Table Talk

Εκπομπές από το studio του ραδιοφώντου του Aegina Portal

Ο Μανώλης Λεούσης και ο Ηλίας Γρυπαίος για την ληστεία από κουκουλοφόρους στην Σουβάλα. Ζήτησαν από τους πολίτες να προσέχουν.


Ανάστατη είναι η κοινωνία της Αίγινας, από την είδηση της ληστείας από τέσσερις κουκουλοφόρους σε σπίτι στην περιοχή της Σουβάλας, όπου διέμεναν ηλικιωμένοι. Το ραδιόφωνο του Aegina Portal φιλοξένησε σήμερα τον κύριο Μανώλη Λεούση, πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Μεσαγρού και τον κύριο Ηλία Γρυπαίο, πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Βαθέος. Δύο περιοχές με μεγάλη έκταση, με πολλές ιδιαιτερότητες και που μετά την κατάργηση του Αστυνομικού Σταθμού του Μεσαγρού, πρακτικά είναι αφύλακτες. Από την συζήτηση με τους δύο προέδρους, σε σχέση με το περιστατικό της ληστείας, έγινε γνωστό ότι χρησιμοποιήθηκε τόσο λεκτική, όσο και σωματική βία, με έναν ηλικιωμένο να φέρει μώλωπες, ενώ φαίνεται ότι στη ληστεία συμμετείχε και πέμπτο άτομο που δρούσε ως τσιλιαδόρος.

Οι κύριοι Γρυπαίος και Λεούσης μετέφεραν τις αντιδράσεις των κατοίκων των περιοχών τους, μετά από τη ληστεία που έλαβε χώρα λίγο μετά τα μεσάνυχτα τα ξημερώματα του Σαββάτου προς την Κυριακή. Ο κύριος Λεούσης εξήγησε ότι σκοπός της παρουσίας τους στο ραδιόφωνο, είναι να ενημερώσουν τον κόσμο ότι πρέπει να προσέχει. Στην επισήμανση ότι κάτι αντίστοιχο με ληστεία από κουκουλοφόρους στην Αίγινα δεν έχει ξαναγίνει, ενδεχομένως ίσως μόνο σε μία περίπτωση στο παρελθόν, ο κύριος Λεούσης συμφώνησε ότι δεν έχει ξαναγίνει και είναι από τα περιστατικά που μέχρι τώρα βλέπαμε μόνο στην τηλεόραση. 

Η συνέχεια της συζήτησης μοιραία περιστρέφεται γύρω από την αναστολή της λειτουργίας του Αστυνομικού Σταθμού Μεσαγρού και την αδυναμία του Αστυνομικού Τμήματος Αίγινας να εποπτεύσει μία τόσο μεγάλη περιοχή και μάλιστα με προσωπικό που είναι 13 άτομα λιγότερα από ότι θα έπρεπε, όπως ενημέρωσε ο κύριος Λεούσης.

"Εχθές το βράδυ μετά τα μεσάνυχτα, στο τμήμα υπήρχαν δύο άτομα. Δεν έχει ανθρώπους να βγάλει βάρδιες. Γι' αυτό εδώ και δύο χρόνια φωνάζαμε να ανοίξει ο σταθμός του Μεσαγρού, γιατί ο ταξίαρχος είχε υποσχεθεί ότι η δύναμη θα μεγαλώσει". Ακολούθως έγινε αναφορά στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που προέβλεπε δύο άγονους διαγωνισμούς κτλ. Ο κύριος Λεούσης, στη συνέχεια της συζήτησης, επέρριψε ευθύνες και στο Σώμα για τη στάση του, κατά τη διάρκεια των τελευταίων συνεδριάσεων για εκείνο το θέμα.

Ακολούθησε συζήτηση με τον κύριο Ηλία Γρυπαίο, στην περιοχή της δημοτικής κοινότητας του οποίου έγινε το περιστατικό. "Δεν είναι το μοναδικό" είπε, "πριν από τρεις μήνες περίπου, έγιναν δύο μαζεμένα μέρα μεσημέρι. Άνοιξαν δύο σπίτια. Εντάξει, οι άνθρωποι ήταν στις δουλειές τους, δεν βρήκαν κανέναν μέσα. Πήραν ότι βρήκανε μέσα και φύγανε". Ο κύριος Γρυπαίος χαρακτήρισε "οργανωμένο" το περιστατικό της προχθεσινής ληστείας και τόνισε ότι οι κάτοικοι της περιοχής του έχουν αρχίσει και φοβούνται. "Δεν υπάρχει αστυνόμευση", τονίζει, "παλιά υπήρχε το τμήμα του Μεσαγρού. Κυκλοφορούσαν, τους έπαιρνες ένα τηλέφωνο ερχόντουσαν αμέσως". 

