Table Talk

Εκπομπές από το studio του ραδιοφώντου του Aegina Portal

Χρήστος Ρέππας και Αντώνης Ντελής, για την εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής στην Αίγινα και στα νησιά του Αργοσαρωνικού.


Τους κυρίους Χρήστο Ρέππα και Αντώνη Ντελή, πρόεδρο και ταμία αντίστοιχα, του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Νησιών Αργοσαρωνικού, φιλοξένησε σήμερα το ραδιόφωνο του Aegina Portal στο πλαίσιο της ενημέρωσης για το ζήτημα της Εφαρμογής της Δίχρονης Προσχολικής Αγωγής στα νησιά του Αργοσαρωνικού.

"Για εμας η εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής είναι ένα μεγάλης παιδαγωγικής και κοινωνικής σημασίας θέμα, δεν είναι ένα στενά επαγγελματικό ζήτημα το οποίο αφορά τον κλάδο των δασκάλων και των νηπιαγωγών. Αφορά πρώτα από όλα την εκπαίδευση, την ποιοτική εκπαίδευση των ίδιων των παιδιών, τα δικαιώματά τους και τα συμφέροντα των παιδιών", είπε ο κύριος Ρέππας ο οποίος εξήγησε ότι δεν μπορεί να την αφήσει κανείς όπως είναι στο σημερινό στάδιο, δηλαδή της μη υποχρεωτικής. Ο πρόεδρος του συλλόγου διευκρίνισε ότι αυτό δημιουργεί μία μεγάλη ανισοτιμία μεταξύ των παιδιών. "Για εμάς η προσχολική εκπαίδευση πρέπει να έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα, λόγω της μεγάλης παιδαγωγικής και κοινωνικής σημασίας που έχει για την ανάπτυξη της προσωπικότητα του παιδιού", είπε σημειώνοντας ότι το 2006 εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το πρώτο έτος της προσχολικής αγωγής ως υποχρεωτικό. Από τότε αυτό αποτέλεσε αφετηρία αγώνων ώστε η προσχολική εκπαίδευση να εφαρμοστή και στο δεύτερο έτος.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην λειτουργία των τριμερών επιτροπών στην οποία συμμετέχουν ο διευθυντής εκπαίδευσης κάθε περιοχής, ο δήμαρχος του δήμου στον οποίο θα εφαρμόζονταν η προσχολική αγωγή και ο πρόεδρος του συλλόγου των εκπαιδευτικών. Ακολούθως περιέγραψε την διαδικασία που ακολουθήθηκε και τις προσκλήσεις της τριμερούς επιτροπής κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, προσκλήσεις η οποίες έφεραν και την αντίδραση των δημάρχων των νησιωτικών δήμων του Αργοσαρωνικού, που τελικά δεν συμμετείχαν. Μάλιστα, για το θέμα απέστειλαν επιστολή στον Υπουργό Παιδείας. Για το ζήτημα που προέκυψε ο κύριος Ρέππας εξήγησε ότι το χρονικό πλαίσιο και άρα οι συνεδριάσεις της τριμερούς μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα, ορίστηκαν από την απόφαση της Περιφέρειας σχετικά με τον χρόνο κατάθεσης των προτάσεων. Άλλωστε, όπως τόνισε ο κύριος Ρέππας στη συνέχεια, το ζήτημα ήταν γνωστό στους δήμους, που δεν περιορίζονταν τις τελευταίες 2-3 ημέρες για να καταγράψουν τις υπάρχουσες υποδομές των νηπιαγωγίων.

