Κυκλοφόρησε η δεύτερη έκδοση του βιβλίου: "Παχεία Ράχη, ο οικισμός, η ιστορία, οι άνθρωποι, οι άγιοι".


Στο ραδιόφωνο του Aegina Portal μίλησε ο κύριος Γιώργος Μπήτρος, κάνοντας μία πρώτη παρουσίαση της δεύτερη έκδοσης του βιβλίου του "Παχεία Ράχη, ο οικισμός, η ιστορία, οι άνθρωποι, οι άγιοι", που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις "Ο κήπος της Αίγινας". Εννέα χρόνια μετά την κυκλοφορία της πρώτης έκδοσης του βιβλίου: "Παχεία Ράχη, Ο οικισμός, η ιστορία, οι άνθρωποι , οι άγιο", εκδόθηκε και κυκλοφορεί η δεύτερη και επαυξημένη έκδοση του βιβλίου καταγράφοντας το ενδιαφέρον που υπήρξε και υπάρχει από πολλούς αναγνώστες.

Στα χρόνια που μεσολάβησαν συγκεντρώθηκε επιπλέον πολύτιμο υλικό που η επεξεργασία και δημοσίευση του βελτιώνουν την προηγούμενη έκδοση. Συγχρόνως παρατηρείται τα τελευταία χρόνια ένα αυξημένο ενδιαφέρον για την "Αίγινα του βουνού" από επισκέπτες και ντόπιους κατοίκους, από συλλόγους και περιπατητές. Το ενδιαφέρον αυτό αποτυπώνεται σε καινούργιες εκδόσεις και ενδιαφέρουσες καταχωρήσεις σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα. Αναφερόμαστε πλέον στην άγνωστη μέχρι πριν μερικές δεκαετίες μεριά της Αίγινας, αυτή των παραδοσιακών οικισμών, της αγροτικής και κτηνοτροφικής ζωής, της λαογραφίας, των παλαιών τραγουδιών, των ηθών και εθίμων, των θρησκευτικών και λαϊκών πανηγυριών. Πλήθος παλαιών φωτογραφιών αλλά και σημερινών με σπάνιας ομορφιάς τοπία δημοσιεύονται στο διαδίκτυο προκαλώντας ακόμα περισσότερο ενδιαφέρον.

 Μελετώντας τα νέα στοιχεία και αξιολογώντας τις μαρτυρίες των τελευταίων κατοίκων της Παχείας Ράχης που έχουμε στη διάθεσή μας, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η Παχιοράχη είναι μια μικρογραφία της παλαιάς αγροτικής Αίγινας. Αν και δεν υπήρξε ποτέ κοινότητα, διέθετε όμως την οργάνωση, την οικονομία, την ιστορία, το δυναμισμό, τα πρόσωπα, τις δομές που την καθιστούσαν κυρίαρχη ανάμεσα στους υπόλοιπους γειτονικούς κτηνοτροφικούς οικισμούς. Μια μικρή πρωτεύουσα. Ένα μικρό κεφαλοχώρι πάνω στα βουνά. "Μια ξακουστή πόλις» όπως την αναφέρει ο Ν. Λίσβας στην πασίγνωστη "Γαρουφιάδα" του.

Στην παρούσα έκδοση φιλοξενούνται και καταχωρίζονται πολλές φωτογραφίες της Παχείας Ράχης, σημερινές και παλαιότερες που βοηθούν στη γνώση της ανθρωπογεωγραφίας της περιοχής. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να ευχαριστήσουμε την κ. Μαρία Μαλτέζου και την οικογένεια Καρακατσάνη για την ευγενική παραχώρηση πολλών οικογενειακών φωτογραφιών. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις "Ο κήπος της Αίγινας" και πωλείται αποκλειστικά στο βιβλιοπωλείο "Λυχνάρι".

Δείτε το εξώφυλλο του βιβλίου.

Η πρόεδρος της ΚΕΔΑ κυρία Καίτη Σαλπέα, για το πρόγραμμα της 10ης Γιορτής Φιστικιού Αίγινας.


