Δημοτικές Εκλογές 2010

Μεγάλες αλλαγές στην ενημέρωση μέσω διαδικτύου φέρνει ο εκλογικός νόμος.

Μεγάλες αλλαγές φέρνει στην ενημέρωση μέσω διαδικτύου ο ν. 3870/2010, καθώς είναι η πρώτη φορά που το διαδίκτυο συμπεριλαμβάνεται στον εκλογικό νόμο. Υπάρχουν συγκεκριμένες απαγορεύσεις και αρκετά σημεία που ακόμη δεν έχουν διευκρινιστεί. Σύμφωνα με τον ν. 3870/2010 κατά την περίοδο των δύο μηνών πριν τις δημοτικές εκλογές, που ξεκίνησε χθες 7 Σεπτεμβρίου, ο κάθε διαδικτυακός τόπος μπορεί να παρουσιάσει μία μόνο φορά έναν υποψήφιο. Σε αυτό εξαίρεση αποτελούν οι προσωπικές σελίδες υποψηφίων και συνδυασμών. Οι περιορισμοί εμφανίσεων δεν ισχύουν για επικεφαλής συνδυασμών και αντιπεριφερειάρχες μέχρι την ανακοίνωση των υποψηφίων στις 23 Οκτωβρίου. Σε αυτές τις συζητήσεις πρέπει να έχουν κληθεί τουλάχιστον τρεις συνυποψήφιοί τους. Αφού οριστικοποιηθούν οι συνδυασμοί στις συζητήσεις απαιτείται η συμμετοχή τουλάχιστον των 2/3 αυτών.

Σύμφωνα λοιπόν με τα όσο προβλέπει ο ν. 3870/2010, το Aegina Portal μπορεί να "εμφανίσει" μόνο μία φορά κατά τη διάρκεια του προεκλογικού διμήνου έναν υποψήφιο. "Ως εμφανίσεις, κατά την έννοια της παρούσας παραγράφου, θεωρούνται οι προσωπικές συνεντεύξεις των ανωτέρων υποψηφίων, η συμμετοχή τους σε οργανωμένες συζητήσεις, περιλαμβανομένων και εκείνων που εντάσσονται στα δελτία ειδήσεων, καθώς και η κάλυψη κατόπιν αιτήματός τους της προεκλογικής τους δραστηριότητας" αναφέρει ο ν. 3870/2010, δημιουργώντας εύλογα ερωτήματα για την ερμηνεία του. Αν δηλαδή μια δήλωση μπορεί να θεωρηθεί ως συνέντευξη, αν το δελτίο τύπου ενός συνδυασμού μπορεί κάτω από προϋποθέσεις να θεωρηθεί "εμφάνιση" και πολλά - πολλά ακόμη.

Τα θέματα προς διερεύνηση που προκύπτουν είναι αλυσιδωτά. Για παράδειγμα μόλις πριν από λίγο μας ανακοινώθηκε ότι σήμερα στις 7 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου. Η παρουσίασή του μέσα από το Aegina Portal αποτελεί με όρους του διαδικτύου μία ενημερωτική εκπομπή. Όμως δεν έχει διευκρινιστεί αν η προβολή της βιντεοσκόπησης του Δημοτικού Συμβουλίου και των υποψηφίων του μπορεί να εμπίπτει στις "οργανωμένες συζητήσεις". Ελπίζουμε ότι τις επόμενες ημέρες θα μπορέσουμε να έχουμε απαντήσεις σε διευκρινιστικές ερωτήσεις από το Υπουργείο Εσωτερικών για το τι μπορεί να είναι και τι όχι "εμφάνιση", αλλά και πάνω σε άλλα ειδικά ζητήματα που προκύπτουν.

Τον ν. 3870/2010 μπορείτε να τον διαβάσετε εδώ .