Στην ερώτηση εάν αυτή η απόφαση των δημάρχων, όπως εκφράστηκε και μέσα από την κοινή επιστολή τους, αποτελεί την στάση απέναντι σε ένα διαδικαστικό κόλλημα ή αν σχετίζεται με την ουσία της εφαρμογής της δίχρονης προσχολικής αγωγής στα νησιά του Αργοσαρωνικού ο κύριος Ρέππας απάντησε: "Πιστεύω ότι ήταν ουσιαστικό, δεν ήταν διαδικαστικό το θέμα. Κατά κάποιο τρόπο, αυτό που κατάλαβα εγώ από τα πράγματα υπήρχε μία αμφισβήτηση όσον αφορά την αναγκαιότητα εφαρμογής του θεσμού, ίσως και μία σύμπλευση με κάποιες ορισμένες απόψεις που υπάρχουν στην ΚΕΔΕ και στην πλειοψηφία της ΠΟΕ-ΟΤΑ, που θεωρεί ότι η εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής θα βλάψει τον κλάδο των παιδικών σταθμών και των βρεφονηπιοκόμων". Υπογράμμισε μάλιστα ότι αντίθετα θα δημιουργήσει θέσεις και συμπλήρωσε ότι το αίτημά του συλλόγου δεν έρχεται σε αντίθεση με τον κλάδο των βρεφονηπιοκόμων, θεωρώντας ότι δεν θα τους βλάψει επαγγελματικά.

Όσο αφορά τις υποδομές, ο κύριος Ρέππας είπε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Πειραιά, ο αριθμός των νηπίων για την Αίγινα και την περίοδο για το 2018-2019 είναι 112. "Βάζουμε λοιπόν ως οροφή, ως ανώτατο όριο των αριθμό των προνηπίων για το 2018-2019, δηλαδή 112 παιδιά. Σύνολο 224 παιδιά. Ο αριθμός των αιθουσών διδασκαλίας είναι 12, δεν υπάρχουν μισθωμένες αίθουσες, κατά συνέπεια πάμε σε τμήματα του 1/20, κάτι που ήδη υπάρχει".
 
Ο κύριος Ντελής και με την ιδιότητά του ως δημοτικός σύμβουλος, διερωτήθηκε για ποιο λόγο το δημοτικό συμβούλιο δεν είχε ενημερωθεί για την εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής στην Αίγινα και παρουσίασε τις δυνατότητες των υποδομών του νησιού. Σημείωσε ότι τα 20 παιδιά που επιπλέον θα προέκυπταν θα μπορούσε πολύ εύκολα να ενσωματωθούν. Τέλος, κάλεσε τους γονείς του νησιού που έχουν προνήπια να τα γράψουν στα δημόσια νηπιαγωγεία, "αφού τα περισσότερα είναι ολοήμερα και όλα μπορούν να γίνουν ολοήμερα", σημειώνοντας ότι "Την επόμενη χρονιά πιστεύουν ότι τα πράγματα θα είναι καλύτερα και θα καθιερωθεί η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή".
Κατά τη διάρκεια της ραδιοφωνικής συζήτησης και εφόσον σχολιάστηκαν οι αποφάσεις του κυρίου Μούρτζη τον καλέσαμε τηλεφωνικά, αλλά δεν κατέστη δυνατή η επικοινωνία μαζί του.
 
Ολοκληρώνοντας τη συζήτηση ο κύριος Ρέππας είπε: "Σαν σύλλογος λέμε ότι θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να εφαρμοστεί η δίχρονη προσχολική αγωγή. Πιστεύουμε ότι ο Δήμος και το Δημοτικό Συμβούλιο θα πρέπει να δει πολύ πιο σοβαρά το θέμα. Να το συζητήσει ολοκληρωμένα με βάση της υποδομές που πιστεύουμε ότι υπάρχουν στο νησί", ενώ στην ερώτηση εάν έχει γίνει κάποια συζήτηση με την Επιτροπή Παιδείας του Δήμου, είπε ότι η Επιτροπή έχει να συνεδριάσει από τον Δεκέμβριο, κάτι που αποτελεί πρόβλημα. Τέλος, είπε ότι θα συνεχιστεί η ενημέρωση προς τους γονείς, τους οποίους κάλεσε να γράψουν τα προνήπια στα νηπιαγωγεία του νησιού. 


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png