Δημοτικές Εκλογές 2019

Η πρόσκληση στο debate του Aegina Portal, προς τους επικεφαλής των δημοτικών συνδυασμών. Ποιο είναι το format, η δομή και η διαδικασία.



Γράφει ο Σαράντης Ευσταθόπουλος.
Όπως σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, ειδικά όταν οι εκλογές αφορούν την τοπική αυτοδιοίκηση, έτσι και σε αυτές τις εκλογές το Aegina Portal καλύπτει εκτενέστατα και από το πρώτο λεπτό όλα τα τεκταινόμενα.

Φτάνοντας στις τελευταίες μέρες των εκλογών, πιστοί στην παράδοση που έχουμε δημιουργήσει από το 2010, απευθύναμε πρόσκληση για την διεξαγωγή debate μεταξύ των υποψηφίων δημάρχων Αίγινας.
Αυτή τη φορά, επιλέξαμε τις ερωτήσεις να τις απευθύνουν οι ίδιοι οι υποψήφιοι στους αντιπάλους τους. Η δομή της συζήτησης θα γίνει ως εξής: Οι έξι από τους επτά υποψηφίους θα θέτουν από μία ερώτηση στον έβδομο υποψήφιο, ο οποίος αμέσως μετά, θα έχει πέντε λεπτά στην διάθεσή του για να τους απαντήσει. Αφού δώσει τις απαντήσεις του, ένας άλλος υποψήφιος θα δεχτεί άλλες έξι ερωτήσεις, μία από κάθε αντίπαλό του και θα απαντήσει, επίσης, σε πέντε λεπτά. Η διαδικασία αυτή θα συνεχιστεί μέχρις ότου όλοι οι υποψήφιοι να έχουν δεχτεί και να έχουν απαντήσει στις ερωτήσεις  όλων των αντιπάλων τους.

Το debate αυτό έρχεται σαν φυσική συνέχεια και κατάληξη ενός ενημερωτικού κύκλου που ξεκίνησε με τις εισαγωγικές δηλώσεις των υποψηφίων Δημάρχων και συνεχίστηκε με έναν κύκλο διπλών συνεντεύξεων. Σε αυτές τις συνεντεύξεις, προσπαθήσαμε να πάρουμε όσο το δυνατόν πιο κατατοπιστικές και ουσιαστικές απαντήσεις, για μια σειρά σημαντικών θεμάτων που αντιμετωπίζει η Αίγινα. Συνολικά, δόθηκε η δυνατότητα στους υποψηφίους να μιλήσουν, για περισσότερη από μισή ώρα, για τα πεπραγμένα τους, τα σχέδιά τους αλλά και να εγείρουν ερωτήματα και αντιρρήσεις για τους αντιπάλους τους. Προφανώς, η λίστα των προβλημάτων της Αίγινας δεν περιορίζεται σε όσα ρωτήσαμε τους υποψηφίους σε αυτές τις συνεντεύξεις. Παρόλα αυτά, κρίναμε ότι, τα θέματα που θίξαμε, καλύπτουν τα βασικότερα και τα διαχρονικότερα από αυτά τα προβλήματα. Κι όλα αυτά μέσα σε σχετικά σύντομες συνεντεύξεις, ώστε η συζήτησή μας να μην γίνει κουραστική.

Εμείς, λοιπόν, ήρθαμε ενώπιος ενωπίω με τους υποψηφίους. Τώρα ήρθε η ώρα να βρεθούν και μεταξύ τους. Η δομή της συζήτησης που επιλέξαμε, εστιάζει στο να αναδείξει τις διαφορές μεταξύ των υποψηφίων. Διαφορές που υπάρχουν, τόσο σε επίπεδο ετοιμότητας και γνώσης των θεμάτων που θα αντιμετωπίσουν, είτε ως διοίκηση είτε ως αντιπολίτευση, όσο και σε επίπεδο ικανότητας εποικοδομητικού ελέγχου προς τους αντιπάλους τους. Αυτά είναι κρίσιμα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχουν όσοι  θα συμμετέχουν στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο, καθώς με την εφαρμογή του Κλεισθένη την επόμενη τετραετία, η ανάγκη για συνεργασία αλλά και  για καλύτερο έλεγχο της διοίκησης είναι πιο επιτακτική από ποτέ.

