Ειδήσεις από την αυτοδιοίκηση

Ενημερωτικό ένθετο στο ραδιόφωνο του Aegina Portal

Δημοσιεύτηκε πρόσκληση με τίτλο: "Ολοκληρωμένη Διαχείριση Δικτύων Ύδρευσης", από την ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου.

Δημοσιεύτηκε στις 30 Δεκεμβρίου 2022, πρόσκληση με τίτλο: "Ολοκληρωμένη Διαχείριση Δικτύων Ύδρευσης", για τη υποβολή προτάσεων στο επιχειρησιακό πρόγραμμα "Υποδομές μεταφορών, περιβάλλον και αειφόρος ανάπτυξη". 

Από το Podcasting Feed του ένθετου Ειδήσεις από την Αυτοδιοίκηση στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.




Η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, καλεί τους παρακάτω δυνητικούς δικαιούχους:

  • Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης Αποχέτευσης
  • ΟΤΑ Α΄ βαθμού
  • Σύνδεσμοι Ύδρευσης Αποχέτευσης
Για την υποβολή προτάσεων έργων (πράξεων), προκειμένου να ενταχθούν και χρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο του Άξονα Προτεραιότητας Νο 14 "Διατήρηση και προστασία του περιβάλλοντος - προαγωγή της αποδοτικής χρήσης των πόρων (ΤΣ) του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη" 2014 - 2020.

Το περιεχόμενο της πρόσκλησης

Οι προτάσεις που θα υποβληθούν στο πλαίσιο της παρούσας πρόσκλησης θα πρέπει να εμπίπτουν στη δράση 14.6ii.30.17- 19 του ειδικού στόχου 30 του Άξονα Προτεραιότητας 14 του ΕΠ όπως περιγράφεται στην Εξειδίκευση Εφαρμογής του ΕΠ. Στο πλαίσιο της ως άνω δράσης όπως αυτή περιγράφεται στην Εξειδίκευση Εφαρμογής του ΕΠ οι προτάσεις που θα υποβληθούν στο πλαίσιο της παρούσας πρόσκλησης θα πρέπει να αφορούν σε πράξεις ώριμες προς υλοποίηση και να συμβάλλουν στην εξασφάλιση επάρκειας και ποιότητας πόσιμου νερού με προτεραιότητα σε προβληματικές ως προς τα ανωτέρω περιοχές ή/ και σε περιοχές όπου ήδη εφαρμόζονται ή αναπτύσσονται από τους αρμόδιους φορείς συστήματα ελέγχου πίεσης και ανίχνευσης και περιορισμού των διαρροών.

Όλες οι προτάσεις οι οποίες θα κατατεθούν θα πρέπει να αντιμετωπίζουν την ως άνω δράση με ολιστικό και πλήρως λειτουργικό τρόπο όσον αφορά την ψηφιακή διαχείριση του δικτύου ύδρευσης για την επιλεγείσα περιοχή. Κάθε δικαιούχος μπορεί να υποβάλλει μόνο μία πρόταση με συνολικό προϋπολογισμό που δεν θα υπερβαίνει τα 9.000.000, πλήρως αιτιολογημένη και τεκμηριωμένη στη βάση πραγματικών αναγκών που θα αποδεικνύονται με ρεαλιστικά αναλογική αντιστοίχιση βάσει εξυπηρετούμενων χρηστών. Δεν θα γίνει δε αποδεκτή πρόταση η οποία ήδη χρηματοδοτείται ή έχει υποβληθεί για χρηματοδότηση εν συνόλω, είτε εν μέρει, σε άλλο χρηματοδοτικό μέσο (π.χ. Πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης, Ταμείο Ανάκαμψης, κ.λ.π.).

Οι προτάσεις θα πρέπει να είναι συμβατές με τη δράση "Δράσεις ενίσχυσης, αποκατάστασης, εκσυγχρονισμού δικτύων ύδρευσης και έλεγχος διαρροών", όπως κωδικοποιημένα αναφέρονται σε κάθε ένα από τα ισχύοντα ΣΔΛΑΠ των υδατικών διαμερισμάτων της χώρας.

Ως εκ των ανωτέρω και ειδικότερα μέσω της παρούσας πρόσκλησης , δύνανται να χρηματοδοτηθεί η προμήθεια και εγκατάσταση ολοκληρωμένων συστημάτων τηλεπαρακολούθησης και τηλεχειρισμού οικιακών υδρομέτρων (υδρόμετρα, ηλεκτροβάνες , μεταδότες, ασύρματη μετάδοση μετρήσεων, τιμολόγηση) σε υφιστάμενα δίκτυα ύδρευσης.