Καθώς οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις έχουν ξεκινήσει και το ενδιαφέρον του κοινού κορυφώνεται για τις μεγάλες - κεντρικές εκδηλώσεις, που θα πλαισιώσουν την επετειακή 10η Γιορτή Φιστικιού Αίγινας, η πρόεδρος της ΚΕΔΑ και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής κυρία Καίτη Σαλπέα, μίλησε σήμερα στο ραδιόφωνο του Aegina Portal και την Μαρία Μαλτέζου, κάνοντας μία εκτενή παρουσίαση στις εκδηλώσεις του φεστιβάλ που κάθε χρόνο κεντρίσουν το ενδιαφέρον του κοινού.

Μία από αυτές είναι η τελετή έναρξης, που φέτος την έχει αναλάβει ο ταλαντούχος Αιγινήτης ηθοποιός και σκηνοθέτης Βαγγέλης Πιτσιλός. Αν και αρκετά από τα στοιχεία της κεντρικής εκδήλωσης παραμένουν μυστικά, η κυρία Σαλπέα εξήγησε ότι πρόκειται για μία εκδήλωση όπου κυριαρχεί το φως, τα οπτικά εφέ και η παραλία της Αίγινας, όπου θα εξελιχθεί ένα πρωτοποριακό δρώμενο.

Το πρόγραμμα, ως επετειακό, περιλαμβάνει εκδηλώσεις που επιστρέφουν στην αρχή του φεστιβάλ και στους ανθρώπους που το ξεκίνησαν, ενώ εκτός από τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του κυρίως προγράμματος, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι προφεστιβαλικές όπως η συναυλία του Γιώργου Χατζηνάσιου στις 1 Σεπτεμβρίου, ενώ νωρίτερα στις 26 Αυγούστου συναυλία με την κ. Κλεονίκη Δεμίρη με παραδοσιακά τραγούδια και "αρώματα" από την Μεσόγειο και την Νότια Αμερική, με το συγκρότημα Kulamacus The Band στο λιμάνι της Πέρδικας στις 8 Σεπτεμβρίου, την Εστουδιαντίνα της Αίγινας στις 9 Σεπτεμβρίου στην Παλαιά Προβλήτα και συναυλία αφιερωμένη στον Μάνο Λοΐζο από τους μαθητές των Δημοτικών Σχολείων: Αγίων Ασωμάτων, Βαθέος, Κυψέλης στον ίδιο χώρο την Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου.

Το φεστιβάλ περιλαμβάνει πολλές ακόμη κεντρικές συναυλίες όπως αυτή της Νάσιας Κονιτοπούλου στην έναρξη στις 14 Σεπτεμβρίου και του Κώστα Χατζή το βράδυ του Σαββάτου 15 Σεπτεμβρίου, αλλά και για πιο ροκ ακούσματα με το συγκρότημα The Good Fella's Band την πρώτη ημέρα του φεστιβάλ.

Ο ηθοποιός Γιώργος Καπουτζίδης παρουσιάζει δύο εκδηλώσεις του φεστιβάλ. Μία κεντρική την βραδιά του Σαββάτου 16 και την τελετή λήξης στις 17 Σεπτεμβρίου. Σημαντική και φέτος η παρουσία της Λέσχης Αρχιζαχαροπλαστών Ελλάδος που παρουσιάζουν διαγωνισμό μαγειρικής με θέμα: "Σιροπιαστά με Φιστίκι Αιγίνης" και μία ακόμη με θέμα: "Το Φιστίκι στα γλυκά του".

Η παιδική ψυχαγωγία έχει κεντρικό ρόλο στο φεστιβάλ με πολλές δράσεις, παιχνίδια, αθλήματα ακόμη και παιδική γαστρονομία.

Βέβαια, όπως σημαντική θέση στο φεστιβάλ θα έχει η "Διαδρομή των καλλιτεχνών", αλλά και η γενικότερη συμμετοχή πολλών μεγάλων καλλιτεχνών. Το 10ο Φεστιβάλ δίνει μεγάλη έμφαση στη αρχιτεκτονική του νησιού οργανώνοντας σημαντικές εκδηλώσεις, στην λαογραφία με εδικό πρόγραμμα και ανακαλύπτει υπέροχους ξεχασμένους οικισμούς με τον Νεκτάριο Κουκούλη και τις βόλτες που διοργανώνει.

Το κοινό του φεστιβάλ μπορεί να απολαύσει σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος εκθέσεις με έργα της Ειρήνης Βουρλούμη, της Κατερίνας Γιάννακα, της Έλλης Διονυσίου, της Κυριακής Χριστακοπούλου, αλλά και του Σταύρου Ιωάννου, του Νεκτάριου Κοντοβράκη, του Παύλου Σάμιου, του Αλέκου Σπανούδη, του Νεκτάριου Αποσπόρη, του Δημήτρη Πικιώνη, του Παναγιώτη Μαρίνη και του Α. Ασπράκη. Μία από τις εκθέσεις είναι τιμητική για τους: Νικολάου, Καπράλο και Μόραλη.