Αυτή η δομή συζήτησης δίνει, ταυτόχρονα, την δυνατότητα στους υποψηφίους να δείξουν ποιες είναι οι προτεραιότητές τους και τα θέματα που θεωρούν πιο σημαντικά, μέσω των ερωτήσεων που θα θέσουν στους αντιπάλους τους.

Τέλος, υπάρχει και ένας επιπλέον πρακτικός λόγος που δεν επιλέξαμε μία παραδοσιακή δομή debate. Με 7 υποψηφίους να συμμετέχουν στην συζήτηση, μετά την δεύτερη ή τρίτη απάντηση και έχοντας ακούσει τις απαντήσεις των προηγουμένων, οι υποψήφιοι θα είχαν πολύ περιορισμένες δυνατότητες για να αναδείξουν τις θέσεις και τις προθέσεις τους, χωρίς να ταυτιστούν εν μέρει ή στο σύνολο τους με ό,τι έχουν πει οι προηγούμενοι. Κοινώς, οι απαντήσεις τους κινδύνευαν να μοιάζουν ίδιες. Με τη δομή που επιλέξαμε, είμαστε σίγουροι ότι, αντί να μοιάζουν όλοι οι ίδιοι, οι υποψήφιοι δήμαρχοι θα μας δείξουν τις διαφορές τους. Ακολουθεί η πρόσκληση του Aegina Portal, που καλεί τους επικεφαλής των συνδυασμών. 


Δημοτικές Εκλογές 2019 – Debate 1ου Γύρου εκλογών

Σε συνέχεια της δεδηλωμένης πρόθεσης του Aegina Portal να διοργανώσει εκπομπή δομημένης συζήτησης (debate) μεταξύ των επικεφαλής των συνδυασμών που συμμετέχουν στις δημοτικές εκλογές του Μαϊου 2019, σας αποστέλλεται γραπτώς η πρόσκληση για την διεξαγωγή της εκπομπής αυτής.  Στο κείμενο που ακολουθεί περιέχονται οι λεπτομέρειες και οι όροι που θα ισχύσουν για την υλοποίηση αυτής της εκπομπής.
 
Η περιγραφή της διαδικασίας.

Η εκπομπή θα αποτελείται από δύο φάσεις.  Στην πρώτη φάση, θα υπάρχουν επτά (7) γύροι ερωτήσεων, όπου σε κάθε γύρο, ένας υποψήφιος θα δέχεται ερωτήσεις από όλους τους υπόλοιπους συμμετέχοντες. Οι όροι της πρώτης φάσης είναι οι εξής:
* Ο κάθε συμμετέχων θα δεχτεί μία ερώτηση, από κάθε έναν από τους υπόλοιπους συμμετέχοντες, σε ένα γύρο ερωτήσεων.
* Όλοι οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ρωτήσουν όλους τους υπόλοιπους συνυποψηφίους τους.
*  Για λόγους ισοτιμίας, όλοι οι υποψήφιοι θα έχουν ακριβώς τον ίδιο χρόνο για να θέσουν τις ερωτήσεις τους, δηλαδή τριάντα δευτερόλεπτα (30’’).
* Για τον ίδιο λόγο, όλοι οι υποψήφιοι θα έχουν ακριβώς τον ίδιο χρόνο για να απαντήσουν στις ερωτήσεις που θα τους τεθούν. Ο χρόνος αυτός είναι πέντε λεπτά (5’).
* Θα δίνεται περιθώριο μερικών δευτερολέπτων για να ολοκληρώσει ο ομιλών την τοποθέτησή του, αλλά σε κάθε περίπτωση ο συντονιστής θα είναι αναγκασμένος να διακόπτει τον ομιλούντα, αν αυτός ξεπεράσει την εύλογη αυτή παράταση.
* Σε όλο το στάδιο της διαδικασίας θα βρίσκεται απέναντι από τους υποψηφίους οθόνη που θα δείχνει αντίστροφα τον χρόνο που απομένει για να ολοκληρώσουν τις τοποθετήσεις τους.
* Το ερώτημα θα πρέπει να είναι σαφές και να μην περιέχει εκτενή τοποθέτηση επί του θέματος.
* Οι ερωτήσεις του κάθε υποψηφίου προς τους υπολοίπους συμμετέχοντες είναι εξατομικευμένες, που σημαίνει ότι θα μπορεί να είναι διαφορετική για τον κάθε υποψήφιο που θα ρωτάτε.
* Η θεματολογία της ερώτησης είναι ελεύθερη (σε περίπτωση ερωτήσεων με προσβλητικό περιεχόμενο, ερωτήσεων που αποσκοπούν να μειώσουν την προσωπικότητα του ερωτώμενου και ερωτήσεων που στηρίζονται σε αναπόδεικτες φήμες η ερώτηση δεν θα επιτραπεί).
* Και στις δύο φάσεις της εκπομπής, ο συντονιστής θα έχει την δυνατότητα, μετά από αίτημα των συμμετεχόντων, να τους δώσει την δυνατότητα να κάνουν μία μικρή παρέμβαση μερικών δευτερολέπτων επί της τοποθέτησης κάποιου συνομιλητή τους. Αυτό θα γίνει σε περίπτωση που θεωρούν ότι θίγονται άμεσα και πάντα είναι στην ευχέρεια του συντονιστή να επιτρέψει αυτή την παρέκβαση από την δομή της εκπομπής.
* Η σειρά με την οποία θα απαντούν ερωτήσεις οι υποψήφιοι θα καθοριστεί με κλήρωση, η οποία θα διεξαχθεί πριν την έναρξη της εκπομπής και παρουσία όλων των συμμετεχόντων. Η σειρά αυτή θα είναι κυκλική. Αυτό σημαίνει ότι, αν στην πρώτη ερώτηση κληρωθεί να απαντήσει πρώτος ο κύριος “Α”, τότε ο ίδιος θα ρωτήσει τελευταίος στον δεύτερο γύρο ερωτήσεων, και ο κύριος “Β”, που κληρώθηκε να απαντήσει στον δεύτερο γύρο, στον πρώτο γύρο ερωτήσεων, θα ρωτήσει πρώτος και ούτω καθεξής.  

