Table Talk

Εκπομπές από το studio του ραδιοφώντου του Aegina Portal

Έκκληση για τα ογκώδη αντικείμενα από τον Υπεύθυνο Καθαριότητας του Δήμου Αίγινας κ. Δημήτρη Δημητρόπουλο.


Τον Υπεύθυνο Καθαριότητας του Δήμου Αίγινας κ. Δημήτρη Δημητρόπουλο φιλοξένησε χθες το ραδιόφωνο του Aegina Portal. Επιγραμματικά ο κύριος Δημητρόπουλος είπε τα εξής:

Βεβαιώθηκαν τα πρώτα πρόστιμα για παραβάσεις του Κανονισμού Καθαριότητας.
Με συντονισμό του δημάρχου γίνεται μία μεγάλη προσπάθεια με οχήματα που έχουν διαθέσει δήμοι της Αττικής για τον καθαρισμό της Αίγινας.
Θα δοθεί σε ιδιώτες το έργο της απομάκρυνσης των ογκωδών.
Ζήτησε οι κάτοικοι και οι παραθεριστές να μην πετούν αυτή την περίοδο στρώματα, ογκώδη και κλαδέματα και τα οικιακά απορρίμματα να είναι συγκεντρωμένα και κλεισμένα σε μεγάλες σακούλες απορριμάτων και όχι μικρές σακούλες του super market.

"Θέλω λοιπόν να παρακαλέσω τους δημότες μας και τους παραθεριστές, να μην πετάνε στρώματα, να μην πετάνε κουβέρτες, να μην πετάνε έπιπλα, να μην πετάνε χόρτα. Ας τα κρατήσουν στον κήπο τους, ας τα κόψουν πιο μετά. Μην επιβαρύνουν την κατάσταση γιατί όλος αυτός ο συρφετός από ογκώδη - αδρανή ανακατεύεται με τα σκουπίδια και είναι πολύ δύσκολη η αποκομιδή. Ένα άλλο κομμάτι που είναι πρόβλημα για την αποκομιδή είναι οι σακούλες οι μικρές του super market. Βάζουμε πέντε πραγματάκια σε μια σακουλίτσα, την παίρνουμε με το αυτοκίνητο ή το μηχανάκι και τη πετάμε. Και δεν την πετάμε στον κάδο, την πετάμε και απέξω από τον κάδο. Όλοι οι δημότες πρέπει να μπορέσουνε να βάζουμε τα σκουπίδια τους σε μαύρες σακούλες και να τις κλείνουν, γιατί αυτές οι μικρές σακούλες είναι δύσκολο να μαζευτούν, δεν βοηθάν στην αποκομιδή. Θέλω να σας ενημερώσω ότι με τις βεβαιώσεις παραβάσεων του Κανονισμού Καθαριότητας, έχουν αρχίσει και βεβαιώνονται τα πρώτα πρόστιμα, που μας στεναχωρεί βέβαια η κατάσταση που αναγκαζόμαστε".
Στην παρατήρηση ότι ο Κανονισμός Καθαριότητας ψηφίστηκε πέρυσι τον Ιούλιο και εφαρμόζεται μόλις τώρα και αναφορικά με το γεγονός ότι ο μεγάλος αριθμός ογκωδών που πετούν κάποιοι κάνει κακό σε όλους, ο κύριος Δημητρόπουλος απάντησε: "Θα σας πως πως είναι η διαδικασία. Έχετε δίκιο. Γίνεται κλεφτοπόλεμος, φεύγουν τα ξημερώματα με τρέιλερ μικρά, με τα αυτοκίνητά τους. Αυτοί οι άνθρωποι που εργάζονται, για λογαριασμό κάποιον παραθεριστών ή δημοτών στον κήπο τους, φεύγουν λοιπόν τα ξημερώματα και όπου βρουν ευκαιρία και όπου βρουν μέρος καθαρό πετάνε τα κλαδέματα και τα ογκώδη".  