Ειδικότερα δύνανται να χρηματοδοτηθούν:

  • Η επέκταση υπαρχόντων συστημάτων τηλεπαρακολούθησης και τηλεχειρισμού οικιακών υδρομέτρων (υδρόμετρα, ηλεκτροβάνες , μεταδότες, ασύρματη μετάδοση μετρήσεων, τιμολόγηση) σε υφιστάμενα δίκτυα ύδρευσης. 
  • Η Προμήθεια και εγκατάσταση ολοκληρωμένων συστημάτων τηλεελέγχου και τηλεχειρισμού εσωτερικών και εξωτερικών δικτύων ύδρευσης του φορέα ( έλεγχο ποιότητας, πίεσης , παροχής, κλπ) .
  • Η επέκταση υπαρχόντων συστημάτων τηλεελέγχου και τηλεχειρισμού εσωτερικών και εξωτερικών δικτύων ύδρευσης του φορέα ( έλεγχος ποιότητας, πίεσης , παροχής, κλπ) .
  • Συστήματα συνεχούς μέτρησης, καταγραφής και ελέγχου της ενεργειακής απόδοσης και του αποτυπώματος άνθρακα του δικτύου ύδρευσης.
Οι προτάσεις που θα υποβληθούν πρέπει να περιλαμβάνουν μία ή περισσότερες από τις κατωτέρω δράσεις ανάλογα με την πρόταση ολιστικής προσέγγισης που κατατίθεται:

  • Προμήθεια και εγκατάσταση οικιακών υδρομέτρων , ηλεκτροβανών ,συνδεδεμένων με ασύρματο μεταδότη.
  • Προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος ασύρματου σταθερού δικτύου (fixed network), για την online μετάδοση των μετρήσεων οικιακών υδρομέτρων. Το δίκτυο υποχρεωτικά θα είναι επεκτάσιμο και για άλλες δράσεις των φορέων.
  • Προμήθεια και εγκατάσταση εξειδικευμένου λογισμικού (software) συγκέντρωσης, καταγραφής και διαχείρισης των μετρήσεων οικιακών υδρομέτρων, την διαχείριση παροχέτευσης τελικού καταναλωτή ,την διαχείριση του ασύρματου σταθερού δικτύου επικοινωνιών, λογισμικό (software) αυτόματης τιμολόγησης καθώς και εξασφάλιση άμεσης επικοινωνίας παρόχου – καταναλωτή, μέσω χρήσης εφαρμογής (App) έξυπνων κινητών τηλεφώνων, με στόχο περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, εξοικονόμηση νερού αλλά και βελτίωση της εισπραξιμότητας.  Προμήθεια και εγκατάσταση ολοκληρωμένων συστημάτων τηλεελέγχου και τηλεχειρισμού εσωτερικών και εξωτερικών ύδρευσης του φορέα που περιλαμβάνει σύστημα ασύρματου σταθερού δικτύου για την λήψη & αποστολή, εντολών χειρισμού κρίσιμων στοιχείων (αντλίες , ηλεκτροβάνες, prv, κλπ) καθώς και μετρήσεων ( ποιότητα, πίεσης , παροχή, κλπ).
  • Ολοκληρωμένη διαχείριση της ποιότητας νερού και πιο συγκεκριμένα την παρακολούθηση και καταγραφή κρίσιμων παραμέτρων ποιότητας του νερού στις εγκαταστάσεις παραγωγής (γεωτρήσεων, αντλιοστασίων, διυλιστηρίων νερού και μονάδων αφαλάτωσης) και διανομής (κόμβοι ζωνών, σημεία ελέγχου στο εσωτερικό δίκτυο ) με τη χρήση κατάλληλου εξοπλισμού και λογισμικού . Θα αποτυπώνονται σε πραγματικό χρόνο οι παράμετροι ποιότητας ώστε η ΔΕΥΑ/Δήμος να προβαίνει στην βελτίωση και εξορθολογισμό της λειτουργίας του δικτύου ύδρευσης. 
  •  Ολοκληρωμένη διαχείριση της ηλεκτρικής ενέργειας, και πιο συγκεκριμένα την παρακολούθηση και καταγραφή της κατανάλωσης της ηλεκτρικής ενέργειας όλων των γεωτρήσεων, αντλιοστασίων, διυλιστηρίων νερού και μονάδων αφαλάτωσης με τη χρήση κατάλληλου εξοπλισμού και λογισμικού και με τρόπο που θα καταγράφεται η απαιτούμενη καταναλισκόμενη ενέργεια ανά κυβικό μέτρο παραγόμενου νερού ώστε να δημιουργηθούν οι απαραίτητοι ενεργειακοί δείκτες απόδοσης (KPIs) και η ΔΕΥΑ/Δήμος να προβαίνει στην βελτίωση και εξορθολογισμό της λειτουργίας του δικτύου ύδρευσης βάσει της ενεργειακής απόδοσης και εν τέλει στη βελτιστοποίηση της συνολικής απόδοσης του δικτύου. Τέλος, δύναται να περιλαμβάνεται η προμήθεια και εγκατάσταση εξειδικευμένου λογισμικού (software) για τον συνεχή υπολογισμό του αποτυπώματος άνθρακα του δικτύου ύδρευσης.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png