Table Talk

Εκπομπές από το studio του ραδιοφώντου του Aegina Portal

"Αίγινα Εθελοντής". Η Αθηνά Πυρουνάκη και ο Λουκάς Μερτίκας στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.

"Υπάρχουν πάρα πολλά παιδιά, που το πρωινό τους είναι από τίποτα, έως ένα κομμάτι ψωμί με λίγη μαρμελάδα, στην καλύτερη περίπτωση".
Πρόκειται για έναν καθημερινό αγώνα απέναντι στις συνθήκες, στο χρόνο και στις ανάγκες των κατοίκων του νησιού που χρειάζονται υποστήριξη. Ανάγκες που είναι διαρκείς σε έναν αγώνα συχνά άνισο εξαιτίας των σκληρών οικονομικών συνθηκών. Η Αθηνά Πυρουνάκη και ο Λουκάς Μερτίκας, πρόεδρος και γενικός γραμματέας αντίστοιχα του συλλόγου, δεν κρύβουν την ανακούφισή τους από την άμεση ανταπόκριση που έδειξαν οι κάτοικοι του νησιού στο πρόσφατο πρόβλημα με την έλλειψη λαδιού. Το "ευχαριστώ" προς τους ανθρώπους που προσέτρεξαν αμέσως, και ήταν πολλοί, βγαίνει από την καρδιά τους, μαζί με έναν αυθόρμητο χαμόγελο. Γνωρίζουν ωστόσο ότι δεν υπάρχουν περιθώρια ανάπαυλας, η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί μέρα με την ημέρα, μήνα με τον μήνα.

"Ήταν και για μας μεγάλη χαρά και συγκίνηση, γιατί είδαμε πως κινητοποιήθηκε, αμέσως, ο κόσμος" λέει η Αθηνά Πυρουνάκη, που εξηγεί ότι μετά τη δημοσιοποίηση του θέματος δέχθηκε άμεσα πολλά τηλεφωνήματα, ενώ ο κάτοικοι του νησιού πήγαιναν στις εγκαταστάσεις του συλλόγου με μπουκάλια και μπιτόνια με λάδι. "Ήθελα να πω κι εγώ ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους Αιγινήτες που βοήθησαν σε αυτή την προσπάθεια", λέει ο Λουκάς Μερτίκας, "Θέλω να πω ότι χρειαζόμαστε τη βοήθειά τους κάθε μήνα".

Η συζήτηση έχει μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς παρουσιάζονται δεδομένα που σκιαγραφούν τμήματα της κοινωνικής κατάστασης στην Αίγινα, σε περίοδο κρίσης, μέσα από την πολυετή εμπειρία δύο ανθρώπων που εργάζονται εθελοντικά. Ένα από αυτά, που έρχεται σαν"γροθιά στο στομάχι", είναι ότι 140 παιδιά από τις οικογένειες που στηρίζει ο σύλλογος, στερούνται ακόμη και το πρωινό. "Υπάρχουν πάρα πολλά παιδιά, που το πρωινό τους είναι από τίποτα, έως ένα κομμάτι ψωμί με λίγη μαρμελάδα στην καλύτερη περίπτωση", λέει ο γενικός γραμματέας του συλλόγου, εξηγώντας για ποιους λόγους η παραίνεση προς τους κατοίκους του νησιού είναι να προσφέρουν κορν φλέικς, συσκευασμένα κρουασάν και γάλα.

"Θέλω να διευκρινίσω ότι δεν καλύπτουμε τις ανάγκες της οικογένειας όλου του μήνα" εξηγεί η κυρία Αθηνά Πυρουνάκη, "αυτό που δίνουμε στον κόσμο είναι μία "ένεση", είναι ένα στήριγμα, δεν του καλύπτουμε τις μηνιαίες ανάγκες, είναι αδύνατον να καλύψουμε τις ανάγκες μίας οικογένειας όλο το μήνα, 180 οικογενειών. Είναι ένα στήριγμα, που λες στον άλλον, κοίτα, μην απελπίζεσαι υπάρχουν δίπλα σου άνθρωποι".
Ο αγώνας είναι τιτάνιος και η προσπάθεια εξουθενωτική κάποιες φορές, αλλά κανένας από τα μέλη του συλλόγου δεν έχει τη διάθεση να το βάλει κάτω. Το μέγεθος της προσφοράς είναι αληθινά μεγάλο σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης. Ο σύλλογος διέθεσε την τελευταία χρονιά 4.270 σακούλες με αυτά τα είδη, στηρίζοντας οικογένειες του νησιού.

Ο Λουκάς παραθέτει κάποια από τα αριθμητικά δεδομένα που δείχνουν το μέγεθος και τον όγκο της προσπάθειας που πρέπει να καταβάλει ο σύλλογος: Ο αριθμός των ατόμων που υποστηρίζεται από το σύλλογο είναι 596, ενώ ο αριθμός των οικογενειών 181. Για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε τις ανάγκες αυτών των ανθρώπων, παραθέτει την ηλικιακή τους βάση: Βρέφη, νήπια, παιδιά 0-6 ετών 32, παιδιά 6-12 ετών 61, έφηβοι 12-18 ετών 78, νέοι 18-25 ετών (οι οποίοι βρίσκονται επίσης σε ανεργία) 40. Στη συζήτηση παρουσιάζονται αναλυτικά οι επιπλέον ανάγκες που προκύπτουν ανά ηλικία, ενώ υπάρχουν και οι ιδιαίτερες κατηγορίες όπως είναι οι ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών, οι οποίοι επίσης ζουν μόνοι και είναι 24, ΑΜΕΑ 6, άτομα με χρόνιες παθήσεις 10 και μετανάστες 34.

"Το ευχαριστώ, αυτό που εισπράττουμε από τον κόσμο, είναι τεράστιο και δεν αναπληρώνεται με τίποτα", λέει η κυρία Αθηνά Πυρουνάκη. Σε αυτό συμφωνεί και ο κ. Λουκάς Μερτίκας, η ικανοποίηση, αυτές οι μικρές στιγμές χαράς των ανθρώπων που υποστηρίζονται, είναι η μεγαλύτερη ανταμοιβή. Στο video μπορείτε να βρείτε πλήθος πληροφοριών για το πως μπορεί να βοηθήσει κάποιος το σύλλογο, τις διαρκείς και τις εξειδικευμένες ανάγκες του.

Στοιχεία επικοινωνίας μπορείτε να βρείτε εδώ.



Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png