Menu

6ο Φεστιβάλ Θεάτρου. H Δέσποινα Γιαννούλη και o Βαγγέλης Πιτσιλός μιλούν για τη θεατρική παράσταση "Μεταξύ συρμού και αποβάθρας".

Ημερομηνία δημοσίευσης: 28-07-2016 στην κατηγορία: Εκπομπές

Με την παράσταση "Μεταξύ συρμού και αποβάθρας" συνεχίζεται την Παρασκευή 29 Ιουλίου το πρόγραμμα του 6ου Φεστιβάλ Θεάτρου Αίγινας. Πρόκειται για ένα θεατρικό έργο που έχουν γράψει, σκηνοθετήσει και θα ερμηνεύσουν η Δέσποινα Γιαννούλη και Βαγγέλης Πιτσιλός. Οι δύο ταλαντούχοι καλλιτέχνες, είχαν εντυπωσιάσει το κοινό παρουσιάζοντας δύο χρόνια πριν, στα πλαίσια του προγράμματος του 6ου Φεστιβάλ Φιστικιού, την παράσταση "Ο μίτος της Αίγινας". Η καλλιτεχνική τους πορεία χαρακτηρίζεται από την ποιότητα των επιλογών τους και είναι σταθερά ανοδική, έχοντας συνεργαστεί με σημαντικά ονόματα του χώρου.

Η φωτογράφος Βασιλική Ταντάουι μίλησε με τους δύο δημιουργούς για τα ερεθίσματα που τους οδήγησαν σε αυτή την επιλογή. "Είχε να κάνει κυρίως με μία εικόνα, που συζητούσαμε, αυτή που έχουμε στην Αθήνα μέσα στο μετρό περιμένοντας το συρμό. Είναι η εικόνα αυτή των ανθρώπων οι οποίοι περπατούν μόνοι τους, κοιτάζουν χαμηλά στο πάτωμα ή κοιτάζουν τα ipad, τα κινητά. Έχουν τα ακουστικά στα αυτιά, και σου δίνουν αυτή την αίσθηση ότι περπατάς σε ένα χώρο με τόσο κόσμο, αλλά δεν έχεις επαφή και επικοινωνία με κανέναν. Είσαι εντελώς μόνος σου. Αυτό ήταν που μας ώθησε να ψάξουμε λίγο παραπάνω, τι γίνεται πάνω σε αυτό το κομμάτι". εξηγεί η Δέσποινα Γιαννούλη.

"Το θέμα της παράστασης είναι η επικοινωνία", παρατηρεί η Βασιλική Ταντάουι. "Ακριβώς", απαντά ο Βαγγέλης Πιτσιλός: "Είχαμε σκεφτεί από την αρχή την επικοινωνία, το πως έχει εξελιχθεί και επηρεάσει τον κόσμο, αλλά μας βοήθησε και πάρα  πολύ αυτό: ο συρμός την μέρα εκείνη στο μετρό. Εμπνευστήκαμε από αυτή την ιδέα, ότι είναι μεταξύ συρμού και αποβάθρας, ότι κάθεσαι αλλά περνάς, κάθεσαι και περνάς, κάθεσαι και περνάς, είναι ένα πράγμα σαν flash back. Το ζεις συνέχεια αυτό. Και μας έχει βοηθήσει η εξέλιξη, στο πως είναι η επικοινωνία και πως ήταν παλιά. Ουσιαστικά αυτό θέλουμε να δείξουμε στην παράσταση αυτή, το πως ήταν παλιά η επικοινωνία και τις πληροφορίες που έχουμε για τότε, γιατί δεν το ζήσαμε, και πως είναι τώρα η επικοινωνία, πως έχει επηρεάσει αυτή τη γενιά, ειδικά τη δική μου γενιά γιατί εξελίχθηκε η τεχνολογία. Μια σύνδεση θέλουμε να δείξουμε, πως είναι η επικοινωνία και πως ήταν, αυτό".

Η Δέσποινα Γιαννούλη συμπληρώνει ότι: "Θέλαμε να ερευνήσουμε και τους διαφορετικούς τρόπους επικοινωνίας. Δηλαδή, το να μιλάω στον άλλον, δεν είναι ο μόνος τρόπος για να επικοινωνήσω μαζί του. Το να του στείλω ένα μήνυμα, το να του στείλω ένα γράμμα, δεν είναι επίσης ο μόνος τρόπος για να επικοινωνήσω μαζί του. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι. Και αυτό ήταν, επίσης, ένα κομμάτι που θέλαμε να ερευνήσουμε και να βάλουμε μέσα στην παράσταση".