Τα παραπάνω είναι μερικά μόνο από αυτά που θα απολαύσει φέτος το κοινό του φεστιβάλ, αναλυτικά το πρόγραμμα μπορείτε να το δείτε εδώ.

Στις 18 Αυγούστου η ετήσια συγκέντρωση τροφίμων, από το Ίδρυμα της Τράπεζας Τροφίμων και τον Σύλλογο Αίγινας Εθελοντής.


Για μία ακόμη χρονιά, είναι η πέμπτη, το Ίδρυμα Τράπεζα Τροφίμων για την Καταπολέμηση της Πείνας και ο Σύλλογος "Αίγινα Εθελοντής", θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 18 Αυγούστου, την εθελοντική δράση για τη συγκέντρωση τροφίμων σε super markets της Αίγινας. Τα σημεία στα οποία θα γίνει η εθελοντική δράση είναι τα ακόλουθα:

  • Στο Κρητικό στην οδό Καποδιστρίου
  • Στον Κρητικό στις Πολλές Ελιές
  • Στην Κυψέλη στο EXPRESS
  • Στο οπωροπωλείο του Δ. Λαμπαδάριου (Ντελούκας) στην οδό Αφαίας
Για τη σημαντική αυτή δράση μίλησε στο ραδιόφωνο του Aegina Portal, εκ μέρους του συλλόγου ο κ. Λουκάς Μαρτίκας. Η δράση αυτή είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς συγκεντρώνεται ένα μεγάλο μέρος της ποσότητας τροφίμων που χρειάζεται στο σύλλογος, για να ενισχύσει τις 160 οικογένειες του νησιού που στηρίζει κάθε μήνα. Οι εθελοντές θα βρίσκονται από νωρίς το πρωί στις εισόδους των καταστημάτων και θα βρίσκοτναι μέχρι το απόγευμα, κατά τις ώρες λειτουργίας τους.

Εκτός από την συγκεκριμένη δράση, ο κ. Λουκάς Μερτίκας αναφέρθηκε στις ανάγκες του συλλόγου σε λάδι, καθώς χρειάζεται 160 λίτρα λάδι τον μήνα και οι ανάγκες του σχεδόν φτάνουν τους δύο τόνους το χρόνο.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης αναφέρθηκε σε ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της δράσης του συλλόγου, αφού ο "Αίγινα Εθελοντής" καλύπτει τις ανάγκες 120 παιδιών όλων των ηλικιών. Μάλιστα στις αρχές Σεπτεμβρίου θα "τρέξει" μία δράση στα βιβλιοπωλεία του νησιού για την προμήθεια σχολικών ειδών που θα διατεθούν για τις ανάγκες αυτών των παιδιών.

Η Ντόρα Μπακοπουλού για το 13ο Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Αίγινας. Ξεκινά αύριο Τετάρτη.


Την καλλιτεχνική διευθύντρια του 13ου Διεθνούς Μουσικού Φεστιβάλ Αίγινας Ντόρα Μπακοπούλου, φιλοξένησε σήμερα το ραδιόφωνο του Aegina Portal, καθώς το φεστιβάλ ξεκινά το πρόγραμμά του αύριο Τετάρτη 8 Αυγούστου.

Η Ντόρα Μπακοπούλου στο ξεκίνημα του φεστιβάλ θα ερμηνεύσει μαζί με την υψίφωνο Ευδοκία Μωϋσίδου μία άρια του Μπαχ από τα "Κατά Ματθαίον Πάθη". Είναι μια αναφορά σε όλα αυτά τα τραγικά που έγιναν στην Ανατολική Αττική, στον πόνο των ανθρώπων και τις ψυχές που χάθηκαν. "Είναι πολύ φυσικό να αναφερθούμε σε αυτό το γεγονός. Οι άνθρωποι πλήρωσαν με την ζωή τους αυτή την φονική πυρκαγιά και γι' αυτό θα αφιερώσουμε στα θύματα το "Ελέησόν με Κύριε. Η καρδιά μου και τα μάτια μου κλαίνε πικρά".

