Table Talk

Εκπομπές από το studio του ραδιοφώντου του Aegina Portal

Ο Στράτος Πανταβός και η Ράνια Κορναράκη - Πετρά στο ραδιόφωνο του Aegina Portal. Μιλούν για τη γαστρονομία και την εμπορική έκθεση της 8ης Γιορτής Φιστικιού.

Συνεχίζοντας την παρουσίαση των επιμέρους τομέων που συνθέτουν το πρόγραμμα της 8ης Γιορτής Φιστικιού Αίγινας, λίγες ώρες πριν την επίσημη έναρξη, το ραδιόφωνο του Aegina Portal φιλοξένησε την υπεύθυνη της ομάδας Γαστρονομίας, την κυρία Ράνια Κορναράκη - Πετρά και τον κύριο Στράτο Πανταβό, υπεύθυνο της Εμπορικής Έκθεσης και πρόεδρο του Συλλόγου Φίλων του Φεστιβάλ Φιστικιού Αίγινας. Στο studio δεν ήταν δυνατόν, να βρίσκεται η κυρία Ελένη Κουνελάκη, επίσης υπεύθυνη της ομάδας Γαστρονομίας, που μαζί με τη Σωζία Μαρτή και άλλα μέλη αποτελούν, ενδεχομένως, την μακροβιότερη ομάδα στην ιστορία του φεστιβάλ.

Φέτος, η κεντρική εκδήλωση της γαστρονομίας θα πραγματοποιηθεί στη μνήμη του Δημήτρη Ποταμιάνου, καθηγητή επικοινωνίας του Πάντειου Πανεπιστημίου, ο οποίος όπως εξηγεί η Ράνια Κορναράκη - Πετρά, είχε σαν χόμπι την γαστρονομία και ήταν ένα από τα ιδρυτικά μέλη του φεστιβάλ. Η ομάδα γαστρονομίας θα πραγματοποιήσει δύο εκδηλώσεις. Η πρώτη θα γίνει σε συνεργασία με τον Αγροτικό Σύλλογο Αίγινας και τον Σύλλογο Φίλων του Φεστιβάλ Φιστικιού. Εκεί επίτιμοι καλεσμένοι θα είναι οι: Μιχάλης Παναγιωτάκης, αρχιμάγειρας, πρόεδρος του Ινστιτούτου Κρητικής Διατροφής και ο Βασίλης Λεωνίδου, αρχιμάγειρας του Kapsaliana Village στο Ρέθυμνο. Το θεματικό κομμάτι που θα αναπτυχθεί θα έχει τίτλο: "Φιστίκι - Υγεία - Διατροφή: Το φιστικέλαιο και το αρωματισμένο με φιστίκι ελαιόλαδο στη Γαστρονομία" και θα παρουσιαστεί κατά τη διάρκεια της ημερίδας με τίτλο "Εν Αιγίνη φιστίκι: προβληματισμοί, προκλήσεις, προσδοκίες". Θα πραγματοποιηθεί στο Λεούσειο Ίδρυμα, το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου στις 10 το πρωί.

"Το φιστικέλαιο είναι ένα καινούργιο προϊόν, το οποίο αυτή τη στιγμή στο νησί παράγει η Ελένη Κυπραίου και διατίθεται σε κάποια καταστήματα του νησιού", εξηγεί η κυρία Κορναράκη, συμπληρώνοντας ότι το φιστικέλαιο έχει πολύ δυνατή γεύση και μπορεί να εμπλουτίσει γαστρονομικά πολλά πιάτα. Οι δύο αρχιμάγειρες που θα φιλοξενηθούν στην εκδήλωση θα ετοιμάσουν ένα μπουφέ με συνταγές, που θα περιέχουν φιστικέλαιο και θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν οι καλεσμένοι.

"Η γαστρονομία ανέκαθεν υπήρξε ένας από τους βασικούς πυλώνες του φεστιβάλ. Κι όταν με τον αείμνηστο τον Δημήτρη Ποταμιάνο το 2008 ξεκινήσαμε και φτιάξαμε αυτή την ημερίδα με τον τίτλο "Βάστα καημένη φιστικιά", ένα από τα βασικά στοιχεία, που ήδη από τότε είχαμε δώσει προτεραιότητα ήταν η γαστρονομία", λέει ο Στράτος Πανταβός, υπενθυμίζοντας τη συμβολή του Δημήτρη Ποταμιάνου στο φεστιβάλ, αλλά και τη θέση που επιφυλάχθηκε για τη γαστρονομία, από την αρχή. Παράλληλα, έκανε μία μικρή αναφορά στην αποδοχή που είχε η γαστρονομία του φιστικιού σε chefs και στις νέες συνταγές που δημιουργήθηκαν μέσα από τη γεύση του καρπού του. Ακολούθως περιέγραψε τους σκοπούς της ημερίδας που θα πραγματοποιηθεί στο Λεούσειο.

