμε την βοή8εια τους στην ιδέα αυτή".

Εξήγησε ότι στην διοργάνωση των εκδηλώσεων θα προστρέξει για την υλοποίησή της η ομάδα εθελοντών της 10ης Γιορτής Φιστικιού: "Είναι λοιπόν η πρώτη εκδήλωση που διοργανώνεται στην παλαιά προβλήτα αύριο 25/09/2018. Θα ξεκινήσουμε στις 18:30 με την έναρξη του παιδικού διαγωνισμού ζωγραφικής με θέμα: "Εθελοντής αιμοδότης- δίνω αίμα σώζω μία ζωή". Τα παιδιά είναι μοναδικοί καλλιτέχνες και είμαστε σίγουροι ότι με έναν μοναδικό υπέροχο τρόπο θα αποδώσουν το μήνυμα της αιμοδοσίας. Ο διαγωνισμός ζωγραφικής θα "τρέξει" με την βοήθεια των εθελοντών του 10ου Φεστιβάλ Φιστικιού και ευχαριστούμε θερμότατα την κυρία Σαλπέα Αικατερίνη πρόεδρο της ΚΕΔΑ, αλλά άλλα και την κυρία Ευαγγέλια Μεθενίτη υπεύ8υνη των εθελοντών".

Υπάρχει όμως και ιατρική ομιλία από την ιατρό του Κέντρου Υγείας Αίγινας κυρία Βασιλική Γουρζή: "Στις 7 το απόγευμα κι ενώ παράλληλα θα τρέχει ο παιδικός διαγωνισμός θα μιλήσει γιατρός κυρία Βασιλική Γουρζή. Έπειτα θα ακολουθήσουν ερωτήσεις πολιτών για το ποτέ μπορούν να δίνουν αίμα. Στις 20:00 περίπου θα λήξει ο παιδικός διαγωνισμός ζωγραφικής. Ο χώρος της Παλαιάς Προβλήτας χρησιμοποιείται κατόπιν έγκρισης του προέδρου ΔΛΤ Αίγινας κυρίου Σκαλτσιώτη και του προέδρου της δημοτικής κοινότητας Αίγινας κυρίου Καραγιάννη".

Και ολοκλήρωσε με χρήσιμες πληροφορίες για τους εθελοντές αιμοδότες: "Όμως κανένα νόημα δεν θα υπήρχε για όλα αυτά αν δεν υπήρχαν οι ε8ελοντές αιμοδότες μας που το στηρίζουν όλο αυτό. Θέλω να ξέρετε ότι το νησί μας έχει ανθρώπους που προσφέρουν το αίμα τους σε οποίον το έχει ανάγκη. Σπεύδουν στην ανάγκη και τους ευχαριστούμε 8ερμά. φέτος για όλους τους εθελοντές θα υπάρχει ένα δωράκι έκτος από τον έπαινο που τον έχουμε καθιερώσει από πέρσι. Για την αιμοδοσία στις 26ης και 27ης πρέπει να έχετε ταυτότητα και ΑΜΚΑ και να έχετε πιει νερό. Σεπτεμβρίου η κυρία Δέσποινα Καμπουράκη από το Γενικό Νοσοκομείο Γεννηματά θα κάνει επί τόπου την διαδικασία για την έκδοση της ηλεκτρονικής κάρτας".

Ακολούθως το λόγο πήρε η κυρία Στέλλα Λορέτζου, που παρουσίασε στατιστικές από την 43 ε8ελοντική αιμοδοσία που έχουν αναλάβει η δύο κυρίες.

