Menu

Η ακολουθία της Μεγάλης Πέμπτης. Ζωντανή σύνδεση με το Μητροπολιτικό Ναό Αίγινας

Το "κάψιμο του Ιούδα" θα αναβιώσει στην Πέρδικα την Κυριακή του Πάσχα.

Ημερομηνία δημοσίευσης: 17-04-2014 στην κατηγορία: Λαογραφία

Την αναβίωση ενός παραδοσιακού εθίμου της περιοχής προετοιμάζει η ομάδα γυναικών της Πέρδικας. Πρόκειται για το κάψιμο του Ιούδα, ένα έθιμο που θυμούνται καλά οι κυρίες που απαρτίζουν την ομάδα. Θυμούνται τόσο τον μεγάλο αριθμό των κατοίκων της περιοχής που συγκέντρωνε, αλλά και κυρίως τις αντιδράσεις των μεγάλων και των παιδιών. Η αναβίωση του εθίμου θα γίνει το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα, μετά τις 5 μ.μ. στην προβλήτα του λιμανιού.

Το έθιμο που αφορά "το κάψιμο του Ιούδα" συναντάται με πολλές παραλλαγές σε όλη την Ελλάδα, πιο πολύ δε στα χωριά της Θράκης, όπου το ομοίωμα του Ιούδα ταυτίζεται με το όνομα Οβριός. Ο λαός καίει το ομοίωμα του Ιούδα, του προδότη του Ιησού, και με το κάψιμο ρίχνει στη φωτιά τις δύο άνομες ιδιότητες του, τη φιλαργυρία και τη δειλία.

κατάλογος αγορών

"Προσέχουμε τις σφραγίδες προέλευσης", λέει ο κύριος Αντώνης Τζώνης για την αγορά του πασχαλινού αρνιού.

Ημερομηνία δημοσίευσης: 17-04-2014 στην κατηγορία: Καθημερινά νέα

Την προσοχή στα στοιχεία προέλευσης του αρνιού που θα αποτελέσει το πασχαλινό γεύμα, εφιστά ο κύριος Αντώνης Τζώνης. Οι σφραγίδες και η ταμπέλα πιστοποίησης που συνοδεύουν τα ελληνικά κρέατα, είναι αυτά που θα πρέπει να προσέξει κατά την αγορά του ο καταναλωτής.

This text will be replaced

Ο έμπειρος κρεοπώλης δίνει επίσης πληροφορίες για τους τρόπους με τους οποίους ο καταναλωτής μπορεί να ξεχωρίσει τα καλής ποιότητας αρνιά από τα κατσίκια και τα σημεία τα οποία θα πρέπει να προσέξει ο καταναλωτής.

Το Μυστήριο του Ευχελαίου στον ενοριακό ναό του Μαραθώνα.

Ημερομηνία δημοσίευσης: 16-04-2014 στην κατηγορία: Εκκλησιαστικά Νέα

Σε κλίμα κατάνυξης και με μεγάλη προσέλευση πιστών, τελέσθηκε το Μυστήριο του Μεγάλου Ευχελαίου. Το πρωί τελέσθηκε ο εσπερινός της Μεγάλης Τετάρτης και η Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία. Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η ακολουθία του Αγίου Ευχελαίου και η τελετή του Νιπτήρος, δηλαδή ο όρθρος της Μεγάλης Πέμπτης.

This text will be replaced

Αυτός αναφέρεται στα τέσσερα γεγονότα: το πλύσιμο δηλαδή των ποδιών των μαθητών από τον Ιησού Χριστό, τον Μυστικό Δείπνο, την Προσευχή του Κυρίου στο Όρος των Ελαιών και την προδοσία του Ιούδα. Στο video, μέρος της ακολουθίας από τον ενοριακό ναό της Αγίας Βαρβάρας στο Μαραθώνα.

Δεν πραγματοποιήθηκε η σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αίγινας, λόγω έλλειψης απαρτίας. Πέντε μήνες σε αδράνεια λόγω της σχετικής νομοθεσίας θα παραμείνει το Δημοτικό Συμβούλιο.

Ημερομηνία δημοσίευσης: 16-04-2014 στην κατηγορία: Δημοτικό Συμβούλιο

Δεν πραγματοποιήθηκε τελικά η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αίγινας που είχε προγραμματιστεί σήμερα Μεγάλη Τετάρτη στις 5 μ.μ. λόγω έλλειψης απαρτίας. Η συνεδρίαση ενδέχεται να πραγματοποιηθεί εσπευσμένα αύριο το μεσημέρι της Μεγάλης Πέμπτης. Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι: "Σύμφωνα με το άρθρο 93 παρ. 6 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων και το άρθρο 65 παρ. 5 του Ν. 3852/2010, έναν (1) μήνα πριν από τη διενέργεια των εκλογών και μέχρι την εγκατάσταση των νέων δημοτικών αρχών, το δημοτικό συμβούλιο αποφασίζει μόνο για θέματα που αναφέρονται σε έκτακτες περιπτώσεις εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης". Αυτός ο περιορισμός αφορά μόνο το Δημοτικό Συμβούλιο και όχι το Δήμαρχο και την Οικονομική Επιτροπή.