Μια αναφορά που θα κρατήσει για πέντε λεπτά εξηγεί η Ντόρα Μπακοπούλου, "Μία τιμή προς αυτούς τους ανθρώπους που έφυγαν έτσι άσχημα". Άλλωστε το φεστιβάλ και προσωπικά η καλλιτεχνική διευθύντριά του, δεν έχασε ποτέ την ικανότητά της όλα αυτά τα χρόνια, να συμπορεύεται με την κοινωνία, να την αφουγκράζεται. Αυτό το χαρακτηριστικό του φεστιβάλ, του έδινε πάντα μεγάλη ώθηση και δύναμη ακόμη και στις πολύ δύσκολες στιγμές.

"Έτσι θα κάνουμε κι αυτό το φεστιβάλ φέτος" λέει, "σαν μια ευεργετική πνοή για όλα τα θέματα που ταλανίζουν την κοινωνία μας και ειδικά αυτή την φοβερή συμφορά που ζήσαμε όλοι μας. Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην το έχει πίσω στο μυαλό του αυτό που συνέβη. Εγώ τουλάχιστον έχω πάρα πολύ ευαισθητοποιηθεί και νομίζω όλος ο κόσμος", συμπληρώνει η Ντόρα Μπακοπούλου.


Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal. Τηλεφωνική επικοινωνία με την καλλιτεχνική διευθύντρια του Διεθνούς Μουσικού Φεστιβάλ Αίγινας

Το Φεστιβάλ φέτος γίνεται 13 χρονών, δυναμικό και πάντα «νέο» τροφοδοτημένο από την ακούραστη θέληση και προσφορά της ιδρύτριας και Καλλιτεχνικής του Διευθύντριας Ντόρας Μπακοπούλου, το Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Αίγινας θα φωτίσει και πάλι το Αιγινίτικο καλοκαίρι. Διοργανώνεται από την Τετάρτη 8 έως το Σάββατο 25 Αυγούστου 2018 με την υποστήριξη των Φίλων του Φεστιβάλ, αλλά και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του ΕΟΤ και ιδιωτών χορηγών.

Δεκατρία χρόνια, τώρα, το Φεστιβάλ, διατηρεί αναλλοίωτο το στίγμα της υψηλής ποιότητάς του, υποστηρίζει σταθερά νέους αλλά και καταξιωμένους Έλληνες καλλιτέχνες, γνωρίζει στο κοινό ξένους ερμηνευτές, συνθέτει «προκλητικές» μουσικές βραδιές με έργα μουσικής δωματίου, τζαζ και έντεχνα τραγούδια από την Ελλάδα αλλά και όλο τον κόσμο. Έχει φιλοξενήσει πάνω από 85 Μουσικές Βραδιές με περισσότερους από 450 ερμηνευτές, δημιουργώντας τη δική του παράδοση και διαδρομή.

Οι 8 συναυλίες του, καλύπτουν ένα μεγάλο φάσμα της μουσικής και θα δοθούν και πάλι στους χώρους που «ανακάλυψε» και καθιέρωσε το Φεστιβάλ,  στη μαγική Παραλία της Αύρας δίπλα στο κύμα, στην ατμοσφαιρική Αυλή του Ναού του Σωτήρος, και στο «ζεστό» Μικρό Θέατρο Ιάσονα Μολφέση, στην  Παχειά Ράχη,  πάντα με χαμηλό εισιτήριο και προσφορές για τους νέους.


Τετάρτη 08.08  (Αυλή Ναού του Σωτήρος)

Alekos Vretos project
"Στον αστερισμό της μεσογειακής jazz"

Ο Αλέκος Βρέτος αναμιγνύει την  jazz, την αραβική,
τη λάτιν και την ελληνική μουσική σ’ ένα αριστοτεχνικό κοκτέιλ ήχων από παραδοσιακά και μοντέρνα όργανα, όπως το ούτι, το νάι, το πιάνο, αλλά και τα ντραμς.

Παρασκευή 10.08   (Αυλή Ναού του Σωτήρος)
"An die Musik" - Στη Μουσική
Schubert:  An die Musik, μεταγραφή για τσέλο και πιάνο
Brahms:    Sonata nr.2 in F major, για τσέλο και πιάνο
Schubert:  Trio op. 100, in Eb major
To εμβληματικό έργο, σημείο αναφοράς στη ζωή του Schubert και σε όλη τη μετέπειτα μουσική.