43η εθελοντική αιμοδοσία
Οι εθελοντές αιμοδότες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Δήμου ήταν 84
άτομα εκ των οποίων οι 74 θεωρήθηκαν κατάλληλοι για αιμοληψία. Χρειάστηκαν
41 μονάδες αίματος για επείγοντα περιστατικά από 11/07/2014 έως 16/01/2015
(7 ΜΗΝΕΣ).
44η εθελοντική αιμοδοσία
Οι εθελοντές αιμοδότες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Δήμου ήταν 87
άτομα 74 θεωρήθηκαν κατάλληλοι για αιμοληψία. Χρειάστηκαν 84 μονάδες
αίματος για επείγοντα περιστατικά από 17/01/2015 έως 10/09/2015 (9 ΜΗΝΕΣ).
45η εθελοντική αιμοδοσία
Οι εθελοντές αιμοδότες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Δήμου ήταν 89
άτομα εκ των οποίων οι 75 θεωρήθηκαν κατάλληλοι για αιμοληψία. Χρειάστηκαν
72 μονάδες αίματος για επείγοντα περιστατικά από 11/09/2015 έως 19/02/2016
(6 ΜΗΝΕΣ).
46η εθελοντική αιμοδοσία
Οι εθελοντές αιμοδότες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Δήμου ήταν 117
άτομα εκ των οποίων οι 108 θεωρήθηκαν κατάλληλοι για αιμοληψία. Χρειάστηκαν
151 μονάδες αίματος για επείγοντα περιστατικά από 20/02/2016 έως 30/09/2016
(8 ΜΗΝΕΣ).
47η εθελοντική αιμοδοσία
Οι εθελοντές αιμοδότες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Δήμου ήταν 117
άτομα εκ των οποίων οι 108 θεωρήθηκαν κατάλληλοι για αιμοληψία. Χρειάστηκαν
184 μονάδες αίματος για επείγοντα περιστατικά από 30/09/2016 έως 06/10/2017
(14 ΜΗΝΕΣ).
48η εθελοντική αιμοδοσία
Οι εθελοντές αιμοδότες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Δήμου ήταν 136
άτομα εκ των οποίων οι 121 θεωρήθηκαν κατάλληλοι για αιμοληψία. Χρειάστηκαν
108 μονάδες αίματος για επείγοντα περιστατικά από 07/10/2017 έως 23/03/2018
(6 ΜΗΝΕΣ).
49η εθελοντική αιμοδοσία
Οι εθελοντές αιμοδότες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Δήμου ήταν 142
άτομα εκ των οποίων οι 127 θεωρήθηκαν κατάλληλοι για αιμοληψία. Χρειάστηκαν
108 μονάδες αίματος για επείγοντα περιστατικά από 24/03/2018 έως 24/09/2018
(7 ΜΗΝΕΣ).

Οι κυρίες Κατερίνα Λιάπη και Κωνσταντίνα Βασιλείου, μιλούν για το πρόγραμμα της παιδικής ψυχαγωγίας της 10ης Γιορτής Φιστικιού.


"Στη φετινή μεγάλη γιορτή της Αίγινας η παιδική ψυχαγωγία ταξιδεύει στην Αρχαία Ελλάδα, στην Ελληνική μυθολογία και όχι μόνο. Σκοπός μας είναι η γνώση να γίνει παιχνίδι και το παιχνίδι αν γίνει ταξίδι". Με αυτό το κείμενο ξεκινά το καλαίσθητο έντυπο, στο οποίο παρουσιάζεται αναλυτικά το πρόγραμμα της παιδικής ψυχαγωγίας της 10ης Γιορτής Φιστικιού Αίγινας.

Για το πρόγραμμα μίλησαν σήμερα στο ραδιόφωνο του Aegina Portal και στη Μαρία Μαλτέζου οι υπεύθυνες της παιδικής ψυχαγωγίας κυρίες Κατερίνα Λιάπη και Κωνσταντίνα Βασιλείου.

Ανυπέρβλητα τα προβλήματα της κυκλοφορίας στο κέντρο της Αίγινας. Σε αδιέξοδο πεζοί και οδηγοί. Δηλώσεις κ. Δημήτρη Μούρτζη.


Ανυπέρβλητα συνεχίζουν να είναι τα προβλήματα της κυκλοφορίας στο κέντρο της Αίγινας, με αποτέλεσμα καθημερινά, να βρίσκονται σε αδιέξοδο πεζοί και οδηγοί. Ωστόσο, ένα γεγονός σήμερα το πρωί, από τα πολλά συμβαίνουν καθημερινά στους δρόμους της Αίγινας, έδωσε την αφορμή για ένα ακόμη ρεπορτάζ στο μεγάλο αυτό ζήτημα. Πιο συγκεκριμένα, σήμερα το πρωί μία γυναίκα η οποία βρίσκονταν σε κατάσταση μεγάλου εκνευρισμού, καθώς για πολύ ώρα προσπαθούσε να βρει θέση parking ώστε να αγοράσει από φάρμακα για ένα άρρωστο παιδί. Πρότεινε στο Aegina Portal να ζητήσουμε από τον δήμαρχο της Αίγινα να ακολουθήσει το ακολουθήσει το Aegina Portal ως συνοδηγός στο αυτοκίνητο και να προσπαθήσει να αγοράσει κάτι από το κέντρο της Αίγινας.

