Table Talk

Εκπομπές από το studio του ραδιοφώντου του Aegina Portal

Αναβαθμίζεται η ιατρική κάλυψη του 8ου Αγώνα Δρόμου Ιωάννης Καποδίστριας, με τρεις μοτοσικλετιστές ταχείας ανταπόκρισης του ΕΚΑΒ.


Με τρεις μηχανές ταχείας ανταπόκρισης του ΕΚΑΒ θα ενισχυθεί φέτος ο 8ος Αγώνας Δρόμου Ιωάννης Καποδίστριας, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 27 Ιανουαρίου με σημείο έναρξης και τερματισμού την παραλία της Αίγινας. Στο ραδιόφωνο του Aegina Portal μίλησε σήμερα το πρωί ο υπεύθυνος της ιατρικής κάλυψης του αγώνα ιατρός κ. Σωκράτης Δούκας, που είχε την πρωτοβουλία να επικοινωνήσει με το ΕΚΑΒ, ώστε να διατεθούν αυτές οι τρεις μηχανές, με έμπειρους διασώστες και προηγμένο εξοπλισμό. Στόχος είναι να ενισχυθεί η ιατρική κάλυψη, σε έναν αγώνα που και φέτος οι συμμετοχές θα ξεπεράσουν τους 1.000 δρομείς όλων των ηλικιών. Ο κύριος Δούκας αναφέρθηκε στο νομικό πλαίσιο που καλύπτει αυτούς τους αγώνες, το οποίο δεν απαιτεί ιατρικές βεβαιώσεις, υπογραμμίζοντας ότι το ίδιο ισχύει ακόμη και στον Κλασσικό Μαραθώνιο.

Η τραγική απώλεια του δρομέα, κάτοικου της Αίγινας, μετά την συμμετοχή στον περσινό αγώνα για το Κύπελο Αφαία 2018, αλλά και η επείγουσα αεροδιακομιδή αθλητή που συμμετείχε στο 3ο Κύπελλο Αφαία το 2014, έδωσαν τον έναυσμα ώστε να ενισχυθεί ο φετινός αγώνας Ιωάννης Καποδίστριας, κάνοντας την Αίγινα να πρωτοπορεί στην ασφάλεια των αθλητών, με την διοργάνωση του 8ου Αγώνα Δρόμου Ιωάννης Καποδίστριας, σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Σωκράτη Δούκα.

Μετά το τελευταίο Κύπελο Αφαία, το Aegina Portal είχε παραθέσει την ανάγκη αναβαθμισμένης ιατρικής κάλυψης στους αγώνες που γίνονται στην Αίγινα, μιλώντας με μέλη της Επιτροπής Υγείας του Δήμου και άλλους εκπροσώπους φορέων, διατυπώνοντας την πρόθεσή του να μην ξανακαλύψει αγώνες, εάν δεν επανεξεταστεί το θέμα της ασφάλειας αυτών των διοργανώσεων. Υπήρχε καταρχήν θετική αποτίμηση αυτής της ανάγκης από όλους. Ο ιατρός Σωκράτης Δούκας, ανέλαβε πρωτοβουλία ώστε να ενισχυθεί η ασφάλεια των μελλοντικών αγώνων με την πιο πρόσφορη λύση για το νησί, που ήταν η συμμετοχή μοτοσικλετιστών ταχείας ανταπόκρισης του ΕΚΑΒ. Επικοινώνησε με το ΕΚΑΒ κάνοντας όλο τον αναγκαίο συντονισμό. Για πρώτη φορά οι μοτοσυκλετιστές του ΕΚΑΒ συμμετείχαν στους αγώνες "Αγία Μαρίνα Races" τον Οκτώβριο, που διοργάνωσε ο Ο.Α.Κ. Αίγινας, με επικεφαλής της ιατρικής κάλυψης τον κ. Σωκράτη Δούκα. Ο Βασίλης Ζαμπέλης, εκπροσωπώντας τον διοργανωτή Ο.Α.Κ.Α. στους αγώνες της Αγίας Μαρίνας, είχε δηλώσει εξ' αρχής την πρόθεσή του να υποστηρίξει με κάθε δυνατό τρόπο την αναβάθμιση της ασφάλειας των αγώνων, παρά το γεγονός ότι βάσει του πλαισίου όλοι τηρούσαν τις προδιαγραφές που ορίζονται επίσημα.

Ο κύριος Δούκας δήλωσε ανάμεσα σε άλλα: "Αυτό που δυστυχώς μας αναγκάζει να γίνουμε σοφότεροι είναι τα κακά περιστατικά, γιατί όταν έχουμε καλή κατάληξη, όλα περνάνε και συνεχίζουν και παίρνουν το δρόμο τους. Όταν όμως έχουμε να αντιμετωπίσουμε μία άσχημη έκβαση τότε δυστυχώς (λέω δυστυχώς γιατί αυτή η σοφία θα έπρεπε να υπάρχει από πριν) ερχόμαστε να σκεφτούμε και να αναθεωρήσουμε πως θα καταφέρουμε να καλύψουμε τέτοιες εκδηλώσεις αθλητισμού, όπου η συμμετοχή είναι αθρόα, είναι μεγάλη. Και σε αυτόν τον αγώνα από τις πληροφορίες που έχω θα είναι περίπου 1.000 αθλητές, ενήλικες και παιδιά.

Είναι ένας αγώνας ο οποίος κάθε χρόνο "ανοίγει" και περισσότερο. Έχεις να διαχειριστείς, επειδή ακριβώς δεν υπάρχει κάποιο πλαίσιο πριν από τον αγώνα, ώστε να ζητηθούν ιατρικές βεβαιώσεις ή αυτοί οι άνθρωποι να είναι εγγραμμένοι σε κάποιο σύλλογο ώστε να παρακολουθούνται από γιατρούς. Πραγματικά, δεν υπάρχει ούτε ακόμη και στον κλασσικό μαραθώνιο ένα τέτοιο νομικό πλαίσιο, οπότε θα κληθείς να αντιμετωπίσεις περιστατικά τα οποία θα είναι αναπάντεχα και πρέπει να αντιμετωπιστούν με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο. Οπότε όπως έλεγα οφείλουμε και στην εξέλιξη αυτή να είμαστε πολύ πιο προσεκτικοί και πλέον να θέσουμε καινούργιες βάσεις, όσον αφορά την ιατρική κάλυψη τέτοιων αγώνων".

Επιστρέφοντας στον "8ο Αγώνα Δρόμου Ιωάννης Καποδίστριας" και σύμφωνα με τις πληροφορίες που παρέθεσε ο κύριος Δούκας, σε αυτόν θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους το ασθενοφόρο του Νοσοκομείου Αίγινας "Ο Άγιος Διονύσιος", μαζί με μία νοσηλεύτρια και το ασθενοφόρο του Νεφρολογικού Κέντρου. Ο τελικός σχεδιασμός θα γίνει την προηγούμενη ημέρα των αγώνων.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png