Table Talk

Εκπομπές από το studio του ραδιοφώντου του Aegina Portal

Ο κ. Νίκος Πτερούδης για την καθαριότητα και το δίκτυο ύδρευσης.


Τον κύριο Νίκο Πτερούδη φιλοξένησε το ραδιόφωνο του Aegina Portal. Ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Αίγινα - Κίνηση Ευθύνης σχολίασε την κατάσταση στην καθαριότητα και στο δίκτυο ύδρευσης και απάντησε σε ερωτήσεις. "Δεν είμαι εδώ για να κάνω καταγγελίες, δεν είμαι εδώ για να τσακωθώ με κανέναν, είμαι εδώ για να βοηθήσω αν γίνεται το νησί μας. Αν μπορώ. Βεβαίως, επειδή δεν πρόκειται να ασχοληθώ με όλο τα θέματα που βασανίζουν τον τόπο μας, αλλά με δύο κυρίως θέματα την ύδρευση και την καθαριότητα, για τα οποία νομίζω ότι έχω κάποια πείρα. Δεν είμαι εκείνος που θα πει ότι τα ξέρει όλα, όχι επ΄ ουδενί λόγω. Αλλά πέρασα από αυτό το πόστο που έκανε την ύδρευση και την καθαριότητα, δεν θέλω να πω ότι ήμουν άριστος, δεν θέλω να πω ότι τα έκανα όλα καλά, κάτι έκανα όμως. Αυτό δεν είναι πράγμα το οποίο δεν δέχεται ο Αιγινήτικος λαός, ο κόσμος το ξέρει ότι κάτι έκανα, προσπάθεια. Εδώ σήμερα δεν καταγγέλλω κανέναν, να εξηγηθούμε.

Απλώς θέλω να πω τα τρωτά σημεία αυτής της κατάντιας, έτσι την λέω εγώ δεν θα πω μεγαλύτερες λέξεις, στην καθαριότητα που έχουμε στην Αίγινα. Βεβαίως δεν θέλω να πω ότι τις τελευταίες μέρες δεν βλέπω κάποια σχετική βελτίωση σε ορισμένα σημεία. Αλλά αυτό είναι το ζητούμενο; Εδώ έχουμε αντιστρέψει τους ρόλους όλου του κόσμου. Το αυτονόητο είναι να μην ασχολείται κανένας με αυτό και το αυτονόητο είναι να καθαρίζουμε το νησί συντεταγμένα, όσο μπορούμε να φτάσουμε, με όλες τις δυσκολίες που υπάρχουν, γιατί υπάρχουν πάρα πολλές δυσκολίες. Τις αναγνωρίζω και δεν τις πετάω στην θάλασσα. Δεν καταγγέλλω κανέναν το επαναλαμβάνω. Θα ήθελα λοιπόν να σας πω το εξής: "Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν". Εδώ τι συνέβη; γιατί πέρυσι είμαστε καλύτερα από ότι είμαστε φέτος; Εγώ ήλπιζα ότι θα ήμαστε καλύτερα φέτος από ότι είμαστε πέρυσι. Το χειμώνα διαπιστώσαμε ότι όλος ο μηχανικός εξοπλισμός του δήμου ήταν σε κακό χάλι. Δεν είδα μια προσπάθεια να συντηρηθεί και να φτιαχτεί αυτός ο μηχανικός εξοπλισμός. Τουναντίον, φτάσαμε Μάρτιο, φτάσαμε Ιούνιο να λέμε θα φτιάξουμε και θα συντηρήσουμε τα αυτοκίνητα της αποκομιδής. Διότι η βάσης, να το πούμε ξεκάθαρα, υπάρχει η δυσκολία της μεταφοράς, υπάρχει η δυσκολία των μεγάλων αυτοκινήτων, οι νταλίκες για να μεταφέρουμε τα σκουπίδια, αλλά η βάση είναι να κάνουμε σωστή αποκομιδή. Όταν τον Ιούλιο, αρχές Ιουλίου, μετά την απεργία υπάρχει ενάμιση αυτοκίνητο, που μπορεί να δουλέψει για να κάνει αποκομιδή, ε τι αποκομιδή θα κάνει όταν χρειαζόμαστε επτά."

