Ειδήσεις από την αυτοδιοίκηση

Ενημερωτικό ένθετο στο ραδιόφωνο του Aegina Portal

Το σημείωμα της ΚΕΔΕ για την αρμοδιότητα του καθαρισμού των ρεμάτων. "Αποτελεί αρμοδιότητα των οικείων Περιφερειών".

Σε δημοσίευμά που ανάρτησε στην ιστοσελίδα της στις 15 Σεπτεμβρίου 2023, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδων, παραθέτει τη νομοθεσία σχετικά με την αρμοδιότητα καθαρισμού των ρεμάτων.  Πιο συγκεκριμένα, παραθέτει έγγραφα από σχετικούς νόμους κα εγκυκλίους (Άρθρο 4 Ν. 4071/2012 Άρθρο 204 Ν. 3852/2010 ΑΡ. 224 Ν. 4555/2018 Εγκύκλιο Υπ. Προστασίας του Πολίτη Έγγραφο Υπ. Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Εγκύκλιος Πολιτικής Προστασίας Αυγ. 2022 και Εγκύκλιο Υπ. Πολιτικής Προστασίας Οκτ 2022) και ως σύνοψη το παρακάτω έγγραφο:  

Από το Podcasting Feed του ένθετου Ειδήσεις από την Αυτοδιοίκηση, στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.

screenshot.863.png
screenshot.864.png

Κατεπείγουσα επιστολή του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης προς τους Δήμους, για την άμεση εκπόνηση και ολοκλήρωση αντιπλημμυρικών έργων.

Σήμερα 2 Σεπτεμβρίου 2023, Σε κατεπείγουσα επιστολή του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια προς τις Περιφέρειες και τους Δήμους της χώρας αναφέρονται τα ακόλουθα:

Από το Podcasting Feed του ένθετου Ειδήσεις από την Αυτοδιοίκηση, στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.
Στο πλαίσιο της απόφασης που ελήφθη στη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό- και σε συνέχεια της επιστολής του Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας Β. Παπαγεωργίου προς τις Περιφέρειες σχετικά με τις ενδεδειγμένες ενέργειες εκπόνησης και ολοκλήρωσης των αναγκαίων αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων που γίνονται με τη συνέργεια Περιφερειών, Δήμων και Δασαρχείων- ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, δεδομένου του υψηλού κινδύνου εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων ειδικά σε περιοχές που επλήγησαν από πυρκαγιές, με κατεπείγουσα επιστολή του προς όλες τις Περιφέρειες και όλους τους Δήμους της χώρας ζητά:

Α) Την ορθή τήρηση των μέτρων πρόληψης πλημμυρικών φαινομένων σε περιοχές όπου εκδηλώθηκαν δασικές πυρκαγιές κατά το τρέχον έτος, πέριξ των οικισμών πολεοδομικών συγκροτημάτων (ιδίως εφόσον αυτοί βρίσκονται στις εκβολές λεκανών απορροής)

Β) Την ορθή υλοποίηση  των καθαρισμών φρεατίων  ομβρίων υδάτων (ιδίως ενόψει και της μεταβολής των καιρικών συνθηκών από την προσεχή εβδομάδα )

Γ)  Την κατά προτεραιότητα εκτέλεση έργων καθαρισμού των ρεμάτων

Δ) Την άμεση σύγκληση των αρμόδιων συντονιστικών οργάνων Πολιτικής Προστασίας ανά Περιφέρεια με κοινοποίηση προς το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας  και για κάθε απαιτούμενης εκ μέρους του Υπουργείου Συνδρομής (τεχνικής βοήθειας, παροχής μέσων).

Τέλος, στο πλαίσιο της συνολικής παρακολούθησης της πορείας των έργων σε όλη την επικράτεια και προς αποφυγή καθυστερήσεων ή αδυναμιών κατά την εκτέλεση τους, παρακαλείται κάθε Περιφέρεια/Δήμος να κοινοποιήσει στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας εντός των προσεχών πέντε (5) ημερών- και εφεξής εντός του πρώτου δεκαημέρου κάθε μήνα- τα ακόλουθα:

α) συνοπτικό σημείωμα ως προς την άμεση ολοκλήρωση του έργου καθαρισμού των φρεατίων απορροής υδάτων αρμοδιότητας των Δήμων/Περιφερειών (με τακτική επανάληψη του προγραμματισμού εργασιών καθαρισμού καθ’ όλη τη χρονική περίοδο του προσεχούς φθινοπώρου και του χειμώνα)

β) αναλυτική κατάσταση ολοκληρωμένων αντιπλημμυρικών έργων ανά Περιφέρεια.

