Table Talk

Εκπομπές από το studio του ραδιοφώντου του Aegina Portal

Η Αρχοντούλα Γεωργοπούλου και Αντώνης Ντελής για τη θεατρική παράσταση "Ο Στρατάρχης" της Ζωρζ Σαρή. Η πρεμιέρα την Πέμπτη.


Τους εκπαιδευτικούς Αρχοντούλα Γεωργοπούλου και Αντώνη Ντελή φιλοξένησε σήμερα το απόγευμα το ραδιόφωνο του Aegina Portal, με την ευκαιρία του νέου έργου της Θεατρικής Ομάδας Δασκάλων και Νηπιαγωγών Αίγινας, που κάνει πρεμιέρα την Πέμπτη στο Δημοτικό Θέατρο. Είναι "Ο Στρατάρχης" της Ζωρζ Σαρή, παραστάσεις αφιερωμένες στον κουκλοπαίχτη Χαρίλαο Κάπαρη. Είναι κουκλοθέατρο, με μεγάλες όμως κούκλες τις οποίες φορούν οι ίδιοι οι ηθοποιοί. "Είναι ένα εγχείρημα που δεν το έχουμε ξανακάνει", λέει η Αρχοντούλα Γεωργοπούλου εξηγώντας ότι πρόκειται για μία ιδέα που ξεκίνησε πριν από αρκετό καιρό, μετά το θάνατο του Χαρίλαου Κάπαρη. Να γίνει δηλαδή ένα αφιέρωμα στον Χαρίλαο Κάπαρη, που ήταν ιδρυτής του κουκλοθέατρου "Ουτοπία". Αρκετοί είναι αυτοί που θα θυμούνται ότι την περίοδο 1990-1999, είχε διαμορφώσει έναν χώρο μέσα στο κτίριο των φυλακών και παρουσίαζε δικά του πρωτότυπα έργα.

Η Αρχοντούλα Γεωργοπούλου μιλώντας για τον Χαρίλαο Κάπαρη και τη σχέση του με το κουκλοθέατρο, θύμισε ότι όχι απλά έγραφε τα έργα, αλλά τα σκηνοθετούσε, δημιουργούσε τις κούκλες, ενώ σε αρκετά από αυτά έγραφε ακόμη και τη μουσική. Στον ίδιο χώρο είχαν γίνει μαθήματα κατασκευής κούκλας, ενώ είχαν φιλοξενηθεί θίασοι και ομάδες που έπαιζαν κουκλοθέατρο.

"Μετά την "Ουτοπία" στην Αίγινα έλειψε το κουκλοθέατρο. Δεν έχουμε μία ομάδα που να παίζει κουκλοθέατρο, να ασχολείται με αυτό, εκτός από αυτά που κάνουμε μέσα στα σχολεία. Ενώ έχουμε πολλές θεατρικές ομάδες πάνω στο νησί, κουκλοθέατρο δεν έχουμε", λέει η Αρχοντούλα Γεωργοπούλου, εξηγώντας τον τρόπο που ξεκίνησε να υλοποιείται αυτή η ιδέα του αφιερώματος στον Χαρίλαο Κάπαρη. Δίπλα σε αυτόν αρκετοί δάσκαλοι έμαθαν κουκλοθέατρο.

"Ο Στρατάρχης" της Ζωρζ Σαρή είναι ένα έργο που επιλέχθηκε εύκολα. Είναι ένα παραμύθι που μιλάει για την ειρήνη και για την αγάπη. Η κατασκευή της κούκλας όμως είναι δύσκολο εγχείρημα και γίνεται ακόμη πιο δύσκολο για τους εκπαιδευτικούς της ομάδας που δεν είχαν παρόμοια εμπειρία στο παρελθόν. Η τεχνική, αλλά και ο τρόπος που χρησιμοποιείται η σκηνή και ο φωτισμός, έχουν μεγάλο δημιουργικό ενδιαφέρον.

Όπως εξηγεί ο Αντώνης Ντελής, η παράσταση που θα γίνει το Σάββατο 6 Μαΐου στις 20.30 θα είναι ένα ειδικό αφιέρωμα στον κουκλοπαίχτη Χαρίλαο Κάπαρη, ενώ θα υπάρξει έκθεση με κούκλες στην είσοδο. Όσοι επιθυμούν μπορούν να προσφέρουν τρόφιμα για το τον σύλλογο Αίγινα Εθελοντής.

Παραστάσεις θα γίνουν στο Δημοτικό Θέατρο Αίγινας την Πέμπτη 4 Μαΐου και ώρα 19.00, την Παρασκευή 5 Μαΐου και ώρα 19.00, το Σάββατο  6 Μαΐου και ώρα 11.00 και Κυριακή 7 Μαΐου, ώρα 11.00 και 19.00.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Συντελεστές του έργου: Αφηγήτρια: Μαρία Καλούδη, Μητέρα: Έλενα Ζέρβα, Πατέρας: Αρχοντούλα Γεωργοπούλου, Ταχυδρόμος  και Πέτρος :Δήμητρα Κουβέλη, Γειτόνισσα και Πέτρος: Γεωργία-Βιόλα  Γιαννοπούλου, Γειτόνισσα: Λόλα Ντίνα, Κυρ-Γιώργης: Αντώνης Ντελής,  Πέτρος : Ανδρομάχη Κουκουβού, Σκηνοθεσία-Σκηνικά: όλη η ομάδα,  Ζωντανή μουσική: Παντελής Κόκκαλης, Δήμητρα Κουβέλη, Φώτα: Γιώργος Ιερωνυμάκης, Φροντιστής σκηνής: Ευαγγελία Πανάγου, Επιμέλεια αφίσας-φωτογράφιση: Ανέστης Κορνέζος.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png