Table Talk

Εκπομπές από το studio του ραδιοφώντου του Aegina Portal

Ο κ. Βασίλης Μουσουλέας για την πρωτοβουλία αξιοποίησης του Καποδιστριακού Ορφανοτροφείου.

Τον πρόεδρο του Μορφωτικού Συλλόγου Αίγινας "Ο Καποδίστριας" κύριο Βασίλη Μουσουλέα, φιλοξένησε σήμερα το ραδιόφωνο του Aegina Portal, στο πλαίσιο μίας σημαντικής πρωτοβουλίας που ανέλαβε ο σύλλογος και αφορά στην αξιοποίηση του Καποδιστριακού Ορφανοτροφείου, των πρώην Φυλακών της Αίγινας, ενός εμβληματικού κτιρίου σημαντικού για την ιστορία, τον πολιτισμό και τον τόπο μας. Ο κύριος Μουσουλέας παρουσίασε τους λόγους που οδήγησαν σε αυτή την πρωτοβουλία, καθώς για χρόνια η κατάσταση στην αξιοποίηση του ιστορικού κτιρίου παραμένει στάσιμη. Ο ίδιος επισκέφθηκε πρόσφατα τους εσωτερικούς του χώρους, μαζί με τον κύριο Δημήτρη Μούρζη και περιγράφει την κακή κατάσταση στην οποία αυτό βρίσκεται.

Δηλώνει ικανοποιημένος από την ανταπόκριση των συλλόγων και των φορέων του νησιού, αλλά και από αυτή του δημάρχου. Μετά από δύο συσκέψεις και αφού οι εκπρόσωποι των συλλόγων κατέθεσαν τις προτάσεις τους, συντάχθηκε ένα ψήφισμα το οποίο σφραγίστηκε και υπογράφηκε από τους συμμετέχοντες συλλόγους. Δημιουργήθηκε επίσης μία επιτροπή στην οποία εκτός από μέλη των συλλόγων συμμετέχουν ο δήμαρχος και ο Αντιπεριφερειάρχης νήσων κύριος Παναγιώτης Χατζηπέρος. Τώρα, ελπίδα όλων είναι ότι μετά από μία συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό θα υπάρχει επανεκκίνηση του ζητήματος για την ολοκλήρωση της αποκατάστασης του κτιρίου και την απόδοσή του στην τοπική κοινωνία με τις χρήσεις που περιγράφονται στο ψήφισμα που ακολουθεί.

Ακολουθεί το κείμενο του ψηφίσματος:

Σήμερα 13  Απριλίου 2016, μετά  από  πρόσκληση   του Μορφωτικού  Συλλόγου  Αίγινας « Ο Καποδίστριας» συγκεντρωθήκαμε   στην   αίθουσα  του  Συλλόγου   οι Σύλλογοι  &  οι φορείς  της  Αίγινας, παρουσία  και  του       κ. Δημάρχου, για  να συζητήσουμε  το  θέμα  της   από-
κατάστασης   του   κτηριακού   συγκροτήματος     του  Καποδιστριακού  Ορφανοτροφείου – πρώην Φυλακές .
Μετά από πολύωρη συζήτηση, αποφασίσαμε τα κάτωθι:
                               
Α.  Άμεσα
1) Προστασία των ιστορικών  χώρων της  "Απομόνωσης",
του  "Γολγοθά" και του "Επισκεπτηρίου" από φθορές εξωτερικών  παραγόντων ( υγρασία, καιρικές συνθήκες).
2) Επισκευή των  ανακατασκευασμένων στεγών, οι  οποίες έχουν υποστεί επικίνδυνη  καθίζηση.
3) Επικαιροποίηση  της  υπάρχουσας  μελέτης   και μόνον εάν δεν υπάρχει,  εκπόνηση  μελέτης αποκατάστασης  ολοκλήρου του  κτηριακού συγκροτήματος.                                                    
4) Χρήση  της  δεσμευμένης  πίστωσης  των 2.300.000,00 ευρώ από  την  περιφέρεια  Αττικής , για  την  εκκίνηση  των  εργασιών  επισκευής  της πρώτης αίθουσας που θα ανοίξει και θα διατεθεί για εκδηλώσεις στο Δήμο και  εξεύρεση πίστωσης, για ολοκλήρωση  της μελέτης.
                   
 Β.  Μετά το πέρας των εργασιών μερικής ή ολικής αποκατάστασης.
 
1) Παραχώρηση  μέρους  του κτηρίου για  Λειτουργία Διαχρονικού Μουσείου.
2) Παραχώρηση  μέρους  του  κτηρίου  για  Λειτουργία Συνεδριακού Κέντρου & Δημοτικού Κέντρου  Εκδηλώσεων.            
3) Στέγαση του Ιστορικού Αρχείου της Αίγινας. 


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png