Table Talk

Εκπομπές από το studio του ραδιοφώντου του Aegina Portal

Τους στόχους του νέου Εφορευτικού Συμβουλίου της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Αίγινας παρουσίασε ο κ. Γιώργος Καλόφωνος.

 
Τον πρόεδρο του Εφορευτικού Συμβουλίου της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Αίγινας  κ. Γιώργο Καλόφωνο φιλοξένησε το Aegina Portal μέσω τηλεδιάσκεψης. Το νέο συμβούλιο συγκροτήθηκε τον Οκτώβριο του 2020 με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, που υπογράφεται από την υπουργό Νίκη Κεραμέως. Ο κ. Καλόφωνος παρουσίασε τα μέλη του πενταμελούς συμβουλίου και τους αναπληρωτές τους, μιλώντας για τον κάθε έναν ξεχωριστά. Επίσης, περιέγραψε τις αρμοδιότητες του Εφορευτικού Συμβουλίου.

Χωρίς αμφιβολία, το νέο συμβούλιο βρίσκεται μπροστά σε σημαντικές προκλήσεις, τόσο για τον εκσυχρονισμό της λειτουργίας της βιβλιοθήκης, την ψηφιοποίησή της και άλλα στοιχεία που θα βοηθήσουν στην εξωστρέφεια της και θα βελτιώσουν τις υπηρεσίες της προς τους κατοίκους της Αίγινας, όσο και για την νέα περίοδο που ξεκινά μετά την αναστύλωση του ιστορικού μνημείου του Κυβερνείου και όλα όσα πρέπει να γίνουν ώστε το Εϋνάρδειο να διασωθεί, να αναστηλωθεί και να αποτελέσει την στέγη της.
 
Ο κ. Καλόφωνος μιλώντας για το απελθόν εφορευτικό συμβούλιο, αναφέρθηκε στις δυσκολίες εκείνης της περιόδου λέγοντας ότι: "Η βιβλιοθήκη έχασε το ζωτικό της χώρο, βρέθηκαν τα βιβλία της αποθηκευμένα, ήταν ένα εφορευτικό συμβούλιο που προσπάθησε να βρει λύσεις. Βρήκε κάποιες λύσεις, έστω και προσωρινές για να μπορέσουνε, τουλάχιστον, να σωθούνε τα βιβλία. Και βεβαίως είχε μία έντονη παρουσία στα κοινά της Αίγινας, έκανε πολλά πράγματα για την βιβλιοθήκη, πολλές προσπάθειες και είναι οι άνθρωποι που έχουν θέσει κάποιες βάσεις πάνω στις οποίες μπορούμε κι εμείς να πατήσουμε για να προσπαθήσουμε να κάνουμε κάτι περισσότερο. Βεβαίως θα αναφέρω την Προνόη Θεολογίδου, την απελθούσα πρόεδρο, η οποία πέρα από την προσφορά της, μας έκανε και μία πολύ χρήσιμη και πολύ ειλικρινή και διεξοδική ενημέρωση, για όλα τα θέματα της βιβλιοθήκης όταν αναλάβαμε και ήθελα να την ευχαριστήσω και από αυτό εδώ το βήμα". 
 
Στο οργανόγραμμα της βιβλιοθήκης προβλέπονται οκτώ άτομα, όμως λειτουργεί κάτω από δύσκολες συνθήκες με τις προσπάθειες δύο εργαζομένων, του κ. Γιάννη Μαλτέζου και της κ. Μαρίας Κοντράρου. "Αυτοί οι δύο άνθρωποι είναι η βιβλιοθήκη, χάρη σε αυτούς λειτουργεί η βιβλιοθήκη. Κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους για να μπορεί να λειτουργεί" είπε ο κ. Καλόφωνος.
 
Ένας σημαντικός στόχος που περιέγραψε είναι η ψηφιοποίηση του υλικού της βιβλιοθήκης και η συνολική παρουσία της στο διαδίκτυο με μία δική της ιστοσελίδα που πρόκειται να κατασκευαστεί: "Αυτός είναι ένας από τους στόχους μας ο οποίος γίνεται ακόμη πιο επείγον, έτσι όπως έχει αλλάξει ο τρόπος που λειτουργούν τα πράγματα στις μέρες μας λόγω της πανδημίας. Οι βιβλιοθήκες όπως τόσα άλλα πράγματα παραμένουν κλειστές και εκεί καταλαβαίνει κανείς ότι η ανάγκη μίας ψηφιακής παρουσίας είναι ακόμα μεγαλύτερη. Αλλά αυτή, ούτως ή άλλως, είναι η τάση παγκόσμια και πριν την πανδημία σε όλες τις βιβλιοθήκες"    
 
