Menu

Σημαντικά τα προβλήματα με την αποκομιδή των απορριμάτων. Τεράστιος ο όγκος που συγκεντρώθηκε στους δρόμους της Αίγινας.

Ημερομηνία δημοσίευσης: 04-05-2016 στην κατηγορία: Καθημερινά νέα

Τεράστιος είναι πλέον ο όγκος των απορριμάτων, των κλαδεμάτων και των ογκωδών αντικειμένων που έχει συγκεντρωθεί στα σημεία αποκομιδής, τόσο σε σημεία του κέντρου, όσο και κυρίως, στην περιφέρεια της Αίγινας.  Είναι η πρώτη φορά κατά τη διοίκηση της παρούσας δημοτικής αρχής, που η εικόνα της αποκομιδής των απορριμάτων είναι τόσο κακή, για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά και για μία κρίσιμη τουριστικά περίοδο, όπως αυτή του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς.

Ωστόσο το πρόβλημα, για όσους παρακολουθούν τα αυτοδιοικητικά, είχε προαναγγελθεί σε όλους τους τόνους και όχι βέβαια μόνο από την πρόσφατη ανακοίνωση του δήμου για την αποκομιδή των απορριμάτων. Ο μικρός αριθμός των υπαλλήλων του δήμου και η έλλειψη πόρων, συνολικά, έχει αντιταχθεί συχνά σε οποιαδήποτε "δημιουργική" προσέγγιση για τη χάραξη κάποιου σχεδιασμού στην καθαριότητα. Στο ίδιο πλαίσιο, αλλά με διαφορετικό τρόπο, αυτό φάνηκε από το προηγούμενο καλοκαίρι. Όταν η αύξηση το πληθυσμού του νησιού, γίνεται με τόσο μαζικό τρόπο, όπως ήταν αυτή των τελευταίων ημερών, λόγω των εκδρομέων του Πάσχα, και η απόθεση ογκωδών αντικειμένων, κλαδεμάτων και απορριμάτων γίνεται με τέτοιους ρυθμούς το σύστημα χωλαίνει. Σε αυτό θα πρέπει να προστεθούν οι αργίες και το ζήτημα με τα ρεπό των εργαζομένων στην υπηρεσία καθαριότητας.

Ωστόσο, τα παραπάνω σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν ελαφρυντικά για τη διοίκηση το δήμου και ειδικά για την υπηρεσία καθαριότητας, η οποία έδειξε στο παρελθόν ότι μπορεί να ανταπεξέλθει σε πολύ δύσκολες συνθήκες και να ανατρέψει κακές, παγιωμένες καταστάσεις. Η κατάσταση που δημιουργήθηκε στους δρόμους του νησιού είναι απαράδεκτη και καταγράφτηκε ήδη ως μία περίοδος με τη χειρότερη διαχείριση, που έχει επιδείξει μέχρι σήμερα η διοίκηση και η υπηρεσία καθαριότητας.

Ένα κεντρικό σημείο αυτής της κατάστασης είναι η ασυνειδησία και η ατιμωρησία. Στο κέντρο της Αίγινας για παράδειγμα, το ρεπορτάζ κατέγραψε "επαγγελματίες" με καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (ευτυχώς αποτελούν μια μικρή θλιβερή μειοψηφία) να μεταφέρουν "μέρα μεσημέρι" τεράστιες σακούλες απορριμάτων σε κεντρικά σημεία, με τα λάδια να τρέχουν μέσα από αυτες στους δρόμους. Η συμπεριφορά τους έβλαψε σοβαρά, άλλους επαγγελματίες, που με τη σειρά τους προσπαθούσαν επίσης να εργαστούν.

Στην περιφέρεια του νησιού, η κατάσταση είναι χαοτική με την παράνομη απόθεση απορριμάτων, κλαδεμάτων και ογκωδών αντικειμένων. Στρώματα, συσκευές, έπιπλα, τόνοι από πλαστικές σακούλες με κλαδέματα. Πρόκειται για παράνομη απόθεση και συμπεριφορά που επιβάλει πρόστιμα από τον κανονισμό καθαριότητας του Δήμου Αίγινας. Να υπενθυμίσουμε ότι όχι απλά απαγορεύεται η απόθεση τέτοιων αντικειμένων, αλλά απαγορεύεται η απόθεση ακόμη και μίας απλής σακούλας απορριμάτων έξω από τον κάδο. Η ατιμωρησία και η έλλειψη βούλησης, δυστυχώς, φέρνει προβλήματα στο σύνολο της καθημερινότητας. Όπως, επίσης, συνέβη και το καλοκαίρι, οι αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου, αλλά και σημαντικών οργάνων, όπως της Επιτροπής Τουρισμού, βρέθηκαν κυριολεκτικά στον "αέρα" αυτές τις ημέρες, αφού δεν εφαρμόστηκαν.

