Table Talk

Εκπομπές από το studio του ραδιοφώντου του Aegina Portal

Η Λένα Καπνιά Αραποστάθη μιλά για τους "Φίλους της Αίγινας", τις δράσεις και τους στόχους του συλλόγου.

Την κυρία Λένα Καπνιά Αραποστάθη, γενική γραμματέα του συλλόγου "Οι Φίλοι της Αίγινας" φιλοξένησε σήμερα το ραδιόφωνο του Aegina Portal. Αφορμή στάθηκε μία πρόσκληση του συλλόγου για μία ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά που διοργανώνει στις 11 Δεκεμβρίου. Ο σύλλογος "Οι Φίλοι της Αίγινας" ιδρύθηκε το 1979 και ανάμεσα στα μέλη του ήταν ο Χρήστος Καπράλος, ο Νίκος Νικολάου, ο Φίλιππος Δραγούμης, η Γωγώ Κουλικούρδη και βέβαια είναι και παραμένουν δραστήρια μέλη η Μαίρη Γαλάνη Κρητικού, ο Βασίλης Γρηγοριάδης και άλλοι. "Ο σκοπός του συλλόγου συνοψίζεται σε τρεις λέξεις", εξηγεί η κυρία Λένα Καπνιά Αραποστάθη, "για την ποιότητα ζωής, το περιβάλλον και τον πολιτισμό. Αυτοί είναι οι στόχοι του, που αναφέρονται βέβαια αναλυτικά μέσα στο καταστατικό του", συμπληρώνει.

"Ο υψηλότερος στόχος του συλλόγου ήταν η διατήρηση των Καποδιστριακών Κτιρίων" και εξηγεί ότι στα έγγραφα του συλλόγου υπάρχουν πάρα πολλές επιστολές προς υπουργούς για την επισκευή του Καποδιστριακού Ορφανοτροφείου. "Ένας αγώνας. Δεν ξέρω αν αυτά μόνο έπαιξαν ρόλο. Μεταξύ των μελών του συλλόγου υπήρχαν και άνθρωποι που ήταν ανακατεμένοι με την πολιτική, όπως η Καλλιόπη Μπουρδάρα, μπορεί κάποιες παρεμβάσεις δικές τους..., αλλά εν πάση περιπτώσει ο σύλλογος έπαιξε ρόλο σε αυτό. Και νομίζω ότι αυτό ήταν το κορυφαίο του έργο, ότι συνετέλεσε να ξεκινήσει η δυστυχώς, ατελής σε τελευταία ανάλυση, επισκευή του Ορφανοτροφείου. Για το γεγονός ότι το έργο φαίνεται να έχει παραληφθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως τελειωμένο, η κυρία Καπνιά Αραποστάθη είπε: "Δυστυχώς παρελήφθη από επιπολαιότητα υπολογίζω ή λίγο να ονειροβατούσε το Υπουργείο Πολιτισμού... πήρανε και το κλειδί στο χέρι και έτσι δεν μπορούν να πάρουν χρήματα. Τώρα, εμείς κάνουμε μια προσπάθεια να βρούμε στον ιδιωτικό τομέα κάποιες χορηγίες. Μεγάλες χορηγίες. Και με αυτό το όνειρο, προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε εδώ και καιρό με το Υπουργείο Πολιτισμού. Δεν το έχουμε καταφέρει, αποδοτικά τουλάχιστον. Το τελευταίο μας γράμμα είναι στην καινούργια υπουργό, στην κυρία Κονιόρδου, όπου τις δίνουμε όλα τα στοιχεία: αριθμούς πρωτοκόλλων, ημερομηνίες, τα πάντα, ώστε να μπορεί να προσανατολιστεί μέσα σε αυτό το χώρο μήπως κάτι πετύχουμε".

Η κυρία Καπνιά Αραποστάθη αναφέρεται και στο ραντεβού με τον πρώην υπουργό πολιτισμού για το Ορφανοτροφείο: "Οι σύλλογοι όλης της Αίγινας συνεργάστηκαν και πήγαν στον κύριο Μπαλτά και ζήτησαν να γίνει κάτι. Δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι κρατήθηκαν πρακτικά από αυτή τη συνάντηση, ότι δόθηκε κάποια συνέχεια προς το επόμενο πρόσωπο. Μπορεί και ναι, και να μην το ξέρω εγώ. Αλλά νομίζω πως όχι, ότι ήταν μία προφορική ανταλλαγή απόψεων".

Σε ερώτηση για ποιο λόγο παρέμειναν σε αυτή την κατάσταση, για τόσα χρόνια, τα κτίρια της καποδιστριακής περιόδου είπε: "Είναι κι η φτώχεια; είναι όμως κυρίως το ότι δεν προσπαθούμε συστηματικά. Κι αυτά που επισκευάζονται, επισκευάζονται πλημμελώς. Το Κυβερνείο, έχει προβλήματα και στην εμφάνισή του. Χάθηκε η χροιά του χρόνου και προς στιγμήν είχε πρόβλημα και στην ολοκλήρωσή του. Παραλίγο κι αυτό να μείνει ημιτελές. Νομίζω ότι κάτι έγινε τελικά".

Η κυρία Λένα Καπνιά Αραποστάθη αναφέρθηκε σε μία σειρά από τομείς που εκδηλώνει το ενδιαφέρον του για την Αίγινα ο σύλλογος. Μίλησε για τις προτάσεις του συλλόγου σχετικά με το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Αίγινας, για τα απορρίμματα, το περιβάλλον και άλλα ζητήματα.

Η Λένα Καπνιά-Αραποστάθη γεννήθηκε και τα τελευταία χρόνια ζει στην Αίγινα. Σπούδασε Φυσικομαθηματικά στην Αθήνα και Πληροφορική στην Τουλούζη της Γαλλίας. Δίδαξε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στη Λεόντειο και στο Αρσάκειο. Έχει γράψει και εικονογραφήσει δύο παιδικά βιβλία προγραμματισμού, Μαθαίνω τη γλώσσα BΑSIC και Μαθαίνω τη γλώσσα LOGO, άρθρα για εφημερίδες, περιοδικά και επιστημονικές ημερίδες, καθώς και εκπαιδευτικό λογισμικό για παιδιά.

Το πρώτο της μυθιστόρημα, Δίπλα στην ίδια θάλασσα, κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Κέδρος το 2010. Το ρομπότ των βράχων είναι το δεύτερο μυθιστόρημά της. Μάλιστα, αυτό της το μυθιστόρημα εξελίσσεται με φόντο την περιοχή των Αγίων και την όμορφη παραλία εκεί μπροστά.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png