Ο κύριος Πτερούδης αφού περιέγραψε την κατάσταση όπως είχε διαμορφωθεί την προηγούμενη περίοδο, αναρωτήθηκε γιατί χάθηκε όλος αυτός ο χρόνος και αναφέρθηκε στα οχήματα αποκομιδής που διαθέτει ο δήμος (πρόκειται για πέντε οχήματα μάρκας Mercedes αγορασμένα το 2006). Να σημειώσουμε ότι ο κύριος Πτερούδης είχε τοποθετηθεί σε συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου ότι αυτά τα οχήματα πρέπει να επισκευαστούν για να ανταπεξέλθει η υπηρεσία στις ανάγκες του καλοκαιριού. Ο κύριος Πτερούδης αναφέρθηκε στην ανταποδοτικότητα της καθαριότητας, λέγοντας ότι ο προϋπολογισμός είναι 2.600.000 ευρώ και αναρωτήθηκε γιατί δεν μπορούν να βρεθούν 25.000 ευρώ για να γίνουν οι διαδικασίες ώστε να επισκευαστούν τα αυτοκίνητα.

Συνεχίζοντας είπε: "Και το κυριότερο από όλα, που φωνάζω εδώ και δύο χρόνια, καθαρίστε τον ΣΜΑ. Εγώ δεν θα αναφερθώ ότι εγώ τα έκανα καλά, αλλά τοn καθάρισα δυο φορές. Για να καθαρίσει το ΣΜΑ χρειάζεται 50.000 το λιγότερο". Στην ερώτηση ότι αυτή τη διαδικασία την είχε ξεκινήσει ο κύριος Γεννίτσαρης με έναν τράκτορα ο οποίος στη συνέχεια χάλασε, ο κύριος Πτερούδης απάντησε ότι: "Δεν γίνεται έτσι. Διαφωνώ σε αυτό το θέμα, δεν κατηγορώ τον κύριο Γεννίτσαρη, δεν με ενδιαφέρει να κατηγορήσω κανένα πρόσωπο. Τη διαδικασία και τον τρόπο που γίνεται καταδικάζω. Κάνεις μια δημοπρασία, δημοπρατείς το θέμα, όπως κάναμε δύο φορές εμείς".

Μετά από σχετική ερώτηση ο κύριος Πτερούδης απάντησε ότι: "Συζητήσεις στην Οικονομική Επιτροπή που γίνονται έρχονται χωρίς διαδικασίες", επιρρίπτοντας ευθέως ευθύνες στη διοίκηση του Δήμου. "Δεν γίνεται η δουλειά, γιατί δεν τηρούνται οι διαδικασίες σε κανένα επίπεδο", συμπλήρωσε. Αναφορικά με την βοήθεια που προσφέρουν δήμοι της Αττικής με οχήματά τους στο δήμο, ο κύριος Πτερούδης είπε ότι: "Αυτή δεν είναι συντεταγμένη υπηρεσία για αυτά που σου πλήρωσε ο δημότης να κάνεις. Δεν μπορείς να λες ότι δεν έχω λεφτά να κάνω 50.000 τις επισκευές μου, όταν έχεις ένα προϋπολογισμό στην ανταποδοτικότητα των 2.600.000 ευρώ" και ότι δεν την δέχεται ούτε ως λύση έκτακτης ανάγκης. Στην ερώτηση ότι η διοίκηση θα αντέτεινε ότι το κόστος της μεταφοράς είναι μεγάλο ο κύριος Πτερούδης απάντησε ότι: "Το κόστος είναι το ίδιο".

Σε άλλη ερώτηση για τα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης των απορριμάτων που αποτελούν υποχρέωση των Δήμων και την επόμενη μέρα στην διαχείριση τους ο κύριος Πτερούδης είπε: "Εγώ δέχομαι ότι όλα αυτά είναι στο θεωρητικό επίπεδο χωρίς να κατεβαίνουν στα πρακτικά πράγματα. Ας λύσουμε τα πρακτικά μας τα οποία λειτουργούν κάθε μέρα. Εμείς έχουμε αδυναμία να λύσουμε πράγματα τα οποία είναι το αυτονόητο. "Δεν σας ανησυχεί το ότι δεν υπάρχει ένα Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης;" ήταν η επόμενη ερώτηση. "Εγώ είμαι εδώ για να σας μιλήσω για το παρόν και το παρόν έχει πέσει έξω. Και να δούμε και το μέλλον, εγώ δεν είμαι εναντίον του μέλλοντος, απλά είπα πολλές φορές διαχειριστείτε καταρχήν αυτό που έχουμε".