Στο βάθος όλων αυτών, υπάρχει και η φημολογία για την παραίτηση του αρμόδιου αντιδημάρχου κυρίου Κώστα Γεννίτσαρη, ενός κεντρικού προσώπου της διοίκησης, αφού σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, είχε καταφέρει να βάλει σε τάξη την υπηρεσία καθαριότητας. Αντίστοιχη πρόθεση από τον κύριο Γεννίτσαρη, είχε εκφραστεί και στο τέλος του περασμένου καλοκαιριού, όταν και τότε τα προβλήματα είχαν γιγαντωθεί. Μέχρι αυτή τη στιγμή, είναι άγνωστο τι θα επικρατήσει.

Pure Sports - Ηλεκτρονικός Κατάλογος Αγορών

Mix & Match - Ηλεκτρονικός Κατάλογος Αγορών

Anna - Ηλεκτρονικός Κατάλογος Αγορών.

Α μπε μπα μπλομ - Ηλεκτρονικός Κατάλογος Αγορών

Fistiki - Ηλεκτρονικός Κατάλογος Αγορών

aegina portal web radio

Ανθοκομική έκθεση στο λιμάνι της Σουβάλας. Οι εκδηλώσεις ματαιώθηκαν λόγω της κακοκαιρίας.

Ημερομηνία δημοσίευσης: 03-05-2016 στην κατηγορία: Καθημερινά νέα

Με ισχυρούς ανέμους, αισθητή πτώση της θερμοκρασίας και συννεφιασμένο ουρανό, πέρασε η σημερινή, δεύτερη ημέρα, της ανθοκομικής έκθεσης στο λιμάνι της Σουβάλας. Η έκθεση διοργανώθηκε με την ευκαιρία του εορτασμού της Πρωτομαγιάς, και σήμερα το πρόγραμμα περιελάμβανε, επίσης, παιδικό διαγωνισμό ζωγραφική, παραδοσιακούς χορούς, από τα χορευτικά τμήματα του συλλόγου των Αγίων, αλλά και ζωντανή παραδοσιακή μουσική από την σχολή παραδοσιακής μουσικής "Ο Άγιος Νεκτάριος". Δυστυχώς οι εκδηλώσεις ματαιώθηκαν λόγω του καιρού, που αποθάρρυνε τους κατοίκους και τους παραθεριστές του νησιού.

Η εορτή για την πρωτομαγιά διοργανώθηκε, για μία ακόμη χρονιά, από το Σύλλογο Προόδου και Αλληλεγγύη Αγίων.

Το "Κάψιμο του Ιούδα". Η αναβίωση του εθίμου στην παραλία της Πέρδικας.

Ημερομηνία δημοσίευσης: 02-05-2016 στην κατηγορία: Λαογραφία

Video: Σταύρος Ρωπαΐτης.
Για τρίτη συνεχή χρονιά πραγματοποιήθηκε η αναβίωση ενός παραδοσιακού εθίμου της Πέρδικας: "Το κάψιμο του Ιούδα". Η αναβίωση του εθίμου έγινε από την Τοπική Κοινότητα Πέρδικας και την Πολιτιστική Ομάδα Γυναικών Πέρδικας, χθες το απόγευμα στην τοποθεσία "Γερμανική εξέδρα" στην άκρη του γραφικού λιμανιού. Η διαδρομή του ομοιώματος του Ιούδα, ξεκίνησε από το σχολείο, πέρασε από τα γραφικά σοκάκια του χωριού και την παραλία, φτάνοντας στην μικρή προβλήτα στην άκρη του λιμανιού.

Τη διαδρομή αυτή προς την πυρά, ακολούθησαν δεκάδες παιδιά και γονείς, κάτοικοι του νησιού και παραθεριστές, που αυθόρμητα θέλησαν να συμμετέχουν. Η εκπαιδευτικός κυρία Σωζία Αποσπόρη, διευθύντρια του δημοτικού σχολείου της Πέρδικας, ευχαρίστησε όλους όσους βοήθησαν στην αναβίωση του εθίμου, και αφού έψαλε το Χριστός Ανέστη, μαζί με μικρούς και μεγάλους, παρέδωσαν το ομοίωμα του Ιούδα στην πυρά.

Ο "Χορός της Λαμπρής στο Σταύρο της Παλιαχώρας". Το ηχηρό το μήνυμα του Πάσχα, από την αναβίωση της Αιγινήτικης παράδοσης.

