Δημοτικές Εκλογές 2019

Δελτίο Τύπου για τη συνάντηση του Παντελή Μεθενίτη με κάτοικους των περιοχών Μεσαγρού - Αγίας Μαρίνας.

Δελτίο Τύπου.
Την Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019 στις 7.00 μ.μ. στο καφέ-Μαρίνα, στην Αγία Μαρίνα, έγινε συνάντηση κατοίκων και φορέων της περιοχής με τον υποψήφιο Δήμαρχο Παντελή Μεθενίτη. Από τη συζήτηση με τους κατοίκους Μεσαγρού-Αγίας Μαρίνας προέκυψαν τα παρακάτω θέματα:
* Είναι απαραίτητη η δημιουργία μονάδας  βιολογικού  καθαρισμού, αφού η  υφιστάμενη κατάσταση με τους ατομικούς βόθρους, θέτει σε κίνδυνο την γαλάζια σημαία και την καθαρή θάλασσα της Αγίας Μαρίνας, ενώ το οικονομικό κόστος αδειάσματος των βόθρων είναι δυσβάστακτο για τις επιχειρήσεις.
*  Η ελλιπής  καθαριότητα των περιοχών, εντοπίζεται στο γεγονός ότι  το μοναδικό δρομολόγιο του απορριμματοφόρου που περνάει τις  πρωινές ώρες  φτάνει γεμάτο και δεν αδειάζει όλους τους κάδους της Αγίας Μαρίνας, με αποτέλεσμα   μέχρι το επόμενο πρωί που ξαναπερνάει,   οι κάδοι να παραμένουν γεμάτοι για ένα ολόκληρο 24ωρο παρουσιάζοντας μια πολλή άσχημη εικόνα, σε ένα από το πιο τουριστικά σημεία του νησιού.
* Από τα μεγαλύτερα προβλήματα της τουριστικής περιοχής της Αγίας Μαρίνας είναι οι περιορισμένες    θαλάσσιες συγκοινωνίες, αποτρεπτικός παράγοντας για την επίσκεψη και παραμονή στην Αγία Μαρίνα. Αν και η  επισκευή του λιμανιού που έχει  δρομολογηθεί, δίνει μεγαλύτερες δυνατότητες προσέγγισης πλοίων και αναβαθμίζει συνολικά την περιοχή, αυτό θα είναι χωρίς αντίκρισμα,  αν δεν υπάρξουν αυξημένα δρομολόγια πλοίων σε ημερήσια βάση αλλά και σε διάρκεια της τουριστικής περιόδου.
* Μεγάλο πρόβλημα αποτελεί και η χερσαία συγκοινωνία των ΚΤΕΛ Αίγινας με τα λιγοστά δρομολόγια, που αποτρέπει τις επισκέψεις στην Αγία Μαρίνα ,ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες.
* Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου γίνονται μόνο στο κέντρο της  πόλης της Αίγινας, ενώ η περιφέρεια έχει εγκαταλειφτεί και παλεύει για πολιτιστικά δρώμενα μόνο με τις  δικές της δυνάμεις  (Τοπικούς Συλλόγους, Τοπικά Συμβούλια).
Ο υποψήφιος Δήμαρχος, Παντελής Μεθενίτης,   είπε ότι όλες οι προτάσεις που ακούστηκαν θα  ληφθούν υπόψη στο σχεδιασμό του προγράμματος του συνδυασμού, και ανέφερε κάποιες πρώτες  σκέψεις για την περιφέρεια όπως:
Λειτουργία των Τοπικών κοινοτήτων με υπάλληλο μία ή δυο φορές εβδομαδιαίως για λογαριασμούς νερού, πιστοποιητικά κ.λ.π.
Δημοτική συγκοινωνία που θα συμπληρώνει τα λιγοστά δρομολόγια  των ΚΤΕΛ. Πίεση (σε κάθε υπεύθυνο) για αυξημένα δρομολόγια πλοίων σε Σουβάλα-Αγία Μαρίνα. Κίνητρα για να παραμείνουν όσο το δυνατόν περισσότερο τα καλοκαιρινά δρομολόγια των πλοίων στις περιοχές.
Τακτική καθαριότητα και μείωση των απορριμμάτων, μέσω μιας ολοκληρωμένης μορφής  ανακύκλωσης με δημιουργία πράσινων σημείων. Διπλά δρομολόγια αποκομιδής τους καλοκαιρινούς μήνες. Διερεύνηση για δημιουργία μικρών  μονάδων βιολογικών ανά περιοχή.
Πολιτιστική αποκέντρωση των εκδηλώσεων που διοργανώνει ο Δήμος.
Στήριξη  των αυξημένων  αρμοδιοτήτων των Τοπικών Συμβουλίων (που προβλέπονται με το νέο Νόμο Κλεισθένη), όσον αφορά το σχεδιασμό έργων στην περιοχή  και την οικονομική αυτοτέλεια των  Τοπικών   Κοινοτήτων.
 Η συζήτηση έκλεισε με την προοπτική μιας νέας συνάντησης όπου θα παρουσιαστούν αναλυτικά και οι προτάσεις του συνδυασμού, για τα προβλήματα της περιοχής και όλης της Αίγινας.