Table Talk

Εκπομπές από το studio του ραδιοφώντου του Aegina Portal

Συζήτηση για τον υποθαλάσσιο αγωγό. Ο κ. Παναγιώτης Κουκούλης στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.

Τον κύριο Παναγιώτη Κουκούλη, μέχρι πριν από λίγους μήνες επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Αίγινας - Κίνηση Ευθύνης" και πρώην δήμαρχο, φιλοξένησε σήμερα το ραδιόφωνο του Aegina Portal, σε μία συζήτηση για τις πρόσφατες εξελίξεις του υποθαλάσσιου αγωγού. Με αυτή τη συζήτηση, κλείνει ένας μικρός κύκλος εκπομπών, με αφορμή την πρόσφατη επιτυχημένη έκβαση για τη διεξεγαγωγή της διαδικασίας του διαγωνισμού, ανάμεσα στους τρεις επικεφαλής των διοικήσεων του Δήμου Αίγινας, που διαχειρίστηκαν το ζήτημα του αγωγού κατά τη διάρκεια των επτά, περίπου, τελευταίων ετών. Η συζήτηση με τον κύριο Παναγιώτη Κουκούλη ξεκίνησε με δύο αναφορές που του παραθέσαμε:

Η πρώτη από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Δήμου Αίγινας, τη Δημόσια διαβούλευση τον Ιανουάριο του 2009, όπου ο υποθαλάσσιος αγωγός μαζί με τα "χερσαία έργα", προέβαλαν ως άξονες στα έργα υποδομής του Δήμου, και μία δεύτερη αναφορά, από την ομόφωνη έγκριση του δημοτικού συμβουλίου, στο πρακτικό της Επιτροπής Διαγωνισμού και Αξιολόγησης για την ανάδειξη αναδόχου στη μελέτη: "Κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού σύνδεσης της νήσου Αίγινας με την ΕΥΔΑΠ", τον Αύγουστο του 2009, που σηματοδοτεί την έναρξη του "ταξιδιού", ανάμεσα στις χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες, που έκανε ο υποθαλάσσιος.

Σε ερώτηση για το εάν η επταετής αυτή πορεία, ήταν περισσότερο ή λιγότερο δύσκολη, περισσότερο ή λιγότερο πολύπλοκη, από ότι είχε αρχικά εκτιμήσει ο ίδιος, ο κύριος Κουκούλης εξήγησε ότι σημείο εκκίνησης της πορείας, για την υπόθεση του αγωγού δεν ήταν η ομόφωνη έγκριση του πρακτικού από το δημοτικό συμβούλιο, αλλά ακόμη πιο πίσω, έναν χρόνο περίπου πριν, με την προκήρυξη του διαγωνισμού. "Βάζω σαν έναρξη την προκήρυξη του διαγωνισμού, διότι με την προκήρυξη του διαγωνισμού, μπήκε "το τραίνο πάνω στις τροχιές". Ξέραμε ακριβώς το τι έπρεπε να γίνει, διότι είναι πάρα πολύ σοβαρό, εκτός από τους στόχους που βάζει κανείς, σπουδαίο, να έχει σαφείς και ξεκάθαρους στόχους, να προσδιορίσει, να καθορίσει με μεγάλη λεπτομέρεια τα στάδια, το τι πρέπει να γίνει για να πετύχει αυτούς τους στόχους. Κάτι το οποίο δεν είναι ιδιαίτερα εύκολο, αν λάβει κανείς υπόψιν, πόσο πολύπλοκη είναι η γραφειοκρατεία στην Ελλάδα. Αυτό λοιπόν, το ότι ξέραμε και το στόχο και τα στάδια που θα πρέπει να διανύσουμε, τοποθετείται ένα χρόνο πριν περίπου. Δηλαδή, την άνοιξη του 2008 ξέραμε πια το τι πρέπει να γίνει ώστε να πετύχουμε αυτό το μεγάλο έργο για την Αίγινα, τον υποθαλάσσιο αγωγό. Για αυτό λοιπόν, είχαν προηγηθεί: η προκαταρκτική μελέτη, είχε τελειώσει, και περίπου έναν χρόνο πριν από τον Αύγουστο του 2009 έγινε η προκήρυξη για τον διαγωνισμό. Είναι πολύ σημαντικό. Ο διαγωνισμός αυτός πήρε έναν ολόκληρο χρόνο, από τη στιγμή που έγινε η προκήρυξη, μέχρι να αναδειχθεί ο ανάδοχος. Πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα", είπε ο κύριος Κουκούλης, απαντώντας στο πρώτο μέρος της ερώτησης.