Ντόρα Μπακοπούλου (πιάνο)
Akane Sakai (πιάνο)
Χριστόφορος Μιρόζνικοφ (βιολοντσέλο)
Γιώργος Καρτελιάς (βιολί)


Κυριακή 12.08  (Αυλή Ναού του Σωτήρος)
"Οι καλλιτέχνες του αύριο"

Scarlatti: Τρεις σονάτες για πιάνο:  F minor K.466, D minor K.1, G major K.13
Grieg: Σονάτα για βιολί και πιάνο σε Σολ μείζονα, Op. 13
I.  Lento doloroso - Allegro vivace
II. Allegretto tranquillo
III. Allegro animato
Lalo: Spanish symphony- Allegro moderato, γιαβιολί
Mozart/Kreisler:  Rondo from "Haffner serenade", γιαβιολί
M. Hadjidakis:  από την "Ιονική Σουΐτα" έργο αρ. 4, για πιάνο
Ravel :Miroirs, για πιάνο:
Oiseaux Tristes
Albοrada des gracioso
Lalo: Spanish symphony- intermezzo, γιαβιολί 
Kreisler: Tambourin Chinois, για βιολί και πιάνο
                                                        
Αναστασία Δημητρίου (βιολί)
Στέλιος Μαστρογιάννης (βιολί)
Sebastian Salvaterra (πιάνο)

Πέμπτη 16.08 (Θέατρο Ιάσονα Μολφέση, Παχειοράχη)
"Η Κυβέλη επιστρέφει στην Παχειά Ράχη,
με τραγούδια απ΄  όλο τον κόσμο"
Κυβέλη Καστοριάδη (φωνή)
Στέφανος Τσαπής (πιάνο)

Kυριακή 19.08 (Αυλή Ναού του Σωτήρος)
"Τα πιο λαμπερά αστέρια"
Κουαρτέτο "Σελήνη"
L.van Beethoven – Κουαρτέτο αρ. 3, op. 18
W. A. Mozart – Κουαρτέτο με πιάνο αρ. 1
A. Dvorak – Κουιντέτο με πιάνο αρ. 2, op. 81

Nadia Kalmykova (Ρωσία) βιολί
Liubov Kalmykova (Ρωσία) βιολί
Loredana Apetrei (Ρουμανία) βιόλα
Λουκία Λουλάκη (Ελλάδα) βιολοντσέλο
Συμπράττει η Αλεξία Μουζά (πιάνο)

Τετάρτη 22.08  (Αυλή Ναού του Σωτήρος)
"Βλαντιβοστόκ–Παρίσι"

Chopin:   Nocturne σεΝτο# ελάσσονα op.2
Polonaise αρ.2 σεΜιbελάσσονα
Nocturne σε Σιμείζονα
Μαζούρκα σε Λαελάσσονα
Μαζούρκα σε Φαελάσσονα
Ballade nr. 4

Ντόρα Μπακοπούλου (πιάνο)

Fauré: “Εδώ κάτω”
A.Rubinstein: “Νύχτα”
Tschaikowsky:  “Κανείς,  παρά μόνο η μοναχική καρδιά...” op.6 nr.6
“Δεν ήμουν χορταράκι στο λιβάδι” op.47 nr.7
Rachmaninov:  “Το νησάκι” op.14 nr.2
Strauss:  “Zueignung”  op.10 nr.1
Puccini:  “O miobabbinocaro”
 “Quando men vo” (La Boheme)
Lehar:  “Meine Lippen, Sieküßen so heiß” (Giuditta)

Ντόρα Μπακοπούλου (πιάνο)
Ευδοκία Μωϋσίδου  (σοπράνο)

Παρασκευή 24.8  (Αυλή Ναού του Σωτήρος)
"Αφιέρωμα στη Γαλλική Μουσική, με μία εξαίρεση…"
Poulenc: Σονάτα για φλάουτο και πιάνο FP:164
Debussy: “Estampes”, για πιάνο:
I. Pagodes
II. La soirée dans Grenade
III. Jardins sous la pluie
Weber/Taffanel: Φαντασία “Der Freischutz” (Ελεύθερος Σκοπευτής)
Για φλάουτο και πιάνο

Debussy: Τρίο σε Σολ μείζονα, Andantino con moto allegro
Fauré: “Sicilienne” για φλάουτο, τσέλο και πιάνο, op.78
Saint-Saens: “Voliere” και “The Swan”, από το “Καρναβάλι των ζώων”
H.Duparc:  “L’ invitation au voyage” για φλάουτο και πιάνο
Fauré: “Apres un rêve” για τσέλο και πιάνο
Debussy:  “Il pleure dans mon coeur” για φλάουτο, τσέλο και πιάνο

Νεφέλη Μούσουρα (πιάνο)
Στάθης Καραπάνος (φλάουτο)
Γιάννος Γιοβάνος (βιολοντσέλο).

