Table Talk

Εκπομπές από το studio του ραδιοφώντου του Aegina Portal

Ο κ. Φίλιππος Τζίτζης για τις εξελίξεις στον τομέα της καθαριότητας.


Έντονα καταγγελτικός ήταν ο κύριος Φίλιππος Τζίτζης, δημοτικός σύμβουλος, επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης, ο οποίος συμμετείχε με αυτή του την ιδιότητα στον κύκλο των εκπομπών του ραδιοφώνου του Aegina Portal, για τις πρόσφατες εξελίξεις στην αποκομιδή των απορριμάτων. Το πρώτο σχόλιο που έκανε ο κύριος Τζίτζης ήταν: "Όλο αυτό το διάστημα συνειδητά δεν ήθελα να βγω και να μιλήσω για όλα αυτά που γίνονται στην Αίγινα, για τη δυσφήμηση που γίνεται εναντίον της Αίγινας με τα σκουπίδια, γιατί δεν ήθελα από την πλευρά μου να βάλω ένα λιθαράκι σε αυτό που κάνουν κάποιοι έμμεσα ή άμεσα εναντίον της Αίγινας.

Εναντίον των επαγγελματιών, εναντίων των ξενοδόχων, εναντίων των τουριστών της Αίγινας. Σήμερα, αφού είναι 25 Αυγούστου, πάμε προς το τέλος του καλοκαιριού, μπορούμε να πούμε κάποια συμπεράσματα και κάποια πράγματα που μας στεναχωρούν και να δούμε επιτέλους πότε θα τα φτιάξουμε αυτόν τον τόπο που θέλουμε να φτιάξουμε και κάποτε να γίνει καλύτερος. Φτάσαμε 25 Αυγούστου δυστυχώς, να φέρουμε όλη την Αθήνα, να φέρουμε όλη την Αττική, να φέρουμε τα απορριμματοφόρα των δήμων που είναι κοντά στην Αίγινα ή μακριά από την Αίγινα, που αγαπάνε τον δήμαρχο τον Μούρτζη ή αγαπάνε την Αίγινα ώστε να μαζέψουν τους 120 τόνους, που ακόμη πιστεύω είναι άλλοι 20-30 τόνοι στην Αίγινα. Να ευχαριστήσουμε φυσικά τον κύριο Παχατουρίδη και όλους τους δημάρχους, αλλά δείχνει ένα μεγάλο κενό της δικιάς μας διοίκησης, αυτών που διοικούνε. Αυτό δυστυχώς παραπέμπει σε άλλες καταστάσεις και άλλες εποχές, αν έχουμε καταλάβει τι έχουμε κάνει. Τους λέμε ότι εμείς δεν μπορούμε να διαχειριστούμε αυτή την κατάσταση, που την ξέρουμε 30-40 χρόνια, με τους επισκέπτες και τους τουρίστες και ελάτε να μας βοηθήσετε. Και ποιος δεν μπορεί να μας πει ότι αύριο το πρωί να βάλουμε και τον κύριο Παχατουρίδη δήμαρχο στην Αίγινα και τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου του Περιστερίου, να διοικήσει την Αίγινα, αφού δεν μπορούμε ένα θέμα να το λύσουμε μόνοι μας".

Ακολούθησε η ερώτηση γιατί ως επικεφαλής δημοτικής παράταξης δεν ζήτησε τη σύγκληση ενός έκτακτου συμβουλίου, καθώς ο αριθμός των απορριμματοφόρων που έφτασαν στην καταδεικνύει και το μέγεθος του προβλήματος. Ο κύριος Τζίτζης παρέθεσε τη θέση του, που στη συνέχεια είπε ότι αυτή είναι και η ουσία του προβλήματος, ότι δηλαδή η Αίγινα σχεδιάστηκε ως ένα μικρός νησιωτικός δήμος τα τελευταία 30-40 χρόνια αλλά έχει τις ανάγκες πλέον ενός μεγάλου δήμου. Συμπλήρωσε ότι με συνταγές ανευθυνότητας, με λαϊκισμούς, με απελπισίες και φωνές δεν μπορούν να λυθούν αυτά τα ζητήματα. Σημείωσε ότι όλη η αντιπολίτευση βλέποντας αυτή την κατάσταση είχε ζητήσει να γίνει ένας προγραμματισμός, ενώ τόνισε ότι με 2 και 3 απορριμματοφόρα και 14 εργάτες δεν μπορούν να μαζευτούν σκουπίδια 70.000 έως 80.000 χιλιάδων τουριστών και κατοίκων.