Ο κύριος Ηλίας Γρυπαίος είπε ότι είναι πολύ σημαντικό να βλέπει ο κόσμος ότι γίνονται περιπολίες, κάτι που συνέβαινε παλαιότερα, ενώ τώρα κανείς δεν βλέπει αστυνομικό είπε. Μάλιστα και οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν στην παρατήρηση, ότι οι περιοχές ευθύνης τους είναι τεράστια, με πολλές ιδιαιτερότητες, πολλές τουριστικές επιχειρήσεις και πολύ μακριά από το Αστυνομικό Τμήμα Αίγινας. Για να καταδειχθεί η επιχειρησιακή πραγματικότητα του Αστυνομικού Τμήματος Αίγινας, αναφέρθηκε ένα περιστατικό, κατά το οποίο σε μία ληστεία στον Μεσαγρό, πριν από λίγους μήνες, το περιπολικό από την Αίγινα έφτασε εκεί σε 17 λεπτά, χρόνος καλός για τις υπάρχουσες δυνατότητες, αλλά μεγάλος για τις πραγματικές ανάγκες της περιοχής.
 
Στην ερώτηση πώς σκέφτονται να αντιδράσουν οι κάτοικοι των δύο περιοχών, ο κύριος Γρυπαίος αναφέρει ότι οι κάτοικοι της δημοτικής κοινότητας Βαθέος από την μία φοβούνται, αλλά από την άλλη έχουν εξαγριωθεί, κάτι που μπορεί να οδηγήσει τους πολίτες να αναγκαστούν να πάρουν τον νόμο στα χέρια τους και να δούμε περιπτώσεις αυτοδικίας.
 
"Εμείς θέλουμε την ασφάλεια μας, θέλουμε να ξανανοίξει ο Αστυνομικός Σταθμός του Μεσαγρου΄", τονίζει ο κύριος Ηλίας Γρυπαίος.

Στη συνέχεια ο κύριος Μανώλης Λεούσης επισήμανε κάτι πάρα πολύ σημαντικό: "Περιπολικό υπάρχει μόνο ένα. Δηλαδή, αν αυτή τη στιγμή γίνει ένα περιστατικό στην Αγία Μαρίνα και γίνει ένα τροχαίο ταυτόχρονα στην Πέρδικα δεν υπάρχει άλλο να πάει, δεν ξέρω αν το γνωρίζετε;". "Εδώ ο κόσμος κινδυνεύει κι αυτό που πρέπει να κάνει είναι να προσέχει. Να προσέχει ο κόσμος".
 
Αναφορικά με τα μηνύματα που έχει από τους κατοίκους της κοινότητας, ο κύριος Λεούσης είπε: "Ο κόσμος θα ταμπουρωθεί, αυτό μου λένε. Θα πάρουνε τα όπλα και τα θα έχουν δίπλα στο μαξιλάρι τους. Βέβαια, εδώ πάμε στην απέναντι όχθη του ποταμού, δηλαδή δεν μπορεί να σκοτώνει ο ένας τον άλλον". Ζήτησε, επίσης, συνεργασία των πολιτών με την αστυνομία.

Ο κύριος Μανώλης Λεούσης άσκησε κριτική τόσο στην ηγεσία του υπουργείου, όσο και στους βουλευτές της περιφέρειάς μας για τη στάση τους σε αυτό το ζήτημα. Και βέβαια συμφώνησαν ότι στόχος είναι να προληφθούν τα χειρότερα.

Πρέπει να ανοίξει και να στελεχωθεί ο Αστυνομικός Σταθμός του Μεσαγρού, να στελεχωθεί ο Αστυνομικός Σταθμός Αίγινας, συμφωνούν οι δύο πρόεδροι, που τονίζουν προς τους πολίτες ότι θα πρέπει να προσέχουν και συμφωνούν στην παρατήρηση ότι δεν αναλογεί ούτε ένας αστυνομικός για κάθε δημοτική κοινότητα σε μια νυχτερινή βάρδια.
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png




Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png