Σάββατο 25.08 (Παραλία της Αύρας)
"Ένας διάλογος για φωνή και πιάνο"
- Τραγούδια της Μεσογείου
αλλά και Λ. Πλάτωνος και Μ. Χατζιδάκι

H Σαβίνα Γιαννάτου συναντά τον πιανίστα Σπύρο Μάνεση με ένα ρεπερτόριο που συνδυάζει την παράδοση διαφόρων χωρών με την jazz, και τον αυτοσχεδιασμό.
Μια συναυλία με τραγούδια από τη Μεσόγειο και τα Βαλκάνια, Ελληνόφωνα χωριάτης κάτω Ιταλίας, Κορσική, Σικελία, Ελλάδα,  Αλβανία, τραγούδια Ισπανο-εβραϊκά και Αραβικά, αλλά και με τραγούδια της Λένας Πλάτωνος, και του Μάνου Χατζιδάκι.


Σαβίνα Γιαννάτου (φωνή)
Σπύρος Μάνεσης (πιάνο)

"Ξαφνικά η ζωή σου μηδενίζεται μέσα σε λίγες ώρες". Ο Γιώργος Πέππας και ο Ανδρέας Κοκόλης μιλούν για αυτά που είδαν και έζησαν από την εθελοντική τους δράση.


"Ξαφνικά η ζωή σου μηδενίζεται μέσα σε λίγες ώρες": λέει ο Ανδρέας Κοκόλης, μιλώντας για αυτά που είδε και βίωσε κατά τη διάρκεια της αποστολής. Οι δύο νέοι ολοκλήρωσαν την εθελοντική τους πρωτοβουλία και με σεμνότητα θέλησαν να ευχαριστήσουν όλους όσους βοήθησαν σε αυτή τη δράση που ολοκληρώθηκε με επιτυχία και να μιλήσουν για αυτά που είδαν εκεί, αυτά που βίωσαν από την επαφή τους με τους ανθρώπους.

Η ανταπόκριση στο κάλεσμα που έκαναν ξεπέρασε κάθε προσδοκία, εκπλήττοντας και τους ίδιους.  Δηλώνουν, επίσης, έτοιμοι να προσφέρουν ξανά και να προστρέξουν όποτε παραστεί ανάγκη.

Ο κ. Χρήστος Κλώνος για τις ράμπες πρόσβασης στη θάλασσα και τις θέσεις parking των ΑΜΕΑ.


Η ιστορία του Χρήστου Κλώνου και τον προσπαθειών που καταβάλει επί σειρά ετών για τον γιό του Παντελή δεν χρειάζεται συστάσεις. Οι προσπάθειες του χαρακτηρίζονται από την επιμονή, προκειμένου ο γιος του και όλα τα ΑΜΕΑ να μπορούν να απολαύσουν καθημερινά πράγματα, όπως ένα μπάνιο στη θάλασσα ή μια βόλτα στο λιμάνι και την παραλία χωρίς εμπόδια. Ο κύριος Κλώνος προσπαθώντας να βρει μία άκρη σχετικά με τα θέματα του αιγιαλού, την πρόσβαση και το κολύμπι των ΑΜΕΑ, καταλήγει στην Κτηματική Υπηρεσία, όπου υποβάλει αίτηση για να ενημερωθεί στις 19/5/2017. Η απάντηση που έλαβε από την Κτηματική ήταν ότι είναι δυνατή η τοποθέτηση από τον δήμο, μέσων εξυπηρέτησης ΑΜΕΑ, με τουλάχιστον μία θέση ανά δημοτική κοινότητα, από τους παραχωρηθέντες κοινόχρηστους χώρους, αιγιαλούς παραλίες κτλ, καθώς και όπου υφίστανται λουτρικές εγκαταστάσεις της προηγούμενης παραγράφου. Οι δήμοι υποχρεούνται επίσης να προβούν στην τοποθέτηση ενός διαδρόμου κάθετα προς την ακτογραμμή, ο οποίος θα επιτρέπει την είσοδο στην ακτογραμμή των χρηστών αναπηρικών αμαξιδίων.