Ο τοπικός Τύπος, η ιστορία, η λαογραφία και ο πολιτισμός, αποτελούν ειδικό περιεχόμενο μίας βιβλιοθήκης όπως είναι της Αίγινας κι αυτό το περιεχόμενο πρέπει να είναι διαθέσιμο σε όποιον το αναζητά. "Αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι απαραίτητο να ταξιδεύουν στην Αίγινα για να συμβουλευτούνε κάτι. Ο στόχος είναι αυτός, να έχουμε ένα ψηφιοποιημένο αρχείο κι αυτό μας δίνει την δυνατότητα να καλύψουμε και κενά των συλλογών μας" είπε, εξηγώντας ότι για το υλικό το οποίο είναι δυσεύρετο, η βιβλιοθήκη θα μπορεί να αποκτά ένα ψηφιακό αντίγραφο. Παράλληλα, εκτός από τα βιβλία η ψηφιοποίηση θα αφορά τα τεκμήρια, αλλά και το οπτικοακουστικό υλικό.
 
Σημαντικός παράγοντας για την εξέλιξη της Δημόσιας Βιβλιοθήκης της Αίγινας στην ψηφιακή εποχή, είναι η ανεύρεση πόρων. Πρόσφατα το Υπουργείο Παιδείας επιχορήγησε με 6.000 ευρώ την βιβλιοθήκη. Το ποσό θα χρησιμοποιηθεί για την αντικατάσταση των υπολογιστών, την αγορά scanner και φωτοτυπικού, αλλά και για την κατασκευή της ιστοσελίδας. Ίσως η έκτακτη αυτή επιχορήγηση να φαίνεται μικρή, όμως θα διατεθεί στοχευμένα υπογραμμίζει λέει ο κ. Καλόφωνος. Πόσο μάλλον όταν ο ετήσιος προϋπολογισμός της βιβλιοθήκης της Αίγινας είναι μόλις 3.700 ευρώ. Μία λύση για την ανεύρεση πόρων είναι οι χορηγίες.
 
Στον τομέα της ψηφιοποίησης υπάρχει μία ακόμη ενθαρρυντική είδηση. Η Εθνική Βιβλιοθήκη θα υλοποιήσει των ψηφιοποίηση του καταλόγου των βιβλίων της βιβλιοθήκης της Αίγινας. Με αυτόν τρόπο θα είναι προσβάσιμος μέσω διαδικτύου. Αυτό αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το  καλοκαίρι.
 
Για τα βιβλία που βρίσκονται στο δημοτικό σχολείο του Βαθέος, ο κ. Καλόφωνος λέει ότι δεν γνωρίζουν πόσο ακριβής είναι η καταγραφή τους, αλλά ούτε και σε τι κατάσταση βρίσκονται: "Αυτό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα. Η βιβλιοθήκη με την ανακαίνιση του Κυβερνείου έχασε όλο τον ζωτικό χώρο του ισογείου, μέσα στον οποίο ήταν όλα αυτά τα βιβλία".    
 
Για το Εϋνάρδειο, ένας χώρος που έχει διατεθεί ώστε να στεγαστεί η βιβλιοθήκη της Αίγινας λέει: "To  Εϋνάρδειο είναι το πρώτο νεοκλασικό, δημόσιο κτήριο που κτήριο που χτίστηκε στην Ελλάδα" και το χαρακτηρίζει ως ένα από τα σημαντικότερα μνημεία όχι μόνο για την Αίγινα, αλλά για ολόκληρη την Ελλάδα. "Φέτος που γιορτάζουμε την επέτειο του 1821 είναι κάτι πολύ επίκαιρο" είπε και αναφέρθηκε στην σημαντική ιστορία και προσφορά του μεγάλου φιλέλληνα Εϋνάρδου και τους φιλικούς του δεσμούς με τον Καποδίστρια. To  Εϋνάρδειο φιλοξένησε την βιβλιοθήκη που ονομάστηκε "Αποθήκη Βιβλίων" και στη συνέχεια "Δημόσια Βιβλιοθήκη", η οποία μετά από πορεία στο χρόνο έγινε η Εθνική Βιβλιοθήκη όπως την γνωρίζουμε σήμερα.
 