γ) στην περίπτωση ανολοκλήρωτων αντιπλημμυρικών έργων κατά το χρόνο λήψης της επιστολής του Υπουργού, αναλυτικό χρονοδιάγραμμα εκπόνησής τους ιδίως σε περιοχές υψηλής επικινδυνότητας εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων.

14ο Forum της Αυτοδιοίκησης 17 – 18 Ιουνίου 2023 στην Αίγινα.

Η Ένωση Δημάρχων Αττικής σε συνεργασία με την Π.Ε.Δ.Α. με την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Αίγινας, θα πραγματοποιήσουν το 14ο Forum της Αυτοδιοίκησης με θέματα: "Ασφάλεια στην πόλη και στον Δήμο" - "Επιτυχία στις εκλογές της Τ.Α.", που θα γίνει στο ξενοδοχείο "Δανάη" στην Αίγινα στις 17 – 18 Ιουνίου 2023. 

Από το Podcasting Feed του ένθετου Ειδήσεις από την Αυτοδιοίκηση, στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.Δήμαρχοι εν ενεργεία και διατελέσαντες, ειδικοί επιστήμονες και τεχνοκράτες, ανταλλάσσουν απόψεις και εμπειρίες και καταθέτουν προτάσεις για το παρόν και το μέλλον της Αυτοδιοίκησης και της χώρας μας. Ιδιαίτερα όπως αυτό διαμορφώνεται με τις τρέχουσες συνθήκες και προοπτικές.

Η πρόταση της ΚΕΔΕ για τη στέγαση των Δημοσίων Υπαλλήλων σε τουριστικούς νησιωτικούς δήμους. Η παροχή κινήτρων που εφαρμόζει ο δήμος Αίγινας.

Συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, προκειμένου να διερευνηθεί η δυνατότητα δημιουργίας χρηματοδοτικών εργαλείων με δικαιούχους τους τουριστικούς νησιωτικούς δήμους, είτε από το ΕΣΠΑ, είτε από το Ταμείο Ανάκαμψης, με χρηματοδότηση στο 100%, που θα αφορά στην ανέγερση – κατασκευή καταλυμάτων, τα οποία θα δίδονται με ένα μικρό αντίτιμο και με κάποια κριτήρια οικονομικά-κοινωνικά, για τη στέγαση των Δημοσίων Υπαλλήλων, αποφάσισε ομόφωνα το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ στις αρχές του προηγούμενου μήνα. 

Από το Podcasting Feed του ένθετου Ειδήσεις από την Αυτοδιοίκηση, στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.
Το θέμα ήταν η πρόταση για τη στέγαση των Δημοσίων Υπαλλήλων σε τουριστικούς νησιωτικούς δήμους και την εισήγηση έκανε ο κ. Ε. Χαρχαλάκης, Πρόεδρος της Επιτροπής Νήσων και Πολιτικής Συνοχής της ΚΕΔΕ,
σχετικά με το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι τουριστικοί νησιωτικοί δήμοι για τη στέγαση των Δημοσίων Υπαλλήλων.

Επεσήμανε ότι, από τη μία το ενοίκιο στους τουριστικούς νησιωτικού δήμους είναι πολύ υψηλό έναντι άλλων περιοχών (μη τουριστικών) και από την άλλη υπάρχει έλλειψη προσφοράς κατοικιών για ετήσια μίσθωση, με αποτέλεσμα οι δημόσιοι υπάλληλοι πολλές φορές παραιτούνται της θέσης λόγω αδυναμίας εύρεσης στέγης. 

Μέχρι στιγμής πρόκειται για μία πρόταση, είναι άγνωστο αν κάποτε υλοποιηθεί κάτω από ποιες προϋποθέσεις.

Η περίπτωση του Δήμου Αίγινας.

Σημειώνεται ότι και ο δήμος της Αίγινας είναι ανάμεσα στους δήμους της χώρας που αντιμετωπίζει αυτό το σοβαρό πρόβλημα, όπως επισημαίνεται στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, με ανάλογα θέματα. Μάλιστα με την απόφαση 128/2020 περί παροχής οικονομικών κινήτρων για τη θέση του παιδιάτρου, είχε θέσει τις βάσεις για τέτοιου είδους κίνητρα.

Το Aegina Portal στις αρχές Μαΐου παρουσίασε την κοινή υπουργική απόφαση των αναπληρωτών υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών, με την οποία καθορίστηκε το ανώτατο ετήσιο χρηματικό όριο και το μηνιαίο κόστος  που μπορούν να διαθέσουν 16 μικροί νησιωτικοί δήμοι για την παροχή  δωρεάν σίτισης και καταλύματος διαμονής σε δημοσίους υπαλλήλους. Ο Δήμος Αίγινας έχει ετήσιο χρηματικό όριο 606.000 ευρώ και 500 ευρώ ανά υπάλληλο για κόστος στέγασης και σίτισης. Μπορείτε να δείτε το σχετικό δημοσίευμα και την ΚΥΑ εδώ.

Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό ότι ο δήμος Αίγινας εφάρμοσε ήδη στις αρχές Ιουνίου 2023, την πρόσφατη ΚΥΑ, αλλά και την απόφαση  128/2020 του Δημοτικού Συμβουλίου σε σχετική περίπτωση, με ανάληψη υποχρέωσης.

Παροχή διευκρινίσεων για τη ρύθμιση οφειλών προς τους δήμους, έδωσε με εγκύκλιό του το Υπουργείο Εσωτερικών.

Το Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε την εγκύκλιο με αριθμό 683 και θέμα: "Παροχή διευκρινίσεων επί των διατάξεων του άρθρου 90 “Ρύθμιση οφειλών προς δήμους για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης και του αυξημένου πληθωρισμού του έτους 2022 - Αναβίωση της ρύθμισης των εκατό (100) δόσεων των νόμων 4611/2019 και 4764/2020” του ν. 5036/2023.". 

Από το Podcasting Feed του ένθετου Ειδήσεις από την Αυτοδιοίκηση, στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.

Η εγκύκλιος στην εισαγωγή της αναφέρει τα ακόλουθα:

Με αφορμή έγγραφα και τηλεφωνικά ερωτήματα προς την Υπηρεσία μας από δήμους για παροχή διευκρινίσεων επί των διατάξεων του άρθρου 90 του Κεφαλαίου Α΄ «Πλαίσιο Ρύθμισης Οφειλών» του Μέρους Δ΄ του ν. 5036/2023 «Πλαίσιο ρύθμισης οφειλών και άλλες φορολογικές και τελωνειακές ρυθμίσεις, προστασία των συντάξεων από τον πληθωρισμό και άλλες διατάξεις για τη στήριξη της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας» (Α΄ 77), παρέχουμε τις ακόλουθες διευκρινίσεις και οδηγίες για την ενιαία και ορθή εφαρμογή αυτών

Μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά την εγκύκλιο εδώ.

Η εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικών για την εκλογή προέδρου συμβουλίου δημοτικής κοινότητας, άνω των τριακοσίων (300) κατοίκων για τη δημοτική περίοδο έως τις 31.12.2023 (άρθρο 10 του ν. 5043/2023, Α’ 91).

Με τη διάταξη του άρθρου 10 του ν. 5043/2023 (Α’ 91), προστέθηκε άρθρο 79Α στον ν. 3852/2010 (Α’ 87) και προβλέφθηκε ειδική ρύθμιση για την εκλογή προέδρου συμβουλίου δημοτικής κοινότητας με μόνιμο πληθυσμό άνω των τριακοσίων (300) κατοίκων (δηλαδή με μόνιμο πληθυσμό ίσο ή μεγαλύτερο των 301 κατοίκων) για το υπόλοιπο της τρέχουσας αυτοδιοικητικής περιόδου (δηλαδή έως τις 31.12.2023), σε συμμόρφωση με την υπ. αρ. 283/2023 απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας. 

Από το Podcasting Feed του ένθετου Ειδήσεις από την Αυτοδιοίκηση, στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.

Με την εν λόγω απόφαση κρίθηκαν ως αντισυνταγματικές οι διατάξεις των περ. α’, β’, γ’ της παρ. 9 του άρθρου 5 του ν. 4623/2019 (
Α’ 134) και της παρ. 4 του άρθρου 10 του ν. 4625/2019 (Α’ 139), με τις οποίες προβλεπόταν ότι πρόεδρος του συμβουλίου στις δημοτικές κοινότητες ορίζεται ο σύμβουλος, ο οποίος έχει λάβει τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης, του πρώτου σε εκλογική δύναμη συνδυασμού στην εν λόγω δημοτική κοινότητα.

Υπογραμμίζεται ότι μέχρι τη λήξη της τρέχουσας αυτοδιοικητικής περιόδου στις 31 Δεκεμβρίου 2023:

  • η πλήρωση της θέσης του προέδρου συμβουλίου δημοτικής κοινότητας με πληθυσμό άνω των τριακοσίων (300) κατοίκων (δηλαδή με μόνιμο πληθυσμό ίσο ή μεγαλύτερο των 301 κατοίκων), με εκλογή, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 79Α του ν.3852/2010, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη νόμιμη συγκρότηση και λειτουργία του συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας,
  • από τις διατάξεις του άρθρου 79Α δεν επέρχεται καμία αλλαγή στην εκλογή και στη συνέχιση της άσκησης των καθηκόντων του προέδρου δημοτικής κοινότητας με μόνιμο πληθυσμό έως και ίσο με τριακόσιους (300) κατοίκους.
Διαβάστε αναλυτικά την εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών εδώ.
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png
Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png