Ειδήσεις από την αυτοδιοίκηση

Ενημερωτικό ένθετο στο ραδιόφωνο του Aegina Portal

Και από το ΚΕΠ η ηλεκτρονική υποβολή αίτησης χορήγησης επιδόματος μητρότητας για τις ασφαλισμένες του e ΕΦΚΑ.

Μία νέα διαδικασία προστέθηκε στο ΚΕΠ του Δήμου, σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση που αφορά στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) των Δήμων, που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (Φ.Ε.Κ. Β’ 1475/30.3.2022).

Από το Podcasting Feed του ένθετου Ειδήσεις από την Αυτοδιοίκηση, στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.





Υποβολή αίτησης στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.)

1. Η ηλεκτρονική υποβολή αίτησης χορήγησης επιδόματος μητρότητας για τις ασφαλισμένες του e ΕΦΚΑ σύμφωνα με τις καταστατικές διατάξεις των εντασσομένων φορέων, κλάδων και λογαριασμών σε αυτόν, δύναται να διεκπεραιώνεται εναλλακτικά μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.) κατά τα προβλεπόμενα από το άρθρο 31 του ν. 3013/2002 (Α΄ 102). Η ηλεκτρονική
υποβολή της αίτησης διεκπεραιώνεται είτε διά ζώσης, είτε μέσω τηλεδιάσκεψης σύμφωνα με το άρθρο 33 του ν. 4704/2020 (Α΄ 133).

2. Η ηλεκτρονική αίτηση υποβάλλεται για ασφαλισμένους των εντασσόμενων φορέων τομέων, κλάδων και λογαριασμών που υπάγονται στον e-ΕΦΚΑ για παροχές σε χρήμα που πραγματοποιούνται εντός των ορίων της χώρας και διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στην Ελληνική Επικράτεια, σύμφωνα με τη λεπτομερή περιγραφή κάθε περίπτωσης στην υπ’ αρ. 80000/91907/17-11-2021 κοινή υπουργική απόφαση (Β΄ 5407).

Διαδικασία υποβολής της αίτησης από τον υπάλληλο του Κ.Ε.Π.

1. Η διαδικασία υποβολής της αίτησης διενεργείται μέσω πιστοποιημένου υπαλλήλου του Κ.Ε.Π. Ο υπάλληλος του Κ.Ε.Π. εισέρχεται στην ηλεκτρονική υπηρεσία του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-E.Φ.Κ.Α.), η οποία λειτουργεί μέσω της Ενιαίας
Ψηφιακής Πύλης Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr), κατόπιν αυθεντικοποίησής του με τους Κωδικούς Δημόσιας Διοίκησης και πιστοποιείται ως χρήστης της ηλεκτρονικής υπηρεσίας αίτησης χορήγησης επιδόματος μητρότητας.

2. Για τις μισθωτές ασφαλισμένες για το επίδομα μητρότητας (κυοφορίας) ο πιστοποιημένος υπάλληλος του Κ.Ε.Π καταχωρεί στην ηλεκτρονική υπηρεσία του e-E.Φ.Κ.Α τα στοιχεία της αιτούσης και ειδικότερα τον ΑΜΚΑ, τον φορέα ασφάλισης κατά την τελευταία διετία, τον κωδικό της ιατρικής γνωμάτευσης-βεβαίωσης της Πιθανής Ημερομηνίας Τοκετού που έχει χορηγηθεί από τον συνταγογράφο ιατρό μέσω του Συστήματος Ηλε-
κτρονικής Συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ ΑΕ, τον ΙΒΑΝ του ατομικού τραπεζικού λογαριασμού και τον ΑΜΕ ή τον ΑΦΜ του εργοδότη προκειμένου να βεβαιώσει αυ- τός την αποχή από την εργασία της εργαζόμενης και προβαίνει στην υποβολή της αίτησης για λογαριασμό
της ασφαλισμένης.

3. Για τις μισθωτές ασφαλισμένες για το επίδομα μητρότητας (λοχείας) ο πιστοποιημένος υπάλληλος του Κ.Ε.Π καταχωρεί στην ηλεκτρονική υπηρεσία του e-E.Φ.Κ.Α τα στοιχεία της αιτούσης και ειδικότερα τον ΑΜΚΑ, τον φορέα ασφάλισης κατά την τελευταία διετία, την ημερομηνία τοκετού αντλώντας τη ληξιαρχική πράξη γέννησης από το Μητρώο Πολιτών, τον ΙΒΑΝ του ατομικού τραπεζικού λογαριασμού και προβαίνει στην υποβολή της αίτησης για λογαριασμό της ασφαλισμένης.

4. Για τις αυτοαπασχολούμενες και ελεύθερες επαγγελματίες του e-ΕΦΚΑ ο πιστοποιημένος υπάλληλος του ΚΕΠ καταχωρεί την αίτηση για το επίδομα μητρότητας μετά την ημερομηνία τοκετού, αντλώντας τη ληξιαρχική πράξη γέννησης από το Μητρώο Πολιτών, τον φορέα ασφάλισης της και τον αριθμό τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ) και προβαίνει στην υποβολή της αίτησης για λο-
γαριασμό της ασφαλισμένης.

5. Ο πιστοποιημένος υπάλληλος του Κ.Ε.Π., αφού συμπληρώσει τα απαραίτητα στοιχεία, αποθηκεύει την αίτηση για να λάβει αριθμό και την υποβάλλει ηλεκτρονικά.

6. Η απόφαση κοινοποιείται ηλεκτρονικά στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) που έχει δηλώσει η δικαιούχος με την πίστωση του ποσού στον τραπεζικό της λογαριασμό.

7. Κατά τα λοιπά, ακολουθείται η διαδικασία/η διαδικασία ισχύει, όπως προβλέπεται στην υπ’ αρ. 80000/ 91907/17-11-2021 κοινή υπουργική απόφαση (Β’ 5407).

Μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά το ΦΕΚ εδώ.
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png




Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png