Το θεατρικό αυτό έργο δεν έχει παρουσιαστεί πουθενά αλλού πριν. Γράφτηκε για το 6ο Φεστιβάλ Θεάτρου Αίγινας. Οι πρόβες και η συζήτηση πάνω σε αυτές ξεκίνησαν ήδη από το Πάσχα. "Έχουμε κάνει μία αρκετά μεγάλη έρευνα, η οποία πολλές φορές μας τρόμαζε ως προς τον όγκο της πληροφορίας που παίρναμε και θέλαμε όλα αυτά να τα πούμε στο κοινό. Θέλαμε να τα βάλουμε όλα αυτά μέσα στην παράσταση", λέει η Δέσποινα Γιαννούλη, εξηγώντας ότι σταδιακά συνειδητοποίησαν πως απλά δεν ήταν δυνατόν να παρουσιαστεί όλος αυτός ο όγκος της πληροφορίας. "Το καλό πάντα σε μια παράσταση τέτοια, η οποία φτιάχνεται με αυτόν τον τρόπο, είναι ότι μαζεύεις πληροφορία, μαθαίνεις, μπαίνεις μέσα σε αυτό πολύ, για να αρχίσεις μετά να διώχνεις πράγματα". Τελικά μένει η ουσία, αυτό που πραγματικά θέλουν να επικοινωνήσουν με το θεατρικό κοινό, συμπληρώνει η Δέσποινα Γιαννούλη.

Ωστόσο, υπάρχουν και πολλά επαγγελματικά σχέδια για το άμεσο μέλλον. Ο Βαγγέλης Πιτσιλός έχει κλείσει δύο πολύ σημαντικές δουλειές. Η πρώτη είναι μία τηλεοπτική σειρά στον Antenna με την Μαρία Καπογιάννη (είναι η πρώτη του τηλεοπτική σειρά). Η δεύτερη αφορά θέατρο, το μιούζικαλ Mama Mia από τη Θέμιδα Μαρσέλλου και τη Δέσποινα Βανδή στον ομώνυμο ρόλο, στο θέατρο "Ακροπόλ". Τέλος, χορογραφεί ένα παιδικό μιούζικαλ στο θέατρο "Άνεσις". Η Δέσποινα Γιαννούλη ετοιμάζει για φέτος το χειμώνα έναν μονόλογο, σε διασκευή και σκηνοθεσία του Θωμά Βελισσάρη σε νουβέλα της Λιλής Ζωγράφου. Η θεατρική παράσταση θα ξεκινήσει από τη Θεσσαλονίκη τον Ιανουάριο και στη συνέχεια θα παιχτεί στην Αθήνα. Επίσης δουλεύει πάνω σε ένα παραμύθι που έχει γράψει με: "Ο Ζοζέ και η κυρία με το κόκκινο καπέλο", το οποίο είναι προς έκδοση. Μουσική έχει γράψει ο Γιώργος Θεοφανίδης.

Η παράσταση θα δοθεί στην αυλή του Λαογραφικού Μουσείου και θα ξεκινήσει όπως όλες οι παραστάσεις στις 9:15 μ.μ. εισιτήρια προπωλούνται στο βιβλιοπωλείο "Λυχνάρι".

Fistiki

Α μπε μπα μπλομ

ΑΝΝΑ

aegina portal web radio

Επίθεση με μαχαίρι δέχθηκε γυναίκα στο λιμάνι της Αίγινας. Ο δράστης συνελήφθη από όργανο του Λιμενικού.

Ημερομηνία δημοσίευσης: 27-07-2016 στην κατηγορία: Καθημερινά νέα

Επίθεση με μαχαίρι δέχθηκε γυναίκα στο κεντρικό λιμάνι της Αίγινας, σήμερα το μεσημέρι στις 14:45. Από την επίθεση η γυναίκα τραυματίστηκε στο λαιμό. Ο δράστης ακινητοποιήθηκε και συνελήφθη από όργανο του Λιμενικού. Στην παθούσα παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες τόσο στο λιμάνι, όσο και στο Κέντρο Υγείας. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε για νοσηλεία σε νοσοκομείο του Πειραιά.