"Αφού ρωτάτε κατά πόσο εκτιμούσα, ότι θα πάρει αυτόν τον χρόνο για να έρθουμε στη σημερινή φάση, θα πω ότι όχι, δεν εκτιμούσα ότι θα έπαιρνε τόσα πολλά χρόνια, για να γίνουν πολύ λιγότερα πράγματα από ότι είχαν προηγηθεί. Διότι το τέλος της μελέτης (αυτή η μελέτη της οποίας ο ανάδοχος αναδείχθηκε το 2009) σε λιγότερο από ενάμιση χρόνο μετά, η μελέτη αυτή ήταν έτοιμη. Και μετά τη μελέτη τι χρειαζότανε; να εκπονήσει κανείς τα τεύχη δημοπράτησης, να γίνει η έγκριση για τον τρόπο του συνδυασμού μελέτης και κατασκευής και βεβαίως να βρεθεί και η χρηματοδότηση. Ε, αυτά τα τρία πράγματα μας πήραν πέντε χρόνια", σημείωσε ο κύριος Κουκούλης, ο οποίος στη συνέχεια αναφέρθηκε σε αντιδράσεις που δέχθηκε το έργο, στην προσπάθεια υποβιβασμού του, στα "χερσαία έργα", αλλά και στην επόμενη ημέρα του έργου, στην ανάγκη δηλαδή να προετοιμαστεί ο Δήμος της Αίγινας για να ανταποκριθεί στη συντήρησή του όποτε και εάν αυτή χρειαστεί.

Η επόμενη ερώτηση αφορούσε σε μία πρόσφατη πρόταση που έκανε ο κ. Νίκος Πτερούδης στο Δημοτικό Συμβούλιο και αφορούσε στη δημιουργία μίας ολιγομελούς επιτροπής για την παρακολούθηση της φάσης στην οποία βρίσκεται τώρα το έργο. "Πρώτα - πρώτα να πω ότι δεν μου έχει γίνει καμία πρόταση. Από την άλλη μεριά, εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο, από το 2014 περίπου, το έργο έχει φύγει από την άμεση επίβλεψη του Δήμου της Αίγινας, έχει περάσει στην Περιφέρεια Αττικής, με μία προγραμματική σύμβαση που έχει υπογράψει ο Δήμος με την Περιφέρεια, οπότε η Περιφέρεια χειρίζεται όλες τις λεπτομέρειες. Παρόλο που ενδιαφέρομαι πάρα πολύ για την εξέλιξη του έργου και από τεχνική άποψη, πολιτικό - κοινωνική αν θέλετε, με ενδιαφέρει πάρα πολύ πως εξελίσσεται. Να δω αυτοί οι πέντε που έχουν υποβάλει τις προτάσεις τους τι προβλέπουν, τι προτείνουν για το έργο το συγκεκριμένο, διότι υπάρχουν αρκετά ανοιχτά θέματα", απάντησε ο κύριος Κουκούλης, ενώ σε ερώτηση για τα "ανοιχτά θέματα" είπε: "Τον αριθμό των σωληνώσεων που θα βάλει. Μπορεί να αποφασίσει ότι δεν θα βάλει μία σωλήνα, αλλά δύο ή τρεις, με δυνατότητα παροχής όμως πάρα πολύ καλή. Το υλικό των σωλήνων είναι επίσης ανοιχτό. Δεν ξέρουμε ποιο θα είναι το υλικό. Το άλλο θέμα που ανέφερα πιο πριν, και είναι πάρα πολύ σπουδαίο, είναι το θέμα της προστασίας". Διαβάστε περισσότερα...

Σε άλλο σημείο ο κύριος Κουκούλης σχολιάζει το γεγονός ότι στο διαγωνισμό συμμετείχαν λιγότερες εταιρίες από ότι ο ίδιος θα ήθελε, όπως επίσης και το ότι δεν συμμετείχαν εταιρίες από το εξωτερικό.  Όπως επισημαίνει αυτές που συμμετέχουν είναι οι μεγαλύτερες στη χώρας μας, και σημειώνει πως ελπίσει να υπάρχει συνεργασία και με εταιρίες του εξωτερικού, γιατί αυτές έχουν πολύ μεγάλη τεχνογνωσία. "Έχει πολύ ενδιαφέρον το έργο" τονίζει.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png