Ημερομηνία δημοσίευσης: 02-05-2016 στην κατηγορία: Καθημερινά νέα


Για μία ακόμη χρονιά ο Μορφωτικό Σύλλογος Αίγινας "Ο Καποδίστριας", αναβίωσε ένα παραδοσιακό Αιγινήτικο έθιμο των ημερών του Πάσχα. Πρόκειται για "το χορό της Λαμπρής", στην πλατεία της εκκλησίας του Σταυρού στην Παλιαχώρα, όπου κάτοικοι και οι παραθεριστές του νησιού ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του συλλόγου και συμμετείχαν στην γιορτινή.

Πρόκειται για μία εκδήλωση που έχει και λαογραφικό χαρακτήρα, καθώς η πλατεία στην εκκλησία του Σταύρου ήταν τόπος κοινωνικής συνεύρεσης, διασκέδασης, αλλά και σημείο από όπου ξεκινούσε η εκδήλωση της αγάπης των νέων που ήθελαν να παντρευτούν. Το κοινό καλωσόρισε ο πρόεδρος του Συλλόγου κύριος Βασίλης Μουσουλέας, ενώ το χορευτικό τμήμα του συλλόγου που χόρεψε παραδοσιακούς χορούς. Ακολούθησε γλέντι με ζωντανή μουσική και τραγούδι από τους: Εικοσιπεντάκη Δημήτρη στη λίρα, το ούτι και το βιολί, το Σώρρο Σταύρο στη κιθάρα και το Σώρρο Βαγγέλη στα κρουστά.

Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση εδώ.

Πολλοί από τους επισκέπτες που ήρθαν στην Παλιαχώρα σήμερα για πρώτη φορά, ένιωσαν μαγεμένοι τόσο από την ομορφιά του φυσικού τοπίου, όσο και από την φυσιογνωμία και την ιστορικότητα της περιοχής. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Αίγινας κύριος Δημήτρης Μούρτζης και ο αντιδήμαρχος κύριος Κώστας Γεννίτσαρης.

Περισσότερες Ειδήσεις

Ο εσπερινός της Αγάπ…

Ο εσπερινός της Αγάπης στον Άγιο Νεκτάριο.

Μέσα σε λαμπρό και α...

Η τελετή υποδοχής το…

Η τελετή υποδοχής του Αγίου Φωτός στο λιμάνι της Αίγινας.

Στην προβλήτα των ιπ...

Η περιφορά των επιτά…

Η περιφορά των επιτάφιων στο κέντρο και στην παραλία της Αίγινας.

Τηρώντας την παράδοσ...

Η περιφορά του επιτα…

Η περιφορά του επιταφίου στο Δημοτικό Κοιμητήριο της Αγίας Ειρήνης.

Για μία ακόμη χρονιά...

Κορυφώνεται σήμερα η…

Κορυφώνεται σήμερα η επιβατική κίνηση στο λιμάνι της Αίγινας, για τους εκδρομείς του Πάσχα.

Αυξημένη, αλλά χωρίς...

Ο Ηλίας Σκοντράνης ε…

Ο Ηλίας Σκοντράνης εκθέτει έργα ξυλόγλυπτης αγιογραφίας στο Λαογραφικό Μουσείο.

Για δεύτερη συνεχή χ...

Η ακολουθία των Μεγά…

Η ακολουθία των Μεγάλων Ωρών, ο Εσπερινός και η Αποκαθήλωση.

Πένθιμα ηχούν οι καμ...

Η κατανυκτική πομπή …

Η κατανυκτική πομπή και η κορύφωση του Θείου Δράματος στις εκκλησίες της Αίγινας.

Μέσα σε κλίμα κατάνυ...

Πρωτάθλημα στα σκάφη…

Πρωτάθλημα στα σκάφη 420, για την Αιγινήτισσα ιστιοπλόο Αναστασία Γκαρή!

Από την Ελληνική Ιστ...

Εξαιρετικές οι επιδό…

Εξαιρετικές οι επιδόσεις από τους αθλητές του ΝΟΑ στο Athens Eurolymp  Week 2016. Αργυρά μετάλλια για Αλίκη Καλατζή και Δημήτρη Μπήτρο.

Αργυρά μετάλλια για ...

Παλαιότερα άρθρα

Ενότητες

Aegina Portal Web Radio

Επικοινωνία

  • Τηλ: 30 2297025627 (εσωτ: 803 & 801)
  • Web Radio (γραμματεία) Τηλ: 30 2297025627 (εσωτ: 804)
  • Email: info@aeginaportal.gr
  • Διεύθυνση: Αντωνίου Πελεκάνου 8 - 18010 Αίγινα
  •  
Το Aegina Portal λειτουργεί με την άδεια της ΑΕΠΙ και της GEA.