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal. Τηλεφωνική επικοινωνία με τον δήμαρχο κ. Δημήτρη Μούτζη.Η Μαρία Μαλτέζου από την ραδιοφωνική της εκπομπή, επικοινώνησε με τον δήμαρχο κύριο Δημήτρη Μούρτζη και του παρέθεσε τα σημαντικά κυκλοφοριακά προβλήματα στην καθημερινότητα και την έλλειψη τροχονόμευσης. Ο κύριος Μούρτζης παραδέχθηκε το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει και είπε ανάμεσα σε άλλα ότι: "Είναι γεγονός ότι ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίσουμε διαχρονικά στο νησί, είναι και αυτό το θέμα των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων. Είναι ένα μεγάλο πρόβλημα λόγω της εγγύτητας, της επισκεψημότητας που έχουμε στο νησί, δημιουργείται τεράστιο πρόβλημα. Συνωστίζονται αυτοκίνητα μέσα στην παραλία, ένα θέμα που έχει απασχολήσει τις εκάστοτε δημοτικές αρχές, αλλά και τη δική μας και με αφορμή την έγκριση της μελέτης του περιφερειακού δρόμου, που πήραμε πριν από 25 ημέρες, πιστεύω ότι αυτό θα αποσυμφορήσει το κεντρικό λιμάνι κι αυτά τα προβλήματα που δημιουργούνται στην καθημερινότητα, γιατί είναι επί καθημερινής βάσεως, αυτός ο συνωστισμός μέσα στο κέντρο της Αίγινας και η ιδιαιτερότητα που έχει το λιμάνι μας, πιστεύω ότι θα εκλείψουν, αλλά κι εμείς ως δημοτική αρχή, έχουμε εισάγει δύο φορές το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο: το θέμα των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων και των πεζοδρομήσεων, αλλά και των κοινόχρηστων χώρων. Είναι ένα θέμα το οποίο μας απασχολεί. Βεβαίως όλοι μας είμαστε υποχρεωμένοι να το τελειώσουμε αυτό το θέμα εντός του έτους, διότι η κατάσταση επειδή θα συνεχιστεί".

Ο κύριος Μούρτζης είπε πως πιστεύει ότι η επισκεψημότητα της Αίγινας θα αυξηθεί του χρόνου και πως για αυτό το λόγο θα πρέπει να δοθούν άμεσα λύσεις.

Τέλος, για το θέμα της αστυνόμευσης και της τροχονόμευσης είπε: "Εγώ δεν θέλω να ρίξω ευθύνες ούτε στο Αστυνομικό Τμήμα, ούτε σε κάποια άλλη υπηρεσία ελέγχου. Εγώ θα πω ότι αυτό είναι το έλλειμμα της πολιτείας γιατί εμείς τα έγγραφα που έχουμε στείλει προς όλους τους φορείς, προς τα υπουργεία παντού, είναι ότι χρειαζόμαστε ενίσχυση στην αστυνόμευση. Δεν μπορεί ένα νησί των 16.000 κατοίκων να γίνεται 106.000 και να μένουν οι ίδιοι αστυνομικοί μέσα. Έχει έλλειψη αυτή τη στιγμή το Αστυνομικό Τμήμα, γιατί επί καθημερινής βάσεως συζητάμε (τώρα σε λίγο θα είναι ο διοικητής εδώ για άλλο θέμα) όταν στερείται 20 άτομα, 20 άτομα στερείται το Αστυνομικό Τμήμα, τι απαιτήσεις να έχω εγώ και τι απαιτήσεις να έχει ο πολίτης. Για αυτό το λόγο περιοριζόμαστε στο να κάνουμε μία διαχείριση μιζέριας όλοι μαζί σε ένα θέμα υπαρκτό. Να καταλάβουν οι κύριοι μέσα, οι εκάστοτε κύριοι ότι αυτά τα νησιά που δέχονται τέτοια επισκεψημότητα πρέπει απαραιτήτως να έχουν και το ανάλογο προσωπικό. Τι απαιτήσεις να έχω εγώ; όταν μου λένε δεν έχουμε προσωπικό κύριοι δήμαρχε".