Στην δεύτερη φάση της εκπομπής, όλοι οι υποψήφιοι θα κληθούν να απαντήσουν σε ένα, τουλάχιστον, κοινό ερώτημα που θα τους θέσει ο παρουσιαστής. Ο αριθμός των ερωτήσεων θα εξαρτηθεί από το αν καλύφθηκαν επαρκώς τα μείζονα ζητήματα που απασχολούν την Αίγινα, στην πρώτη φάση της εκπομπής. Σε κάθε περίπτωση θα υπάρχει τουλάχιστον ένα κοινό ερώτημα. Οι όροι της δεύτερης φάσης είναι οι εξής:
* Η κάθε ερώτηση θα απαντηθεί από όλους τους συμμετέχοντες.
*  Για λόγους ισοτιμίας, όλοι οι υποψήφιοι θα έχουν ακριβώς τον ίδιο χρόνο για να απαντήσουν στις ερωτήσεις που θα τους τεθούν. Ο χρόνος αυτός είναι εξήντα δευτερόλεπτα (60’’).
* Θα δίνεται περιθώριο μερικών δευτερολέπτων για να ολοκληρώσει ο ομιλών την τοποθέτησή του, αλλά σε κάθε περίπτωση ο συντονιστής θα είναι αναγκασμένος να διακόπτει τον ομιλούντα, αν αυτός ξεπεράσει την εύλογη αυτή παράταση.
* Σε όλο το στάδιο της διαδικασίας θα βρίσκεται απέναντι από τους υποψηφίους οθόνη που θα δείχνει αντίστροφα τον χρόνο που απομένει για να ολοκληρώσουν τις τοποθετήσεις τους.
* Και στις δύο φάσεις της εκπομπής, ο συντονιστής θα έχει την δυνατότητα, μετά από αίτημα των συμμετεχόντων, να τους δώσει την δυνατότητα να κάνουν μία μικρή παρέμβαση μερικών δευτερολέπτων επί της τοποθέτησης κάποιου συνομιλητή τους. Αυτό θα γίνει σε περίπτωση που θεωρούν ότι θίγονται άμεσα και πάντα είναι στην ευχέρεια του συντονιστή να επιτρέψει αυτή την παρέκβαση από την δομή της εκπομπής.
* Η σειρά με την οποία θα απαντούν ερωτήσεις οι υποψήφιοι θα καθοριστεί με την κλήρωση που προαναφέρθηκε για την πρώτη φάση της εκπομπής.