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal


Η κατάστασή της Υγείας της είναι σταθερή. Ο δράστης κρατείται από όργανο του Λιμενικού και αύριο θα μεταφερθεί στον εισαγγελέα.

Ο Σαρωνικός ανακοίνωσε την υποστήριξή του προς το Σύλλογο "Αίγινα Εθελοντής".

Ημερομηνία δημοσίευσης: 27-07-2016 στην κατηγορία: Καλαθοσφαίριση

Μία ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία, ανακοίνωσε χθες, για το τμήμα μπάσκετ της Α.Ο.Α. Σαρωνικός, ο Α΄αντιπρόεδρος του Δ.Σ. κύριος Παναγιώτης Βέρδης, τη στήριξη του συλλόγου "Αίγινα Εθελοντής". Είναι χαρακτηριστικά τα όσα δήλωσε ο κ. Βέρδης στον Σταύρο Ρωπαΐτη: "Εμείς όλοι στο Σαρωνικό, κάθε μέρα που περνάει, συνωμοτούμε με τα παιδιά να κάνουμε τον κόσμο λίγο καλύτερο. Πήραν μια απόφαση τα παιδιά και οι προπονητές, να στηρίξουν τον "Αίγινα Εθελοντής", που πραγματικά κάνει ένα αξιέπαινο έργο στο νησί μας. Κι εμείς θα είμαστε δίπλα τους και στο 4ο Camp με τα παιδιά και σε όλη την αγωνιστική δράση του συλλόγου μας όλη τη σεζόν".

Συμπλήρωσε επίσης ότι: "Γινόμαστε αγγελιοφόρος χαράς, μπορούν να φέρουν εδώ τα τρόφιμα και τα ρούχα και τα παιδιά στο τέλος θα τα παραδώσουν στον "Αίγινα Εθελοντής". Η προσπάθεια αποτελεί συνέχεια της προηγούμενης διοίκησης του Σαρωνικού στο πλαίσιο της κοινωνικής δράσης που είχε αναπτύξει.

Δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό της για αυτή την πρωτοβουλία η πρόεδρος του συλλόγου κυρία Αθηνά Πυρουνάκη η οποία δήλωσε: "Η χαρά είναι τεράστια για εμάς, δεν μπορείτε να το φανταστείτε τι νιώθουμε, όταν μας πλησιάζουν άνθρωποι που θέλουν να μας στηρίξουν με οποιαδήποτε τρόπο. Εδώ βέβαια ερχόμαστε για δεύτερη φορά. Και πέρυσι μας είχαν καλέσει και είχαν μαζευτεί και τότε πάρα πολλά τρόφιμα. Η ιδέα αυτή είναι καταπληκτική, που σημαίνει ότι μεγαλώνει η ομάδα που τρέχει για τον κόσμο της Αίγινας. Εξακολουθούμε να στηρίζουμε 160 οικογένειες του νησιού, που αντιστοιχούν περίπου σε 560 άτομα".

Ο κύριος Βέρδης παρουσίασε επίσης την επίσημη φανέλα του συλλόγου, την οποία την χάρισε στην κυρία Αθηνά Πυρουνάκη. Ανάμεσα σε όλα αυτά, βρίσκεται σε εξέλιξη το 4ο Camp της ομάδας που θα διαρκέσει μέχρι τις 5 Αυγούστου, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να γίνει η επίσημη παρουσίαση του προπονητικού team.

6ο Φεστιβάλ Θεάτρου Αίγινας. Η Αρκαδία Ψάλτη και ο Στράτος Σωπύλης μιλούν για το "Πιτσιμπούργκο".

