Table Talk

Εκπομπές από το studio του ραδιοφώντου του Aegina Portal

Ο Γιώργος Μπήτρος παρουσιάζει το πρόγραμμα του 13ου Φεστιβάλ Θεάτρου Αίγινας. Δεκαέξι παραστάσεις που θα κάνουν αξέχαστες τις καλοκαιρινές βραδιές στο νησί.

1689938245738-bitros-00.jpg
Ξεκινά το Σαββάτο 22 Ιουλίου 2023, το πρόγραμμα του 13ου Φεστιβάλ Θεάτρου Αίγινας, που φέτος φιλοξενεί δεκαέξι παραστάσεις και θα πραγματοποιηθεί το διάστημα από 22 Ιουλίου έως 13 Αυγούστου 2023, στην αυλή του 2ου Δημοτικού Σχολείου, δίπλα στο ιστορικό κτήριο του Κυβερνείου. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που φιλοδοξεί να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον του θεατρόφιλου κοινού του νησιού, που τιμά το φεστιβάλ τόσα χρόνια με την παρουσία του. 


Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Γιώργος Μπήτρος, μίλησε σήμερα στο ραδιόφωνο του Aegina Portal, παρουσιάζοντας τις παραστάσεις του προγράμματος και τους συντελεστές τους. 

Στις παραστάσεις του 13ου Φεστιβάλ Θεάτρου θα εμφανιστούν πολλοί, αξιόλογοι και αγαπημένοι ηθοποιοί του ελληνικού θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης, όπως ο Γιώργος Κωνσταντίνου, ο οποίος έρχεται για δεύτερη φορά  στο Φεστιβάλ της Αίγινας,  οι ηθοποιοί Χριστίνα Αλεξανιάν, Φωτεινή Φιλοσόφου, Νίκος Ορφανός, Γιώργος Ηλιόπουλος, Αντώνης Καλομοιράκης. Επίσης, το φεστιβάλ θα υποδεχθεί την Κατιάνα Μπαλανίκα, τον κ. Τάκη Χρυσικάκο, τον κ. Θανάση Βισκαδουράκη, τον κ. Αλέξανδρο Ρήγα. Κοντά σ' αυτούς και Αιγινήτες καλλιτέχνες όπως ο Νίκος Καλαμό, ο Βαγγέλης Πιτσιλός και η Νένα Τικοπούλου. Στις παραστάσεις του Φεστιβάλ περιλαμβάνονται και τρεις παιδικές παραστάσεις.

Το φεστιβάλ διοργανώνεται από την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Αίγινας και υποστηρίζεται από ομάδα εθελοντών. Στη διοργάνωση συνδράμει η Περιφέρεια Αττικής με την χορηγία δύο θεατρικών παραστάσεων. Την αφίσα του 13ου Φεστιβάλ Θεάτρου Αίγινας φιλοτέχνησε ο αιγινήτης εικαστικός Ηλίας Kαπάνταης. Αντίστοιχα και τα προηγούμενα χρόνια οι αφίσες του φεστιβάλ φιλοξενούσαν έργα του Νεκτάριου Αποσπόρη, του Νίκου Καπάνταη, του Φραγκίσκου Κάππου, αλλά και του Γιάννη Μετζικώφ.

Οργανωτική Επιτροπή Φεστιβάλ: Μπήτρος Γεώργιος, Σελίνα Ζησιμάτου , Μαρία Θεοδωράκου , Άρτεμις Λαβούτα, Σοφία Πρωτονοταρίου, Μαίρη Σταυρίδου, Αγγελική Στουραΐτη, Νένα Τρικοπούλου, Μάρθα Χαρτοφύλακα και Παναγιώτης Χελιώτης.

Η ώρα έναρξης παραστάσεων είναι στις 21.15.

Προπώληση εισιτηρίων: "Κέντρο Τύπου" και "Λυχνάρι deco". Οι τιμές των εισιτηρίων καθορίζονται από τους ίδιους τους θιάσους.

Μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ.

Φιλανθρωπικός αγώνας volley του Σαρωνικού για την οικονομική ενίσχυση της Αναστασίας.

1683463495836-stavros-ropaitis.jpg

Την Κυριακή 14 Μαΐου 2023, στις 12 το μεσημέρι, στο κλειστό γήπεδο volley του ΕΠΑΛ, οι αθλήτριες, η διοίκηση του τμήματος volley του Σαρωνικού και όσοι αγαπούν την ομάδα, ενώνουν τις δυνάμεις τους σε έναν φιλανθρωπικό αγώνα για την οικονομική ενίσχυση της Αναστασίας Κρούσσου, παλιάς αθλήτριας της ομάδας. 


Ο ενθουσιασμός γι' αυτή τη διοργάνωση είναι έκδηλος στους κόλπους της ομάδας volley του Σαρωνικού και όσους βρίσκονται κοντά σ' αυτή. Οι ετοιμασίες έχουν ξεκινήσει μέρες πριν και την Κυριακή 14 Μαΐου, στις 12 το μεσημέρι, η αγωνιστική ομάδα της κατηγορίας Κ16 θα φιλοξενήσει στο κλειστό του ΕΠΑΛ,  το τμήμα των ενηλίκων που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία τρία χρόνια.