Επιστροφή στην εποχή που του  Εϋνάρδειο στέγαζε το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αίγινας: "Για εκείνη την εποχή ήταν μία πάρα πολύ ωραία ιδέα να είναι το κτήριο που θα στεγαστεί η μικρή βιβλιοθήκη της Αίγινας, αλλά σήμερα οι ανάγκες έχουν αλλάξει. Δυστυχώς ο χώρος του κτηρίου δεν επαρκεί, ώστε να υπάρχει πλήρης ανάπτυξη, έστω μίας μικρής βιβλιοθήκης που είναι η Δημόσια Βιβλιοθήκη Αίγινας, αλλά με τις λειτουργίες που πρέπει να έχει μία σύγχρονη βιβλιοθήκη, μικρή βιβλιοθήκη. Χρειάζεται πολύ μεγαλύτερος χώρος. Αυτό είναι ένα πρόβλημα το οποίο προσπαθούμε κι αυτό να το λύσουμε. Για μας βέβαια το Εϋνάρδειο είναι πολύτιμο, ευτυχώς υπάρχουν τα χρήματα για την ανακαίνισή του και υπάρχει μία διαδικασία που έχει ξεκινήσει αρκετό καιρό, να προχωρήσει αυτή η ανακαίνιση, η οποία πρέπει να γίνει με την μεγαλύτερη προσοχή και ευαισθησία, ώστε να μην θιγεί η ιστορικότητα αυτού του μνημείου, αλλά πρέπει να γίνει διότι αλλιώς θα καταστραφεί αυτό το μνημείο. Και βεβαίως για εμάς, για την βιβλιοθήκη της Αίγινας είναι ένα κτήριο πολύτιμο το οποίο θα το αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο".   
 
Γίνεται μία προσπάθεια να βρεθεί ένας συμπληρωματικός χώρος και σε αυτή την προσπάθεια υπάρχει η σύμφωνη γνώμη και η βοήθεια του υπουργείου και των υπηρεσιών του. Το ζήτημα του Εϋνάρδειου παρακολουθείται από το συμβούλιο που έχει ενημέρωση από το υπουργείο. 
 
Ανάμεσα σε όλα όσα συνθέτουν το όραμα του νέου εφορευτικού συμβουλίου, είναι να προωθήσει το ίδιο το βιβλίο και την αγάπη για το βιβλίο, κυρίως στα παιδιά, αλλά και στους ενήλικες: "Οι σύγχρονες βιβλιοθήκες είναι ένας κόμβος πληροφόρησης και εκπαίδευσης του κοινού".
 
Ευχαρίστησε την  κ. Ἐλλη Δρούλια, διευθύντρια της βιβλιοθήκης της Βουλής, που δώρησε 11 τόμους από τις εκδόσεις του Ιδρύματος της Βουλής, αλλά και για την πρόθεσή της να παραχωρήσει σημαντικές εκδόσεις του Ιδρύματος της Βουλής και της βιβλιοθήκης της Βουλής. Επίσης, τον κ. Βασίλη Γρηγοριάδη και την κ. Μάγδα Λαΐου Γρηγοριάδη για την δωρεά 200 τόμων από την προσωπική τους βιβλιοθήκη, ανάμεσα στα οποία υπάρχουν και σπάνιες εκδόσεις. Τέλος ευχαρίστησε την υπουργό Νίκη Κεραμέως για την άμεση ανταπόκριση στο αίτημα της έκτακτης επιχορήγησης.
 
Τα μέλη του Εφορευτικού Συμβουλίου της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Αίγινας:
 
1. Καλόφωνος Γεώργιος, ιστορικός βυζαντινολόγος, ως τακτικό μέλος, με αναπληρωτή τον Σακκιώτη Σταύρο, συνταξιούχο του Εμπορικού Ναυτικού.
2. Οικονόμου Νικόλαος, καθηγητής πληροφορικής, ως τακτικό μέλος, με αναπληρωτή τον Γιαννούλη Εμμανουήλ, Ιερέα - συνταξιούχο Θεολόγο.
3. Κρητικού Ίρις-Στέλλα, ιστορικό τέχνης, ως τακτικό μέλος.
4. Καλαμάκης Διονύσιος, Αναπληρωτής καθηγητής Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, ως τακτικό μέλος, με αναπληρωτή τον Ζαμπέλη Βασίλειο, καθηγητή φυσικής αγωγής.
5. Κουκούλης Νεκτάριος, συνταξιούχος δάσκαλος, ως τακτικό μέλος, με αναπληρώτρια τη Βλάχου Ελένη διοικητική υπάλληλο Κέντρου Υγείας Αίγινας.
 
Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου ο κ. Καλόφωνος Γεώργιος και αντιπρόεδρος ο κ. Οικονόμου Νικόλαος.
 
Η θητεία του Εφορευτικού Συμβουλίου είναι τριετής.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png