Table Talk

Εκπομπές από το studio του ραδιοφώντου του Aegina Portal

Οι κύριοι Γιώργος Μπέσης και Παναγιώτης Κάππος, για την προ ημερών συνάντηση με τον υπουργό κ. Βαγγέλη Αποστόλου.



Τον κύριο Γιώργο Μπέση, πρόεδρο του Συλλόγου Επαγγελματιών Αλιέων "Ο Σωτήρας" και το μέλος του Δ.Σ. κύριο Παναγιώτη Κάππο, φιλοξένησε σήμερα το ραδιόφωνο του Aegina Portal, ολοκληρώνοντας έτσι τον κύκλο της παρουσίασης των προτάσεων, από τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων του νησιού, που δέκα ημέρες πριν συναπαντήθηκαν με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κύριο Βαγγέλη Αποστόλου. Οι δύο εκπρόσωποι του αλιευτικού συλλόγου, που λειτουργεί από το 2006, παρουσίασαν μία σειρά από σημαντικά θέματα που απασχολούν τον κλάδο στην Αίγινα.

Ένα από τα προβλήματα τα οποία υπογράμμισαν, είναι η βλάβη που προκαλείται στη ποσειδώνια και τους πληθυσμούς της από το τα συρόμενα εργαλεία. Περιέγραψαν τις μεγάλες σε έκταση ζημιές που προκαλούνται, οι οποίες όπως τόνισαν οδηγούν στην εξαφάνιση των ψαριών, αφού καταστρέφονται μεγάλες εκτάσεις ποσειδώνιας, που αποτελούν το φυσικό περιβάλλον διαβίωσης και αναπαραγωγής των ειδών. Αντίστοιχη επισήμανση είχαν κάνει οι εκπρόσωποι του συλλόγου και κατά την πρόσφατη ημερίδα για την αλιεία που έγινε στην Αίγινα. "Πρέπει αυτά τα οικοσυστήματα να μείνουν απείραχτα για να ξεκινήσει να γίνεται αναπαραγωγή" τόνισε ο κύριος Παναγιώτης Κάππος.

Ο κύριος Μπέσης σε σχετική ερώτηση για την αποδοτικότητα του επαγγέλματος στους αλιείς του νησιού και ειδικά για την επιλογή, εν μέσω κρίσης, να ενταχθούν στον κλάδο νέοι επαγγελματίες, επισήμανε ότι πρόκειται για ένα δύσκολο επάγγελμα με πολλές παραμέτρους, οι οποίες συχνά αποτρέπουν τους νέους. Ο κύριος Μπέσης σημείωσε άλλωστε, ότι ο λόγος της ίδρυσης του συλλόγου ήταν η ένταξη σε αυτόν νέων αλιέων.

Σε άλλη ερώτηση για την αποδοχή των προτάσεών του συλλόγου, στην συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κύριο Βαγγέλη Αποστόλου είπε ότι αυτή είναι θετική, συμπληρώνοντας ότι πρέπει να είναι και αποτελεσματική. Σε ερώτηση για το τι ακριβώς θα ήταν αποτελεσματικό για τη δουλειά τους, ο κύριος Μπέσης απάντησε: "Αυτό με τις τράτες που άφησαν ελεύθερες εμάς μας έκανε κακό. Όχι μόνο εμάς προσωπικά, γενικά. Το ψάρι πάει και γεννιέται στην ποσειδώνια. Εκεί γεννιέται, εκεί μεγαλώνει. Τώρα με τις τράτες που αφήσανε, γίνεται μεγάλο πρόβλημα. Δηλαδή βγαίνει ο γόνος, τον πετάνε στην θάλασσα".

Ο πρόεδρος του συλλόγου "Ο Σωτήρας" πρότεινε μέσω του ραδιοφώνου του Aegina Portal προς το Σωματείο Επαγγελματιών αλιέων "Άγιος Νεκτάριος" την δημιουργία ενός κοινού φορέα ο οποίος θα είναι περισσότερο αποτελεσματικός. "Κι ο άλλος ο σύλλογος ο "Άγιος Νεκτάριος", που είναι συνάδελφοί μας κι αυτοί, αν θέλουνε να γίνουμε ένα. Εγώ το λέω δημοσίως στο Aegina Portal για να μπορούμε να κάνουμε κάτι στην αλιεία, πάνω στον κλάδο μας", είπε ο κύριος Γιώργος Μπέσης.
 
Σε άλλο σημείο ο κύριος Παναγιώτης Κάππος αναφέρθηκε στην βελτίωση της αστυνόμευσης στη θάλασσα. Τέλος, αναφορικά με την πτώση της κατανάλωσης που παρατηρήθηκε το προηγούμενο διάστημα, λόγω του φόβου των καταναλωτών για πιθανή μόλυνση από την πετρελαιοκηλίδα στη Σαλαμίνα, είπε ότι ο φόβος αρχικά υπήρχε, όμως σταδιακά αποκαταστάθηκε η εμπιστοσύνη, αφού ο καταναλωτές της Αίγινας πείστηκαν ότι η μόλυνση δεν επηρέασε τα αλιεύματά τους. 


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png