Η ομάδα volley του Σαρωνικού καλεί τους φιλάθλους του νησιού να παρακολουθήσουν τον αγώνα και να προφέρουν για το σκοπό του, όποιο ποσό επιθυμούν στο κουτί που θα βρίσκεται εκεί. 

Για τον ιδιαίτερο αυτό αγώνα και για τους λόγους που οδήγησαν στην διοργάνωσή του, μίλησε σήμερα στο ραδιόφωνο ο Σταύρος Ρωπαΐτης, όχι ως υπεύθυνος των αθλητικών του Aegina Portal, αλλά με την ιδιότητά του ως υπευθύνου των αγωνιστικών τμημάτων volley του Σαρωνικού.

"40 χρόνια στην τοπική δημοσιογραφία". Ο Μιχάλης Μουτσάτσος μιλάει για το νέο του βιβλίο και τη δημοσιογραφία στην Αίγινα εκείνης της περιόδου.

mixalis-moutsatos-00.jpg
"40 χρόνια στην τοπική δημοσιογραφία" είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου του Μιχάλη Μουτσάτσου. Πρόκειται για μία συλλογή από άρθρα που είχε γράψει ο ίδιος σε τοπικές εφημερίδες της Αίγινας, από την μεταπολίτευση, μέχρι την εποχή των free press. Η θεματογραφία μοιάζει ακόμη και σήμερα επίκαιρη. 


Θέματα που παρατάσσονται στο βιβλίο ως δημοσιογραφικό υλικό δεκαετιών, ακόμη δεν έχουν τελεσφορήσει: χωροταξικό, Εϋνάρδειο, Καποδιστριακό Ορφανοτροφείο, λιμάνι, Παλιαχώρα, βιολογικός, το δίκτυο ύδρευσης, η ανάπλαση της πλατείας του Μαρκέλλου, το κλειστό γήπεδο μπάσκετ και άλλα. Το βιβλίο είναι ένας πολύτιμος οδηγός μνήμης και γνώσης! 

Παρουσιάζοντας το καινούργιο του βιβλίο του στο ραδιόφωνο του Aegina Portal, ο Μιχάλης Μουτσάτσος μάς ταξίδεψε στην εποχή του, περιγράφοντας το κλίμα, τις αντιδράσεις, τα θέματα, τις προκλήσεις, τη  μεθοδολογία του και μιλώντας για τις αποκαλύψεις που έκανε στη δημοσιογραφική του πορεία, μας μετέφερε την βαρύτητα που έχει η έρευνα σε μια τέτοιου είδους διαδρομή. 

Τι θα έλεγε στην νέα γενιά των ανθρώπων, που θέλουν να ασχοληθούν με την τοπική δημοσιογραφία; "Να είναι αντικειμενικοί, να μην ανήκουν κάπου, εκτός από γενικές, ας πούμε, πεποιθήσεις. Να την πω την λέξη τώρα, να μην είναι ακόλουθοι κάποιων αρχόντων τοπικών ή πολιτικών. Να προσπαθούν να ψάχνουν, να βρίσκουν και να μην διευκολύνονται με «το είπε αυτός και είναι εντάξει»".

Το βιβλίο "40 χρόνια στην τοπική δημοσιογραφία" μπορείτε να το βρείτε στο βιβλιοπωλείο "Λυχνάρι".

Ο ιατρός Σωκράτης Δούκας μιλά για την αποστολή στους σεισμούς της Τουρκίας και απαντά σε θέματα που αφορούν την πολιτική προστασία στην Αίγινα.

IMG_20230331_151844-sokratis-doukas.jpg

Τον ιατρό κ. Σωκράτη Δούκα φιλοξένησε το ραδιόφωνο του Aegina Portal, σε μία συζήτηση με φόντο τη συμμετοχή του ως επικεφαλής του Ειδικού Τμήματος Ιατρικής Καταστροφών του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΤΙΚ - ΕΚΑΒ) στους σεισμούς της Τουρκίας, στις αρχές Φεβρουαρίου. Ο κ. Δούκας μίλησε για όσα βίωσε και έμειναν χαραγμένα στη μνήμη του, τον σχεδιασμό, τα πρωτόκολλα και αρκετά αθέατα σημεία, που σε μία τέτοια αποστολή αναδεικνύεται η κρισιμότητά τους.  


Η συζήτηση επεκτάθηκε και σε ζητήματα της Πολιτικής Προστασίας της Αίγινας, καθώς ο ίδιος είναι εκλεγμένο μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου στο Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας, με συστηματική και πολυποίκιλη δράση σ' αυτόν τον τομέα. 

Σημειώνεται ότι η συμμετοχή του Σωκράτη Δούκα στην αποστολή της Τουρκίας, έγινε αντικείμενο επαίνων και συγχαρητηρίων, από τους συναδέλφους του στο Δημοτικό Συμβούλιο. 