Αναφορικά με την Εμπορική Έκθεση, της οποίας είναι υπεύθυνος, ο κύριος Στράτος Πανταβός είπε: "Η εμπορική έκθεση φέτος είχε πάρα πολύ καλή συμμετοχή, θα έλεγα ότι ήταν μία μικρή έκπληξη και για εμάς, ιδιαίτερα για εμένα που τη γνωρίζω από την πρώτη στιγμή. Μετά από ένα χαλαρό αρχικό ενδιαφέρον, στη συνέχεια δημιουργήθηκε πολύ έντονο το ενδιαφέρον. Ήρθαν σχεδόν όλοι οι παλιοί εκθέτες και αρκετοί άλλοι που δεν είχαν έρθει τα προηγούμενα χρόνια. Δόθηκαν όλες οι διαθέσιμες θέσεις που υπήρχαν και υπήρξαν και εκθέτες που έμειναν απ' έξω. Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό που θέλει να μας πει, ότι η έκθεση τελικά είναι μία καλή έκθεση και έχει αντίκρισμα για τους εκθέτες που έρχονται εκεί. Βλέπουμε δηλαδή ότι σε εποχές κρίσης και ενώ όλα τα οικονομικά μεγέθη είναι πιεσμένα, τη συμμετοχή στην έκθεση δεν θέλει να την αρνηθεί κανείς. Αυτή η συμμετοχή μας δίνει το δικαίωμα να είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον, σε ότι αφορά τη συνέχεια του φεστιβάλ. Προσωπικά, θεωρώ τη έκθεση την ατμομηχανή που τραβάει το φεστιβάλ". Επίσης, ο κύριος Πανταβός παρατήρησε ότι το φεστιβάλ θέλει περισσότερο επαγγελματισμό, περισσότερο ορθολογισμό, καλύτερο μάρκετινγκ, καλύτερη προώθηση και καλύτερη οργάνωση σε βάθος χρόνου. Αναφέρθηκε επίσης στην ανεύρεση μεγάλων χορηγών και την έλλειψη προφεστιβαλικών εκδηλώσεων.

"Νόστιμες Μέρες", είναι ένας εικονογραφημένος τόμος του Δημήτρη Ποταμιάνου. Αυτός  είναι και ο τίτλος της κεντρικής γαστρονομικής εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου στις 19:30, στην κεντρική σκηνή απέναντι από την "Παναγίτσα". Πρόκειται για ένα διαγωνισμό μαγειρικής. Είναι μία εκδήλωση αφιερωμένη στην μνήμη του γευσιγνώστη Δημήτρη Ποταμιάνου, ενώ την παρουσίαση θα κάνουν ο Βησσαρίων Παρθένης και η Ράνια Κορναράκη Πετρά. "Έχουμε επιλέξει δύο συνταγές από αυτό το βιβλίο, τη σκορδαλιά φιστικιού και το πέστο φιστικιού", λέει η κυρία Ράνια Κορναράκη - Πετρά, σημειώνοντας ότι θα διαγωνιστούν πέντε άτομα, τα οποία βάσει αυτών των συνταγών θα πρέπει να προσθέσουν τη δική τους πινελιά, παρουσιάζοντας ένα ωραίο πιάτο. Κριτική επιτροπή της βραδιάς θα είναι η συγγραφέας - οινολόγος Μαρία Τζίτζη, ο chef Νίκος Κουρούπης Αγάλου (θα εκπροσωπήσει τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδος) και ο chef Μιχάλης Παναγιωτάκης, πρόεδρος του Ινστιτούτου Κρητικής Διατροφής. Επίσης, στην ίδια εκδήλωση θα υπάρχει σημετοχή από τους μποστανίστας, στους οποίους ήταν μέλος ο Δημήτρης Ποταμιάνος. Σε όσους λάβουν μέρος στην εκδήλωση θα δοθεί ως δώρο το βιβλίο του "Νόστιμες Μέρες", ενώ η Ειρήνη Βουρλούμη έχει φιλοτεχνήσει ένα όμορφο αναμνηστικό "από την Ειρήνη στο Δημήτρη", για όλους του συμμετέχοντες.

Ολοκληρώνοντας η κυρία Ράνια Κορναράκη - Πετρά ευχαρίστησε την κυρία Αγγελική Στουραΐτη, την κυρία Σωζία Μαρτή, τον κύριο Δημήτρη Κάππο, τον κύριο Παναγιώτη Μπέση και τον κύριο Φώτη Πούντο.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png