Από το καθημερινό ενημερωτικό δελτίο στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Share selected track on FacebookShare selected track on Twitter


Το θέμα φαίνεται ότι τελικά θα πρέπει να εντοπιστεί στο γεγονός ότι το Δημοτικό Συμβούλιο της Αίγινας, λόγω της σχετικής νομοθεσίας θα πρέπει να παραμείνει σε αδράνεια περίπου πέντε μήνες και μάλιστα τη στιγμή που η Αίγινα θα βρίσκεται σε τουριστική αιχμή, με μεγάλη συγκέντρωση πληθυσμού (κατοίκων και παραθεριστών) ή καλύτερα το Δ.Σ. θα πρέπει να συνεδριάζει μόνο "σε έκτακτες περιπτώσεις εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης". Είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστική η πρόταση που είχε κάνει η Περιφερειακή Ενότητα Δήμων Νοτίου Αιγαίου προς το Υπουργείο Εσωτερικών, ήδη από το τέλος του προηγούμενου έτους, η οποία ανάμεσα σε άλλα ανέφερε: "Επειδή, η εν λόγω διάταξη θα δημιουργήσει προβλήματα στην λειτουργία των δήμων για περίπου 5 μήνες συνολικά, παρακαλούμε όπως, είτε τροποποιηθεί το σχετικό εδάφιο και προστεθούν και ουσιαστικές αρμοδιότητες στο Δημοτικό Συμβούλιο ιδίως μετά την διενέργεια των εκλογών, είτε επισπευσθεί ακόμα και η παράδοση στις νέες δημοτικές αρχές, προκειμένου σε περίοδο κρίσης της χώρας να μην χαθεί πολύτιμος και παραγωγικός χρόνος για την τοπική αυτοδιοίκηση".

Σχετική ερώτηση κατέθεσε κατέθεσε την Τρίτη 15/4/2014 ο βουλευτής Χανίων της Νέας Δημοκρατίας (εξωτερικό άρθρο)και Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης κ. Κυριάκος Βιρβιδάκης, προς τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Ιωάννη Μιχελάκη.

Περισσότερες Ειδήσεις

Ανακοινώθηκε το πρόγ…

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα εκτέλεσης δρομολογίων του ΚΤΕΛ Αίγινας για την τρέχουσα περίοδο.

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα...

Το παραδοσιακό …

Το παραδοσιακό "Μοιρολόι της Παναγίας" ψάλουν οι γυναίκες στην Πέρδικα.

Προσπάθεια για τη διαφύλα...

Οι αθλητές του Ο.Α.Κ…

Οι αθλητές του Ο.Α.Κ. Αίγινας στο διασυλλογικό παίδων - κορασίδων.

Επιμέλεια: Σταύρος Ρωπαΐτ...

Η ακολουθία της Μεγά…

Η ακολουθία της Μεγάλης Τρίτης - Μητροπολιτικός Ναός Αίγινας.

Στην προνοητικότητα και σ...

Θετικές οι εξελίξεις…

Θετικές οι εξελίξεις για τη δρομολόγηση οχηματαγωγού πλοίου στη Σουβάλα.

Θετικές φαίνεται να είναι...

Ο chef Δημήτρης Κάππ…

Ο chef Δημήτρης Κάππος από το εστιατόριο "Κάππος Έτσι" δημιουργεί μία ξεχωριστή συνταγή για το πασχαλινό τραπέζι.

Ο chef Δημήτρης Κάππος κα...

Οι απαντήσεις του επ…

Οι απαντήσεις του επικεφαλής του δημοτικού συνδυασμού "Αίγινα - Κοινωνία Πολιτών", κυρίου Αντώνη Ντελή στο δεύτερο γύρο ερωτήσεων για τις δημοτικές εκλογές.

Με τις απαντήσεις του επι...

Οι απαντήσεις του επ…

Οι απαντήσεις του επικεφαλής του δημοτικού συνδυασμού "Λαϊκή Συσπείρωση Αίγινας", κυρίου Γιώργου Κοττάκη στο δεύτερο γύρο ερωτήσεων για τις δημοτικές εκλογές.

Με τις απαντήσεις του επι...

Οι απαντήσεις του επ…

Οι απαντήσεις του επικεφαλής του δημοτικού συνδυασμού "Αίγινα - Κίνηση Ευθύνης", κυρίου Παναγιώτη Κουκούλη στο δεύτερο γύρο ερωτήσεων για τις δημοτικές εκλογές.

Με τις απαντήσεις του επι...

Οι απαντήσεις του επ…

Οι απαντήσεις του επικεφαλής του δημοτικού συνδυασμού "Άλλη Αίγινα", κυρίου Φίλιππου Τζίτζη στο δεύτερο γύρο ερωτήσεων για τις δημοτικές εκλογές.

Με τις απαντήσεις του επι...

Παλαιότερα Άρθρα

Ενότητες

Σύνδεσμοι

Aegina Portal Web Radio

Επικοινωνία

  • Τηλ: 30 2297025627 (εσωτ: 803 & 801)
  • Web Radio (γραμματεία) 2297 700 207
  • Email: info@aeginaportal.gr
  • Διεύθυνση: Αντωνίου Πελεκάνου 8 - 18010 Αίγινα
  •  
Το Aegina Portal λειτουργεί με την άδεια της ΑΕΠΙ και της GEA.