Δημοτικές Εκλογές 2019

Χρήσιμες πληροφορίες για την διενέργεια των επαναληπτικών περιφερειακών και δημοτικών εκλογών της Κυριακής.


Συμφωνα με την σχετική ανακοίνωση και την εγκύκλιο που εξέδωσε το Υπουργείο Εσωτερικών: Την  Κυριακή  2  Ιουνίου  2019  θα  επαναληφθεί  η  ψηφοφορία  στις  περιφέρειες  και  τους δήμους  όπου  κανένας  συνδυασμός  δεν  συγκέντρωσε  ποσοστό  μεγαλύτερο  του  50%. Για την επαναληπτική ψηφοφορία της 2ας Ιουνίου, η οποία θα διεξαχθεί μόνο μεταξύ των υποψήφιων περιφερειαρχών ή των υποψήφιων δημάρχων των δύο συνδυασμών που έλαβαν τις περισσότερες ψήφους, υπενθυμίζονται τα εξής:

1. Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί στα ίδια εκλογικά τμήματα και καταστήματα ψηφοφορίας που χρησιμοποιήθηκαν στην πρώτη ψηφοφορία (26.5.2019), με τις ίδιες εφορευτικές επιτροπές, τους ίδιους αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής και τους ίδιους εφόρους αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής. Για την υποστήριξη του έργου των εφορευτικών επιτροπών θα οριστεί ένας γραμματέας.

2. Η ψηφοφορία θα αρχίσει την 07.00 ώρα και θα λήξει την 19.00 ώρα.

3. Κατά την επαναληπτική ψηφοφορία, ο εκλογέας δεν σημειώνει σταυρό προτίμησης σε κανέναν υποψήφιο σύμβουλο, δεδομένου ότι η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μόνο ανάμεσα στους υποψηφίους περιφερειάρχες ή τους υποψήφιους δημάρχους των δύο (2) συνδυασμών που συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους κατά την πρώτη ψηφοφορία. Οι συνδυασμοί που θα συμμετάσχουν στην επαναληπτική ψηφοφορία οφείλουν, μέσω του οικείου Αντιπεριφερειάρχη, να παραδώσουν έγκαιρα τον απαραίτητο αριθμό ψηφοδελτίων στον οικείο δήμαρχο.

4. Όμοιο εκλογικό υλικό με αυτό που χρησιμοποιήθηκε στην πρώτη ψηφοφορία, θα χρησιμοποιηθεί και στην επαναληπτική, με εξαίρεση το βιβλίο διαλογής ψήφων προτίμησης υπέρ των υποψηφίων των συνδυασμών, το οποίο δεν χρειάζεται να συμπληρωθεί. Για το λόγο αυτό παρακαλούμε να ελέγξετε την επάρκεια του εκλογικού υλικού και να φροντίσετε για τη συμπλήρωσή του, εφόσον διαπιστωθούν ελλείψεις.

Για την επαναληπτική ψηφοφορία, οι οικείες δημοτικές αρχές πρέπει να εκδώσουν και να δημοσιεύσουν πρόγραμμα εκλογής, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3852/2010. Στο πρόγραμμα για τις περιφερειακές εκλογές θα αναφέρεται το όνομα των συνδυασμών και των υποψηφίων περιφερειαρχών που μετέχουν στην επαναληπτική ψηφοφορία, με τη σειρά ανακήρυξής τους από τα Πρωτοδικεία. Αντιστοίχως, στο πρόγραμμα για τις δημοτικές εκλογές θα αναφέρεται το όνομα των συνδυασμών και των υποψηφίων δημάρχων που μετέχουν στην επαναληπτική ψηφοφορία, με τη σειρά ανακήρυξής τους από τα Πρωτοδικεία.

Αναλυτικά την εγκύκλιο 42 του Υπουργείου Εσωτερικών μπορείτε να την δείτε εδώ.