Table Talk

Εκπομπές από το studio του ραδιοφώντου του Aegina Portal

Ο ιατρός κ. Γρηγόρης Γαλάνης στο ραδιόφωνο του Aegina Portal, για τις πρόσφατες εξελίξεις στο θέμα της γρίπης στην Αίγινα.

Τον ειδικό παθολόγο κ. Γρηγόρη Γαλάνη φιλοξένησε σήμερα το ραδιόφωνο του Aegina Portal, ύστερα από την επείγουσα ανακοίνωση του νοσοκομείου Αίγινας "Ο Άγιος Διονύσιος" , για την έξαρση του ιού της γρίπης. "Μιλάμε για την κλασσική εποχική γρίπη, η οποία φέτος παρουσιάζει μία επιπλέον νοσηρότητα και επιθετικότητα ως προς τα περιστατικά", είπε ο ιατρός κ. Γρηγόρης Γαλάνης, απαντώντας σε ερώτηση για την υφιστάμενη κατάσταση στην Αίγινα και ήταν καθησυχαστικός σχετικά με την ανακοίνωση του νοσοκομείου, σημειώνοντας ότι είχε ενημερωτικό και αφυπνιστικό χαρακτήρα.

Εξηγώντας τους χαρακτηρισμούς της νοσηρότητας και της επιθετικότητας είπε: "Πρακτικά σημαίνει ότι έχουμε πολλά περιστατικά, σημαίνει επίσης ότι δεν λαμβάνονται, πιθανώς, ασχέτως των ποιων είναι οι ευθύνες, αρκετά μέτρα προφύλαξης, ειδικά σε ευπαθείς ομάδες, από τη στιγμή που υπάρχει εμβολιασμός και αντίστοιχα έχουμε περισσότερα περιστατικά γιατί δεν έχουμε και τόσους εμβολιασμούς. Σημαίνει επίσης ότι έχουμε αρκετά σοβαρά περιστατικά, δηλαδή σε σύγκριση με άλλες χρονιές. Ακόμη και ομάδες που δεν ανήκουν στις ευπαθείς και ασθενείς χωρίς ιστορικά, παρουσιάζουν λίγο πιο εύκολα τις επιπλοκές που δυνητικά έχει αυτός ο ιός.

Σε ερώτηση ειδικά για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Αίγινα, ο κύριος Γαλάνης είπε: "Γενικότερα έχουμε μία διάχυτη νοσηρότητα, δηλαδή και σε ευπαθείς και σε μη ευπαθείς ομάδες", συμπληρώνοντας ότι: " φέτος παρουσιάζει και στην Αίγινα μία έξαρση, υπό την έννοια των πολλών περιστατικών".  Σε άλλη ερώτηση, σχετικά με το εάν η έξαρση της γρίπης βρίσκεται στην κορύφωσή της αυτή την περίοδο, ο κύριος Γαλάνης εξήγησε ότι ενώ γενικότερα αυτή η εποχική γρίπη συνηθίζει να εκδηλώνεται από Νοέμβριο μέχρι Απρίλη, φέτος αυτή την χρονική περίοδο βρίσκεται στην κορύφωσή της.

Σε άλλο σημείο της συζήτησης ο ιατρός κύριος Γρηγόρης Γαλάνης υπογράμμισε ότι από τις ευπαθείς ομάδες: "όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, ακόμη και τώρα έχει νόημα να εμβολιαστούν και τους καλούμε να εμβολιαστούν". Την ίδια παρότρυνση προς τους κατοίκους του νησιού, που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, έκανε ο κύριος Γαλάνης και σε άλλα σημεία της συζήτησης, προφανώς θέλοντας να υπογραμμίσει το πόσο σημαντικός είναι ο εμβολιασμός.

Σε ερώτηση σχετικά με τη σοβαρότητα των περιστατικών στην Αίγινα, ο κύριος Γρηγόρης Γαλάνης είπε ότι: "Η σοβαρότητα των περιστατικών στον πληθυσμό μας, είναι αντίστοιχη της σοβαρότητας με τον ελλαδικό χώρο". Στη συνέχεια παρουσίασε όλα τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται στην καθημερινότητα, ώστε να περιορίζονται οι πιθανότητες μετάδοσης του ιού και τόνισε πως παρά το γεγονός ότι στο νοσοκομείο, κατά περιόδους, παρατηρείται υψηλή πληρότητα, τα περιστατικά αντιμετωπίζονται χωρίς προβλήματα, καθώς το νοσοκομείο έχει την δυνατότητα των εργαστηριακών εξετάσεων, των ακτινογραφιών, της αξονικής, και όλα τα μέσα για νοσηλεύσει και να σταθεροποιήσει αναπνευστικές λοιμώξεις. "Πρέπει να απευθυνόμαστε στο θεράποντα, όταν παρουσιάζονται τα συμπτώματα. Ειδικά όταν στα συμπτώματα αυτά, είναι πιο σοβαρά από τα απλά συμπτώματα", δηλαδή υψηλός πυρετός που παραμένει περισσότερο από δύο ημέρες, δύσπνοια, ταχυκαρδία, λιποθυμικό επεισόδιο, αυτά απαιτούν κλινική εξέταση τονίζει ο ιατρός κύριος Γρηγόρης Γαλάνης.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png