Table Talk

Εκπομπές από το studio του ραδιοφώντου του Aegina Portal

Αγροτικός Συνεταιρισμός Φιστικοπαραγωγών Αίγινας. Ο κ. Νίκος Κουνάδης για την φετινή παραγωγή του φιστικιού.


Τον κύριο Νίκο Κουνάδη προϊστάμενο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φιστικοπαραγωγών Αίγινας, φιλοξένησε το ραδιόφωνο του Aegina Portal με στόχο την παρουσίαση όλων εκείνων των στοιχείων που χαρακτηρίζουν την φετινή παραγωγή του φιστικιού. Ο κύριος Νίκος Κουνάδης πριν αναφερθεί στην φετινή παραγωγή, ανέτρεξε σε κάποια από τα στοιχεία της προηγούμενης χρόνιας η οποία ήταν μία πάρα πολύ κακή χρονιά για παραγωγή του νησιού, αφού οι ποσότητες ήταν ελάχιστες. Αυτό ήταν αποτέλεσμα των καιρικών συνθηκών, που είχαν προηγηθεί, καθώς υπήρχαν πολλές ημέρες ηλιοφάνειας και ζέστης με αποτέλεσμα να μην γίνει το "δέσιμο" των δέντρων, όπως είπε χαρακτηριστικά ο κύριος Κουνάδης, τονίζοντας ότι: "Θα έλεγα ότι το 2016 δεν υφίσταται ως παραγωγική χρονιά για την Αίγινα".

Αντίθετα, φέτος η παραγωγή είναι και καλής ποσότητας και πολύ καλής ποιότητας εξηγώντας ότι: "Σε αυτό βοήθησαν οι κλιματολογικές συνθήκες, το χειμώνα είχαμε αρκετές ημέρες κρύου, σύμφωνα με μία ενημέρωση που είχα από τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου τον κ. Νίκο Αλυφαντή, ο οποίος κρατά κάποια στατιστικά στοιχεία. Τον χειμώνα είχαμε 400 ώρες κρύου, δηλαδή μια θερμοκρασία κάτω από 7°C. Η φιστικά χρειάζεται κρύο, δεν χρειάζεται υγρούς καιρούς. Άρα, αυτό το κρύο που υπήρξε βοήθησε να γίνει σωστή επικονίαση και είχαμε το αποτέλεσμα να "ξυπνήσουν" τα δέντρα γρηγορότερα, δηλαδή έφυγαν από τον "λήθαργό" τους τον μήνα Απρίλιο, ενώ κανονικά αυτό θα γινόταν στον μήνα Μάιο. Δηλαδή είχαμε μία πρωιμότητα στο φιστίκι γύρω στις 15 ημέρες. Είναι πρωτοφανές για την Αίγινα να κάνουμε συγκομιδή από τις 5 Αυγούστου, σε άλλα μέρη της Ελλάδας αυτό συμβαίνει, ενώ στην Αίγινα τουλάχιστον όσο θυμάμαι εγώ έχει πάρα πολλά χρόνια να συμβεί. Η περίοδος που ξεκινάμε να κάνουμε συγκομιδή του φιστικιού είναι μετά τις 15 Αυγούστου, μετά της Παναγίας".
Αναφορικά με το μέγεθος της φετινής παραγωγής, αυτή σύμφωνα με εκτιμήσεις θα φτάσει τους 600 τόνους, είναι μία χρονιά καλύτερη από το 2015, αλλά βέβαια δεν μπορεί να φτάσει το μέγεθος του 2012, επισημαίνει ο κύριος Κουνάδης καθώς εκείνη την χρονιά έφτασε τους 800 - 1.000 τόνους, που ήταν και η καλύτερη παραγωγική χρονιά των τελευταίων 40 ετών. Παράλληλα, αναφέρθηκε σε θέματα καλλιέργειας και φυτοπροστασίας, ενώ μίλησε και για τα προβλήματα που δημιουργήθηκε από την βροχόπτωση στα μέσα Ιουνίου. Αυτή η βροχόπτωση δημιούργησε προβλήματα σε περιοχές όπως το Λιβάδι, ο Συνεταιρισμός και αλλού.

Η τιμή που θα πάρουν τα μέλη του συνεταιρισμού είναι 7 ευρώ για το ανοιχτό φιστίκι και στα 4,50 ευρώ για το κλειστό. Όσοι έχουν ενταχθεί στον ΟΣΔΕ θα πάρουν 7,30 ευρώ. Την επόμενη εβδομάδα ο συνεταιρισμός θα ξεκινήσει την παραλαβή από τα μέλη του.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης παρουσιάστηκαν επίσης και άλλα ενδιαφέρονται θέματα όπως η εκπαίδευση, η εμπορική διάθεση του προϊόντος και άλλα.
 


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png