Η επόμενη ερώτηση ήταν εάν η παράταξη στην οποία είναι επικεφαλής ο ίδιος διαχειρίζεται αυτό το θέμα, εάν έχει προτάσεις και μία ολοκληρωμένη άποψη. "Για το μέλλον έχει πράγματα να κάνουμε αρκετά. Και είναι πράγματα τα οποία μπορούμε να σχεδιάσουμε με την βοήθεια τεχνικών και ανθρώπων οι οποίοι θα μας βοηθήσουν να τα κάνουμε, διότι μην κοροϊδευόμαστε δεν είμαστε γνώστες των πραγμάτων. Έχουμε μία πείρα σε μία πεπατημένη", είπε ο κύριος Πτερούδης.

Ακολούθησε συζήτηση για το νερό, με πρώτη ερώτηση την καταγγελία που είχε κάνει στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για υψηλή αγωγιμότητα 3.000 μονάδων εκείνη την ημέρα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Aegina Portal και την απάντηση του αντιδήμαρχου κυρίου Αντώνη Μούρτζη, η αγωγιμότητα ήταν υψηλή καθώς εκείνη την ημέρα υπήρχε βλάβη, ενώ παράλληλα δεν έγινε τροφοδοσία από την υδροφόρα στην προβλήτα του "ΚΕ".

Σε ερώτηση εάν η αγωγιμότητα στο νερό εξακολουθεί να είναι υψηλή ο κύριος Πτερούδης είπε: "Αυτή τη στιγμή δεν ξέρω τι γίνεται, πάντως είναι καλύτερα τα πράγματα, λίγο", ακολούθησε η τοποθέτησή του για την παλαιότητα του δικτύου. Ο κύριος Πτερούδης παρουσίασε ενδιαφέροντα στοιχεία, πολλά από τα οποία είχε παρουσιάσει από τον ίδιο την τελευταία περίοδο στο δημοτικό συμβούλιο: "Η Αίγινα έχει 140 χιλιόμετρα εσωτερικό δίκτυο. Αυτό που οι τεχνικοί λένε εσωτερικό δίκτυο. Μετά τη μελέτη του αγωγού, επρόκειτο να ξεκινήσουμε μία μελέτη του εσωτερικού δικτύου, για αποτύπωση πρώτα και μετά αντικατάσταση. Ήδη, την ευκαιρία την μεγάλη την χάσαμε αρχές της δεκαετίας του 2000 όταν υπήρχε ένα πρόγραμμα αντικαταστάσεως των αμιαντοσωλήνων, με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εμείς δεν πήγαμε, εν πάση περιπτώσει, να μην κατακρίνουμε κανέναν πήγαμε για άλλα πράγματα. Αυτή τη στιγμή τι συμβαίνει; στα 140 χιλιόμετρα το 90-95% του δικτύου της πόλεως της Αίγινας είναι αμιαντοσωλήνες". Ο κύριος Πτερούδης μιλάει με έμφαση για αυτό το σοβαρό ζήτημα, αναφέρει ότι εδώ και επτά χρόνια κανένας δεν ακούμπησε το πρόβλημα και τονίζει: "Σας λέω μετά βεβαιότητας, ότι αν δεν ξεκινήσουμε σήμερα μία μελέτη αποτύπωσης και αντικαταστάσεως αυτών των σωλήνων, σε λίγο δεν θα μπορούμε να διανείμουμε νερό στην Αίγινα". Ο κύριος Πτερούδης αναφέρθηκε και σε πρόσφατη συζήτηση που έγινε στο δημοτικό συμβούλιο για μελέτη της ΕΥΔΑΠ ΝΗΣΩΝ που αφορά την σκοπιμότητα για την αντικατάσταση. "Δεν μου εμπνέει καμία εμπιστοσύνη" είπε, συμπληρώνοντας ότι θα χαθούν 6 μήνες. "Από την εποχή τη δική μου πριν από 7 χρόνια, έχουν τριπλασιαστεί οι βλάβες, για να μην σας πω περισσότερο και το σκίσιμο των σωλήνων". Πρόσφατα είχε ζητήσει έλεγχο ενός σπασμένου σωλήνα από εξειδικευμένο εργαστήριο. Σε ερώτηση για το εάν φοβάται τα χειρότερα ο κύριος Πτερούδης είπε ότι "δεν θέλω να βάλω τον κόσμο σε μονοπάτια που δεν πρέπει. Εκείνο που θέλω είναι να κάνουμε γρήγορα", θεωρώντας 100% αναγκαίο να γίνει αυτός ο έλεγχος των σωλήνων.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png