Ημερομηνία δημοσίευσης: 26-07-2016 στην κατηγορία: Εκπομπές

"Είναι ένα αφήγημα της Σώτης Τριανταφύλλου, το οποίο αναφέρεται στο πρώτο μεγάλο μεταναστευτικό κύμα από Ελλάδα προς Αμερική. Η ιστορία διαδραματίζεται στη Χίο, αρχές του 1913 και είναι η ιστορία ενός ζευγαριού, του Δημοσθένη και της Ελέγκως, όπου ο Δημοσθένης αποφασίζει να φύγει και να πάει μετανάστης στο Πίτσμπουργκ της Αμερικής, να δουλέψει στα χαλυβουργία για να μπορέσει να βγάλει χρήματα, να τις στείλει το εισιτήριο και να ξεκινήσουν μαζί τη ζωή τους στο σύγχρονο κόσμο".  Κάπως έτσι περιγράφει η Αρκαδία Ψάλτη την παράσταση "Πιτσιμπούργκο", που θα παρουσιαστεί αύριο στο κοινό του 6ου Φεστιφάλ Θεάτρου Αίγινας. Η Αρκαδία Ψάλτη σκηνοθετεί την παράσταση που ερμηνεύει με τον Στράτο Σωπύλη. Τους δύο ηθοποιούς, που παρουσίασαν την παράσταση στην φωτογράφο Βασιλική Ταντάουι, φιλοξένησε σήμερα το ραδιόφωνο του Aegina Portal.

"Ουσιαστικά όλο το έργο είναι οι επιστολές που ανταλλάσσουν αυτά τα δύο πρόσωπα", εξηγεί η Αρκαδία Ψάλτη, λέγοντας ότι από το περιεχόμενο των επιστολών φαίνεται πως είναι η ζωή και η κατάσταση και στη Χίο του 1913, αλλά και στο Πίτσμπουργκ το 1900. Οι Βαλκανικοί πόλεμοι, η προσφυγιά, η Χίος που βγαίνει από την Τουρκοκρατία, είναι το ιστορικό περίγραμμα της εποχής. Όμως το "Πιτσιμπούργκο" έχει πολλά ακόμη να πει, σε μια Ελλάδα που μαστίζεται από την κρίση και τη νέα της γενιά που δεν ήξερε μέχρι τότε, να γνωρίζει την προσφυγιά με τον μιντιακό όρο των προσφυγικών ροών. "Για εμένα είναι προφανείς οι λόγοι για τους οποίους επιλέξατε αυτή την παράσταση", λέει η Βασιλική Ταντάουι, που συμπληρώνει ότι: "Είναι μια ιστορία 100 χρόνια πριν, αλλά θα μπορούσε να είναι ξεκάθαρα μια ιστορία του σήμερα, αν εξαιρέσουμε το επικοινωνιακό κομμάτι των γραμμάτων, καθώς η επικοινωνία σήμερα είναι σε άλλα επίπεδα".

Η Αρκαδία Ψάλτη επισημαίνει ότι τα γράμματα που έστελναν τότε, έκαναν 6 μπορεί και 8 μήνες να φτάσουν στο παραλήπτη τους και σημειώνει ότι: "Είναι κάτι το οποίο είναι λίγο ξένο και περίεργο για την εποχή, αλλά ταυτόχρονα και πολύ αποκαλυπτικό για το πως ήταν οι σχέσεις τότε και πως είναι οι σχέσεις τώρα".  Πάνω σε αυτό τον τρόπο επικοινωνίας ο Στράτος Σωπύλης αποκαλύπτει ένα ακόμη από τα ιδιαίτερα στοιχεία της εποχής: "Πέρα της χρονικής απόστασης μεταξύ ερώτησης και απάντησης, έχει να κάνει και το γεγονός ότι οι δύο αυτοί άνθρωποι για τους οποίους μιλάμε, ήταν άνθρωποι που δεν μπορούσαν να διαβάσουν. Την εποχή εκείνη οι γνωρίζοντες ανάγνωση δεν ήταν όλοι. Ήταν ένα μικρό ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού ειδικά στην επαρχία. Οπότε γράφονται και διαβάζονται τα γράμματα μεσολαβημένα. Πηγαίνουν στο γραμματικό της περιοχής τους για να τους το διαβάσει και για να τους γράψει την απάντηση".

Η παράσταση θα δοθεί στην αυλή του Λαογραφικού Μουσείου και θα ξεκινήσει όπως όλες οι παραστάσεις στις 9:15 μ.μ. εισιτήρια προπωλούνται στο βιβλιοπωλείο "Λυχνάρι".

Η Κατερίνα Λιάπη παρουσιάζει τα πρωινά Σαββάτου στην "Πιτσιρικούπολη". Αυτοτελή εργαστήρια με την παρέα των παραμυθιών!

