Table Talk

Εκπομπές από το studio του ραδιοφώντου του Aegina Portal

Ξεκινά σήμερα το Φεστιβάλ Θεάτρου. Ο Νίκος Χαλδαιάκης για την θεατρική παράσταση "Ο γάμος του Καραχμέτη".


Στις 9 σήμερα το βράδυ, στην αυλή του 2ου Δημοτικού Σχολείου, με φόντο το ιστορικό κτήριο του Κυβερνείου, ξεκινά το 8ο Φεστιβάλ Θεάτρου το οποίο διοργανώνει η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Αίγινας. Το φεστιβάλ κάνει πρεμιέρα με μία παράσταση που έχει συγκεντρώσει εξαιρετικές κριτικές και υλοποιείται από σπουδαίους συντελεστές. Πρόκειται για τη θεατρική παράσταση "Ο γάμος του Καραχμέτη", του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη σε σκηνοθεσία της Όλιας Λαζαρίδου.

Το ραδιόφωνο του Aegina Portal, λίγες ώρες πριν την μεγάλη πρεμιέρα, φιλοξένησε τον Αιγινήτη καλλιτέχνη Νίκο Χαλδαιάκη, που ερμηνεύει το ρόλο του Κουμπή. Περιγράφοντας την υπόθεση του έργου ο Νίκος Χαλδαιάκης λέει: "Είναι ένα από τα έργα του Παπαδιαμάντη, που εξεδόθη προς το τέλος, δηλαδή είναι ένα από τα τελευταία εκδεδομένα διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη κι αυτό γιατί αναφέρεται σε μία ιστορία η οποία είναι αληθινή. Αυτή η ιστορία καταγράφεται στα χρόνια της τουρκοκρατίας στη Σκιάθο.

Είναι η οικογένεια του Κουμπή Νικολάου, ο Κουμπής Νικολάου ένας προύχων της εποχής με σχέσεις πολύ έντονες και πολύ φιλικές με τους Τούρκους. Ήταν παντρεμένος με την Σεραϊνώ δεκαπέντε χρόνια, χωρίς όμως να έχουν ολοκληρώσει την βαθιά επιθυμία του Κουμπή Νικολάου που ήταν να υπάρχουν τέκνα, τεκνοποίηση. Έτσι λοιπόν κάποια στιγμή, βρίσκει κάποιες μεθόδους και παντρεύεται. Περνάει μία γνωστή διαδικασία η οποία υπήρχε εκείνη την εποχή εκείνη, να παντρεύονται πάνω σε τουρκική ναυαρχίδα, ο Κουμπής Νικολάου και η γειτόνισσα, την οποία με κάποια έντεχνο τρόπο βρήκε.

Το μήνυμα, το σημαντικότερο αυτού του έργου, είναι η αγάπη της Σεραϊνώς, παρόλα ταύτα και παρότι προείδε αυτό το γεγονός και το αντελήφθη, ζήτησε από τον Κουμπή Νικολάου να καθίσει στο σπίτι και να αναθρέψει τα τέκνα του, όπως και έκανε. Εν συνεχεία απήλθε των εγκοσμίων και όπως λέει η παράδοση και το διήγημα αυτό που Παπαδιαμάντη τα κόκαλά της είχαν ευωδιάσει, είχαμε δηλαδή και μία μυροβλυσία".

Ο Νίκος Χαλδαιάκης, μοιράστηκε μνήμες από τα παιδικά του χρόνια, που θυμίζουν έργο του Παπδιαμάντη και για τον τρόπο που έφτασαν στα χέρια του βιβλία με έργα του. Εκθείασε την σκηνοθετική δουλειά της Όλιας Λαζαρίδου, λέγοντας ότι "δημιούργησε ένα ποίημα επί σκηνής", λέγοντας με αγαλλίαση ότι: "είμαστε ευγνώμονες γι' αυτό". Η ερμηνεία του Νίκου Χαλδαιάκη έχει κερδίσει εξαιρετικές κριτικές, ενώ συνολικά για την προσφορά του στην παράδοση, άνθρωποι της τέχνης έχουν εκφραστεί με άκρως τιμητικούς χαρακτηρισμούς.

Ο Νίκος Χαλδαιάκης έχει συνεργαστεί με πάρα πολλούς καλλιτέχνες και μουσικούς. Διετέλεσε για πολλά χρόνια καθηγητής στο Κέντρο Εθνομουσικολογίας στην Πλάκα, καθηγητής βυζαντινής μουσικής στην σχολή της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ψάλτης σε μεγάλες εκκλησίες όπως στην Μονή Πετράκη, στην Αγία Φωτεινή Ιλισού. Συμμετείχε σε πολλά φεστιβάλ όπως στην Αμερική, στον Καναδά και σε πολλές μεγάλες πόλεις της Ευρώπης με παραδοσιακά τραγούδια. "Νομίζω ότι τελικά δεν είναι τι έχεις κάνεις ή που πας, είναι τι έχεις μέσα σου", λέει χαρακτηριστά.

Συντελεστές:
Σκηνοθεσία: Όλια Λαζαρίδου
Σκηνικά- Κοστούμια: Όλια Λαζαρίδου, Δάφνη Ρόκκου
Φωτισμός: Θωμάς Οικονομάκος.
Παίζουν:
Μαρία Δαμασιώτη
Νικόλαος Γεώργιος Χαλδαιάκης
Τιμές εισιτηρίων:
Γενική είσοδος: 12€
Προπώληση: 10€
Φοιτητικό & ανέργων& ΑΜΕΑ: 8€
Προπώληση: Κέντρο Τύπου Αίγινας, Αιάκου 10, 2297027742


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png