Είπε επίσης ότι η διοίκηση τα προηγούμενα δύο χρόνια τα κατάφερε στο θέμα των σκουπιδιών και υπενθύμισε τα προβλήματα που υπήρχαν το 2013 και το 2014. "Αλλά αυτό που ζήσαμε το φετινό καλοκαίρι, με τις καταγγελίες για τα ΚΤΕΟ, με τα σκουπίδια που ήταν όλο τον Ιούλιο εκεί που ήταν και τον Αύγουστο που ζήσαμε τώρα μετά της Παναγίας, μιλάμε για μία κατάρρευση, για μια πραγματική αποσύνθεση", είπε και υπενθύμισε ότι με πρόσφατο Δελτίο Τύπου είχε δηλώσει ότι αντί να καθαρίζεται η Αίγινα και να γίνονται προσπάθειες βλέπαμε καταγγελίες ο ένας εναντίον του άλλου της διοίκησης. "Για μένα αυτό είναι πολύ σημαντικό. Χάθηκε η ομοψυχία, χάθηκε η συνεννόηση και χάθηκε και η αγάπη που υπήρχε μεταξύ τους. Όταν ο ένας καταγγέλλει τον άλλον, όταν ο άλλος προσπαθεί να "καθαρίσει" τον άλλον φυσικά δεν νομίζω να τους νοιάζουν τα σκουπίδια".

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι από αυτή τη δημοτική αρχή δεν ακούστηκε μία συγγνώμη για αυτούς που πληρώνουν 12 μήνες δημοτικά τέλη, καθώς τα δημοτικά τέλη έχουν εισπραξιμότητα 96%. Ο κύριος Τζίτζης μίλησε για όσους αντί για νερό είχαν "νερό - αλάτι" και για εκείνους που έκαναν "φεστιβάλ σκουπιδιών". Αναφέρθηκε στα πρόσφατα αρνητικά δημοσιεύματα σε ιστοσελίδες και εφημερίδες και έκανε λόγο για "επικλήσεις" σε υπουργούς.

Διερωτήθηκε εάν αυτά οφείλονται σε προσωπικές πολιτικές διενέξεις, σε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης ή σε μία τακτική για τα απορριμματοφόρα. "Εμένα με παραξενεύει πάρα πολύ η εξαφάνιση του αντιδημάρχου καθαριότητας τον τελευταίο μήνα. Η παρέμβαση που είχα κάνει με το Δελτίο Τύπου για τα σκουπίδια ήταν πως ο κύριος Δημητρόπουλος αντικαθιστά τον κύριο Γεννίτσαρη. Ο κύριος Γεννίτσαρης είναι εξαφανισμένος, άρα ένα προσωπικό και μεταξύ τους παιχνίδι που το πλήρωσε ο Αιγινήτικος λαός και οι επισκέπτες. Νομίζω ότι τώρα θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση, αλλά τώρα έχουν γίνει πολλές ζημιές".

Σε άλλο σημείο αναφέρθηκε στην Επαγγελματική Ένωση Αίγινας λέγοντας ότι: "Δεν βλέπω την Επαγγελματική Ένωση λοιπόν, να βγει να κάνει μία ανακοίνωση όπως γινόταν παλιά σε περισσότερες και παλαιότερες διοικήσεις. Εμένα με εκπλήσσει αυτό το πράγμα. Η Επαγγελματική Ένωση η πιο δυνατή ένωση του νησιού μας. Υπάρχουν ευθύνες και δεν μπορεί η Αίγινα να είναι σε αυτή την κατάσταση".
Ακολούθως αναφέρθηκε στην Διαπαραταξιακή Επιτροπή για τα σκουπίδια η οποία δεν έχει συνεδριάσει ποτέ. Στη συνέχεια αφού μίλησε για τις προτάσεις που έχουν γίνει από την αντιπολίτευση και έχουν αγνοηθεί από τη διοίκηση είπε ότι: "Αυτή είναι η μεγαλύτερη κατάρρευση που έχει γίνει ποτέ και από τον Αύγουστο του 2004 και από τον Αύγουστο του 2010 και από τα καλοκαίρια του '13 και του '14. Κι εδώ υπάρχουν ευθύνες. Γιατί κρατάς λοιπόν τον αντιδήμαρχο δύο μήνες άμα δεν μιλάς ή μιλάς και γιατί ο αντιδήμαρχος κάθεται στη θέση του αφού δεν κάνει αυτό που πρέπει να κάνει. Και δεν μπορεί να γίνονται εντυπωσιασμοί, πάει κάποιος να καθαρίσει, γιατί εσύ να καθαρίσεις; γιατί εσύ να φανείς; Η Αίγινα τα πλήρωσε αυτά".

Αναφέρθηκε στα προβλήματα του νερού στη Σουβάλα και στους Αγίους και χαρακτήρισε "περίεργες" τις βλάβες στο νερό από τον Μάιο και μετά.

Τέλος, ανάμεσα σε άλλα, ο κύριος Τζίτζης διατύπωσε την πρόθεσή του καταθέσει εκ νέου έγγραφα που αναφέρονται στην ανάγκη δημιουργίας ενός αναλυτικού αρχείου για τα οχήματα της καθαριότητας, ενώ χαρακτήρισε την κατάσταση που επικρατεί "μπάχαλο".


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png