Ημερομηνία δημοσίευσης: 26-07-2016 στην κατηγορία: Καθημερινά νέα

Ιδιαίτερα δημιουργικά, αλλά και διασκεδαστικά γίνονται τα πρωινά του Σαββάτου στην "Πιτσιρικούπολη". Κάθε Σάββατο πρωί, στο χώρο της "Πιτσιρικούπολης" τα παιδιά διαβάζουν, ζωγραφίζουν και ανακαλύπτουν τα κλασσικά παραμύθια, το κουκλοθέατρο και τις πλαστελινοκατασκευές. Ελεύθερο παιχνίδι στο κήπο και άλλες εκπλήξεις, θα γεμίσουν δημιουργικά το χρόνο των παιδιών!

Στόχοι του προγράμματος είναι να ενταχθεί το παραμύθι ως γνωστικό εργαλείο, αλλά και ως μέσο για την ανάπτυξή του προφορικό λόγου. Επίσης η κοινωνικοποίηση των παιδιών. Να διασκεδάσουν, να ταξιδέψουν και να ονειρευτούν παρέα με τα βιβλία τα χρώματα και τους ήρωες. Η διάρκεια του προγράμματος είναι 9:00-13:00.

Υπεύθυνες προγράμματος: Καλαμάκη Παναγιώτα, Κατερίνα Λίαπη.
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2297022771 και 6978795188
Αιακού και Θωμαϊδου 27 (απέναντι από τον Πύργο του Μαρκέλλου στο κέντρο της Αίγινας).

Περισσότερες Ειδήσεις

"Χειρών Τεχνήμα…

"Χειρών Τεχνήματα". Μία έκθεση για την οικονομική ενίσχυση του νοσοκομείου "Ο Άγιος Διονύσιος".

Τον κύριο Νεκτάριο Λ...

Το γλυπτό του Γιάννη…

Το γλυπτό του Γιάννη Μόραλη "Χωρίς Τίτλο", τοποθετήθηκε σήμερα στο λιμάνι της Αίγινας. Το βράδυ της Παρασκευής η επίσημη τελετή.

Μοιάζει σαν να επέστ...

Να συνεχιστεί ο διαγ…

Να συνεχιστεί ο διαγωνισμός για τον υποθαλάσσιο αγωγό της Αίγινας αποφάσισε το ΣτΕ.

Να συνεχιστεί ο διαγ...

Εορτή λήξης της 3ης …

Εορτή λήξης της 3ης κατασκηνωτικής περιόδου στις εκκλησιαστικές κατασκηνώσεις του Τούρλου.

Video Σταύρος Ρωπαΐτ...

Βραβεύσεις και απονο…

Βραβεύσεις και απονομές στον Ναυτικό Όμιλο Αίγινας.

Ημέρα γιορτής, για τ...

Έκθεση ζωγραφικής τη…

Έκθεση ζωγραφικής της Κατερίνας Βεϊνόγλου και του William Rohe στο Λαογραφικό Μουσείο Αίγινας.

Για δύο ημέρες παρου...

6ο Φεστιβάλ Θεάτρου …

6ο Φεστιβάλ Θεάτρου Αίγινας. "Λωξάντρα" της Μαρίας Ιορδανίδου με την Άννα Βαγενά.

Κατάμεστη και χθες η...

Μία ακόμη βλάβη στο …

Μία ακόμη βλάβη στο δίκτυο ύδρευσης, αυτή τη φορά στην περιοχή του Αγίου Βασιλείου. Αποκαταστάθηκε.

Στις έξι σήμερα το π...

Ναυτικός Όμιλος Αίγι…

Ναυτικός Όμιλος Αίγινας. 2η  Πανελληνιονίκης  στα Laser 4.7 κατηγορία Νεανίδων η Αλίκη Καλαντζή.

Μια ακόμη μεγάλη επι...

DiEM25 Αίγινας. Συζ…

DiEM25 Αίγινας.  Συζήτηση με θέμα την Δημοκρατία στην Ε.Ε.

Γράφει ο Σαράντης Ευ...

Παλαιότερα άρθρα

Ενότητες

Aegina Portal Web Radio

Επικοινωνία

  • Τηλ: 30 2297025627 (εσωτ: 803 & 801)
  • Web Radio (γραμματεία) Τηλ: 30 2297025627 (εσωτ: 804)
  • Email: info@aeginaportal.gr
  • Διεύθυνση: Αντωνίου Πελεκάνου 8 - 18010 Αίγινα
  •  
Το Aegina Portal λειτουργεί με την άδεια της ΑΕΠΙ και της GEA.