Η Μαρία Μαλτέζου συγκέντρωσε και παραθέτει ένα προς ένα τα υπαρκτά προβλήματα στην καθημερινότητα κατοίκων και παραθεριστών, όπως έχουν καταγραφεί επανειλημμένα μέσα από το ρεπορτάζ:
 • Ο πεζός διαμαρτύρεται γιατί δεν μπορεί περπατήσει από την κυκλοφορία των οχημάτων στο κέντρο της πόλης.
 • Ο πεζός διαμαρτύρεται γιατί δεν μπορεί να περπατήσει στο πεζοδρόμιο από τα παρκαρισμένα μηχανάκια , τα εμπορεύματα, τις γλάστρες, τα σταντ και σε κάποια πεζοδρόμια καρέκλες και τραπέζια.
 • Ο καταστηματάρχης διαμαρτύρεται γιατί για να προστατεύσει την είσοδο στο κατάστημά του, από αυτούς που θέλουν να παρκάρουν μπροστά από την επιχείρησή του, αναγκάζεται να χρησιμοποιήσει όλα τα παραπάνω "εμπόδια".
 • Γονείς με καροτσάκια, ΑμεΑ, ή οι ηλικιωμένοι αδυνατούν να κάνουν έστω ένα μέτρο με ασφάλεια.
 • Οι επισκέπτες οδηγοί "χάνονται" λόγω έλλειψης σήμανσης, αυτό έχει πολλές φορές ως αποτέλεσμα να κατευθύνονται ανάποδα σε κεντρικούς μονόδρομους μεγάλης κυκλοφορίας.
 • Οι οδηγοί οχημάτων αγανακτούν και πολλές φορές διαπληκτίζονται με άλλους οδηγούς και πεζούς
 • Έλλειψη χωρών στάθμευσης
 • Χώρος στάθμευσης στο Ορφανοτροφείο - Φυλακές χωρίς φωτισμό.
 • Ανεξέλεγκτα παρκαρισμένα αυτοκίνητα.
 • Έλλειψη τροχονόμου σε κεντρικά σημεία, πχ διασταύρωση Ορφανοτροφείου - Φυλακές.
 • Καποδοστρίου. Παρκαρισμένα αυτοκίνητα παντού κανένας τρόπος να διασχίσει κάνεις το δρόμο, οποιαδήποτε ώρα της ημέρας.
 • Η παραλία τις βραδυνές ώρες.

Σταμάτης Μαρμαρινός. Μία ανασκόπηση για το έργο του Δημοτικού Σταδίου Αίγινας και ο σχεδιασμός για την "επόμενη μέρα".


Τον πρόεδρο του Δημοτικού Αθλητικού Οργανισμού κύριο Σταμάτη Μαρμαρινό φιλοξένησε το ραδιόφωνο του Aegina Portal. Αν και ακόμη υπάρχουν πράγματα που πρέπει να γίνουν στο Δημοτικό Στάδιο Αίγινας, το έργο βάσει της μελέτης έχει ολοκληρωθεί κι αυτό αποτέλεσε μία ευκαιρία για τον πρόεδρο του ΔΑΟΑ να κάνει μία ανασκόπηση για όσα είχαν προηγηθεί πριν την έναρξη του έργου, όσα έγιναν κατά τη διάρκεια της κατασκευής του και να ενημερώσει για όσα πρέπει να γίνουν από εδώ και πέρα.

Ένα timeline που όπως είπε ξεκινά από τον Οκτώβριο του 2012 οπότε και κατατέθηκε ο φάκελος, που είχε συντάξει ο αείμνηστος Κυριάκος Γκαρής, στον τότε Αντιπεριφεριάρχη Νήσων κύριο Δημήτρη Κατσικάρη από τις διοικήσεις του Σ.Δ.Υ. Αίγινας και του ΟΑΚΑ. Ο πρόεδρος του ΔΑΟΑ παρουσίασε ένα προς ένα τα έγγραφα που αποτελούν το περιεχόμενο του φακέλου. Συνέχισε λέγοντας ότι το έργο εντάχθηκε στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας το 2013. Τον Φεβρουάριο του 2014 ψηφίστηκε η μελέτη του έργου από το Δημοτικό Συμβούλιο. Η παρουσία της σημερινής διοίκησης στο έργο ξεκινά από τον Σεπτέμβριο του 2014. Έκανε επίσης αναφορά στα πολλά κενά που είχε η μελέτη του έργου και είπε ότι αυτά τα είχαν επισημάνει από την αρχή.

Σημείωσε ότι η πρώτη ενέργεια ήταν να περάσουν από το Ελεγκτικό Συνέδριο την προγραμματική του έργου η οποία είχε κοπεί δύο φορές πριν. Αναφέρθηκε στην άδεια λειτουργίας του γηπέδου και στην διαδικασία που χρειάστηκε για να ολοκληρωθεί. Αναφέρθηκε, επίσης, στην κατασκευή της γκρεμισμένης περίφραξης του γηπέδου το 2015 και επισήμανε ότι ο ΔΑΟΑ έλαβε την άδεια του γηπέδου από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση το 2015. Τόνισε ότι από το 2012 έως το 2015 δεν μπορούσε να εκτελεστεί το έργο του γηπέδου, λόγω έλλειψης της άδειας.