Από τη συζήτηση δεν θα μπορούσε να παραληφθεί η επιστολή της ανεξαρτητοποίησής του, από την παράταξή του στο Δημοτικό Συμβούλιο, που λόγω συγκυρίας έγινε γνωστή την ίδια περίοδο.

Ο κ. Γιώργος Καλόφωνος για τις εξελίξεις στο Εϋνάρδειο και στο Καποδιστριακό Ορφανοτροφείο, στο πλαίσιο του κτηριακού ζητήματος της βιβλιοθήκης.

IMG_20230203_125008-giorgos-kalofonos.jpg

Τον πρόεδρο του Εφορευτικού Συμβουλίου της Καποδιστριακής Δημόσιας Βιβλιοθήκης Αίγινας, κ. Γιώργο Καλόφωνο, φιλοξένησε την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2023 το ραδιόφωνο του Aegina Portal.

Με αφορμή το πρόσφατο δημοσίευμα για τα μέτρα προστασίας, που θα λάβει το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, έγινε μία εκτενής ενημέρωση για το ιστορικό κτήριο του Εϋνάρδειου και του Καποδιστριακού Ορφανοτροφείου, στο πλαίσιο του κτηριακού ζητήματος της βιβλιοθήκης.

Η συζήτηση διήρκησε περισσότερο από 40 λεπτά και σ' αυτήν παρουσιάζεται όλη η διαδρομή για την αναστήλωση του Εϋνάρδειου, καθώς και ο ρόλος του Καποδιστριακού Ορφανοτροφείου σ' αυτή την προσπάθεια.

Η κ. Μάρω Ευαγγελίδου παρουσιάζει την περίληψη της τεχνικής έκθεσης της ΕΛΛΕΤ, για τα Οχυρά της Πέρδικας. Η πρόταση για την εκπόνηση Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου.

IMG_20230117_122356-maro-evaggelidou.jpg

Την κ. Μάρω Ευαγγελίδου, Αρχιτέκτονα - Πολεοδόμο / Χωροτάκτη, πρόεδρο του Συμβουλίου Θεσμικού Πλαισίου της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος & Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ), φιλοξένησε το ραδιόφωνο του Aegina Portal, την Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2023. Η εκπομπή είχε ως θέμα τα Οχυρά της Πέρδικας, στο πλαίσιο της πρότασης της ΕΛΛΕΤ, για τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό και τη διαχείριση της περιοχής των Ναυτικών Οχηρών της Πέρδικας στην Αίγινα και πιο συγκεκριμένα την περίληψη της Τεχνικής Έκθεσης, που έχει συντάξει το Συμβούλιο Θεσμικού Πλαισίου της ΕΛΛΕΤ. 
 


Αυτή η έκθεση παρουσιάστηκε στην Επιτροπή για τα Οχυρά της Πέρδικας, στις 27 Σεπτεμβρίου 2022 και θα σταλεί προς ενημέρωση, σε φορείς του νησιού. Υπενθυμίζεται ότι η επιτροπή είχε συσταθεί με απόφαση του Δημάρχου κ. Γιάννη Ζορμπά, μετά και τη σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 15 Φεβρουαρίου 2022. 

Σημειώνεται ότι η κ. Μάρω Ευαγγελίδου είναι μέλος της Επιτροπής για τα Οχυρά της Πέρδικας και η εκπομπή αυτή είναι η δεύτερη για το ίδιο θέμα. Η πρώτη είχε γίνει στις 12 Δεκεμβρίου 2022, με φιλοξενούμενο τον αρχιτέκτονα κ. Βασίλη Γρηγοριάδη, επίσης μέλος της Επιτροπής και ειδικό σύμβουλο της Κοινής ομάδας εργασίας του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς και Θεσμικού Πλαισίου ΕΛΛΕΤ.

Η κ. Ευαγγελίδου αρχικά παρουσιάζει την βραβευμένη από την Ακαδημία Αθηνών, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος & Πολιτισμού https://www.ellet.gr/  παρουσιάζει, περιγράφει και αναλύει τα επιμέρους σημεία της Τεχνικής Έκθεσης, που καταλήγουν στην πρόταση της άμεσης εκπόνησης Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ). Μέσα από την εκπομπή καταγράφονται τα βήματα τα οποία προτείνονται στο Δήμο Αίγινας, παρουσιάζεται το θεσμικό πλαίσιο και παρόμοιες περιπτώσεις. 

Η κοινή ομάδα εργασίας του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς και Θεσμικού Πλαισίου ΕΛΛΕΤ, αποτελείται από σημαντικούς επιστήμονες με πολύ μεγάλη εμπειρία. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά την κ. Μάρω Ευαγγελίδου για το χρόνο που διέθεσε και την πολύτιμη ενημέρωση, που μας παρείχε, μέσω της τεχνικής έκθεσης, για το ζήτημα των Οχυρών.
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png
Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png