Table Talk

Εκπομπές από το studio του ραδιοφώντου του Aegina Portal

Ο Γιώργος Μπήτρος για τα "Βιβλία της Αίγινας".

"Τα βιβλία της Αίγινας" είναι μία πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 2007 από τον κύριο Γιώργο Μπήτρο. Είναι η καταγραφή των βιβλίων που έχουν γραφτεί ή αναφέρουν την Αίγινα. Στο κατάλογο περιλαμβάνονται επίσης επιλεγμένα έντυπα όπως περιοδικά, αφιερώματα από εφημερίδες, εργασίες σχολείων, λευκώματα και ημερολόγια. "Είναι μία προσπάθεια η οποία ξεκίνησε το 2007. Λίγο ερασιτεχνικά και με πολύ περιέργεια τότε, η οποία όμως είχε μεγάλη ανταπόκριση γιατί ήταν κάτι το πολύ πρωτότυπο, κάτι το πολύ καινούργιο. Δεν είχε ξαναγίνει στο παρελθόν κάτι τέτοιο. Δηλαδή κάποιος να συλλέξει, να προσπαθήσει να φτιάξει έναν κατάλογο και να βρει βιβλία τα οποία έχουν γραφτεί για την Αίγινα ή αναφέρουν την Αίγινα", λέει ο κύριος Γιώργος Μπήτρος και διευκρινίζει: "Είναι τελείως διαφορετικό το να πούμε ότι πρόκειται για έναν κατάλογο Αιγινητών συγγραφέων, αυτό δεν είναι. Είναι ένας κατάλογος συγγραφέων που έχουν γράψει για την Αίγινα ή την αναφέρουν μέσα στο έργο τους".

Η πρώτη έκθεση ξεκίνησε το 2007, ήταν Οκτώβριος μήνας χωρίς πολύ κίνηση κι όμως η ανταπόκριση ήταν πολύ μεγάλη. Από τότε ο κύριος Μπήτρος είδε να ξεκινάει μία ροή βιβλίων και νέων τίτλων από κατοίκους ή φίλους της Αίγινας που έδειξαν ενδιαφέρον για αυτή την πρωτοβουλία. "Η προσπάθεια αυτή συνεχίστηκε το αμέσως επόμενο καλοκαίρι, τον Αύγουστο του 2008, κατόπιν το 2011 και η τελευταία ήταν πέρσι τον Αύγουστο του 2015. Από πέρυσι μέχρι φέτος, ο κατάλογος αυτός εμπλουτίστηκε με πάρα πολλά βιβλία. Δηλαδή μέσα σε ένα χρόνο, αυτό μου έκανε μεγάλη εντύπωση, βγήκαν πάρα πολά βιβλία και μυθιστορήματα και επιστημονικά βιβλία, όπως επίσης και λογοτεχνικά", λέει ο κύριος Μπήτρος, εξηγώντας ότι ο φοιτητής, ο εκπαιδευτικός ή όποιος θέλει να κάνει μία έρευνα, μπορεί μέσα από την βιβλιογραφία των βιβλίων που περιλαμβάνονται στον κατάλογο, θα ανοίξει πολύ το πεδίο της έρευνάς του. "Είναι ένας κατάλογος ο οποίος είναι κλειδί, ανοίγει κι άλλες πόρτες", λέει χαρακτηριστικά.

Ο κατάλογος που εκδόθηκε φέτος το φθινόπωρο έχει τίτλο: "... πήραν μολύβι και χαρτί". Αναφορικά με την κατηγοριοποίηση του καταλόγου αναφέρει ότι τη "μερίδα του λέοντος" κατέχουν τα ιστορικά βιβλία, ενώ ένα μεγάλο κεφάλαιο είναι ο Καποδίστριας. Είναι τα βιβλία που έχουν να κάνουν με πρόσωπα της Αίγινας, λογοτεχνία, ποίηση, επίσης θρησκευτικά με πολλά από αυτά να αφορούν τον Άγιο Νεκτάριο, παιδική λογοτεχνία, μαγειρική και γεύσεις, τουριστικοί οδηγοί και περιηγητικοί, λευκώματα και οι εργασίες των παιδιών. Δεν αποκλείει επίσης τη μετάφραση του καταλόγου.

Ο κατάλογος αποτελεί μία πρωτοβουλία που συνεχίζει να υπάρχει και να εξελίσσεται όλα αυτά τα χρόνια μέσα από τις προσπάθειες του κυρίου Γιώργου Μπήτρου, χωρίς ουσιαστικά να υποστηρίζεται από κάποιον φορέα..

Ο κύριος Γιώργος Μπήτρος ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον κύριο Διονύση Καλαμάρα και το βιβλιοπωλείο "Λυχνάρι".
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png




Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png