Τον Αύγουστο του 2016 έγινε η δημοπράτηση του έργου και τον Νοέμβριο του ίδιου χρόνου υπογράφτηκε η προγραμματική σύμβαση μεταξύ της αναδόχου εταιρίας και τη Περιφέρειας. Τον ίδιο μήνα κλείνει το γήπεδο και ξεκινά η αποψίλωση του χλοοτάπητα και η μεταφορά του σε άλλα μικρά γήπεδα του νησιού. Στις 8 Φεβρουαρίου του 2017 ξεκινά το έργο και υπογραμμίζει ότι μέσα σε διάστημα δέκα ημερών, από την έναρξη των εργασιών, εντοπίστηκαν αρχαιολογικά ευρήματα. Άδεια από τη αρχαιολογία για να ξεκινήσει ξανά το έργο δίνεται στα μέσα Ιουλίου του 2017. Αυτή είναι η ημερομηνία, που θεωρεί ως ημερομηνία έναρξης του έργου ο πρόεδρος του ΔΑΟΑ.

Επίσης, ανέφερε ότι ο ΔΑΟΑ έκανε κάθε προσπάθεια, παρά τα προβλήματα, ώστε να παρεμβαίνει όπου μπορεί προκειμένου να μειώνονται οι καθυστερήσεις και τόνισε ότι ποτέ δεν υπήρξε οικονομική καθυστέρηση από την Περιφέρεια. Ευχαρίστησε τον κύριο Αντιπεριφερειάρχη Νήσων Παναγιώτη Χατζηπέρο, τον πρόεδρο της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας κύριο Χρήστος Καραμάνο και την Περιφερειάρχη κυρία Ρένα Δούρου. Συμπλήρωσε ότι ο δήμαρχος κ. Δημήτρης Μούρτζης ήταν πάντα κοντά στο έργο.

Στη συνέχεια της ανασκόπησής του παρέθεσε και κάποια κατασκευαστικά στοιχεία τα οποία προέκυψαν στην πορεία και δεν είναι ευρέως γνωστά. Για παράδειγμα, εξήγησε ότι το έργο σταματούσε στην τελευταία εξωτερική γραμμή (όχι τον διάδρομο) και με τις παρεμβάσεις του ΔΑΟΑ και την πίεση που άσκησε το έργο απέκτησε την σημερινή του μορφή, διαφορετικά όλα μετά από αυτή την γραμμή θα ήταν χώμα. Εξήγησε ότι στρώθηκαν με πίσσα επιπλέον 1.000 τετραγωνικά εκ των οποίων το 80% και με ταρτάν και τόνισε ότι στόχος ήταν να κατασκευαστεί ένα έργο πολύ καλύτερο από αυτό που περιέγραφε η μελέτη.

Για τα κενά πίσω από τα τέρματα είπε ότι θα απευθυνθούν στην Περιφέρεια για να συνταχθεί μία νέα μελέτη. Στόχος είναι να τοποθετηθεί ταρτάν. Η λύση της τοποθέτησης του παλιού χλοοτάπητα εγκαταλείφθηκε καθώς θα δημιουργούσε πολύ άσχημη εικόνα. Βέβαια η λύση του ταρτάν θα απαιτήσει μερικούς μήνες. Ο κύριος Μαρμαρινός είπε ότι η τελική τιμή του έργου ήταν 436.000 ευρώ και ότι έχουν περισσέψει χρήματα για να διατεθούν για αυτό το σκοπό.

Οι πόρτες για το κοινό ανοίγουν την Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου, ενώ για την ποδοσφαιρική ομάδα στις 27 Αυγούστου.

Η επόμενη ημέρα έχει αρκετές εργασίες που πρέπει να γίνουν όπως την τοποθέτηση προβολέων. Για αυτό το έργο εξήγησε ότι δεν αφορά την κατασκευή μεγάλων πυλώνων στα τέσσερα σημεία του γηπέδου, αλλά την τοποθέτηση προβολέων led που θα ενισχύσουν τον φωτισμό του γηπέδου.

Όσο αφορά για τους πολίτες και τους αθλητές που θα χρησιμοποιούν το γήπεδο, εξήγησε ότι για την λειτουργία του υπάρχει κανονισμός λειτουργίας ο οποίος ψηφίστηκε τόσο από τον ΔΑΟΑ, όσο και το Δημοτικό Συμβούλιο το 2016. Τόνισε ότι θα απαγορεύεται η είσοδος χωρίς αθλητική περιβολή, όπως επίσης με ποδήλατα, καρότσια κτλ. Τέλος, αναφέρθηκε στην κάρτα αθλητή που θα την συνοδεύει ιατρικό πιστοποιητικό για την καλή υγεία του αθλούμενου κτλ.