Η επόμενη ερώτηση είχε δύο σημεία, το πρώτο ότι οι παραθεριστές πληρώνουν τέλη για όλο το χρόνο, αλλά χρησιμοποιούν το εξοχικό του για λίγες ημέρες το καλοκαίρι. Τότε όμως η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί είναι αφόρητη. Το δεύτερο ότι σε μία άλλη περίπτωση, όσοι έρχονται στο νησί αργά το βράδυ της Παρασκευής, γιατί τότε τελειώνει η δουλειά τους, ακόμη κι αν το θέλουν δεν μπορούν να επικοινωνήσουν με τον δήμο γιατί δεν λειτουργεί ένα τηλέφωνο το Σαββατοκύριακο, ο κύριος Δημητρόπουλος είπε: "Έχουν δίκιο οι παραθεριστές ότι έρχονται για μικρό χρονικό διάστημα. Όμως ο όγκος που βγάζουν σε αυτό το μικρό χρονικό διάστημα για εμάς είναι τεράστιος. Γιατί; γιατί δεν έρχονται το χειμώνα για να μπορέσουν να κάνουν τα κλαδέματά τους και να κάψουν τα κλαδιά τους και τα φύλα τους ή εν πάση περιπτώσει αυτά που μπορούν να καταστρέψουνε και θέλουν να είναι το σπίτι τους στην εντέλεια (και δικαίως). Όταν ήμουν παραθεριστής στην Αίγινα έτσι ήθελα, να είναι το σπίτι τους, η βεράντα τους, να είναι ο χώρος τους καθαρός. Να μπορέσουν να φιλοξενήσουν τους φίλους τους, να περάσουν καλά για δέκα μέρες και να πετάξουν ότι άχρηστο υπάρχει στο σπίτι τους. Δεν υπάρχει δηλαδή ισορροπία".

Στην απάντηση του κυρίου Δημητρόπουλου υπήρξε η παρατήρηση, ότι η ερώτηση δεν αφορά στις συνήθειες το παραθεριστών, αλλά σε προβλήματα που αν και είναι γνωστά δεν επιλύονται από την διοίκηση του Δήμου. Έγινε επίσης υπενθύμιση της τοποθέτησης που είχε κάνει ο ίδιος στην περσινή απολογιστική συνεδρίαση τον Αύγουστο, όπου είχε αναφέρει ότι οι δυνατότητες που είχε τότε η υπηρεσία καθαριότητας ήταν 90 τόνοι την ημέρα. Ο αριθμός κατά την περίοδο του καλοκαιριού αυξάνει σημαντικά, ξεπερνώντας τις δυνατότητες. Αν και αυτό το δεδομένο ήταν γνωστό από πέρυσι δεν λύθηκε ως πρόβλημα από τη διοίκηση.

Ακολούθως ο κύριος Δημητρόπουλος περιέγραψε τις προσπάθειες που γίνονται από τον Δήμο Αίγινας και την Υπηρεσία Καθαριότητας με τη συνδρομή του δημάρχου κυρίου Δημήτρη Μούρτζη και την βοήθεια πολλών δήμων από διάφορες περιοχές της Αττικής που διαθέτουν απορριμματοφόρα οχήματα προκειμένου να γίνει ο καθαρισμός της Αίγινας. Επίσης, αναφορικά με τα ογκώδη είπε: "Έχει κάνει μία προσπάθεια ο δήμαρχος, να αναθέσει σε κάποιους συνεργάτες του Δήμου, ιδιώτες με μηχανήματα να μπορέσουν να κάνουν την αποκομιδή των ογκωδών. Να φέρουμε τα αυτοκίνητα του δήμου στον ΧΥΤΑ για να μπορέσουμε να τα "σηκώσουμε" σε μία εβδομάδα", είπε σημειώνοντας ότι "Θα κάνουμε μία προσπάθεια να καθαριστεί όλο το νησί. Με μία λογική ρίψη απορριμάτων θα μπορέσουμε να έχουμε, ένα όχι καυτό καλοκαίρι. Να περάσουμε έναν όμορφο Αύγουστο, με λίγους όγκους σκουπιδιών. Αν οι δημότες, οι παραθεριστές, συνεχίσουν να πετάνε με αυτούς τους ρυθμούς τα ογκώδη, αυτή η προσπάθεια που θα γίνει για να καθαριστεί το νησί,  τις επόμενες μέρες θα πάει στράφι".

Συζήτηση έγινε επίσης και για το απίθανο θέαμα ενός λόφου από στρώματα, ενδεχομένως 25 ή παραπάνω, στην είσοδο της Αγίας Μαρίνας, μίας κατεξοχήν τουριστικής περιοχής και τη βλάβη που προκαλούν συνολικά τέτοιες πρακτικές. Ο κύριος Δημητρόπουλος είπε ότι λίγο καιρό πριν είχαν πεταχθεί στην άλλη πλευρά της Αγίας Μαρίνας 35 στρώματα, ενώ μίλησε για αντίστοιχα περιστατικά μικρότερης έκτασης, που παρατηρούνται σε άλλα σημεία του νησιού.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png