Τέλος θα θέλαμε να σας επισημάνουμε τα παρακάτω:

* Σε περίπτωση που πάρουν μέρος και οι 7 υποψήφιοι δήμαρχοι Αίγινας, ο χρόνος που απαιτείται για την μαγνητοσκόπηση της πρώτης φάσης υπολογίζεται σε, περίπου, εξήντα  (60’) λεπτά, συνυπο- λογίζοντας και τον χρόνο της εισαγωγής, ενώ για την δεύτερη φάση κάθε ερώτημα που θα τεθεί από τον παρουσιαστή θα προσθέτει (7’)  επιπλέον λεπτά. Ο συνολικός χρόνος που απαιτείται υπολογίζεται στα εξήντα επτά (67’) προσαυξανόμενος κατά επτά λεπτά (7’) για κάθε επιπλέον ερώτημα του παρουσιαστή. Ο χρόνος που θα απαιτηθεί για τις παρεμβάσεις των ομιλητών επί προσωπικού δεν μπορεί να υπολογιστεί από πριν.
* Το γύρισμα θα γίνει θα την Τρίτη 21η Μαΐου.
 
Η Δομή της εκπομπής έχει ως εξής:

1. Στη αρχή θα γίνει η εισαγωγή από τον συντονιστή και η επεξήγηση της διαδικασίας για τους θεατές.
2. Στη συνέχεια ξεκινά ο πρώτος γύρος ερωτήσεων από τους συμμετέχοντες προς τον υποψήφιο που κληρώθηκε να απαντήσει πρώτος. Ο υποψήφιος αυτός θα δεχτεί έξι διαφορετικές ερωτήσεις από τους υπόλοιπους συμμετέχοντες, συγκεκριμένες προς αυτόν.
3. Μόλις ολοκληρωθούν οι ερωτήσεις, ξεκινάει η απάντηση του υποψηφίου που δέχτηκε τις ερωτήσεις. Θα έχει πέντε λεπτά (5’) για να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις.
4. Μόλις τελειώσουν οι απαντήσεις του, και εφόσον δεν υπάρχουν παρεμβάσεις επί προσωπικού,  ξεκινά ο δεύτερος γύρος ερωτήσεων, προς τον υποψήφιο που έχει κληρωθεί να απαντήσει δεύτερος. Και αυτός θα δεχτεί έξι (6) ξεχωριστές ερωτήσεις, που αφορούν αυτόν συγκεκριμένα και θα κληθεί να απαντήσει μέσα σε πέντε λεπτά (5’).
5. Η διαδικασία θα συνεχιστεί υπό αυτή τη μορφή, έως ότου έχουν ερωτηθεί και απαντήσει όλοι οι συμμετέχοντες.
6. Μόλις τελειώσει η πρώτη φάση της εκπομπής, ο παρουσιαστής θα κάνει την πρώτη ή την μοναδική του ερώτηση προς όλους τους υποψηφίους.
7. Στην συνέχεια οι συμμετέχοντες θα ξεκινήσουν να απαντούν την ερώτηση, με την σειρά που ορίστηκε από την προαναφερθείσα κλήρωση.
8. Αν υπάρχουν υπόλοιπες ερωτήσεις, θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία έως ότου έχουν καλυφθεί όλα τα μεγάλα θέματα που απασχολούν την Αίγινα.
9. Με την ολοκλήρωση των απαντήσεων όλων των υποψηφίων θα γίνει η αποφώνηση και η εκπομπή θα θεωρηθεί ολοκληρωμένη.

Την όλη διαδικασία επιβλέπει ένας συντονιστής/παρουσιαστής, η κύρια αρμοδιότητα του οποίου είναι η τήρηση του χρόνου και των όρων που έχουν καθοριστεί από τη δομή της εκπομπής, καθώς και η οργάνωση των συμμετεχόντων σε θέματα σειράς ομιλίας. Επίσης, έχει την δυνατότητα να δώσει το δικαίωμα παρέμβασης σε κάποιον συμμετέχοντα, κατόπιν αιτήματός του. Τέλος, έχει την δυνατότητα, στην δεύτερη φάση της εκπομπής να θέσει, τουλάχιστον, ένα ερώτημα εκ μέρους του Aegina Portal. Την παρουσίαση και τον συντονισμό θα αναλάβει ο κύριος Ευσταθόπουλος Σαράντης, άμισθος συνεργάτης του Aegina Portal για θέματα πολιτικής και καταγραφής εκλογικών αποτελεσμάτων τα τελευταία δέκα (10) χρόνια.

Σημειώνεται ότι η εν λόγω πρόσκληση είναι δεσμευτική.

Για το Aegina Portal
Σαράντης Ευσταθόπουλος