Ο κύριος Κλώνος σημειώνει ότι βάσει αυτής της απάντησης της Κτηματικής, ο δήμος είναι υποχρεωμένος να κάνει μία τέτοια κατασκευή ανά δημοτική κοινότητα. Στη συνέχεια κάνει αίτηση στο δήμο στις 2/8/2017 και μαζί επισυνάπτει το ΦΕΚ της Κτηματικής, δηλαδή σχεδόν ένα χρόνο πριν. "Κατάλαβα ότι δεν μπορούσε να γίνει ούτε τον Αύγουστο, ούτε το χειμώνα, αλλά αυτή η αίτηση εκκρεμεί. Άσε που απάντηση δεν υπάρχει", λέει και όπως εξηγεί το καλοκαίρι ήρθε ξανά και βρίσκεται πάλι στο ίδιο σημείο, δηλαδή χωρίς πρόσβαση στην παραλία. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει σημειώσουμε, ότι το καθημερινό μπάνιο στη θάλασσα, για την αποκατάσταση της υγείας του γιου του, δεν γίνεται για λόγους αναψυχής (όπως άλλωστε δικαιούται κάθε άνθρωπος) αλλά για λόγους θεραπείας, καθώς πρέπει να έχει τη δυνατότητα να περπατά με γυμνά πέλματα πάνω στην άμμο.

Καθώς δεν έλαβε κάποια απάντηση απευθύνθηκε στο Συνήγορο του Πολίτη, ο οποίος εγκαλεί τον δήμο της Αίγινας 4 Ιουνίου 2018, επισυνάπτοντας, όπως εξηγεί ο κύριος Κλώνος, το ίδιο ΦΕΚ. Για το θέμα έχει μιλήσει με τους δημοτικούς συμβούλους όλων των παρατάξεων, εξηγώντας τους το ζήτημα. Μάλιστα πρόσφατα είχε στείλει και μία επιστολή διαμαρτυρίας στο δημοτικό συμβούλιο, στην οποία περιελάμβανε τους αριθμούς των πρωτοκόλλων από όλες τις αιτήσεις που έχει κάνει".

"Αυτό που με ενοχλεί είναι ότι δεν μου απαντάνε, δηλαδή εγώ αυτό το θεωρώ σαν να με αγνοούν". Σε επόμενη ερώτηση για το τι προτίθεται να κάνει εάν δεν λάβει απάντηση, είπε ότι όλες οι αιτήσεις του είναι επίσημες με πρωτόκολλο και αναφέρει απόφαση του Συνηγόρου του Πολίτη, που τονίζει ότι θα έπρεπε να έχει λάβει απάντηση μέσα σε πενήντα ημέρες.

Περνώντας στο άλλο θέμα, για τις θέσεις parking, εξηγεί τον αγώνα που έχει δώσει για τις θέσεις απέναντι από την Παναγίτσα, λέγοντας μία προσωπική ιστορία. Τρία χρόνια πριν θέλοντας να κατέβει με το παιδί του να παρακολουθήσει το φεστιβάλ στην παραλία, άφησε το αυτοκίνητό του στην περιοχή του "Μιράντα". Έπιασε όμως βροχή. "Φαντάσου τώρα, τι ομπρέλα, τι καροτσάκι", λέει με πόνο.

Έκανε μία καινούργια αίτηση για θέσεις parking ΑΜΕΑ σε όλες τις δημοτικές κοινότητες της Αίγινας. Η αίτηση κατατέθηκε στον αντιδήμαρχο κύριο Παναγιώτη Μαρμαρινό. Εκείνος προώθησε το θέμα στις δημοτικές κοινότητες και ο κύριος Κλώνος έλαβε γραπτώς θετική απάντηση από τον κύριο Μανώλη Λεούση από τον Μεσαγρό για δύο θέσεις στην Αγία Μαρίνα και τον κύριο Δημήτρη Καραγιάννη στην Αίγινα στο κτίριο του Βογιατζή στην παραλία. Συμπλήρωσε επίσης, ότι αν και δεν έχει λάβει το έγγραφο, θετικές ήταν οι αποφάσεις και από τις υπόλοιπες κοινότητες.